"Gerçekten" haber verir 28 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Lahika

Hadis-i Şerif Meâli

Kurbanlıklarınızı iyisinden seçiniz. Çünkü onlar sıratta sizin bineklerinizdir.

Câmiü's-Sağîr, No: 572

28.11.2008


Cüz’î ve hissî şeyleri medar-ı münakaşa etmeyin

Bir zaman “Küçük Isparta” nâmını alan ve her yerden ziyade, geçen meselemizde hapis musibetini çeken İnebolu ve civarı kardeşlerimin gayet güzel ve samimane mektupları beni çok mesrur eyledi. Yalnız, Risâle-i Nur’un kahramanlarından baba-oğulun meşrepleri ayrı ayrı olduğundan, birbiriyle tam imtizaç edemediklerinden endişe ediyorum. Baba ne kadar haksız da olsa, oğul, onun rızasını tahsil etmeye mecburdur. Oğul da ne kadar serkeş de olsa, baba, şefkat-ı fıtriyesini ona karşı esirgemez ve esirgememeli. Değil böyle baba ve evlât ve mümtaz seciyeli ve Risâle-i Nur’un baş şakirtleri, belki birbirinden çok uzak ve düşman da olsalar, Risâle-i Nur’un hatırı için Risâle-i Nur şakirtlerinin mabeynindeki tefani, birbirini tenkit etmemek, kusurunu affetmek düsturuyla bu iki kardeşim, dünyevî ve cüz'î ve hissî şeyleri medar-ı münakaşa etmesinler. Pederlik ve veletliğin iktiza ettiği hürmet ve şefkatle beraber, Nur’un şakirtliği iktiza ettiği kusura bakmamak ve affetmek ve benim çok sevdiğim iki kardeşim, benim hatırım için, birbirini tenkit etmemek lâzım geliyor. Umum kardeşlerime birer birer selâm ve duâ ediyoruz.

Emirdağ Lâhikası, s. 79

Bediuzzaman Said Nursi

28.11.2008


Leyâli-i aşere sünnetini ihyâ etmek

Bediüzzaman Hazretleri lâhika mektuplarındaki Kurban bayramı tebriklerinde “Sizin leyâli-i aşerenizi ve Kurban Bayramınızı tebrik ederiz” diyerek toplumun gündeminde çokça yer etmeyen on geceye dikkat çekmektedir.

Rabbimiz, Fecr Sûresinin 2. âyetinde “O on geceye yemin olsun ki” ifadeleriyle bu gecelere yemin ederek önemine işaret etmektedir. Bu on gece, Zilhicce ayının ilk on günüdür. Kurban bayramı, Zilhicce ayının onuncu günüdür. Kurban bayramından önceki ilk on gün, ihyâ edilmek üzere bizi bekliyor.

Çünkü bu gecelerin günlerinde tutulan bir günlük oruca bir senelik oruç sevabı verileceğini Peygamberimiz (asm) haber veriyor.1

Peygamberimiz (asm) bu gecelerin gündüzlerini oruçla, gecelerini ibadetle geçirip ihya etmiştir.

“Allah indinde Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bu günlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin”2 buyurmaktadır.

Tesbih, Sübhanallah; Tahmid, Elhamdülillah; Tehlil, Lâ ilâhe illallah; Tekbir, Allahü ekber demektir. Bunlar, Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin ifadeleriyle “namazın çekirdekleri” hükmündedir.

Bu günleri, ümmeti olmakla iftihar ettiğimiz Habibullah (asm) madem ihya etmiş. Bize düşen, onun (asm) sünnetini hüve hüvesine yaşamakla mükellef olan genelde bütün Müslümanlar, özelde “esâsât-ı sünnet-i seniyyeyi ihyâ” etmekle muvazzaf Nur talebeleri olarak, daha bir özenle, unutulmaya yüz tutan bu sünneti ihyâ ederek “Kim benim bir sünnetimi ihya ederse, beni ihyâ etmiş olur. Kim de beni ihyâ ederse Cennette benimle birlikte olur”3 hadisindeki mânâya mazhar olmaktır inşallah.

Hem âyet, hem de hadislerde övgülere mazhar olan bu ikram günlerini birer fırsat bilerek günahların sel gibi üzerimize geldiği zamanımızda kendimizi bu sele kaptırmamak için sünnet-i seniyye kalesine sığınıp hem dünyamızı, hem de ahiretimizi kurtarmaya çalışmalıyız.

Dipnotlar: 1- Tirmizî, Savm: 52 ; 2- Müsned, 1/257; 3- Sünen-i Tirmizî, Kitabü’l-İlim

MEHMET KOVANCI

28.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır