"Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

YAŞ bugün toplanıyor

Yüksek Askerî Şûrâ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün toplanacak. Resmî açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında yapılacak olağan toplantıda, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin planlı faaliyetleriyle ilgili değerlendirmeler yapılacak.

Yüksek Askerî Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün toplanacak. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nda yapılacak olağan toplantıda, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin planlı faaliyetleriyle ilgili değerlendirmeler yapılacak. Ankara / aa

02.12.2008


 

Erdoğan’a göre ilk 3 ayın raconu

Başbakan Erdoğan, belediye başkan adaylarına ilk 3 ayın raconunu şu sözlerle anlattı: “Geldiğin zaman işin zaten 3 ayı önemli. İlk 3 ayda işin temelini attın, attın. 3 aydan sonra şehir seni yemeye başlar. Ondan sonra belediye başkanı olarak kusura bakma, patinaj yapmaya başlarsın. İlk üç ayda ne yapacağını bilmelisin ve hemen de adımları atmalısın. Bunun raconu budur. Bizler bu tecrübeyi yaşadığımız içindir ki çalışmalarımızı şu anda yaptık, hazırlıklarımız hâlâ devam ediyor.”

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekerken, “Geldiğin zaman işin zaten 3 ayı önemli. İlk 3 ayda işin temelini attın, attın. 3 aydan sonra şehir seni yemeye başlar. İlk üç ayda ne yapacağını bilmelisin ve hemen de adımları atmalısın. Bunun raconu budur” dedi.

Başbakan Erdoğan, AKP İstişare ve Değerlendirme Toplantısının kapanışında yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti. Erdoğan, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlerin hazırlıklarına şimdi değil, uzun zaman önce başladıklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Aylardır çalışıyoruz ha. Yani biz şimdi kampanya başlayınca çalışmalara başlamayacağız. Yani 29 Mart’tan sonra bu işlere başlamayacağız. O illerle ilgili çalışmalara başladık. Dosyalar hazır. 29 Mart’ta o illerde AK Parti, AK belediyecilik işbaşı yaptığı zaman projeler hazır. Hemen uygulamaya başlayacağız. Nerede, neyi nasıl yapacağız? Bunun çalışmaları şu anda devam ediyor. Niye? Geldiğin zaman işin zaten 3 ayı önemli. İlk 3 ayda işin temelini attın, attın. 3 aydan sonra şehir seni yemeye başlar. Ondan sonra belediye başkanı olarak kusura bakma, patinaj yapmaya başlarsın. İlk üç ayda ne yapacağını bilmelisin ve hemen de adımları atmalısın. Bunun raconu budur. Bizler bu tecrübeyi yaşadığımız içindir ki çalışmalarımızı şu anda yaptık, hazırlıklarımız hâlâ devam ediyor. Şehirlerimizin her birini bir dünya markası haline getirebiliriz ve bunu da başaracağız. Geçmişte, bir tane Allah aşkına katlı köprülü kavşak olmaz mı? Ama olmadı. Ne diyorlar biliyor musunuz? Modern şehirlerde katlı köprülü kavşak olmaz diyorlar. Hala bu sol zihniyet katlı köprülü kavşak fikrine karşı. Geçen baktım, bir televizyonda bir tartışma. Yani bu işin içinden gelmesem ben de hakikaten yani doğru söylüyorlar diyeceğim. Dünyada böyle şey yok diyorlar. Demek ki bunlar her halde Rusya’ya gidip dolaşmamışlar. Moskova’ya bile gitseler orada var. ABD’ye git var. Tokyo’da bırak tek katlıyı, beş katlı yollar var. Niye? Ulaşım sıkıntısı var da onun için. Onu aşmak için bunu yapmış. Artık bunlar mimarînin literatürü içerisinde yerini aldı. Ama bunlar tabiî inat olsun, ‘AK Parti belediyeciliği böyle bir şey mi yaptı, öyleyse bizim buna karşı olmamız lâzım’. Başarıyor ya. Baksana adam şurada 4.5-5 yıl içerisinde 10 tane katlı köprülü kavşak yapmış. ‘Nasıl olur?’ diyor.

Arkadaşlar, bu iş sevda işidir. Öyle rahat rahat, ben belediye başkanı oldum yok. O inceliği, o güzelliği yakalayacaksın. O heyecanı yakalayacaksın. ‘Efendim, ama işte mimarlar odası ne der? Mimarlar odasının böyle bir derdi yok ki. Varsa başımız, gözümüz üstünde. Ama bir deseler bize ‘Ya şöyle, şöyle yapsanız çok güzel olacak.’ Aslında sivil toplum örgütlerinin yapması gereken bu değil mi? Bu. Ama bunu yapmazlar. Tam aksine hemen Danıştay’a dava açarlar, bilmem nereye dâvâ açarlar. Bunlar yapılmasın derler. Bir de belediyelerimiz bunlarla uğraşır. Yapılacak olan bir çok şeyi şu anda yapamıyorsak inanın bu odalar sebebiyle yapamıyoruz. Bunu da burada halkımın özellikle duymasını istiyorum. Yapamıyoruz. İstemiyorlar. Çünkü halka çok uzaklar ve her şeye yaklaşımları ideolojik. ‘Ülkem bir şey kazansın’. Yok böyle bir dertleri.’’ Kızılcıhamam / aa

02.12.2008


 

Aytaç Durak AKP’yi bıraktı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, kendisinin yeniden adaylığı için temayül yoklaması yaptırılmasına kızarak AKP’den istifa etti.

TÜRKİYE Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, AKP’den istifa ettiğini açıkladı. Durak, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan 5 yıl önce bir dönem için aday olmak istediğini belirtti. Başbakan Erdoğan’ın da bunu uygun gördüğünü belirten Durak, ‘’Sayın Başbakan’la 5 yıl birlikte hizmet ettik. Süre bitti, o da serbest biz de serbestiz. Kendisine teşekkür ettim’’ dedi. Durak, istifa yazısını Başbakan Erdoğan’a gönderdiğini belirtti. Durak, istifa yazısında ‘’Sayın genel başkanım İnşallah güveninize layık olmuşumdur’’ dedi. Durak, istifa gerekçesini ise yaptığı basın açıklamasıyla yaptı. Aytaç Durak, ‘’Görevini halktan aldığı destekle sürdüren ve belediyecilikte markalaşan bir insana, ‘300 partili ile temayül yoklaması yaptıktan sonra adaylık konusunu değerlendireceğiz’ demek öncelikle o insana yıllardır destek veren Adana halkına hakarettir. Böyle bir tutum ve yaklaşımı şahsım ve hemşehrilerim adına kabul etmem söz konusu olamazdı’’ dedi. Adana / aa

02.12.2008


 

Sistemin çivisi çıkmış

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü ekonomi isteniyorsa, demokrasinin kaliteli olması gerektiğini belirterek, “Ama şu sıralarda sistem başka şeylerle uğraşıyor. Sistemin tamamının çivisi çıkmış durumda” dedi.

Hisarcıklıoğlu, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, İskenderun Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen, ‘’Global kriz ve Türkiye’ye etkileri’’ konulu konferanstaki konuşmasında, Türkiye’de her yıl 700 bin işsizin iş aradığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, ‘’Şu anda Türkiye genelinde 2 milyon 600 bin kişi işsiz. Bu insanlara iş bulabilmemizin tek yolu girişimci sayısının arttırılması. Kadın ve buna bağlı olarak genç girişimciler mutlaka teşvik edilmeli’’ dedi.

Yaşanan küreselleşme nedeniyle krizden tüm ülkelerin etkilendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, krizden nasıl kurtulunacağının ise tam olarak bilinmediğini söyledi. Ülke ekonomisinin iyi ya da kötü olmasının büyüme hızıyla anlaşılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’2001’de cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini, ardından da yüzde 7 büyüme yaşadık. 2007’de dünyada ekonomik kriz yokken büyüme aşağıya indi. Faiz-kur-enflasyon birlikte düşmüştü, yeniden birlikte çıkmaya başladı. Banka ve şirket bilançolarında küçülmeler başladı. Büyüme olmazsa istihdam olmaz. Tüketici güveni de azalıyor. İç tüketimde 11 puanlık daralma var. Tüketici güven duymazsa alış-veriş etmez. Birileri mutsuzsa, sizin mutlu yaşamanız mümkün değil. İç tüketimin artması çok önemli.’’

İş dünyasına yönelik tavsiyelerde de bulunan Hisarcıklıoğlu, paniğe gerek olmadığını ancak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Firmaların güçlü kalmasının birleşmekten geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu birlikteliğin ise sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Güçlü ekonomi ile kaliteli demokrasinin ayrılmaz ikili olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

‘’Güçlü ekonomi isteniyorsa, demokrasi kaliteli olmalı. Bunlardan biri olmazsa, diğeri de olmaz. Ama şu sıralarda sistem başka şeylerle uğraşıyor. İsim vermeden sistemi tarif eden bir örnek söyleyeyim. Ankara’da bir bakanlık valiliklere, valilikler de belediyelere (Ankara’dan bakanlıktan gelen yazı çerçevesinde kentinizdeki başıboş kedi-köpek sayısını valiliğimize bildiriniz) şeklinde bir yazı yazıyor. Belediye başkanı bildirmezse suçlu olacak. Sistem bunlarla uğraşıyor. Sistemin tamamının çivisi çıkmış durumda. Kaynaklar buraya gidiyor. Bunlar sizin kaynaklarınız. Ne yapmak lazım. Sistemi bütünüyle ele almak lazım. Yoksa çarkı çevirebilmemiz mümkün değil. Demokrasilerde milletvekilini kim seçiyor? Sizin önünüze menü geliyor, ona karar veriyorsunuz. Seçemezsem nasıl demokrasi olacak? Şu andaki sisteme göre kendi vekillerinizi siz seçemiyorsunuz. Seçemeyince de hesap soramıyorsunuz.’’ İskenderun / aa

02.12.2008


 

Krizin sebebi işçiler değil

KESK İzmir Şubeler Platformu Yürütmesi Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, krizde hiçbir sorumluluğu olmayan işçilere, yoksullara yönelik önlem alınmazken, işten atmalar ve ücretsiz izinlerle yoksullaştırmanın arttırıldığını belirterek, “Kriz öncesi kârlarını arttıranlar, gayrimenkul ve dış piyasalara yatırım yapanlar, krizin yükünü üstlenmelidirler” dedi.

KESK İzmir Şubeler Platformu Yürütmesi Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, “Krizde hiçbir sorumluluğu olmayan işçiler, emekçiler, yoksullara yönelik önlem alınmazken, işten atmalar ve ücretsiz izinlerle yoksullaştırma arttırılmaktadır” dedi.

Ramis Sağlam, yaptığı açıklamada, ‘’kriz’’ kelimesi duyulur duyulmaz bildik uygulamaların Türkiye’de tekrar gündeme gelmeye başladığını kaydetti. ‘’Krizlere yabancı olmayan ülkemizde, her kriz döneminde sıradanlaşan işten atmalar, ücretsiz izne çıkarma uygulamaları daha fazla yoksullaşmaya neden olmuştur’’ diyen Sağlam, 2001 krizinin Türkiye’ye olan ekonomik ve siyasal yansımaları hala sürerken, yeni bir krizin, altından kalkılamayacak yüklere neden olduğunu aktardı. Sağlam, şöyle devam etti:

‘’2008 küresel krizinin ülkemiz sınırlarına ulaştığı günden bu yana yaklaşık 300 bin kişinin işten atıldığı ve kayıt altına alınamayan yüz binlerce kişinin ücretsiz izne çıkarıldığı bilinmektedir. Krizin etkilerini azaltma ve ekonominin nefes alması amaçlı olduğu belirtilen vergi indirimleri ve taksitlendirmesi başlatılmıştır. Krizin piyasaları rahatlatması amaçlı vergi taksitlendirmesi, belki küçük esnafa da yarayacak, bu uygulamadan asıl faydalanacak olan bu kesimlerin dışındaki büyük sermaye kuruluşları olacaktır. Krizde hiçbir sorumluluğu olmayan işçiler, emekçiler, yoksullara yönelik önlem alınmazken, işten atmalar ve ücretsiz izinlerle yoksullaştırma artırılmaktadır. Kredi kart ve tüketici kredisi borç batağında her geçen gün daha fazla borç sarmalına giren işçiler, kamu emekçileri daha fazla yoksullaşma sürecine girmiştir.’’

İşten atmalar ve ücretsiz izinlerin çözüm olmadığını söyleyen Sağlam, ‘’Kriz öncesi karlarını artırdığını ilan edenler, gayrimenkul ve dış piyasalara yatırım yapanlar, geçmiş birikimlerinin üzerinden bu krizin yükünü üstlenmelidirler. İşveren örgütleri ve sermaye bu dönem işçi ve emekçilerden fedakarlık beklemek yerine kendileri fedakarlığa soyunmalıdır’’ dedi. İzmir / aa

02.12.2008


 

Ergenekon hakiminin acı günü

“Ergenekon” davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Köksal Şengün, beyin kanaması sonucu vefat eden ablası Hicret Ceylan’ı (76) son yolculuğuna uğurladı. Sarıyer Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazına; İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin başta olmak üzere, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ile çok sayıda hakim ve savcı katıldı. Evinde beyin kanaması sonucu vefat eden Hicret Ceylan’ın cenaze namazı, öğle namazına müteakip kılındı. Cami çevresinde emniyet güçlerinin yoğun güvenlik tedbiri alması dikkatlerden kaçmadı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, cenaze namazı öncesi taziyeleri kabul etti. Savcılar ve hakimler, cenaze namazının ardından tabutu bir süre taşıdı. Bu arada, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz de, cenaze namazı sonrası Köksal Şengün’ün yanına gelerek taziyede bulundu. Basın mensupları tarafından son anda fark edilen Savcı Öz, daha sonra makam aracına yöneldi. Bu sırada Öz’ün korumaları, görüntü almak isteyen basın mensuplarını engellemeye çalıştı. Hicret Ceylan, Garipçe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Bu arada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda görülen ‘’Ergenekon’’ davasının 22’nci duruşmasına dün devam edildi. Duruşmaya, heyete başkanlık yapan hakim Köksal Şengün katılamadı. İstanbul / cihan

02.12.2008


 

Dink dâvâsı 4 Şubat’a ertelendi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde Astsubay Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysel Şahin’in yargılanmasına devam edildi. Dink ailesinin avukatları, mahkemece suç duyurusunda bulunulan kişiler hakkında yapılan idarî soruşturmaya ilişkin evrakları inceleyemedikleri ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun olayla ilgili hazırladıklarını duydukları raporu incelemek için davanın ertelenmesini talep etti. Avukatlar ayrıca Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’nce aralarında Albay Ali Öz’ün de bulunduğu 6 askeri personel hakkındaki soruşturma dosyasının bir örneğinin mahkemeye intikalini talep etti. Yapılan duruşmanın sonunda mahkeme davayı 4 Şubat tarihine erteledi. Öte yandan Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine aralarında Albay Ali Öz’ün de bulunduğu 6 askeri personel hakkında Trabzon Cumhuriyet Savcısı’nın hazırlık soruşturması başlattığı öğrenildi. Trabzon / cihan

02.12.2008


 

TBMM’de 266 dokunulmazlık dosyası var

TBMM’ye sunulan dokunulmazlık dosyası sayısı, 266’ye ulaştı. Edinilen bilgiye göre, Meclise gelen toplam 266 dokunulmazlık dosyasından 75’i ile ilgili ‘’milletvekili dokunulmazlığının ertelenmesinin dönem sonuna bırakılması’’ kararı verildi. Diğer 191 dosyadan da 76’sı için bu yılın ilk aylarında oluşturulan hazırlık komisyonları ise aradan geçen süreye rağmen henüz çalışmalarını sonuçlandırmadı. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu üyelerinden oluşturulan 3 hazırlık komisyonu, bu dosyalarla ilgili ilk toplantılarını yaparak dosyası bulunan milletvekillerini dinledi, ancak karar toplantılarını gerçekleştiremedi. Bu 76 dosya dışında, halen Karma Komisyonda bulunan 112 dosya hakkında hiçbir işlem yapılmadı. 3 dosya ise Başbakanlıktan gelen talep üzerine iade edildi. Ankara / aa

02.12.2008


 

ARSİAD’dan sağduyu çağrısı

Ardahan Sanayici ve İşadamları Derneği (ARSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Gökmen Çapan, Ardahan halkını tahriklere kapılmamaları konusunda uyardı. ARSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gökmen Çapan, DTP’nin Ardahan’daki mitingi esnasında yaşanan olaylarla ilgili bir açıklama yaptı. Çapan, binlerce yıldır Ardahan’da kardeşçe hiçbir problem yaşamadan beraber yaşayan insanların çok tehlikeli bir tahrik ve provokasyonla kardeş kavgası içerisine çekilmek istendiğine dikkat çekti. Çapan, vatandaşların sağduyuyla hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Ardahan / cihan

02.12.2008


 

Doğalgaza “döviz” ayarı

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. BOTAŞ’tan alınan doğal gazın metreküp fiyatının 1.8 Ykr artırıldığını bildirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, 5669 sayılı kanun gereğince bir önceki ayın döviz kurunun ortalaması doğal gazın satış fiyatına yansıtıldı. Yetkililer, 20 Ekim ile 20 Kasım arasındaki döviz kurunun, 1 Aralık 2008 tarihindeki doğal gazın satış fiyatına yansıtıldığını ifade ederek, ‘’BOTAŞ’tan alınan doğal gazın metreküp fiyatı Aralık ayı için geçerli olmak üzere 1.8 Ykr oranında artırıldı. Önümüzdeki aylarda rakamın artması ya da düşmesi dövizdeki artış ya da azalışa göre belirlenecek’’ dediler. Ankara / aa

02.12.2008


 

Merkez’den bakanlara brifing

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Yardımcısı Erdem Başçı, Bakanlar Kuruluna brifing verdi. Yılmaz ve Başçı, Başbakanlık Merkez Bina’da saat 10.30’da başlayan toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplamadı. Durmuş Yılmaz, gazetecilerin sorusu üzerine ellerini dudaklarına götürerek, ‘’konuşmayacağı’’ imasında bulundu. Ankara / aa

02.12.2008


 

17 aracın lastiğini kestiler

Eskİşehİr’de 16 otomobil ve bir kamyonetin lastiklerine delici aletlerle zarar verildiği belirlendi. Alınan bilgiye göre, Gökmeydan Mahallesi Faruk Şükrü Caddesi, Fidangül Sokak, Şehit Öğretmen Mustafa Coşkun Sokak ile Nilgün Sokak’ta park halinde bulunan 16 otomobil ve bir kamyonetin lastikleri kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından delici aletlerle patlatıldı. Lastikleri patlatılan bir otomobilin de arka tamponuna zarar verildi. Eskişehir / aa

02.12.2008


 

Cezaevlerinde açık görüş

Tutuklu ve hükümlüler, Kurban Bayramı sebebiyle açık görüş yapacaklar. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen genelgeye göre, Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 Nolu L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Bakırköy-Metris 1 Nolu T Tipi, Bayrampaşa Kapalı, Bursa E Tipi, Denizli D Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir Buca Kapalı, Mersin E Tipi ile Ümraniye E ve T Tipi kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklular, 9-10-11-12-13-14-15 Aralık günlerinde 7 gün açık görüşten yararlandırılacak. Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürü bulunan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 9-10-11-12-13 Aralıkta 5 gün açık görüş yaptırılacak.

Müdürü bulunmayan bağlı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara ise 9-10-11 Aralıkta 3 gün açık görüş yaptırılacak. Sayıları ve konumları değerlendirilmek suretiyle adlî suçlardan hükümlü ve tutuklular ile örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklular için ayrı gruplar oluşturulup, her grubun görüş günleri ve saatleri Cumhuriyet başsavcılıkları ile cezaevi idareleri tarafından tesbit edilecek. Bu grupların, aynı zamanda ve aynı görüş mahallinde birlikte bulundurulmaması sağlanacak. Kınama cezası dışında disiplin cezası alan ve cezaları kaldırılmayan hükümlü ve tutuklular açık görüşten yararlandırılmayacak. Açık görüşler, görüş süresi yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak kaydıyla 09.00-17.00 saatleri arasında yaptırılacak. Hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyük anne, büyük baba ve kardeşleriyle görüştürülecek. Hükümlü ve tutuklular ile görüşmek isteyen kişilerin, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmî belgeler ile ispatlamaları gerekli olacak.

02.12.2008


 

Mardin’e 2000 fidan

ÇEKÜD ve MARÇEV işbirliği ve Mardin Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün desteğiyle yürütülen çalışmayla, Mardin’e 2 bin adet fidan dikildi. Fidan dikte törenine ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz ile MARÇEV Başkanı Serdar Bal’ın yanında; Mardin İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Dal, Mardin Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ay, Mardin İl Müftü yardımcısı Abdullah Işık, Nusaybin İlçe Millî Eğitim Müdürü İzzettin Aydın, öğretmenler, veliler, MARÇEV üyeleri, çok sayıda çevre gönüllüsü ve kalabalık bir öğrenci topluluğu katıldı. ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz; “Türkiye Ağaçlanıyor” kampanyasının başladığı Nisan 2007’den bu yana 37 ha (370.000 m2) arazinin ağaçlandırılmasının tamamlanarak toplamda 30.750 fidan dikildiğini söyledi. Çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini bildiren Yorulmaz, çözüm ortakları MARÇEV ile birlikte şimdilik sembolik bir dikim yaptıklarını, Mardin’de daha birçok arazinin ağaçlandırılacağını belirtti. Fidanların nasıl dikileceğini tarif eden bir açıklamadan sonra, katılımcılar, Mardin Ortaköy girişi mevkiindeki alana 2 bin adet fidan dikerek ilk can suyunu verdiler. Tören, Hatıra Ormanı tabelasının dikilmesiyle son buldu. İstanbul / Yeni Asya

02.12.2008


 

Bolu’da iki mevsim bir arada

BOLU'NUN tabiî güzellikleri ile ünlü Abant Tabiat Parkı’nda kar yağışı görülürken, Mengen ilçesinde ise güneşli havanın ardından bazı ağaçlar çiçek açtı. Abant Tabiat Parkı’nda zaman zaman etkili olan kar yağışı sebebiyle bölgede kış mevsimi etkisini gösteri-yor. Abant’ın yüksek kesimleri beyazlara bürünürken, kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Mengen ilçesinde ise güneşli havanın etkisiyle adeta bahar mevsimi yaşanıyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi sebebiyle bazı ağaçların çiçek açtığına dikkati çekiyor. Evinin bahçesinde vişnelerin çiçek açtığını gören Fahri Özdemir, hayatında ilk kez kış mevsiminde bahçesindeki ağaçların çiçek açtığına tanıklık ettiğini belirterek, ‘’Yıllardır Mengen’de yaşıyorum ve ilk defa kış mevsiminde vişnenin çiçek açtığını görüyorum. Küresel ısınma mevsimlerin yerlerini değiştirdi. Bakalım bundan sonra mevsimler karşımıza ne çıkartacak’’ dedi.

02.12.2008


 

Memurlar da muayene ücreti ödeyecek

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun yaptığı düzenlemeye göre, hastaneye giden memurlar da muayene katılım parası ödeyecek. Sağlık Uygulama Tebliği’ne dahil olmadıkları için 2,5 milyondan fazla memur 3 ile 10 YTL arasında değişen parayı ödemiyordu. Memurlar, Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı Bütçe Uygulama Talimatı’na bağlı olduğu için ücretsiz tedavi olabiliyordu. Kamuda çalışanların ücretsiz tedavi olması işçi ve esnaf tarafından eleştirildi. SGK Başkanı Fatih Acar, devlet memurlarından da muayene katılım payı alınacağını açıklamıştı. Yapılan düzenlemeyle, devlet memurları 2009’da yürürlüğe girecek Sağlık Uygulama Tebliği’ne tabi olacaklar. İşçi, esnaf ve memur aynı şekilde muayene katılım payı ödeyecek. Kamu kurumlarında çalışanlar 3 ile 10 Yeni Türk Lirası arasında değişen muayene katılım ücretlerini yeni yıldan itibaren eczanelere verecek. Söz konusu para SSK ve Bağ-Kur’lulardan yaklaşık iki aydır alınıyor.

02.12.2008


 

Polisten sahte para ikazı

BOZÜYÜK İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi hareketlenen piyasada sahte para olabileceği gerekçesiyle vatandaşları uyardı. Salı günleri kurulan halk pazarında “Hırsızlık ve sahte paraya karşı alınacak önlemler” başlıklı broşürler dağıtan polis, “Unutmayın, sahte para kullanan kişiler bonkör davranır” uyarısında bulunuyor. Hırsızlık ve sahte paraya karşı alınacak tedbirler hakkında açıklamalarda bulunan Bozüyük İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu, “İnsanlar Kurban Bayramı’na hazırlık arifesinde üzerlerinde nakit olarak para taşıyacakları için hırsızlıklar ve sahte para piyasaya sokularak dolandırıcılıklar artabilir. Halkımız bundan dolayı çok dikkatli olmalı” dedi. Vatandaşlardan, alış veriş yaptıkları kişilerden şüphelendikleri takdirde ‘155 Polis İmdat Hattı’nı aramalarını isteyen Emniyet Müdürü Kolcu, kurbanlık hayvan satıcılarını da sahte paraya karşı dikkatli olmalarını istedi. Bilecik / cihan

02.12.2008


 

Süleyman Yeltepe'ye plâket

YENİ Asya’nın kuruluşundan beri müessesemizin değişik birimlerinde görev yapan Süleyman Yeltepe emekliye ayrıldı.

1970’de yayın hayatına atılan Yeni Asya’nın, ilk abone ve dağıtım müdürlerinden olan Yeltepe, daha sonra uzun yıllar ilân ve reklâm müdürü olarak çalıştı. Gazetemizin merkez binasının Cağaloğlu’ndan Güneşli’ye taşınması sonrasında idare müdürlüğüne getirilen Yeltepe 40. çalışma yılında bir plâketle onurlandırılarak, uğurlandı. Plâketi veren gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular, Yeltepe’ye geçmiş hizmetleri için teşekkür etti, emeklilik hayatında hayırlı ve sağlıklı günler diledi.

02.12.2008


 

Küresel ısınma zemzem miktarını etkilemedi

Mekke’de hummalı hazırlıklar sürüyor. Günde 30 bin bidon zemzem hacılara ücretsiz dağıtılacak, Kâbe’nin örtüsü için ise bir yılda 200 kişi çalıştı. Hac sebebiyle Mekke’de bulunanlara günlük 30 bin bidon zemzem ücretsiz dağıtılıyor. Zemzem kuyusundan çıkan su, Kudey bölgesindeki depolama tesislerinde toplanıyor. Buradan 7 kilometre uzaklıkta bulunan zemzem dağıtım ofisine saatte 200 ton olarak basılan zemzem suyu, önce tahlillerden geçiriliyor. İç-dış yıkaması yapılan 20 şer kilogramlık bidonlar daha sonra buharlaşma ve zemzem ile yıkama işlemlerinden geçiriliyor. Lazer’li otomatik sayım yapan makinadan geçen zemzem suyu, daha sonra mühürlenerek dağıtıma hazır hale getiriliyor. Zemzem’in dağıtım işini, soyu Kureyş Kabilesi’ne uzanan Zemzemi, Halili ve Saudi aileleri tarafından kurulan Zemzem Dağıtım Ofisi yapıyor. Tamamen el değmeden paketlenen zemzem suları, Mekke’de bulunan 7 dağıtım şirketi tarafından otellere ve halka ulaştırılıyor. Yetkililer, yaşanan küresel kuraklığın zemzemin miktarını etkilemediğini ifade ediyor.

02.12.2008


 

Kâbe’nin örtüsü için 200 kişi bir yıl çalışıyor

Allah’In evi Kâbe’nin her yıl değişen örtüsünü hazırlamak için bir yıl boyunca özel eğitimli 200 dokuma ustası çalışıyor. Altın suyuna batırılmış gümüş ipliklerle işlemesi ve dokumaları yapılan Kâbe örtüsü için bu yıl 20 milyon riyal (yaklaşık 8,5 milyon YTL) para harcandı. Bu yıl hazırlanan örtü, Peygamberimiz zamanından beri Kâbe örtüsü ve Kâbe anahtarını elinde bulunduran Kureyş Kabilesi’nin Şeybe Kolu’nun en yaşlı üyelerinden Abdulaziz Şeybi’ye sembolik bir törenle teslim edildi.

Kâbe örtüsü 16 parçadan oluşuyor. Kumaşı ve dokuma iplikleri özel olarak seçilen örtünün dokunmasında 200 usta çalışıyor. Özel ihtisas sahibi ustalar özenle seçiliyor. Kâbe örtüsünün yüksekliği 14 metreden oluşurken en ölçüleri değişiyor. Kâbe’nin kumaşı bir seferde siyahlaştırılmıyor. Önce kırmızı, ardından yeşile boyunan kumaş daha sonra siyaha boyanıyor. Kâbe örtüsünde siyah dokuma kabartmalar da bulunuyor. Bu kabartmalarda Allah’ın 99 isminin yanı sıra, Kelime-i Tevhid, tesbih ifadeleri yer alıyor. Kâbe örtüsünün üstten üçte birlik bölümünde ise 47 metre uzunluğunda kuşak bulunuyor. Burada Hac ibadeti ile ilgili Kur’ân âyetleri bulunuyor. Bu âyetler altın suyuna batırılmış gümüş ipliklerle işleniyor.

02.12.2008


 

Sağlığınız için bol balık tüketin

Uzmanlar, beslenmede çok önemli yeri olan Omega-3 yağ asitlerinin balıkta bolca bulunduğunu, bu sebeple haftada iki öğün balık tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Telefoncu, yaptığı açıklamada, yağın insan beslenmesinde önemli bir yeri bulunduğunu, özellikle Omega-3 yağ asitlerinin beslenmede daha da önemli ve faydalı olduğunu söyledi. Omega-3 yağ asitlerinin meme kanseri, kalp ve damar hastalıkları ile iltihaplı hastalıklara yakalanma riskini azalttığını, hipertansiyonun önlenmesinde son derece etkili olduğunu ifade eden Telefoncu, ‘’Balıkta bulunan bu yağ, ruhsal bozuklukların tedavisi yönünden de fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği bulunuyor. Özellikle kadınlar ve çocukların beslenmesinde önemli yeri vardır. Hamile bayanlar, emziren anneler ve çocuklar, Omega-3 yağ alımına dikkat etmeliler. Omega-3 yağ asitleri çocuklardaki beyin ve görme gelişimine büyük oranda olumlu şekilde etki etmektedir’’ dedi. Prof. Dr. Telefoncu, Omega-3 yağ asitlerinin mükemmel şekilde balıkta yer aldığını vurgulayarak, ‘’Beslenme rejimimizde balığa haftada bir, eğer mümkünse iki kez yer vermeliyiz. Balık yağında bulunan asitler insan sağlığı için birçok açıdan önemlidir. Yapılan araştırmalar, haftada iki öğün balık tüketilmesinin kalp hastalıklarından ölüm oranını yüzde 40 oranında azalttığını göstermektedir’’ diye konuştu. Telefoncu, balık sevmeyenlerin ya da balık kokusuna tahammül edemeyenlerin özellikle son yıllarda üretilen ve eczanelerde satılan konsantre ürünlerden kullanabileceklerini, bunların hiçbir şekilde kokmadığını sözlerine ekledi. İzmir / aa

02.12.2008


 

DİYETÇİLER DE BALIK TÜKETSİN

Omega-3 yağ asitlerinin özellikle soğuk suda yaşayan somon, sardalye ve uskumruda yüksek oranda bulunduğunu anlatan Azmi Telefoncu, şunları kaydetti: ‘’Balığın yanı sıra diğer deniz ürünlerinde, sebzelerde, çekirdek yağında da Omega-3 yağı bulunuyor. 100 gram kerevizde 5 miligram Omega-3 yağı vardır. Aynı orandaki brokoli ise 162 miligram Omega-3 yağı içermektedir. Yağ, beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Yağsız bir diyet yapan kişi kısa sürede sağlığını yitirebilir. Tamamen yağsız bir diyet canlılıkla bağdaşmaz. Bu sebeple diyet yapan kişiler de sağlıklarını korumak için balık tüketmeye dikkat etmeliler.’’

02.12.2008


 

Suda büyüyen oyuncak tehlikesi

EDİRNE’NİN Uzunköprü ilçesinde ilköğretim birinci sınıf öğrencisi, 1 santimetre olan, suya atıldığında ise 7-8 santimetreye ulaşan kimyasal muhtevalı oyuncağı suyla içince hastaneye kaldırıldı. Alınan bilgiye göre, Merkez İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencisi Esra Kuzucuk (7), ‘’büyüyen eğlence’’ adlı kimyasalı okulda suyla içti. Öğretmeni tarafından kusturulmaya çalışılan çocuk, daha sonra ailesi tarafından Uzunköprü Devlet Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Kuzucuk, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi bölümünde tedavi altına alındı. Hastanede bir süre gözetim altında tutulan ve tedavisi yapılan Kuzucuk, daha sonra taburcu edildi. Edirne / aa

02.12.2008


 

Robotla ameliyata yoğun ilgi gösteriliyor

Ümranİye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş, hastaya büyük konfor sağlayan ‘’Da Vinci’’ robotu ile ameliyat olmak isteyenlerin sayısında artış olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gümüş, yaptığı açıklamada, dünyanın en gelişmiş ameliyat robotu ‘’Da Vinci’’nin hem hastaya, hem de hekime büyük konfor sağladığını ifade ederek, bu sebeple daha çok tercih edilmeye başlandığını söyledi. ‘’Da Vinci’’ adlı robotun kendi hastaneleri dışında başka hiçbir kamu hastanesinde bulunmadığını, robotik ameliyatlara 28 Temmuz 2008 tarihinde prostat kanseri ameliyatı ile başlandığını anlatan Doç. Dr. Gümüş, robotik ameliyat sayısının 22’ye ulaştığını kaydetti. İstanbul / aa

02.12.2008


 

AB, ampulü yasaklıyor

BİR asırdan uzun süredir odalarımızı aydınlatan ampullerin enerji tasarrufu için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasaklanması planlanıyor. 8 Aralık’ta bir AB komitesi de konuyla ilgili oylama yapacak. Uygulama kabul edilirse 2009’da yürürlüğe girecek. Buna göre ilk önce 100 watt’lık ampuller yasaklanacak. 2010’da 75’lik, 2011’de 60’lık, 2012’de 40’lık ve son olarak da 2013’de 25’lik ve 15’lik ampuller AB ülkelerinde tedavülden kalkacak. İsveç Işıklandırma Federasyonu’nun açıklamasına göre, 2009 ila 2013 yılları arasındaki süreçte, watt büyüklüğüne göre sırasıyla ampuller yasaklanacak. Federasyon yetkilisi Magnus Frantzell, büyük enerji sarfiyatı yapan ampullerin bir anda değil de, kademeli olarak yasaklanma gerekçesini, “üreticilerin bir anda zora girmesini önlemek” olarak açıkladı. Frantzell ayrıca, düşük enerji harcayan ampullerin üretimi için de firmalara zaman tanınmış olduğunu ifade etti. AB ülkelerinde her yıl 2 milyar klâsik ampul satılırken, düşük enerjili ampullerden ise ancak 300 milyon satılıyor. Stockholm / cihan

02.12.2008


 

İnternette arama yapmak beyni çalıştırıyor

ABD’de yapılan bir araştırmada, internette arama yapmanın yaşlı kişilerin beyinlerinin faaliyetini arttırdığı ortaya çıktı.

Kaliforniya UCLA üniversitesinin Hafıza ve Yaşlanma Araştırma Merkezi’nden yapılan çalışmada, internette arama yapmanın beyinde, karmaşık muhakeme ve karar vermeyi kontrol eden bölgeyi faaliyete geçirdiği tesbit edildi. Merkezin 55 ila 76 yaşlarında, benzer eğitim seviyesindeki denekler üzerinde 9 aylık araştırmasına göre, internet araması yapanlar, bilgisayarda kitap benzeri metinlere göre daha zengin duyumsal deneyim ve daha yüksek dikkat gösterdiler. Deneklerin beyin faaliyetlerinin MR’larının da çekildiğini belirten Merkez’in direktörü Gary Small, bulguları Geriatric Psychiatry dergisinin gelecek ayki sayısında yayımlayacaklarını söyledi. The San Francisco Chronicle gazetesinde konuyla ilgili çıkan haberde ise internet kullanımının bunamayı önlediğini gösteren bir araştırmanın henüz yapılmadığına işaret edildi. Ankara / aa

02.12.2008


 

Endeavour güvenle indi

Amerİkan uzay mekiği Endeavour 7 kişilik mürettebatıyla birlikte Kaliforniya’daki Edwards hava üssüne indi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu’nun (NASA) televizyonu tarafından da canlı yayınlanan görüntülerde, mekiğin güzel bir havada ülkenin batısında yer alan Mojave Çölündeki Edwards hava üssüne önceki gece TSİ 23:25’te tekerlek koyduğu görüldü. NASA, kötü hava şartlarından ötürü mekiğin doğudaki Florida’ya iniş yapmasından vazgeçmişti. Mekiğin yörüngeden ayrılmak üzere motorlarını ateşlemesinden sonra Kaliforniya’ya doğru süzülmesi 63 dakika sürdü. California / aa

02.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır