"Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Açılış duaları çeşitlenecek

İngiltere’de dua ile çalışmalarına başlayan İngiltere Avam ve Lordlar kamaralarında, her gün bir başka dinin duasının okunması planı üzerinde çalışmalar yapıldığı bildirildi. Değişiklik olursa, her iki kamarada da güne rotasyon usulü her gün bir başka dinin duaları okunarak başlanacağı belirtiliyor.

İngiltere Avam ve Lord Kamaraları duâlarla

açılacak

İngİltere’de duâ ile çalışmalarına başlayan İngiltere Avam ve Lordlar kamaralarında, her gün bir başka dinin duâsının okunması planı üzerinde çalışmalar yapıldığı bildirildi. Anglikan Kilisesi ve Protestanlığın, Avam ve Lordlar kamaraları üzerindeki baskınlığının sona erdirilmesi fikrine dayanan planın, BBC’nin Radyo 4 kanalındaki uygulama örnek alınarak yapıldığı ve Lordlar Kamarasının ilgili komitesinin konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Değişiklik olursa, her iki kamarada da güne rotasyon usulü her gün bir başka dinin duaları okunarak başlanacağı, BBC’nin Radyo 4 kanalında olduğu gibi, böylece bütün dinlerin seslerini duyurmalarına olanak sağlanmış olacağı belirtiliyor. Çalışmaları yürüten Tara Lordu Brabazon’un, önerinin ilk sahibi Sih Lord Rana ile diğer lordlardan gelen teklifleri değerlendirmekte olduğu, 16. yüzyılda başlayan her iki kamaranın da duâlarla açılması uygulamasında nasıl bir değişiklik yapılabileceğine, bu değerlendirmenin ardından karar verileceği ifade edildi. İngiltere’de Lordlar ve Avam kamaralarında okunan duaya katılım konusunda zorunluluk bulunmuyor. Ancak bu dua bölümü halka açılmıyor.

02.11.2008


 

ABD Başkanı George Bush: Salı günü karar günü

ABD Başkanı George Bush, başkanlık seçimine günler kala bütün Amerikalıları oy vermeye çağırdı. Bush, haftalık radyo konuşmasında, “Bu salı günü seçim günüdür.

Aylardır süren hararetli kampanyaların ardından, Amerikalılar için ülkelerinin geleceği konusunda önemli kararlar alma vakti gelmiştir. Bütün Amerikalıları sandığa gidip oy kullanmaya çağırıyorum” ifadesini kullandı. Amerikalı seçmenler, Bush’tan sonra ülkenin 44. başkanını belirlemek üzere salı günü sandık başına gidecek. Seçim, ABD’nin ekonomisinin gidişatına, Irak ve Afganistan’daki savaşların yarattığı derin endişeler duyulduğu, büyük belirsizlik ortamına rastlıyor.

02.11.2008


 

Lübnan’da Mossad hücresi çökertildi

Lübnan’da, İsrail istihbarat servisi Mossad için çalışan bir hücre ortaya çıkarıldı.

Lübnan’da yayımlanan Essefir gazetesinin, güvenlik kaynakları ve adlî makamlara dayanarak verdiği haberde, ordunun, 1980’lerden bu yana Mossad için çalışan hücreyi, ülkenin batısındaki Bekaa Vadisinde ortaya çıkardığı belirtildi. Yakalanan hücre lideriyle bir yakınının Mossad’la işbirliği yaptıklarını itiraf ettikleri kaydedildi. Güvenlik kaynakları ve adli makamlar olayla ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, olaya yakın görgü tanıkları, güvenlik güçlerinin hücre liderinin evine baskın düzenleyerek, liderin, başkalarını ve başka araçların plakalarını kaydedebilecek kamerayla donanmış aracına el koyduğunu söyledi.

02.11.2008


 

UNİFİL eski Sözcüsü Timur Göksel: ‘Türkiye Ortadoğu’ya model oldu’

Lübnan’da BM’ye bağlı barış gücü UNİFİL’in eski sözcüsü, Orta Doğu uzmanı Timur Göksel, Orta Doğu’da Türkiye’ye karşı bir sempati artışı bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin bölgede izlediği politikalarda güvenilir ve tarafsız olması gerektiğini söyledi.

Göksel, AA muhabirine Orta Doğu’daki son gelişmeler ve Türkiye’nin bölgedeki rolü üzerine değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Orta Doğu politikalarının doğru yönde seyrettiğini belirten Göksel, uzun bir süre ihmal edilen bölgeye gösterilen bu ilginin olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Orta Doğu’da da bir değişimin söz konusu olduğuna işaret eden Göksel, “bölgede unutulan bir Türkiye’nin tekrar ortaya çıkmaya başladığını” söyledi. Bunda İsrail-Suriye aracılı görüşme sürecinin etkili olduğunu ifade eden Göksel, Türkiye’nin bu girişiminin bölgede genelde olumlu karşılandığını belirtti. Türkiye’ye karşı özellikle Suriye’de büyük bir değişimin olduğunu kaydeden Göksel, bu ülkeyle olan ilişkilerin iyileştirilmesinin Türkiye’nin bölgedeki rolüne katkı sağladığını bildirdi.

02.11.2008


 

Sofya Belediye Başkanı Jivkov gibi

Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlara uygulanan ve 1989 yılında yıkılan totaliter rejimle sona eren asimilasyon kampanyasıyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Kamuoyu araştırmalarına göre en büyük siyasî parti GERB’in lideri Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, özel BTV televizyonunda, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketine cephe alarak sert sözler sarf etti.

Bulgarİstan’da Türk ve Müslümanlara uygulanan ve 1989 yılında yıkılan totaliter rejimle sona eren asimilasyon kampanyasıyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Kamuoyu araştırmalarına göre en büyük siyasi parti GERB’in lideri Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov, özel BTV televizyonunda, üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketine (DPS-HÖH) cephe alarak sert sözler sarf etti. Müslümanların isimlerini zorla değiştirerek, onları Türkiye’ye göçe zorlayan totaliter rejiminin bu uygulamasını “büyük seyahat” olarak niteleyen Borisov, özel BTV televizyonunda yayımlanan bir konuşmasında, “Bulgaristan’da Bulgar, Türkiye’de Türk, Sırbistan’da Sırp vatandaşları yaşamaktadır. Bu yüzden sınırlar, ayrı devletler vardır. Kendini Türk hisseden Türkiye’ye gitsin” ifadesini kullandı. Borisov, Bulgaristan’da doğan her çocuğun Bulgar adı taşıması gerektiğini de öne sürdü. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ise Borisov’un sözleri için “Kesinlikle kabul edilemez” dedi ve Borisov’u özür dilemeye çağırdı. Başbakan Sergey Stanişev de, “Etnik tartışmaları açmak, ateşle oynamak demektir. Etnik gerginlik çıkaran her türlü gerginlik de tehlikelidir” diye konuştu. Parlamento İçişleri Komisyonu üyesi HÖH milletvekili Ahmed Üseyin de, Borisov’un konuşmalarının, GERB’in üyesi olduğu Avrupa Halk Partisinin dikkatine sunulacağını bildirdi. Üseyin, “HÖH olarak korkunç olan bu tavrın analizini yapacağız. Avrupa’daki insan haklarını savunan kuruluşlara başvuracağız” ifadesini kullandı.

02.11.2008


 

Barzani: Türkiye ile basın üzerinden konuşmayacağız

Irak’takİ bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, PKK’yı terörist örgüt olarak görüp görmediği sorusuna, kan dökülmesini hiçbir zaman desteklemedikleri karşılığını verdi ve “Türkiye ile bir anlaşmaya varıncaya kadar” medya önünde konuşmamayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinde (CSIS) düzenlenen bir toplantıda konuşan Barzani’ye, “Siz ya da bölgesel yönetim, PKK’yı terörist olarak görüyor musunuz” sorusu yöneltildi. Barzani, “Bu konuyu Türkiye ile konuştuk. Türkiye ile aramızda bir anlaşmaya varıncaya kadar medya önünde konuşmamaya karar verdik” dedi. Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye sızan terör örgütü PKK’nın saldırılarının devam ettiğinin ısrarla hatırlatılmasına karşılık Barzani, “Biz hiçbir zaman, hiçbir saldırıyı, kan dökmeyi desteklemedik. Türkiye ile bir diyalog açtık. Detaylara girmek istemiyorum” diye konuştu. Mesud Barzani, “doğru zaman geldiğinde basına gerekli açıklamayı yapacağız” demekle yetindi. Kerkük konusundaki sorulara karşılık Barzani, bu meselenin Irak anayasasında belirtildiği şekilde çözülmesinden yana olduğunu belirtti.

02.11.2008


 

Libya’dan astronomik terör ödemesi

Lİbya, 1980’lerdeki iki terör saldırısının mağdurları için kurulan fona 1,5 milyar dolar ödeme yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi yaptığı açıklamada, ödemeyle birlikte, ABD-Libya ilişkilerinin tamamıyla normalleşmesi önündeki tüm engellerin kalkmış olduğunu belirtti. Toplam 1,8 milyar dolarlık fondaki paranın 1,5 milyarı, terör mağdurlarına gidecek. 1988 yılında, içinde 108 yolcu bulunan bir Pan Am uçağı İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerindeyken, önceden yerleştirilen bir bombayla havada infilak ettirilmişti. 1986 yılında da Almanya’da bir diskotek bombalanmıştı. ABD bu saldırılardan Libya’yu sorumlu tuttu. ABD, Diskotek saldırısına misilleme olarak Libya’da, lider Muammer Kaddafi’yi hedef alan hava bombardımanları düzenledi. Fondaki paranın kalan 300 milyon doları, ABD’nin bu hava bombardımanlarından zarar gören Libyalılara verilecek.

02.11.2008


 

Afganistan’daki İngiliz komutan istifa etti

Afganİstan’da görevli bir İngiliz SAS komutanının, İngiliz hükümetinin askerlere yeterli donanım sağlamamasını protesto için istifa ettiği bildirildi.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre komutan, ilgili bakanların, Afganistan’daki askerlerin kullandığı arazi araçlarının yeterince güvenli olmadığına dair uyarılarını dikkate almadığını söyledi. Komutan, İngiliz askerlerinin kullandığı arazi araçlarının zırhlarının yola yerleştirilen bombalara karşı korumalı olmadığını belirtti. SAS komutanı, haziran ayında düzenlenen saldırıda aralarında bir kadın askerin de bulunduğu 4 İngiliz askerinin ölümünden de yeterli kaynak olmamasını sorumlu tuttu. İngiliz askerlerinin kullandığı araç yola yerleştirilen bombaya çarpmıştı.

02.11.2008


 

ABD, Afganistan bozgunundan korkuyor

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan’ın “Amerika’nın savaşı” olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Irak’taki Amerikan askerlerinin eski komutanı Orgeneral David Petraeus’un, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (Centcom) olması dolayısıyla Florida’daki Tampa’dan başkente dönerken uçakta açıklamalarda bulunan Gates, NATO’daki müttefiklerin yeni takviye göndermediğinden yakınarak, “Bu savaş ‘Amerika’nın savaşı’ olarak anılırsa, korkunç bir hata yapmış oluruz. Bu Afganlıların kendi ülkeleri için savaşıdır ve bizim orada yönetmek için değil, yardım etmek için bulunduğumuzu bilmelerini sağlamalıyız” dedi.

02.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır