"Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İKÖ’den yeni başkan Obama’ya çağrı

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD’de Barack Obama’nın başkan seçilmesiyle ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti: ‘’Bu seçimin dünya için, İslâm dünyası için mübarek olmasını diliyorum. Çünkü eski dönemde İslâm dünyası ile ABD arasındaki ilişkiler istenilen seviyede değildi. Yeni dönemde bu ilişkilerin şu anki durumdan daha ileriye götürülmesini istiyoruz.’’

İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD’de Barack Obama’nın başkan seçilmesiyle ilgili, ‘’Yeni dönemde bu ilişkilerin (İslâm dünyası ile ABD arasındaki ilişkiler) şu anki durumdan daha ileriye götürülmesini istiyoruz’’ dedi.

Türk Bilim Tarihi Kurumu Derneğince düzenlenen ve Uşak Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı 3. Türk Bilim ve Teknoloji Tarihi Kongresine katılmak üzere Uşak’a gelen İhsanoğlu, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ile Uşak Valisi Kayhan Kavas’ı ziyaret etti.

Ardından Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın ile bir araya gelen İhsanoğlu, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Obama’nın seçim zaferini değerlendiren İhsanoğlu, şunları kaydetti:

‘’Bu seçim ABD halkının kendi tercihidir. Bu sabah Obama’ya bir kutlama mesajı gönderdim. İKT olarak ABD halkının kararını saygıyla karşıladığımızı ilettim. Bu seçimin dünya için, İslâm dünyası için mübarek olmasını diliyorum. Çünkü eski dönemde İslâm dünyası ile ABD arasındaki ilişkiler istenilen seviyede değildi. Yeni dönemde bu ilişkilerin şu anki durumdan daha ileriye götürülmesini istiyoruz. Daha iyi bir anlaşma zemini oluşacağını düşünüyoruz.’’

Obama’nın seçim öncesi başkan olması halinde ABD ordusunun Irak’tan kademeli olarak çekileceği yönündeki açıklamasını da değerlendiren İhsanoğlu, ‘’ABD ordusunun Irak’tan behemehal çekileceği muhakkaktır’’ dedi. Askerlerin acilen çekilmesi gerektiğini ifade eden İhsanoğlu, ‘’Ancak bu yapılırken, Irak merkezi hükümetiyle beraber yapılmalı. Irak’ta güç boşluğu oluşmasına izin verilmemeli. Irak’ın bütünlüğü sağlanmalı. Merkezi hükümet Irak genelinde bütünlüğü sağlamalı’’ diye konuştu.

İhsanoğlu, gazetecilerin ‘’Obama’nın gizli Müslüman olduğu’’ iddialarıyla ilgili sorularını ise cevapsız bıraktı. Uşak / aac

07.11.2008


 

Beyaz Saray’dan sonra sıra Vatikan’da mı?

Amerikan kilisesinin siyah lideri Wilton Daniel Gregory, Obama’nın ABD başkanlığına seçilmesinin, “insanlık için büyük adım olduğunu ve ABD’de ırk ayrımcılığı meselesinin aşıldığını gösterdiğini” söyledi. Gregory, “Obama Ay’a ayak basan ilk insana benzetilirse, Papalık tahtında da aynı şey olabilir” dedi.

Amerİkan kilisesinin siyah lideri Wilton Daniel Gregory, ABD’ye siyah başkan seçilmesinden ilham alarak, Katolik kilisesinin de siyah papaya hazır olduğunu düşünüyor. İtalyan La Stampa gazetesine demeç veren başpiskopos Gregory, siyah derili Barack Obama’nın ABD başkanlığına seçilmesinin, “insanlık için büyük adım olduğunu ve ABD’de ırk ayrımcılığı meselesinin aşıldığını gösterdiğini” söyledi. “Beyaz Saray’da oturan Obama Ay’a ayak basan ilk insana benzetilirse, papalık tahtında da aynı şey olabilir” diyen Amerikan katoliklerinin lideri, kilisenin “etkileyici atılımlar” yaptığını söyledi ve Vatikan hükümetiyle papalığın gittikçe “daha uluslar arası ve kozmopolit karakter” arz ettiğini belirtti. Gregory, “Siyah ve özellikle Afrikalı papa seçmek pekâla mümkün” diyen din adamı, “yeni papa seçiminde kardinallerin bilgeliği sayesinde böyle bir şeyin gerçekleşebileceğini” öne sürdü. 60 yaşındaki Gregory, 2001’de Amerikan piskoposlar kuruluna başkan seçilmişti.

Roma

07.11.2008


 

Afganistan’da yine sivil katliamı: 30 ölü

Afganistan’ın kuzeybatısında ABD öncülüğündeki güçlerin düzenlediği hava saldırısında en az 7 sivil öldü. Bir bölge yetkilisi, saldırıda 7 siville 15 Taliban mensubunun öldüğünü söylerken, il meclisi başkanı Kari Devlet, köylülerin 30 dolayında sivilin öldüğünü ifade ettiğini bildirdi.

07.11.2008


 

Şam’dan Obama’ya zeytin dalı

Surİye’nİn resmî yayın organı El Tavra gazetesi, Suriye’nin, ABD’nin yeni lideri Barack Obama ile ciddî bir diyalog başlatmaya hazır olduğunu yazdı. Gazete bugün çıkan yazıda, Obama’nın zaferinin, bütün dünyada herkes için ilham kaynağı olduğunu ve Amerikan halkının Obama’yı seçtiği için tebrik edilmesi gerektiğini bildirdi. Yazıda, Suriye’nin Obama’ya el uzattığı ve diyaloğa hazır olduğu belirtildi. Şam

07.11.2008


 

Türklere, ‘Berlinlilerle evlenin’ çağrısı

Almanya’nIn Berlin eyaletinin İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, Türklerin Türkiye’deki kadınlar yerine Berlin’deki Türk kadınlarıyla evlenmelerini istedi. Körting, Berliner Kurier gazetesinde yer alan haberde, Berlin’e evlenerek gelen Türkler hakkında bir ay boyunca araştırma yaptırdığını, Berlin’e gelen gelin veya damatların yüzde 64’ünün ya okul diploması olmadığı ya da seviyesi düşük olan diploma sahibi olduklarını, yüzde 30’unun ise ya bir köyden ya da 10 bin nüfusun altındaki şehirlerden geldiklerini ifade etti. Berlin’e eğitim düzeyi düşük insanların geldiğini belirten Körting, bunun uyum için de bir tehdit oluşturduğunu, böylelikle ailelerde ve mahallelerde okula giden çocuklarına yardım edemeyen köyden gelen eğitimsiz kadınların bulunduğunu kaydetti.

Berlin

07.11.2008


 

Palin, geldiği gibi gitt

ABD’de önceki gün yapılan başkanlık seçiminde cumhuriyetçi partinin başkan yardımcısı adayı olan Alaska Valisi Sarah Palin, seçim yenilgisinin ardından memleketine döndü.

Cumhuriyetçilerin başkan adayı John McCain ile seçim sonuçlarını Phoenix’te takip ettikten sonra memleketine dönen Palin, Anchorage havaalanında destekçileri tarafından karşılandı. Sarah Palin yandaşları, başkan yardımcısı adayından 2012 seçimlerinde başkan adayı olmasını isteyerek, “2012! 2012” sloganları attı. Palin, gazetecilerin, başkan adayı olup olmayacağı sorusuna, “O zaman olsun...” cevabını verdi. Alaska Valisi, başkan seçilen Barack Obama ile enerji politikaları konusunda birlikte çalışacağını umduğunu da söyledi. Anchorage

07.11.2008


 

Suudi Arabistan’da yargı reformu için grev

Suudİ Arabistan’da bir grup eylemci bir ilki gerçekleştirerek, yargı reformu yapılması ve 11 siyasî reformistin yargılanmaksızın gözaltında tutulmasına dikkat çekmek için açlık grevine başladığı bildirildi.

Çoğu erkek olan 65 eylemcinin, Suudi Arabistan’da protesto ve kitlesel toplantılarının yasak olması nedeniyle, açlık grevlerine evlerinde başladığı, eylemin yarın da devam etmesinin planlandığı belirtildi. Eylemcilerden Muhammed El Kahtani, siyasî tutukluların serbest bırakılması, şartlarının düzeltilmesi ve adlî sistemde reform yapılması için yetkililere gönderdikleri mektuba cevap alamamaları üzerine eyleme başladıklarını söyledi.

Riyad

07.11.2008


 

İran, Obama’nın sözlerinin takipçisi

İran, Amerikan halkının ‘’değişim’’ vaadine oy verdiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD Başkanı seçilen Barack Obama’dan ‘’değişim’’ sözünü yerine getirmesini umduklarını söyledi. Mutteki, ‘’Amerikan halkı, Barack Obama’yı seçerek değişim istediğini ortaya koydu. Yeni Washington yönetiminden, halkın taleplerini hayata geçirmesini ümit ediyoruz’’ dedi. Hükümet Sözcüsü Gulam Hüseyin İlham da, ‘’Beklentimiz değişim sloganıyla halkın itibarını kazanan Obama’nın, iç ve dış siyasetlerde değişiklik yapmasıdır’’ ifadesini kullandı. İlham, Beyaz Saray’ın yeni sahibinden diğer milletlerin hukukuna saygı duymasını ve işgallere son vermesini istedi. Bush yönetiminin savaş ve işgallerin faturasını Amerikan halkına kestiğini belirten İlham, ‘’Mevcut mali kriz, yanlış siyasetlerin sonucudur’’ diye konuştu. İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı Haddad Adil ise, ‘’Obama’nın zaferi, Bush’un siyasetlerinin bütün dünyada yenilgiye uğradığının ispatıdır’’ diyerek, yeni başkandan eski siyasetleri terk etmesini istemişti.

Tahran

07.11.2008


 

İran: Türkiye, kardeş ve dost ülkedir

İran, Türkiye ile bütün alanlarda işbirliğini daha da geliştirmeyi arzuladığını bildirdi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu’nu Meclis’te kabul etti. Türkiye-İran ilişkilerini ‘’tarihî ve köklü’’ olarak niteleyen Laricani, ‘’Türkiye dost ve kardeş ülkedir’’ dedi. Laricani, iki ülkenin siyasî, iktisadî, kültürel ve diğer alanlardaki işbirliğinin iyi ve gelişmiş olduğunu belirtti. ‘’İki ülkenin bütün alanlardaki potansiyellerinin iyice araştırılması ve onlardan istifade edilmesi, ilişkilerin daha da geliştirilmesi açısından önemlidir’’ diyen Laricani, Meclis olarak her alanda işbirliğini artırmaya hazır olduklarını söyledi. Türkiye ve İran meclislerindeki ortak dostluk grubu ve komisyonların çalışmalarının önemine işaret eden Laricani, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı İran’a dâvet etti. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu da ‘’yöneticiler ve halklar arasındaki iyi ilişkilerin, işbirliğini daha da geliştirmede önemli olduğunu’’ söyledi. Karaosmanoğlu, güçlü bir kurum olan meclislerin, iki ülke ilişkilerini her alanda geliştirmede rol alabileceğini belirtti.

Tahran

07.11.2008


 

İran’da, giderayak Bush alarmı

İran, muhtemel bir ABD ve İsrail saldırısında Hürmüz Boğazı’nı kapatacağını bir kez daha ilân etti.

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, “Umarız, ne Bara Körfezi, ne Hürmüz Boğazı ne de başka bir su yolunun kapatılmasına gerek kalmaz. Ancak saldırıya uğramamız halinde kapatma zorunlu hale gelir” dedi. NATO Donanma Komutanı Oramiral Maurizio Gemignani, bir süre önce Kuveyt’i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidini “hayal” olarak nitelemişti. Oramiral Gemignani’nin açıklamalarını değerlendiren Tuğgeneral Cezayiri, İran donanmasının kıyıya 300 kilometre mesafedeki bütün hedefleri vurabilecek güçte olduğunu ve zorunluluk halinde Hürmüz Boğazı’nı kaşla göz arasında kapatabileceklerini söyledi. Dünya petrollerinin yaklaşık yüzde 40’ı Hürmüz Boğazı’ndan naklediliyor. İran, ABD ve İsrail’in tehditlerini hayata geçirmesi halinde bütün imkânlarını kullanarak cevap vereceğini buna Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının da dahil dolduğunu bildirmişti.

Tahran

07.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır