"Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

KÖY ÇEŞMELERİNDEN MEDENİYET AKIYOR

Anadolu’daki “hayrat” anlayışı, çeşme yaptırma geleneği; çok eski meziyetlerimizin, en yaygın olanlarının başında gelmektedir.

Padişah sebillerinden, çoban çeşmelerine kadar benzersiz bir kültür… Küçücük köylerden dağ başlarına; İstanbul’dan yaylaklara yayılan bir hizmet yarışı… küçük köylerde bile onlarca çeşme…!

Anadolu’ya “ medeniyetler beşiği Anadolu” denmesi de bundan. Dünyada çok az toplum; yoldan gelip geçen insanlar, kuşlar, böcekler ve hayvanlar su içsin diye dağlarına, köy ve şehirlerine çeşme yaptırır!

Artık Anadolu’muzun köylerinin pek çoğunda sular evlerde akmaktadır; fakat buna karşılık, insanımız hâlâ yollara; dağlara ve şehirlere çeşme yapmaktan vazgeçmiyorlar.

İnsanımızın bu sevap kazanma hassasiyetini başka bir ülkede bulmak imkânsız. Çok sayıda çeşmenin suyu çekilse de köylümüz, şehirlimiz; hemen herkes bu tür hayırlı işleri asla ihmâl etmiyor.

Çeşme kitâbelerinin kendisi bile başlı başına birer san'at örneğini teşkil ediyor. Tanınmış devlet büyüklerinin yakınları da aynı özelliklere sahip. Kimi köylerimizin içinde bulunan bazı çeşmelerin şifa kaynağı oldukları da dikkatlerden kaçmıyor.

“Devlet Su İşleri” ibâresinin bile bir ufuk genişliği olarak algılanması gerektiği ifâde ediliyor. Her şehrin veya köyün ilk kurulduğu tarihlerle aynı olan çeşmelerin bulunduğu; bir zamanlar bazı köylerin bütün su ihtiyacını bu çeşmelerin karşıladığını da biliyoruz. “Su hayat demektir”, “Su hayattır!” deyimleri hem insanoğlunun varlığında suya duyduğu ihtiyacı ve hem de suyun hayat damarlarımızı beslediğini gerçeğini hatırlatır. Yeni Asya okuyucularından; “Bizim köyde, hayır için yapılan pek çok çeşme var..!” diyerek övünenler yerden göğe kadar haklılar.

07.11.2008


 

İstanbul’da belgesel günleri

11. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 13-19 Kasım 2008 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak.

Belgesel Sinemacılar Birliği’nce (BSB) düzenlenen festivalin tanıtımı amacıyla Armada Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Festival Komitesi Başkanı Ender Yeşildağ, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı yarı resmî bir kurum olarak faaliyet gösteren BSB’nin, televizyonlar dışında gösterim alanları oluşturmayı ve belgesel sinemayı izleyiciyle buluşturmayı amaçladığını söyledi. Yeşildağ, ilki 1997 yılında düzenlenen festivalin her yıl ortalama 40 bin izleyici tarafından takip edildiğini belirterek, şimdiye kadar 59 ülkeden 965 filmin gösterildiği faaliyetin yurt dışından gelen konuklarla Türkiye’deki belgeselcileri buluşturduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddî desteğiyle düzenlenen festivale bazı konsolosluklar ile belediyelerin de gösterim organizasyonlarına katkı verdiğini anlatan Yeşildağ, ‘’Festivale bu yıl 300’ün üzerinde film gönderildi. BSB üyesi yönetmenler ve akademisyenlerden oluşan kurul bunları izleyerek eledi. Festivalde bu yıl 49’u yerli 78’i yabancı olmak üzere 35 ülkeden 127 film gösterilecek’’ dedi. Ender Yeşildağ, faaliyetlerin herkese açık olduğu ve ücretsiz izlenebileceğini ifade etti. Festival koordinatörü Aslı Ertürk de festivalde gösterilecek yerli filmlerin yönetmenlerinin çoğu ile Avustralya, Fransa, Norveç, Finlandiya, İsrail ve Filistin’den yönetmenlerin de faaliyetlere katılacağını bildirdi.

07.11.2008


 

Türk filmleri Hollywood’u solluyor

HER yıl ortalama 19 milyon kişinin sinemaya gittiği Türkiye’de, geçmişte 2-2,5 milyon seyirci bulan Türk filmleri, artık 6-10 milyon kişiyi salonlara çekiyor.

Toplamda yabancı filmlerin izlenme sayıları fazla olsa da gösterilen film adedi açısından yerli film başına düşen izleyici sayısı yabancı yapımları aşmaya başlıyor. Özellikle son iki yılda sinema seyircisi sayısının 20 milyonu aştığı görülüyor. Aynı verilere göre, yerli film izleme sayısı, Türk filmlerinin artmasına paralel son yıllarda artışa geçti. Yerli yapımlara 1997-2003 arasında her yıl ortalama 2-2,5 milyon kişi talep gösterirken, bu rakam 2004 ve 2005’te 6’şar milyona, 2006’da 10 milyona, 2007’de 7 milyona yükseldi. Geçen yıl Hollywood yapımlarıyla yarışan 43 Türk filmi, 7 milyon 712 bin 626 seyirci topladı. İzleyicilerin 4’te 1’ini İstanbullular oluştururken, 5 milyon 758 bin 346 kişi sinema salonlarına gitti.

Ankara/aa

07.11.2008


 

‘İslâm Medeniyetinde Bağdat’ sempozyumu

ÜMRANİYE Belediyesi ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘İslâm Medeniyetinde Bağdat’ konulu uluslar arası sempozyum, 7–9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Ümraniye Belediyesi, İslâm Medeniyetinin en önemli tarih ve kültür merkezlerinden birisi olan Bağdat’ı anlatacak ‘İslâm Medeniyetinde Bağdat’ isimli sempozyumun sponsorluğunu üslenerek anlamlı bir organizasyon daha imza atıyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İKÖ İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile ortaklaşa düzenlenen sempozyumda, ilim adamları bir araya geliyor. İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez ve Prof. Dr. Raşit Küçük’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü akademisyenin katılacağı sempozyumun açılış günü konuşmasını Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can yapacak. Sempozyum 7-9 Kasım tarihleri arasında, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde saat 09.00-11.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

07.11.2008


 

Özel tiyatrolara 2.5 milyon YTL

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, 51 ‘’profesyonel’’, 30 ‘’amatör’’, 17 ‘’çocuk’’ ve 13 ‘’geleneksel’’ tiyatroya, toplam 2 milyon 500 bin YTL destek sağlayacak. 

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, ‘’Yerel Yönetimlerin, Derneklerin, Vakıfların ve Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelik’’ çerçevesinde, bakanlığın başvuru yapan özel tiyatroların projelerine maddî destek verdiği hatırlatıldı. 2008-2009 san'at sezonunda, destek miktarının 2 milyon YTL’ye çıkarıldığı ve başvuruların 15 Ağustos 2008 tarihine kadar Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce kabul edildiği belirtilen açıklamada, ‘’Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla, bu ödeneğin bir defaya mahsus olmak üzere 2 milyon 500 bin YTL’ye çıkarıldığı ve son başvuru süresinin 10 Ekim 2008 tarihine kadar uzatıldığı’’ belirtildi. Açıklamaya göre, 2008-2009 san'at sezonu için toplam 247 özel tiyatro 288 projeyle maddî destek talebinde bulundu. Başvurular, bakanlık Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın başkanlığında, Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşenur İslam, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, oyun yazarları Refik Erduran, Turgay Nar ve Raşit Çelikezer’den oluşan ‘’Değerlendirme Komisyonu’’nca incelendi. Açıklamada, 51 ‘’profesyonel’’, 30 ‘’amatör’, 17 ‘’çocuk’’ ve 13 ‘’geleneksel’’ tiyatroya destek sağlanacağı ifade edilerek, ödeneğin listesine www.kulturturizm.gov.tr adresinden ulaşılabileceği kaydedildi. 

07.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır