"Gerçekten" haber verir 17 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Tarihî eserlere “çip”li takip

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, bakanlık, tarihi eserlerin korunmasını artırmak ve kaçakçılığı önlemek için yepyeni bir adıma hazırlanıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ve ODTÜ Teknokent’in iş birliğiyle hayata geçirilmesi planlanan ‘’Taşınır Kültür Varlıklarını Etiketleme ve İzleme Sistemi Tasarımı ve Mekansal Entegrasyonu (Kültür-ID) Projesi’’, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sunuldu.

Projenin hayata geçirilmesiyle, her tarihi esere özel çip takılacak ve kültür varlıklarının her birinin tanımlama bilgisi/kimlik numarası kendine has olacak.

Radyo frekansıyla çalışan aktif ve pasif çiplerin tahribatsız şekilde eserlerle ilişkilendirilmesi ve gerekli altyapının kurulmasından sonra sistem, kültür varlıklarının korunmasında “çip devrimi” meydana getirecek.

Böylece eserler, yurt içi veya yurt dışında nereye giderse gitsin takip edilebilecek, sergi veya depolarda anlık denetim yapılabilecek ve sayımlarda sürekliliği sağlanacak.

17.10.2008


 

Ustalardan yazı ve şiir atölyesi

TARİH ve Kültür Araştırmaları Derneği, şiir ve yazı atölyesi programı başlatıyor.

Ali Ural ve Haydar Ergülen ile Şiir ve Yazı Atölyesi başlığıyla duyurulan kurs programı kapsamında tanınmış başka şair, yazar ve gazeteciler de seminerler verecek.

Program kapsamında Yazar Ali Ural ve Şair Haydar Ergülen atölye dersleri verecek. Kurs boyunca, derneğin web sitesinden duyurulan çeşitli tarihlerde de kitapları yayımlanmış, şair, yazar ve gazeteciler, seminerler verecek. Ali Ural ve Haydar Ergülen ile Şiir ve Yazı Atölyesi ile, okuma ve yazma tutkunlarına bir kapı araladıklarını belirten Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Genel Sekreteri Ömür Öztürk, programla ilgili şunları söyledi: “36 haftalık bir program bu. Haydar Ergülen ve Ali Ural’ın dışında Türk edebiyatının on iki seçkin ismi de seminerler vererek bilgi ve tecrübelerini, yazarlık serüvenlerini kursiyerlerimizle paylaşacak. Konuklarımız, kursiyerlerimizin yazdıkları metinleri irdeleyerek onlara yol gösterecekler. Görmenin, elemenin ve çerçevelemenin sırlarını kursiyerlerimizle paylaşacaklar.”

Ali Ural ve Haydar Ergülen ile Şiir ve Yazı Atölyesi, derneğin Mecidiyeköy’deki merkezinde, 22 Ekim 2008’de başlayacak. Kursla ilgili ayrıntılı bilgilere, derneğin resmi web sitesinden ulaşılabiliyor.

17.10.2008


 

Tarihî Bayaz Han “kent müzesi” oluyor

GAZİANTEP ‘’Kent Müzesi’’ olarak değerlendirilecek Tarihi Bayaz Han’ın restorasyonu tamamlandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, TOKİ tarafından ihale edilen ve çalışmalara 2007 yılının Şubat ayında başlanan Tarihi Bayaz Han’ın restorasyonunun tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, TOKİ tarafından geçici kabulü yapıldığı halde belediyeye teslimi gerçekleşmeyen Bayaz Han’ın Kent Müzesi olarak teşhirinin uzadığı ifade edildi.

Kurtuluş savaşında yer alan örnek şahsiyetlerin mankenlerinin yapıldığı, yöresel kıyafetler giydirildiği bildirilen açıklamada, aynı seksiyonda mücadele günlerinin anlatıldığı kısa film için gerekli belgelerin tarandığı, çekimlerin yapılarak filmin hazır duruma getirildiği kaydedildi. Ayrıca, Gaziantep’i tanıtan kısa filmlerin de hazırlandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ‘’Yöresel el sanatımız olan halıcılık, kilimcilik, gümüş işlemeciliği, bakırcılık, kutnu dokumacılığı, kalaycılık, antep işi çeyiz yapımı, baklavacılık, konularının anlatımı için konu mankenleri yapılmış ve el sanatı işinin yapımı için gerekli olan malzemeler de hazır durumdadır. Gaziantep’in büyük bir bölümünü içine alan kent vaziyet maketi, anıtsal yapıların maketi ve sivil mimari maketleri de tamamlanmış bulunmaktadır.

Toplu Konut İdaresi tarafından geçici kabulü yapıldıktan sonra tüm bu çalışmalarımız han içerisinde yerine monte edilerek müze ziyarete açılacaktır. Bayaz Han’ın üst tarafındaki büyük bir alanı otopark amacı ile kamulaştırmış ve yıkımlar halen devam etmektedir. Ayrıca Bayaz Han’ın önündeki kaldırımların da tarihi dokuya uygun şekilde düzenlemesi çalışmaları da başlamış olup kısa zamanda tamamlanacaktır.’’

17.10.2008


 

Tarihî Mersin evlerine restorasyon

MERSİN’DE birçoğu koruma altında iken yıkılan tarihî Mersin evlerinin bazıları tekrar ayağa kaldırılıyor.

Akdeniz Belediyesi tarafından kamulaştırılan Camişerif Mahallesi’ndeki 3 tarihî Mersin evinin restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy, Mersin tarihînin mirası olan Mersin evlerinin ilçe sınırları içinde bulunması ve kültürel miras olmasından dolayı bu evlere sahip çıkılması gerektiğini düşünerek 4 yıl önce koruma süreci başlattıklarını söyledi. Tarihî öneme sahip 200 Mersin evinin tescillenmesini sağladıklarını belirten Yücesoy, belediye olarak 3 Mersin evi ile Harda Hamamı’nı kamulaştırdıklarını kaydetti.

17.10.2008


 

Dağlarca 20 Ekim’de defnediliyor

İSTANBUL’DA vefat eden şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın cenazesinin, 20 Ekimde Söğütlüçeşme Camisi’nde kılınacak namazın ardından toprağa verileceği bildirildi.

Kadıköy Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Dağlarca için 20 Ekim Pazartesi günü saat 11.00’de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda tören düzenleneceği ve şairin cenazesinin Söğütlüçeşme Camisi’nde öğle vakti kılınacak namazın ardından toprağa verileceği belirtildi. Dağlarca’nın, Ocak ayında, yaşadığı Mühürdar Caddesi’ndeki evi müze yapılması için Kadıköy Belediyesine bağışladığı ifade edilen açıklamada, şairin, kendisini ziyaret eden Belediye Başkanı Öztürk’e, evinin müzeye dönüştürülmesi için vasiyette bulunduğu kaydedildi.

17.10.2008


 

‘Sultan II. Abdülhamid’in Arşivinden Dünya’

SULTAN II. Abdülhamid’in fotoğraf sanatına merakıyla oluşturduğu 35 bin fotoğraflık arşivden 1800’lü yılları yansıtan 80 tanesinin yer alacağı ‘’Sultan Abdülhamid’in Arşivinden Dünya’’ sergisi, 21 Ekimden itibaren Topkapı Sarayı Müzesi’nde gezilebilecek.

Yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen sergide, Sultan II. Abdülhamid’in dünyanın birçok ülkesinden ünlü fotoğrafçılara çektirdiği ya da kimi zaman sultanın bu merakını bilenler tarafından hediye olarak gönderilen 35 bin fotoğraflık arşivinden seçmeler yer alacak. Açıklamaya göre, bugün dünyanın en büyük fotoğraf arşivini oluşturan söz konusu arşivden dünyanın 19 ülkesinin 1800’lü yıllarına tanıklık eden fotoğraf kareleri, ayrıca bir albüm-kitapla da ilgililerin beğenisine sunulacak. Sergi açılışı ve yine sergideki fotoğraflardan oluşan albüm-kitabın tanıtımı, 20 Ekim’de Topkapı Sarayı Müzesi’nde gerçekleştirilecek. ‘’Sultan II. Abdülhamid’in Arşivinden Dünya’’ sergisi, 16 Kasım 2008 tarihine kadar izlenime açık kalacak.

17.10.2008


 

Şiir okuma yarışmasında İhlas Koleji ilçe birincisi

AYŞE Hilal Başhan, Yahya Kemal’in Deniz Türküsü isimli şiiriyle Bahçelievler ilçe birinciliğini kazandı.

Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Adnan Menderes Anadolu Lisesi salonunda düzenlenen “Yahya Kemal Şiirlerini Okuma Yarışması” şölene dönüştü. Bahçelievler’deki tüm ilköğretim okullarının katılımıyla gerçekleşen yarışmaya çok sayıda okul yöneticisi, öğretmen, öğrenci ve veli katıldı. Özel Bahçelievler İhlas İlköğretim Okulu 8C öğrencisi Ayşe Hilal Başhan, şiire hakimiyet, diksiyon, vurgu ve sahneyi iyi kullanabilme kriterlerini en iyi şekilde sergileyerek Yahya Kemal’in Deniz Türküsü isimli şiiriyle tüm rakiplerini geride bırakarak Bahçelievler ilçe birinciliğini kazandı.

17.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır