"Gerçekten" haber verir 04 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Çözüm sıfır faiz

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfının “ticaret ve faiz” konulu toplantısında konuşan Kamu Bankaları Eski Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, “Ekonominin düze çıktığı an faizin sıfır olduğu andır. Fakat kapitalist sistemde bunu kimse söylemiyor” dedi.

ULUSLARARASI Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın (UTESAV) haftasonu düzenlediği beyin fırtınası toplantısında “ticaret ve faiz” konusu ele alındı. Toplantıya faiz konusunda yaptığı araştırmalarla bilinen Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, Kamu Bankaları Eski Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, UTESAV Başkanı İsrafil kuralay ve UTESAV Mütevelli Heyeti, MÜSİAD Yönetim Kurulu ve işadamları katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan UTESAV Başkanı Kuralay, Erdemli İşadamı Projesi çerçevesinde faiz, zekat, değerler temelli ekonomik anlayış gibi konular etrafında beyin fırtınası toplantılarının sürdürüleceğini belirterek, bu çalışmalarla toplumumuzdaki erdemlilik bilgisinin yaygınlaşmasına katkı sağlamak istediklerini belirtti.

Faizin ekonomiyi daraltan ve piyasaların damarlarını kurutan bir yapısı olduğunu belirten Prof. Dr. Bayındır, faizin göründüğü gibi gelir getiren bir eylem değil, piyasayı daraltan, gelirleri azaltan bir eylem olduğunu ve Kur’ân’ın faizi kesin bir şekilde yasakladığını söyledi. Bayındır, “Parayı vücutta dolaşan kan gibi düşünün. Bütün kılcal damarlara kan pompalanıyor. O kanı yöneten kalp damarlara diyor ki, size ben kan veririm ama milyonda şu kadar fazlasını isterim. Damarın o kanı üretme imkanı yok ama kansız yaşama imkanı yok. O zaman mecburen vereceğim diyor. Vereceğim dediği zaman ya komşu damarlardan kanı çalacak ya da giderek kendisi küçülecek küçülecek en sonunda kapanacak” şeklinde konuştu. Piyasayı faizin değil para dolaşımının canlandıracağını vurgulayan Bayındır, faiz verildiği zaman toplumun kanının çekildiğini, zekat verildiği zaman ise vücuda iilave kan verilmiş gibi olduğunu kaydetti. Bayındır, İslâmın mal biriktirmeyi, ana malcılığı hoş görmediğini aksine sürekli infak etmeyi öne çıkarttığının da altını çizdi. Zeki Sayın ise şunları kaydetti: “Ekonominin düze çıktığı an faizin sıfır olduğu andır. Fakat kapitalist sistemde bunu kimse söylemiyor. Allah insanlar için faydalı olan hiçbir şeyi yasaklamamıştır. Bir para ne kadar çok el değiştirirse ve nekadar fazla bir hareket olursa girip çıktığı yerde bir şeyler bırakır. Durgunluk olduğu zaman ise bir şey bırakmaz. Dolayısıyla bu hareketin nasıl olacağı önemli bir sorudur. Bugün dünyadaki kriz dolayısıyla bir durgunluk, resesyon var. Bunu harekete geçirmek için para enjekte edilmeye çalışıyorlar. Bu para eğer hareket halinde olsa, bu krizle karşılaşılmayabilirdi. İslam’da hareketsiz para değerindeki madenlerin hareketsiz kalması bile yasaklanmıştır. Hareket olduğu zaman bugün bahsettiğimiz durgunluk olmaz. Enflasyon denilen şeyde olmaz. Bu üretimle ilgili bir şeydir. Para oyunları ile enflasyon düşmez. Bugün Merkez Bankası para oyunları ile enflasyonu düşürmeye çalışıyor. Türkiye’de faiz yüzde 30’un üzerine çıkmıştır. Faiz kapitalist sistemin ana unsurudur. Sömürünün temelidir. Siz faizi indirmeye başlar sıfır yaparsanız, yerine başka bir nizam gelecek demektir. Mevcut nizamı kimse yok etmek istemez. Faizi sıfır yapalım cesaretini kimse gösteremiyor.”

04.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Çözüm sıfır faiz

  Güven ortamı oluşturulamadı

  Maaşlar artsın KDV insin

  SGK’dan prim borcu uyarısı

  Bayramlıklar elde kaldı

  Türkiye’ye kahvaltılı tanıtım

  Doğalgaz fiyatlarında indirim Ocak’ta

  OPEC üretim miktarını azaltacak

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır