"Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Obama’nın adamları

AMERİKA'NIN YENİ BAŞKANI BARACK OBAMA'NIN KABİNESİ, YAVAŞ YAVAŞ ŞEKİLLENMEYE BAŞLADI. OBAMA'NIN ATAMA YAPTIKTAN SONRA KABİNESİNDEKİ BAZI İSİMLERİN GÜVENLİK ARAŞTIRMASINA TABİ TUTULMASI VE KONGRE'NİN ONAYINI ALMASI GEREKİYOR.

Amerİka’nIn yeni Başkanı Barack Obama’nın kabinesi, yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Obama, finans krizi sebebiyle kabinede en çok izlenen ve merak edilen makamlardan olan Hazine Bakanlığı’na Timothy Geithner’i, Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanlığı’na da Lawrence Summers’ı getirdi. Ancak hâlen Obama’nın atama yapmadığı bazı yerler bulunuyor. Obama’nın atama yaptıktan sonra kabinesindeki bazı isimlerin güvenlik araştırmasına tabi tutulması ve Kongre’nin onayını alması gerekiyor. İşte Obama’nın atama yaptığı görevler, atama yapılmayan boş pozisyonlar için adı geçen isimler ve Demokratların belirlendiğini söylediği ama resmen açıklanmayan yeni kabine üyeleri:

HAZİNE BAKANLIĞI

Bu bakanlığa New York Federal Rezerv Bakası’nın Başkanı olan Timothy Geithner atandı. Obama’nın mali krizle uğraşmak için seçtiği isim olan Geithner, finans piyasasını istikrara kavuşturmaya yönelik çabalara yardım etmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

New York Times gazetesi, Obama’nın eski rakibi Hillary Clinton’ın, bu bakanlığı kabul ettiğini yazdı. Clinton’a yakın üst düzey bir kaynak ise iddianın erken olduğunu, Obama ile görüşmelerin hâlâ sürdüğünü açıkladı.

ULUSAL EKONOMİ KONSEYİ

Bill Clinton yönetiminin son bir buçuk yılında Hazine Bakanlığı görevinde bulunan ve son birkaç aydır da Obama’nın danışmanlığını yapan 53 yaşındaki Lawrence Summers, Obama’nın mali krizi yönelik politikalarında yardım ediyordu.

TİCARET BAKANLIĞI

NBC kanalı, bu göreve New Mexico eyaleti Valisi Bill Richardson’ın getirilmesinin beklendiğini duyurdu. Eski bir Birleşmiş Milletler elçisi olan ve Bill Clinton döneminde Enerji Bakanlığı görevinde bulunan Bill Richardson, atamanın gerçekleşmesi halinde Obama’nın kabinesindeki en üst düzey Hispanik isim olacak.

SAĞLIK VE İNSAN

HİZMETLERİ BAKANLIĞI

Demokratik kaynaklara göre bu göreve eski Senato lideri ve Obama’nın ilk destekçileri arasında olan Tom Daschle atandı. Tom Daschle, bu göreviyle Amerikan sağlık sistemindeki sorunları çözmesinde Obama’nın bir numaralı yardımcısı olacak.

ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI

Bu makam için iki isim ön plana çıkıyor. İlki Emekli General James Jones. NATO eski üst düzey komutanlarından olan Jones, Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak yapacağı tercihte en çok ön plana çıkan isim. Bu görev için adı geçen diğer isim ise James Steinberg. Steinberg, Bill Clinton yönetiminde Ulusal Güvenlik Danışmanı yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

ADALET BAKANLIĞI

Bu görev için kulislerde şimdiye kadar adı öne çıkan tek isim var; Eric Holder. Demokratlar, Bill Clinton yönetiminde Adalet Bakanlığı’nda çalışmış bir isim olan Holder’ın, kendisine yapılan bakanlık teklifini kabul ettiğini söylüyorlar.

İÇ GÜVENLİK BAKANLIĞI

11 Eylül saldırılarının ardından kurulan bu bakanlık için Arizona eyaleti Valisi Janet Napolitano’nun düşünüldüğü belirtiliyor. Demokrat yetkililer, Napolitano için “Kendisinin kafası karışık; ancak en güçlü favori olabilir” açıklamasını yapmışlardı.

SAVUNMA BAKANLIĞI

Bu bakanlık için, üç isim ön plana çıkıyor. ABD Başkanı tarafından 2006 sonlarına doğru bu göreve getirilen şimdiki Adalet Bakanı Robert Gates, Cumhuriyetçilerin ulusal güvenlik takımı içinde ılımlı bir duruşa sahip kişi olarak görülüyor. Bu yüzden görevine devam edebileceği belirtiliyor. İkinci isim ise Nebraska eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Chuck Hagel. Obama’ya dış politika danışmanlığı yapan Hagel, Irak Savaşı’nın eleştirmesiyle biliniyor. Bir diğer isim ise Obama’ya ulusal güvenlik konusunda danışmanlık yapan Richard Danzig.

TARIM BAKANLIĞI

Bu bakanlık için de henüz netleşen bir isim yok. Adı geçenler arasında ilk sırada Iowa eyaleti eski valisi Tom Vilsack bulunuyor. Mesleği avukatlık olan Vilsack; yenilenebilir enerji, enerji muhafazası ve tarımsal işletme konularında uzman bir isim. İkinci isim ise 2006 yılında ikinci dönem Kansas valiliği görevine seçilen Kathleen Sebelius. Güçlü bir Obama destekçisi olan Sebelius’un adı bu görev için geçiyor. Tarım Bakanlığı için adı geçen bir diğer kişi ise Charles Stenholm.

BEYAZ SARAY SÖZCÜLÜĞÜ

Obama, kampanyası sırasındaki komünikasyon müdürü Robert Gibbs’i Beyaz Saray sözcüsü olarak atadı. Yazılı açıklamada, Arkansaslı 37 yaşındaki Gibbs’in, Beyaz Saray sözcüsü olarak atandığı belirtildi. Gibbs, kampanya boyunca Obama’nın komünikasyon müdürlüğünü ve sözcülüğünü yaptı. Washington / cihan

24.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ermeni diyalogunda yeni adım

  ARAP ÂLEMİNİN KÜLTÜR MERKEZİ KUVEYT

  Obama’nın adamları

  Kuzey Irak ile diyalog devam edecek

  Obama’dan Afganistan’a yardım sözü

  Taliban komutanı Molla Esad öldürüldü

  Olmert, ABD’ye gitti

  Din adamlarına ikili eğitim diploması

  Cep numarası 2 milyon dolara satıldı

  Yeni hastalık: PlayStation bağımlılığı

  Balinalar neden intihar ediyor?

  ABD’de bir çocuğa protez iris takıldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır