"Gerçekten" haber verir 20 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Çeçenistan’da Osmanlı camii

Çeçenistan’da ibadete açılan Hacı Ahmet Kadirov Camii büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Klasik OsmanlıTürk mimarîsi üslûbunda ve Çeçen motiflerine de yer verilen caminin minareleri 62 metre, ana kubbesi 32 buçuk metre yüksekliğinde. Dört minare üzerine oturan caminin ana kubbesinin çapı 15 metre. Caminin iç kullanım alanı 5 bin metrekare. Mahfil katı dahil, cami alanında 10 bin kişi namaz kılabilecek.

ÇEÇENİSTAN DİRİLİYOR

Son üç yıla ‘’savaşın’’ bütün izlerini silme kararlılığıyla giren Çeçenler, 34 yaşındaki Devlet Başkanı Ramazan Kadirov ile birlikte kolları sıvayarak hayalet şehir Başşehir Grozni’yi eski şaşaalı günlerine tekrar döndürdü.

BİR RÜYA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

1990’lı yılları çetin savaşlarla geçiren Çeçenistan’da ağır bombardımana maruz kaldığı için yerle bir olan başşehir Grozni, savaşın sembolü olmuştu. Hergün yayınlanan ‘’Grozni yine bombalandı’’ haberleri, şehrin artık yaşanmaz bir yer olduğu gerçeğinin herkes tarafından kabullenmesine yol açmıştı. Öyleki, bombalanan Grozni boşalmış ve başşehrin 40-50 kilometre uzaklığında bulunan köyler, göçlerle birlikte nüfusları 10-15 bine ulaşan kasabalara dönüşmüştü. 2000’li yıllara gelindiğinde ise Rus Devlet Başkanı Vlademir Putin ile tekrar toparlanma sürecine giren Rusya’nın Kafkasya topluluklarına karşı politikada değişmeler başladı. İşte bu değişim sürecinde hem Ruslar, hem de Çeçenler savaş yerine barışı tercih etti. Çevre kasabalardan tekrar evlerine dönen vatandaşlara, Çeçen hükümeti tarafından maddî yardım temin edilerek evlerini eskisinden daha güzel hâle getirmeleri sağlandı. Küllerinden yeniden doğan Grozni’de bütün bunlar yapılırken en göze çarpan ise; şehrin tam kalbine, 150 bin metrekare alanda 5 bin metrekare üzerine inşa edilen Hacı Ahmet Kadirov Camii oldu.

2004 yılında Hacı Ahmet Kadirov’un ölümünden bir süre sonra Devlet Başkanlığı’na gelen oğul Ramazan Kadirov, barış ortamında Çeçenistan’ı yeniden yapılandırmak için önce babasının hayalini kurduğu Grozni Camii için kolları sıvadı. Yapılacak camiye merhum Hacı Ahmet Kadirov ismi verilerek onun adını taşıyan vakıf tarafından caminin yaptırılması kararlaştırıldı. Aslında baba Kadirov hayatta iken Çeçenistan müftüsü sıfatıyla ziyaret ettiği Türkiye’de Grozni Camii’nin yapımı için Konya Büyükşehir Belediyesi’yle, cami tamamlandığında adının Konya olması şartıyla anlaşmış ve inşaata bu şekilde başlanmıştı. Bir yıl boyunca devam eden cami inşaatı, tekrar savaşın çıkması ve şehrin bombalanmasıyla birlikte durdurulmuştu. 26 Nisan 2006 tarihine gelindiğinde Çeçenistan’ın başında bulunan oğul Kadirov, caminin yapım emrini verdi. Türkiye’den gelen kubbe ustası Adem Çınar, caminin temeline ilk harcı atarak hem kendisi için hem de Çeçenistan tarihi için yeni bir sayfa açtı. Yaklaşık iki buçuk yıl sonra Grozni, Kafkasya’da yüzyıllardır görülmeyen bir camiye kavuşurken kubbe ustası Adem Çınar ise devlet başkanlığı tarafından hem Çeçen vatandaşlığı hem de şehrin başka bir yakasında yapılan camiye kendi adının verilmesiyle ödüllendirildi.

‘’BİZDE SÜLEYMAN VAR, SİZ SİNANLARI

GÖNDERİN’’

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, Grozni Camii'nin yapımı için en büyük desteği Türklerden aldı. Grozni’nin göbeğine inşa edilen 10 bin kişilik camiyi yapan Türk ustaların bulunmasında ilginç bir yol takip edildi. Cami yapımı için gerekli finansı vakfa sağlayan Çeçen lider, bu konuda Türkiye’de öğrenimini tamamlamış ve ülkelerine geri dönmüş olan Çeçenlerin yardımına başvurdu. Hacı Ahmet Kadirov Vakfı adına üniversite öğrenimi gördükleri Türkiye’ye araştırma yapmaya giden Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu 25 yaşındaki İnşaat Mühendisi Ruslan Elmahalov ve Ziyaeddin Mahayev’in Anadolu’da ilk durağı Konya oldu. Konya’da cami yapımıyla ilgili bir konferansa katılan Elmahalov ve Mahayev, burada alanlarında Türkiye’nin en meşhur hattatı Hüseyin Kutlu ve nakkaşı Semih İldeş’i ilgiyle dinleyerek notlar almaya başladı. Hüseyin Kutlu konuşması sırasında cami ustalarını nazara vererek, ‘’Türkiye’de Mimar Sinan çok, ancak cami yapacak (Kanuni Sultan) Süleyman yok’’ demesi üzerine oturduğu yerden ayağa fırlayan Ruslan Elmahalov, Çeçen lider Kadirov’u kastederek, ‘’Bizde Süleyman var, siz Sinanları ülkemize gönderin’’ der. Konferansın ardından ünlü hattat Kutlu, Çeçenistan’ı yeniden inşaa etmeye azmetmiş bu gençlerin yanına gelerek onlara Türkiye’de cami ustası olan kişilerin isimlerini verir. İki Çeçen genç de Türkiye’ye dört ay boyunca sürekli ziyaretler düzenleyerek ellerindeki isim listesine tek tek ulaşıp Grozni’ye gelmelerini sağlar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ustalar, Çeçen işçilerle el ele verip, Çeçen halkının rüyasını iki buçuk yılda gerçekleştirerek anahtarlarını teslim eder. Caminin Osmanlı mimarisiyle yapılmış olması ve Türk damgası taşıması iki buçuk yıl Çeçenistan’ı mesken tutan Türk ustaları için en büyük övünç kaynağı olur.

‘’CAMİ AÇILIŞINDA BÜYÜK COŞKU’’

17 Ekim 2008 Cuma günü Çeçen Devlet Başkanı Kadirov tarafından açılışı yapılan Hacı Ahmet Kadirov Camii'ne Çeçen halkı adeta akın etti. Yaklaşık 20 bin vatandaşın katılımıyla açılışı yapılan camide Çeçenlere ilk olarak Cuma namazı kılmak nasip oldu.

‘’DİNİNİ GERÇEK OLARAK YAŞAYAN BİR NESİL İSTİYORUZ’’

Grozni’nin yeniden dirilişinin sembolü olan Hacı Ahmet Camii’nin yapılmasını sağlayan Çeçenistan lideri Kadirov, büyük gurur duyduğu caminin önünde basına açıklamalarda bulundu. Mütevazi bir lider portresi çizen Kadirov, Çeçenistan’ın dünyada kötü gösterilmeye çalışılan imajının bu tür eserlerle artık silinmeye başlandığını, Çeçenleri daha güzel günlerin beklediğini söyledi. Kendisinin Çeçen halkına hizmet etmek için uğraş verdiğini söyleyen Kadirov, ‘’Allah bize bu günleri de gösterdi. Yıllarını savaşla geçirmiş, Çeçen insanı bu eserleri yapmayı başardı. Önümüzdeki süreç bizler için daha güzel günlerin yaşanacağı bir süreç olacaktır. Allah bize bugünleri de şükür gösterdi.’’ diye konuştu. Kadirov amaçlarının dinini en güzel şekilde yaşayan, iyi bir Müslüman olmak olduğunu söyleyerek, ‘’Çeçenler artık başkalarının etkisinde kalmadan, kendi ayakları üzerinde duran, köklerini bilen ve dinini en doğru şekilde yaşayan bir millet olacaktır’’ diyerek Çeçenistan devleti dışında yapılacak herhangi bir hareketi kabullenmeyeceklerinin sinyalini verdi.

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Hacı Ahmet Kadirov Camii, klâsik Osmanlı-Türk mimarisi üslûbunda dört yarım kubbeli merkezi planlı bir camidir. Çeçen motiflerine de yer verilen caminin minareleri 62 metre, ana kubbesi ise 32 buçuk metre yüksekliğinde. Dört minare üzerine oturan caminin ana kubbesinin çapı 15 metre. Caminin iç kullanım alanı 5 bin metrekare. Mahfil katı dahil cami alanında 10 bin kişi namaz kılabilecek. Camide Türk-İslâm medeniyeti san'atları olan hat, tezyinat, taş ve mermer işçiliği, çini, maden işleri, mukarnas, malakâri, sedefkâri ve kündekâri gibi san'atlardan örnekler verilmiş. Bu bakımdan Grozni’deki cami, bütün san'atları ustaca bir araya getiren kudsî bir mekân olmuş.

20.10.2008


 

Şiî ittifakı güvenlik anlaşmasına karşı

IRAK'TA hükümetin en büyük ortağı olan Şiî ittifakı, Irak ile ABD arasında müzakere edilen güvenlik anlaşmasının metnine karşı çıktı.

Şiilerin Birleşik Irak İttifakı’ndan kaynaklar, güvenlik anlaşması metninin ittifak içinde görüşüldüğünü, reddi yönünde karar çıktığını açıkladı. Toplantıda yeni bir metnin hazırlanması için bir komisyonun kurulması ve hazırlanacak metnin Şiîlerin en yüksek dinî merciine sunulması kararlaştırıldı. Verilen bilgiye göre, Başbakan Nuri El Maliki’nin de katıldığı toplantıda bu konuyla ilgili görüş birliği sağlanırken, ittifakın bazı üyeleri anlaşma metninin yeniden yazılmasını istedi, bazıları ise yeni metnin referanduma sunulmasını önerdi. Toplantıda hazır bulunan Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Irak’ta koalisyon kuvvetleri yerine BM gücünün bulunmasını istedi. Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Amerikalı ve Iraklıların aylardır üzerinde çalıştıkları güvenlik anlaşması konusunda karar almaları zamanının geldiğini” söylemişti.

20.10.2008


 

Kanada, plâstik biberonları yasakladı

KANADA hükümeti, plastik biberonların ülke genelinde satışını yasakladı.

Sağlık ve Çevre bakanlıklarının ortak çalışmaları sonucu, plastik biberonların ana maddesi olan kısa adı BPA olan Bisfenol A’nın da zehirli ve tehlikeli maddeler listesine dahil edilmesine karar verildi. Karar, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ülkedeki çevreci gruplar da karara destek verdi. Çevreci Savunma grubundan Dr. Rick Smith, Bisfenol A’nın, sert plastik su bardakları, yeniden doldurulabilen su bidonları, gıda ürünlerinin paketlenmesinde kullanılan plastik ambalaj malzemeleri ve diş hekimlerinin kullandığı diş dolgu maddeleri başta olmak üzere daha birçok alanda kullanıldığını belirterek, “Bisfenol A’yı zehirli ve tehlikeli kılan şey, onun sıcakla temas ettiğinde kanserojen etki göstermesidir. Bu yüzden hiçbir üründe kullanılmamalıdır. Uygulama bu şekilde genişletilmelidir” dedi.

20.10.2008


 

Lübnan’ın en büyük camisi açıldı

LÜBNAN'IN başşehri Beyrut’un merkezinde inşa edilen ülkenin en büyük camisi, Müslüman ve Hristiyan liderlerin “birlik ve ılımlılık” çağrılarıyla açıldı.

Osmanlı üslubunda inşa edilen ve dün ibadete açılan Muhammed El Emin Camisinin, gök mavisi merkez kubbesi ve dört tarafında minareler bulunuyor. Caminin yapımını finanse eden ve 2005 yılında suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin mezarı da Muhammed El Emin Camisinin yanında yer alıyor. Şehrin en büyük camisindeki ilk namaza binlerce kişinin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve Kudüs’ten gelen önemli Sünnî liderlerinin de katıldığı belirtildi. İnşaatı 2005 yılında tamamlanan caminin açılışı, Sünnî ve Şiîleri çatışmanın eşiğine getiren siyasi krizler sebebiyle ertelenmişti.

20.10.2008


 

İsrail üssüne sızıp, askeri dövdüler

İSRAİL'İN Tel Aviv şehri yakınındaki bir askerî üsse sızmayı başaran 2 kişinin, bir askeri dövdüğü ve askerin tüfeğini çaldığı ortaya çıkarken, İsrail ordusu, olayın ilk aşamada bir terör eyleminden çok, adi bir olay olduğunun düşünüldüğünü açıkladı.

Filistinli ve adı daha önce duyulmayan bir örgüt ise Filistinli haber ajanslarına ‘’Biz yaptık’’ diye bildiri yolladı. Verilen bilgiye göre, Tel Aviv’ün güneydoğusundaki Tzrifin Askerî Üssü’ne giren ve kimliği henüz belirlenemeyen 2 kişi, üste nöbet tutan bir askeri döverek, askerin M-16 tüfeğini ele geçirdi. Dövülen asker hastaneye kaldırılırken, İsrail polisi, askeri polis ve İç Güvenlik Örgütü Şin Bet, saldırganları yakalamak için operasyon başlattı. Aynı zamanda, saldırganların bir askeri üsse sızmayı nasıl başardığı da soruşturuluyor. Öte yandan, olayın duyulmasının ardından Filistin haber ajanslarına bildiri yollayan Filistin’de şimdiye dek adı duyulmamış bir örgüt, bir grup direnişçinin 50 gündür üssü gözlediklerini ve kamp içindeki bir askeri kaçırmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Ahrar El-Lud Örgütü adına gönderilen bildiride, militanların, operasyon başladığında nöbetçi askere görünmemeye çalıştıkları, ancak askerin kendilerini farketmeleri üzerine askeri dövüp silâhını aldıktan sonra eyleme son verdikleri ifade edildi.

20.10.2008


 

Bush, Sarkozy ve Barroso krizi konuştu

ABD Başkanı George Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Camp David’de yaptığı görüşmede, küresel malî krizle ilgili dünya liderleri zirveleri yapılması için çalışılması kararı alındı.

Bush, Sarkozy ve Barroso, Washington yakınlarındaki Camp David’de yaptıkları yaklaşık 2.5 saat süren görüşmenin ardından ABD’de 4 Kasımdaki başkanlık seçiminden hemen sonra başlayacak dünya liderleri zirveleri yapılması önerisinde bulunuldu. Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, mali krizle ilgili bir dizi zirve yapılması konusunda gelecek hafta diğer dünya liderlerine danışılması kararı alındığı bildirildi. Bush, görüşmenin başında yaptığı açıklamada, küresel mali krizi ele almak üzere dünya liderlerine ev sahipliği yapmak istediğini söyleyerek, ‘’Bu krizin bir daha olmaması, uluslarımızın mali sistemlerini güçlendirmek ve modernize etmek için birlikte çalışacağız’’ diye konuştu. George Bush ayrıca, yapılacak reformların kapitalizmi tehdit etmemesi gerektiğini söyledi.

20.10.2008


 

İsrail’den Vatikan’a baskı

İkİncİ Dünya Savaşı sırasında Yahudilere karşı soykırım uygulayan Nazi Almanya’sına ses çıkarmayan Papa 12. Pius İsrail ile Vatikan arasında sorun olmaya devam ediyor.

Vatikan yaptığı açıklamada hem Yahudilerin hem de Katoliklerin bu konuda Papa 16. Benedict’e yaptıkları baskıya son vermeleri çağrısında bulundu. Vatikan Baş Sözcüsü Papaz Federico Lombardi nadir olarak görülen bir açıklama yaparak, “Bu şartlarda her iki taraftan da Papa üzerinde baskı oluşturmak uygun değildir.” dedi. Lombardi’nin açıklamasının, Pius’un azizliğini soruşturan Vatikan Başhakimi Papaz Peter Gumpel’in bir İtalyan haber ajansına verdiği mülâkatta Benedict’in Pius’un azizliği sürecini, Yahudilerle ilişkilere zarar vermemek için askıya aldığı yönündeki sözlerinden sonra gelmesi dikkat çekti. II. Dünya Savaşı’nın başladığı 1939’dan 1958’e kadar Papalık görevini yürüten Pius, Yahudiler tarafından 6 milyon Yahudi’nin öldürülmesine seyirci kalmakla suçlanıyor.

20.10.2008


 

Gazze şeridine ‘Gilad Şalit’ kuşatması

Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki bir karakoldan 2006 yılı Haziran ayında kaçırılan ve o günden bu yana Gazze’de tutulan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine, bir grup İsrailli gösterici Gazze Şeridi’ne mal geçişinde kullanılan geçişlerden birini kuşattı.

Hamas’ın görüşmelere son verecekleri yolunda tehditlerinin ardından onlarca İsrailli sabah saatlerinden itibaren Kerem Şalom geçiş noktasında toplandı. Gazze’ye mal götürmek için gelen kamyonları durduran göstericiler, geçiş noktasında lastik yaktı, Gazze’ye mal girişine izin verilmemesini istedi. Protesto gösterisinin öğleden sonra Gilat Şalit’in kaçırıldığı noktada devam ettiği, buradaki gösteriye Şalit’in ailesi ile birlikte bazı parlamento üyelerinin de katıldığı kaydedildi.

20.10.2008


 

ABD seçimlerinde kilit noktalarda Yahudiler var

OBAMA ve McCain’in seçim kampanyalarının kilit noktalarında Yahudiler bulunuyor.

İsrail’in önde gelen liberal eğilimli gazetesi Haaretz, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimi öncesi yürütülen kampanyalarda Yahudilerin önemli bir rol oynadıklarını öne sürdü. Habere göre hem Demokrat aday Barack Obama ve hem de Cumhuriyetçi aday John McCain’in seçim kampanyalarında 36 Yahudi çok önemli bir role sahip. Wall Street’te patlak veren ekonomik buhran ve adayların birbirine yönelik yaptığı suçlama ve tahkirlerin İsrail’i geri plana ittiğinin vurgulandığı haberde kampanyalarda yer alan Yahudilerin geri planda kalmayı tercih ettikleri öne sürülüyor. Bu isimler arasında başı çekenler Obama’nın vekili Maryland Senatörü Ben Cardin ile yine Obama’nın danışmanı ve Temsilciler Meclisi’nin California’dan üyesi Mel Levine gösteriliyor. Habere göre listede yer alan fakat 153 yıl önce ölen en etkin kişi ise dünya geneline yayılan krizi patlatan Lehman Brothers danışmanlık şirketinin kurucusu Henry Lehman gösteriliyor. Haberde Demokratların ön saflarında seçim kampanyalarını yürüten isimler arasında The Daily Show adlı hiciv programının sunucusu Jon Stewart, şarkıcı ve Obama kampanyalarının finansörlerinden Barbra Streisand, Obama’nın en yakın isimlerinden, Florida’dan Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler, Obama’nın Ortadoğu politikalarının belirleyicilerinden Dennis Ross ve Dan Kurtzer, Obama’nın ekonomi baş danışmanı Robert Rubin, Obama’nın Ortadoğu politikası kıdemli danışmanlarından Dan Shapiro gibi isimler bulunuyor. Cumhuriyetçilerin Yahudi destekçileri arasında ise, ABD Ulusal Atıcılık Federasyonu eski başkanlarından Sandra Froman, Hawai’nin ilk Yahudi asıllı valisi Linda Lingle, McCain’in en büyük finansörlerinden Sheldon Adelson, ABD eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, komedyen Sarah Silverman ve McCain’in önde gelen Yahudi stratejistlerinden ABD Soykırımı Anma Konseyi’nin başkanı Fred Zeidman gibi isimler öne çıkıyor.

20.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır