"Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Tarımda istihdam azalıyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, ‘’2002’de 8 milyon olan tarım istihdamının, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle 5 milyon 600 bine kadar gerilediğini’’ bildirdi.

Günaydın, Mersin’de yaptığı açıklamada, tarım sektörünün sıkıntılı bir dönem geçirdiğini, üretimde ise düşüşlerin yaşandığını söyledi.

Türkiye’nin tarım ürünleri ticaretinde 2,5 milyar dolar açık verdiğini ifade eden Günaydın, ‘’bu rakam hiç de azımsanacak bir rakam değil. Çünkü bu para köylümüzün, çiftçimizin ve bizim cebimizden çıkan para’’ dedi. Günaydın, gelinen noktada Türkiye’de üretimi mümkün olan ürünlerin ithalatında, yeniden düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’Tarımda istihdam daralıyor. 2002’de 8 milyon olan tarımda istihdam 5 milyon 600 bine geriledi. Çünkü, insanımız köyde karnını doyuramadığı için şehirlere göçüyor. Acaba Türkiye hangi yanlışı yaptı da bu noktaya geldi? Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle gelinen bu nokta, üretimin azalacağının da işaretçisi olabilir. Buna bağlı olarak da şu an önemli sıkıntılarımız arasında yer alan ithalat rakamları daha da artacak.’’ ‘’Köyden şehre gelen vatandaşların şehirde iş bulması halinde sıkıntıların bu kadar dikkat çekici bir hal almayacağını’’ anlatan Günaydın, ‘’şehirdeki insanımız bile iş bulmak için zorluk çekerken, köyden gelen insanımız nasıl bulacak? Büyük umutlarla şehre göç eden köylümüz, burada eski günlerine bile muhtaç hale geliyor. Bu nedenle köylümüzü köyünde yaşatıp, eskisi gibi efendimiz haline getirmeliyiz’’ diye konuştu. Günaydın, köyden şehre olan göçün, tek taraflı değil, kapsamlı şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

‘’Bu göç kendiliğinden olmuyor. Bu büyük bir siyasal projenin ayağı. Çünkü köyde üreten üreticiye ulaşmak güç. Üretici olmaktan çıkıp tüketici olursan, birilerinin dağıttığı kömüre, gıdaya muhtaç hale gelirsin. Yeniden üretmek, bağımsız, onurlu olmak yeşeren bir tarımla mümkündür. Bu nedenle köylünün sıkıntılarına acilen çözüm getirilmesi gerekir.’’

Mersin / aa

17.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Tarımda istihdam azalıyor

  Maaşlara enflasyon oranında zam yapılsın

  İmam Altınbaş’a Dubai’den ödül

  “Ticaret ve faiz” tartışılacak

  Ekonomik sıkıntı sağlığı bozuyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır