"Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Türkiye, tarihine, geleceğine sahip çıkıyor

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin dört bir yanında vakıf eserlerini onardıklarını belirterek, ‘’Tarihi ayağa kaldırıyoruz.

Türkiye, tarihine, geleceğine sahip çıkıyor’’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince restore edilen ve Eminönü Belediyesi tarafından tasarım okulu olarak düzenlenen 316 yıllık ‘’Buhara Özbekler Tekkesi’’nin açılışında konuşan Yazıcı, Türkiye’de 1998-2002 yılları arasında 46 vakıf abide ve eserinin onarımının yapıldığını, 2003 yılı başından bugüne kadar ise 2 bin 650 eserin yeniden canlandırıldığını anlattı. Bunun, tarihe ve kültür varlıklarına bakışlarının bir göstergesi olduğunu dile getiren Yazıcı, ‘’Özellikle 2003 yılından bu yana tarihi ayağa kaldırıyoruz. Türkiye, tarihi ve kültürü ile yeniden buluşuyor’’ dedi. Buhara Özbekler Tekkesi’nin 1692 yılında dönemin İstanbul Defterdarı İsmail Bey tarafından yaptırıldığını hatırlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Bu eser tarihe tanıklık yapan bir eser. Kim bilir neler görmüş, ne tür olaylar cereyan etmiş. Maalesef yıllarca terk edilmiş, metruk bir halde bırakılmış. Tamir edilmek suretiyle bu esere yeniden hayat verilmesi, bugün çok farklı bir fonksiyonla da olsa ayağa kalkmış olması gerçekten bizlere gurur veriyor. Türkiye, tarihine, geleceğine sahip çıkıyor. Tabiat, kültür varlıklarına, vakıf abide ve eserlerine hayat veriyor, onları canlandırıyor. Amacımız, Türkiye’yi tekrar tarihî değerleri ve güzellikleriyle gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere çok daha güzel bir Türkiye ve İstanbul bırakmak.’’

Başbakan Yardımcısı Yazıcı, Osmanlı İmparatorluğu’nun her eserine çağının gereklerini gözeterek önemli fonksiyonlar yüklediğini ifade ederek, Buhara Özbekler Tekkesi’nin de Türkistanlı hacıların konaklama yeri olarak hizmet verdiğini, Türkistan ile Osmanlı arasında iletişim merkezi olduğunu anlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl süren bir çalışmayla restore edilen bina, Eminönü Belediyesince tasarım okulu olarak düzenlendi.

İstanbul / aa

17.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, tarihine, geleceğine sahip çıkıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır