"Gerçekten" haber verir 16 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

2009 bütçesinde büyümeye fren

KÜRESEL Küresel finansal krizin gölgesi altında hazırlanan 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, 17 Ekim Cuma akşamı TBMM Başkanlığına sunuluyor.

2009 bütçesinde büyüme hızı, küresel kriz sebebiyle önce yüzde 4,5’e, sonra da yüzde 4’e çekildi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratları, 2009 Bütçesine son şeklini veriyor. Anayasa gereğince 17 Ekim akşamına kadar TBMM’ye verilmesi gereken 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde, temel büyüklüklerin belirlenmesi sırasında Orta Vadeli Programın yanı sıra, küresel krizle birlikte ortaya çıkan gelişmeler de dikkate alındı. Bütçe harcamalarında IMF’in daha önce gündeme getirdiği gelir performansına bağlı harcama modeline bağlı kalınacak. Bu çerçevede, yıl içinde hedeflenen vergi gelirlerine ulaşılması oranında ödenekler serbest bırakılacak. Bürokratlar, bütçe dengeleri açısından önümüzdeki yıl bir vergi indiriminin de beklenmemesi gerektiğine dikkati çekiyor. Ekonomi kurmayları, özelleştirme gelirlerinin de küresel krizden etkilenebileceğine işaret ediyor. 2009 yılı Bütçe çalışmalarında, ekonomi yönetimini en fazla büyüme hızı uğraştırdı. 4 ay önce yayımlanan Orta Vadeli Programda 2009 yılının büyüme hedefi yüzde 5 olarak yer almıştı. Ancak bu yılın ikinci 3 aylık döneminde büyüme hızının yüzde 1,9’a gerilemesi, 6 aylık büyüme rakamının yüzde 4,2 olarak gerçekleşmesi, diğer yandan da giderek yayılan küresel finansal kriz, 2009 yılı büyüme hedefinin de revize edilmesi sonucunu doğurdu. Bütçe çalışmalarında 2009 yılı büyüme oranı için öncelikle yüzde 4 ve yüzde 4,5 alternatifleri ele alındı. Bu çerçevede alternatifli bütçe verileri hazırlandı. Ancak küresel krizin tüm dünyada büyüme oranlarını aşağı çekeceğinin belli olmasının ardından, 2009 Merkezi Yönetim Bütçesinde yüzde 4’lük büyüme oranı esas alındı. Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın da yeni yılda 1 trilyon 112 milyar TL olacağı hesaplandı.

16.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  SELÇUKLU BÜYÜK BİR MEDENİYETTİ

  El yıkamak 1 milyon hayat kurtarıyor

  270 kiloluk adamı itfaiye kurtardı

  Odyssey 2 yıl daha Mars’ta

  220 kiloluk kabak yetiştirdi

  Türk inciri Japonya’da

  AKAN VE AKACAK KANIN SORUMLULUĞU...

  Çongar: Genelkurmay Başkanı halka emir veremez

  NE EKSİĞİ VARSA GİDERDİK

  2009 bütçesinde büyümeye fren

  MGK Salı günü toplanacak

  İntihar bombacısı adliyeye sevk edildi

  Karayalçın solun Ankara adayı

  Şirketler eleman çıkarmaya soğuk bakıyor

  Bu üslûp doğru değil

  202 bin işsiz daha

  Kredi borçları artıyor

  Başarısız uçak kaçırma girişimi

  Türkiye olmadan AB entegrasyonu olmaz

  Çöküşün eşiğinden dönüldü

  Ateş bacayı sarmadan tedbir alınsın

  ‘Tüketici haklarının temelini Ahilik attı’

  Şişli bombacısı adliyede

  Tren yangınına büyümeden müdahale

  Okulların elektriğini kesmeyin

  Duble yol, kazaları azaltıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır