"Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

ARAP ÂLEMİNİN KÜLTÜR MERKEZİ KUVEYT

Arap âlemine şöyle bir göz gezdirdiğimizde her birini meşhur kılan şeylerin olduğunu görürüz.

Meselâ Mısır; Ezher, Piramitler, Nil ve Süveyş Kanalı ile, Suriye, Emevi Camii ve Osmanlı döneminden kalma birçok tarihî eser ile, Yemen, taştan yapılmış büyüleyici tarihî evleriyle ve yemyeşil vadileriyle, Tunus, beyaza boyanmış evleri ve güzel sahilleriyle, Ürdün, Ölü Deniz ve dünyanın yedi harikasından biri olan Petra ile, Dubai, ticaret merkezi olmasıyla ve Burcu’l Arap denen müthiş oteliyle, Irak, Dicle ve Fırat nehirleriyle, S. Arabistan, Kâbe-i Şerif ve Mescid-i Nebi mukaddes mekânlarına sahip olmasıyla meşhurdur.

Peki, Kuveyt’i Arap ülkeleri arasında meşhur kılan şey nedir, biliyor musunuz?

Kuveyt’i, Arap ülkeleri arasında meşhur kılan şey, yukarıda saydıklarımızdan çok daha farklı bir özelliğe sahip olmasıdır.

Kuveyt ne yemyeşil vadilere, ne de kıvrım kıvrım akan nehirlere sahiptir. Kuveyt, arkasını çöle dayamış olan Arap Körfezinin küçük bir petrol ülkesidir. Ama onu meşhur kılan, petrol ülkesi olması değildir sadece. Onu meşhur kılan şey, Arap kültür mirasını yaşatmaya verdiği önemdir.

Meselâ Kuveyt Enformasyon Bakanlığı Arap kültür tarihinin en önemli kitaplarını bir dizi halinde basmıştır. 1959’da başlayan “Arap Kültür Mirası Dizisi” adındaki bu çalışma içinde en meşhuru, Seyyid Muhammed Murtaza ez-Zebidî’nin yazımını hicrî 1188’de bitirdiği “Tac el-Arus” adlı 40 ciltlik Arapça lûgattır. (Bu çalışma bittiğinde büyük bir tören yapılmıştı.)

Evkaf Bakanlığı ise, İslâm âleminin en seçkin ilâhiyatçılarına hazırlattığı “el-Mecmua el-Fıkhiyye” adlı 44 ciltlik büyük bir Fıkıh Ansiklopedisi yayınlamıştır.

“Meclis el-Vatanî li’s-Sekafeti ve’l-Funun ve’l-Âdâb”-”Millî Kültür, Sanat ve Edebiyat Konseyi” adlı müessese, “Âlemü’l-Ma’rife”-”Bilgi Dünyası” adlı çok değerli bir çalışma yürütmektedir. Bizdeki “Binbir kitap serisi”ne benzeyen bu çalışmanın ürünü olarak şimdiye kadar gerek Arapça te'lif, gerekse yabancı dillerden tercüme tam 358 kitap yayınlanmıştır. “Her ay bir kitap” sloganıyla yola çıkan müessese, basım çalışmalarını sürdürmektedir.

Yine Enformasyon Bakanlığının çıkarmış olduğu Al-Arabî dergisi, 50 yıldır Arap âleminin en meşhur dergisi olma özelliğini korumaktadır. 38 yıldır yayın hayatına başarıyla devam eden Arap ve İslâm âleminin meşhur dergisi ‘Al-Müctema’ Kuveyt’te yayınlanmaktadır.

Kuveyt’in yukarıda saydıklarımızdan başka daha birçok kayda değer kültür hizmeti bulunmaktadır. Ancak sözü kısa kesmek açısından, İslâm âleminin de gurur duyacağı bir hizmeti son örnek olarak vermek istiyorum. Asıl zenginliğin kültürel zenginlik olduğuna inanan Kuveytli değerli bir iş adamı olan Abdulaziz Suud el-Babtain, 8 Nisan 2006 tarihinde “el-Babtain Arap Şiiri Merkez Kütüphanesi”ni açarak, değil Arap âleminde, dünyada dahi bir ilke imza atmış ve böylece Kuveyt’in önemli bir kültür merkezi olabileceğini ispatlamıştır.

Bir sonraki makalemde, Arap ve yabancı kültür âleminde meşhur olmaya başlayan Babtain Kütüphanesini ve onun kurucusunu tanıtacağım. Okuyucularımdan Arap dili ve edebiyatına ilgi duyanlara faydalı olacağını umuyorum.

SUNA DURMAZ

24.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ermeni diyalogunda yeni adım

  ARAP ÂLEMİNİN KÜLTÜR MERKEZİ KUVEYT

  Obama’nın adamları

  Kuzey Irak ile diyalog devam edecek

  Obama’dan Afganistan’a yardım sözü

  Taliban komutanı Molla Esad öldürüldü

  Olmert, ABD’ye gitti

  Din adamlarına ikili eğitim diploması

  Cep numarası 2 milyon dolara satıldı

  Yeni hastalık: PlayStation bağımlılığı

  Balinalar neden intihar ediyor?

  ABD’de bir çocuğa protez iris takıldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır