"Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Amerika, 3 yıl daha Irak’ta

IRAK hükümeti, ülkede işgali 20 Mart 2003’ten beri sürdüren Amerikan ordusunun üç yıl daha kalmasını kabul etti.

Hükümet sözcüsü Ali Debbağ ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nın verdiği bilgiye göre, konuyu görüşen Irak kabinesi, ABD ordusunun 3 yıl daha kalmasına oy birliğiyle onay verdi. Böylece ABD ile müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul eden Irak hükümetinin bu kararının, 275 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda nihai olarak onaylanması gerekiyor. Güvenlik anlaşması, ABD ordusunun 2009 ortasına kadar kentlerin sokaklarından, 2011 yılı sonunda da ülkenin tümünden çekilmesini öngörüyor. ABD’nin Irak’ta kalışıyla ilgili BM kararı, 31 Aralıkta sona eriyor.

Bu arada, Irak hükümeti, ABD ile uzun süreden beri müzakere edilen güvenlik anlaşmasını kabul etti.

Hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulunun bugün yaptığı toplantıda güvenlik anlaşması taslağının, yapılan değişikliklerden sonra kabul edildiğini açıkladı. El Debbağ, Amerikan kuvvetlerinin 30 Haziran 2009 tarihine kadar kent ve kasabalardan, 31 Aralık 2011 tarihine kadar da ülkenin tamamından çekileceğini belirtti. Irak’ta güvenlik tam olarak sağlandığında anlaşmanın feshedilebileceğini kaydeden sözcü, “Güvenlik tam sağlandığında anlaşmanın tarihi dolmamış olsa bile, Irak ve ABD taraflarının karşılıklı uzlaşmaları sonucunda güvenlik anlaşması bitirilebilir” dedi. ABD güçlerinin Irak yargısından izin almadan evlere baskın düzenleyemeyeceğini bildiren sözcü, “Irak’ın toprakları komşu ülkelere zarar vermek için kullanılamayacak. Irak hava sahası, 1 Ocak 2009 tarihine kadar Irak’ın denetimine geçecek. Varılan anlaşmada Amerika Irak’ın mallarını korumaya devam edecek. Anlaşmanın hayata geçirildiği günden itibaren kanunları çiğneyen olursa yargıya havale edilecek” dedi. El Debbağ, Irak hükümetinin kabul ettiği anlaşma metnini parlamentoya göndereceğini, parlamentonun anlaşma metnini kabul etme ya da reddetme yetkisine sahip olduğunu vurguladı.

Irak hükümet sözcüsü, Amerikan tarafının kendilerine, bu anlaşmanın sonraki ABD hükümetini bağlayacağını bildirdiğini kaydetti.

Bu arada, güvenlik anlaşmasının, 38 üyeli Irak kabinesinin bugünkü toplantıya katılan 28 bakanının 27’si tarafından onaylandığı bildirildi.

Irak hükümetinin bugün kabul ettiği anlaşma, ülkede 400’den fazla üste bulunan yaklaşık 152 bin Amerikan askerinin 2011 sonuna kadar Irak’tan çekilme şartlarını belirliyor.

Amerikan birliklerine General Raymond Odierno komuta ediyor. Odierno, eylülde General David Petraeus’un yerine atandı.

Bağdat’ta 31 bin Amerikan askeri bulunuyor. Kuzeyde en tehlikeli bölgeler olarak sayılan Musul ve Diyala’da 25 bin Amerikan askeri “görev yapıyor.”

Batıdaki El Anbar vilayetinde 28 bin deniz piyadesi bulunuyor. Güneyde de Basra haricindeki yerlerde Amerikan askerleri bulunuyor.

Irak’ta istilânın başladığı 2003 Martından bu yana 4189 Amerikan askeri öldürüldü.

Öte yandan, Irak’ta dün bir Amerikan helikopteri düştü. Askeri sözcü, helikopterin “muhtemelen teknik bir arızadan ötürü” Musul yakınlarında düştüğünü bildirdi. Bağdat / aa

17.11.2008


 

İsrail’in ünlü roman yazarı Amos Oz: İşçi Partisi miadını doldurdu

İSRAİL'DE yaklaşan erken genel seçimlerden önce, aralarında dünyaca ünlü yazar Amos Oz’un da bulunduğu aydınlar ve solun etkili isimleri partileşme kararı aldı.

Parlamentodaki sol partilerden Meretz ile bütünleşerek yeni bir isim altında soldaki boşluğu doldurmayı hedefleyen grup, 10 Şubatta yapılacak seçimlerde ilk aşamada 15-20 sandalye kazanmayı hedefliyor. Parti oluşumunun önde gelen isimlerinden Amos Oz, “geniş kapsamlı sol hareketin, İsrail İşçi Partisi’nin yerini dolduracağı” ümidinde olduğunu söyledi. Oz, “İşçi Partisi’nin tarihi misyonunu tamamladığını” ifade ederken, partinin her koalisyona adeta “atladığını” belirtti. Oz, İşçi Partisi lideri Ehud Barak’ın seçimlerde Likud’un kazanması halinde partisinin “Likud Başkanı Binyamin Netanyahu başkanlığında bir koalisyonda yer almayacağı” yolundaki sözlerine atıfta bulunarak, “Uzunca bir süredir İşçi Partisi’nin söyledikleriyle yaptıkları arasında büyük uçurum var” dedi ve “Sağ bir koalisyonda yer almayacaklarına yönelik söz bile verseler, kurulacak herhangi bir koalisyona ufacık bir rolle bile olsa atlayacaklarından kuşku duymuyorum” diye konuştu. Yaklaşık 30 dolayında entelektüel ve kamuoyunca bilinen isimler, Meretz partisinin Tel Aviv’deki karargâhında düzenlediği bir toplantıyla kendilerini tanıttı. Oz, yeni partinin soldaki Meretz üyeleri, eski İşçi Partisi üyeleri, çevreciler, Tel Aviv Belediye Başkanlığı için yarışan Komünist Hadaş partisinden Dov Kenin’in destekçileri, Reformcu Yahudiler ve Araplarla birlikte, önümüzdeki seçimler için bir liste oluşturup Mecliste yer alabilecekleri ümidini dile getirdi. Kudüs’te 1939 yılında doğan yazar, romancı ve gazeteci Amos Oz, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözümün ilk savunucularından biri olarak biliniyor. Oz, sağ kanattan siyonist bir aileden geliyor. İsrail Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan, 1967 Savaşında Sina’da tank birliğinde yer alan, Golan Tepeleri’nde savaşan yazar, 1966’da yayınlanan ‘’Başka Yerde, Belki’’ adlı romanıyla adını duyurmuştu. Sol oluşumun ilk toplantısında yer alan isimler arasında İşçi Partisi’nin eski bakanlardan Uzi Baram, Ehud Barak hükümetinde Başbakanlık danışmanlığı yapan Gilad Şer ve Yossi Kucik, İbrani Üniversitesi hukuk profesörlerinden Mordehay Kremnitzer, İsrail’deki barış çabalarıyla bilinen Şimdi Barış örgütü kurucularından eski bakan Tzali Reşef ile eski parlamento başkanlarından Avraham Burg da bulunuyor.

Tel Aviv / aa

17.11.2008


 

Tasarruf zirvesinde israfın zirvesi

ABD Başkanı George W. Bush’un G-20 zirvesi için Washington’a çağırdığı konuklara Beyaz Saray’da verdiği yemekte şişesi 500 dolardan şarap ikram etmesi, Amerikan basınında konu olurken, Beyaz Saray, ‘’Biz bu şarapları indirimli aldık’’ açıklaması yaptı. Dünyadaki finansal krizin sebeplerini tesbit etmek ve atılacak adımları belirlemek üzere Washington’da gerçekleştirilen G-20 zirvesinden önce Bush’un Beyaz Saray’da katılımcı ülkelerin liderlerine verdiği yemekte 2003 yılı ürünü ‘’Hillside Select’’ Shafer Cabernet şarabı ikram edilmesi, Amerikan basınında, ‘’Liderler finansal krizi tartışırken, Beyaz Saray en pahalı şaraplardan birini ikram etti’’ yönünde haberler yer aldı. ABD Başkanı George W. Bush’un eşi Laura’nın sözcüsü Sally McDonough, basına açıklamasında, liderlere ikram edilen şarabın, Beyaz Saray’ın şarap mahzeninde, buna benzer bir toplantı olması ihtimaline karşı uzun süredir tutulduğunu ve G-20 zirvesinin de bu tanıma uyduğunu söyledi. McDonough, Beyaz Saray’ın bu şarabı toptan fiyatına aldığını ve maliyetin, marketlerde görülen fiyatın çok altında olduğunu belirtti. Washington / aa

17.11.2008


 

Bossi’den, Berlusconi’ye veryansın: ‘Türkiye’yi alırsak batarız’

İTALYA Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destek, merkez sağ hükümetin koalisyon ortaklarından Kuzey Birliği Partisi’nin (KBP) Genel Başkanı ve Reform Bakanı Umberto Bossi’nin tepkisine sebep oldu.

Bossi, “Türkiye üye olursa Avrupa çöker. Hristiyan kimliği olmaksızın Avrupa da olmaz. Bunu Berlusconi’ye de söyledim” dedi. İtalyan gazetelerinde yer alan haberlere göre, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkılması gerektiğini savunan Bossi, Acqui Terme’de yaptığı değerlendirmede, “Türklerin nüfusu kısa sürede 120 milyon olacak. Demografik açıdan hep onlar üstün olacak demektir. Benim hata olarak nitelediğim bu tür konularda, ayak diremeyi ve direnmeyi başarmak lâzım. En iyi iş herkese kendi memleketinde yardımcı olmaktır” diye konuştu. Bossi, Türkiye’nin AB üyesi olması durumunda KBP’nin güçlü olduğu Piemonte bölgesinin de bir Türk eyaletine dönüşebileceğini ileri sürerek, “Ankara asla Avrupa’da olmamıştır, Avrupa’da da sayılamaz. Piemonte bir Türk eyaleti haline gelemez. Atalarımız hep bunun mücadelesini verdiler. Bin yılda değişen bir şey de olmamıştır” dedi.

Roma / aa

17.11.2008


 

Rusya, füze krizi için Obama’yı bekliyor

ABD'NİN kurmayı planladığı füze kalkanına sert muhalefette bulunan ve karşı tedbirler almaya hazırlanan Rusya, bu konuyu ABD’nin seçilmiş başkanı Barack Obama yönetimiyle görüşerek çözme umudunda olduğunu açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya’nın muhalefetinde yumuşama işareti olarak yorumlanan bir açıklama yaparak, var olan füze savunma planlarını Washington yönetimi ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti ve ‘’ABD ilk adımı atıncaya kadar biz bir adım atmayacağız’’ dedi. Medvedev, ‘’küresel bir (ortak füze savunma) sistemi kurarak veya en azından var olan programdan kaynaklanan sorunların Rusya Federasyonu için de uygun olacak bir çözüme ulaştırılması suretiyle bu sorunu halletme şansımız olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı, ABD’nin seçilmiş başkanı Barack Obama yönetiminin, füze kalkanı projesini düşünüp taşınmadan onaylamayacağı yönünde sinyal verdiğini sözlerine ekledi.

Washington / aa

17.11.2008


 

İsrail, saldırılarını sürdürecek

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert, Gazze Şeridi’nden yönelen roket saldırılarını önlemek için operasyonlarını sürdüreceklerini söyledi.

İsrail ordusu, sabah saatlerinde Gazze şehrinin doğusundaki Secaiye mahallesinde İsrail’e havan mermisi atmaya hazırlanan bir grup Filistinliye füze saldırısı düzenlemiş ve 4 Filistinli ölmüştü. Ölenlerin, Hamas’a yakın Halk Direniş Komiteleri’nin askerî kanadı Nasır Selahaddin Tugayları üyesi oldukları öğrenildi. Nasır Selahaddin Tugayları sözcüsü Ebu Ataya da, 4 üyelerinin “cihad görevindeyken, İsrail ateşi altında kaldıklarını” belirtti. Filistinli direnişciler, günün erken saatlerinde iki Kassam roketi saldırısı düzenlemişler, Gazze ile sınır yakınlarındaki toplumların yaşadığı bölgelere düşen roketler, herhangi bir zarar-ziyana sebep olmamıştı. İsrail ordusunun hesaplamalarına göre, 4 Kasımda, ordunun Gazze Şeridi içinde düzenlediği ve 7 Filistinlinin ölümüne sebep olan operasyonundan bugüne 170 roket ve havan mermisi saldırısı yapıldı. Bu süre içinde 15 dolayında Filistinli direnişçi öldü, 2 Filistinli direnişçi de önceki güh Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye’de nedeni henüz bilinmeyen bir patlamada öldü. Öte yandan, İsrail basını, Hamas’ın, ateşkesin aracılığını yürüten Mısır’a, “roket ve havan saldırılarını durduracağını” taahhüt ettiğini yazdı. Mısır, Gazze Şeridi’ndeki Filistinli militan grupları, 19 Haziran tarihli ateşkese bağlı kalmaları uyarısında bulunmuştu. Öte yandan, İsrail sağ kanat partilerinden Evimiz İsrail (Yisrael Beiteniu) partisi lideri Avigdor Lieberman, güneyde şiddet olaylarının yeniden patlak vermesinden sonra İsrail Başbakanı Ehud Olmert’ten Savunma Bakanı Ehud Barak’ı görevinden almasını istedi.

Kudüs / aa

17.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır