"Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

‘Küresel gücün küresel dili’

Güney Koreli Türkolog Prof. Hee Soo Lee, Türkçenin küresel bir dil olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bu sürece Türkiye’nin yurtdışında bulunan okullarının da ayrı bir katkı sağladığını dile getiren Soo Lee, Türkçenin yakın bir dönemde küresel bir dil haline geleceğini belirtti. Tarihî İpek Yolu güzergâhında yer alan ülkelerde “Kültür Turizminin Geliştirilmesi” konulu uluslar arası foruma katılmak amacıyla Taşkent’e gelen Koreli Türkolog ve Hanyang Üniversitesi öğretim üyesi Soo Lee, açıklamalarda bulundu.

Türkçeyi, 1983-1990 yılları arasında doktora yapmak amacıyla Türkiye’de bulunduğu sırada öğrendiğini söyleyen Lee, “Türkçe, Koreliler için kolay bir dil” dedi. Lee, Kore dilinin de aynı şekilde Türkler için kolay öğrenilebilen bir dil olduğunu kaydetti. Türkiye’de kaldığı süre zarfında Türk tarih ve kültürü konusunda deneyim kazanan ve kapsamlı bilgi edinen Prof. See Lee, iki dilin aynı kökten geldiğini ve Türkçeyi öğrenmede zorlanmadığını belirtti.

Koreli Türkolog, Türkçenin geleceği konusunda ise ümitli konuştu. Hali hazırda dünya genelinde çoğunluğu İpek Yolu güzergâhında olmak üzere 300 milyon dolayında insanın Türkçe konuştuğuna dikkat çeken Prof. Lee, “Türkçenin giderek dünya çapında bir dil haline geleceğine inanıyorum.” dedi. İpek yolunda Türkçe ve Türk kültüründen yoksun olacak “kültür turizminin” mânâsız kalacağını da ifade eden Lee, “Bu açıdan Türkçe, 10-15 sene zarfında daha yoğun, global bir dil haline gelecek İnşallah.” şeklinde konuştu.

Güney Kore’de Türk halkına karşı bir sempati olduğunu ve bunun etkisi ile Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısında artış olduğunu da hatırlatan Lee, “Ülkemizde Türkçe öğrenmek isteyenler çoğalıyor. Türkçe konuşan epey de Koreli var.” ifadelerini kullandı.

27.10.2008


 

İngiltere, Afganistan’da ağız değiştirdi

İNGİLTERE Savunma Bakanı John Hutton, İngiltere’nin Afganistan’da Taliban’a karşı yürütülen mücadeleyi kazanacağını belirtti.

Afganistan ve Irak’a yaptığı ziyaretlerin ardından, İngiltere’nin yüksek tirajlı pazar gazetelerinden News of the World’e makale yazan Hutton, bu savaşın sadece askerî yöntemlerle değil, güvenliğin sağlanması, yönetimin güçlendirilmesi ve altyapının zenginleştirilmesiyle kazanılacağını ifade etti. Afganistan’daki İngiliz askerinin ekipman güçlükleri olduğunu da kabul eden Hutton, bu sorunların en kısa zamanda çözüleceğine dair söz verdi. Hutton, “Biz bunu Afganistan’da savaşırken ölen 121 İngiliz askerinin anısına borçluyuz” diye yazdı. Bakan Hutton, Afganistan’daki mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirtirken, “Eğer bugün Afganistan’ı yalnız bırakıp yeniden El Kaide ve Taliban’ın eline düşmesine yol açarsak terör tarafından desteklenen bir devletin ortaya çıkarılmasının etkilerinin İngiltere’deki şehir ve kasabalarda da hissedileceğinden emin olabiliriz” ifadesini kullandı. Afganistan’da uyuşturucuyla mücadelenin önemine de işaret eden Hutton, “NATO ve Afgan güçlerinin dikkatlerini uyuşturucu baronları, laboratuvarlar ve kaçakçılar üzerinde odaklaması gerektiğini” de ifade etti.

27.10.2008


 

İsrail, erken seçime gidiyor

İSRAİL'DE iktidar partisi Kadima’nın yeni lideri Tzipi Livni, hükümeti kuramadı. Livni, erken seçim kararı verdi.

İsrail’de yayın yapan Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Livni, “Baskı altına mı girmek ya da seçimler mi diyorsanız seçimleri tercih ederim.” diye konuştu. Dışişleri Bakanı olarak hükümette görev yapan Livni, Ehud Olmert’in rüşvet aldığına yönelik iddiaların için araştırma başlatılması ardından görevinden ayrılması ile Kadima’nin lideri olarak seçilmişti. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in kadın lidere verdiği süresinin dolmasına hâlâ bir hafta var. Ancak Maariv gazetesine de açıklamalarda bulunan Livni, “Beni baskı altına almalarına izin vermem. Seçimlere gidiyoruz.” dedi. Livni, yeni hükümeti, dinî parti Shas’ın istekleri sebebiyle oluşturamadı. Olmert hükümetine destek veren Shas, Livni’den Kudüs’ün yönetiminin Filistinlilerle paylaşılmayacağına dair garanti ve fakir bölgeler için daha fazla yardım talep etti. Bu arada, kamuoyu yoklamaları Livni’nin Kadima’sının seçimleri kazanamayacağını gösteriyor. Yoklamalar, Sağcı Likud Partisi’nin seçimleri kazanacağını gösteriyor. Parti lideri Benjamin Netanyahu, Olmert ve Livni’nin barış tekliflerinin büyük bir bölümüne karşı çıkıyor. Uzmanlar, erken seçimlerin Ocak ya da Şubat ayında yapılacağını ileri sürüyor.

27.10.2008


 

Clinton-Obama ortak mitingi

ABD'DE Demokrat Parti’nin başkan adayı Senatör Barack Obama, ilk kez eski Başkan Bill Clinton’la birlikte bir kampanya mitingine katılacak.

Obama’nın basın sözcüsü, Obama ve Bill Clinton’ın gelecek hafta Çarşamba günü Florida’nın Orlando eyaletinde birlikte bir mitinge katılacaklarını söyledi. Obama, Demokrat Parti’de başkan adaylığı yarışında eski Başkan Clinton’ın eşi bayan Hillary Clinton’ı yenerek aday olmaya hak kazanmıştı. Bu yenilgiden sonra Bill Clinton Obama’ya mesafeli davranıyordu. Ancak Bill ve Hillary Clinton Demokrat Parti’nin başkan adayının resmen ilân edildiği Ağustos’taki parti kongresinde Obama’ya açık destek verdi. Son aylarda Bill Clinton kendi başına Obama’nın adaylığını destekleme çalışmalarını yürüttü ve Pennsylvania’da Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı Joe Biden’le birlikte bir mitinge katıldı.

27.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır