"Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Gül, Diyarbakır’a gitmiyor

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kulağındaki rahatsızlığın tekrarlaması ve 15 günlük tedaviye başlanması sebebiyle Diyarbakır’a yapmayı düşündüğü seyahati ertelediğini bildirdi.

Gül, Diyarbakır seyahatini erteledi

CumhurbaşkanlIğI Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kulağındaki rahatsızlığın tekrarlaması ve 15 günlük tedaviye başlanması sebebiyle Diyarbakır’a yapmayı düşündüğü seyahati ertelediğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Gül’ün, 2006 yılı Mart ayında Tunus seyahati sırasında bir kulak rahatsızlığı geçirdiği ve tedavi gördüğü hatırlatıldı. Gül’ün bu rahatsızlığının yeniden tekrarlaması üzerine doktorlarının 15 gün sürecek bir tedaviye başladığı ve bu süre içerisinde uçağa binmemesini istediği belirtilen açıklamada, ‘’Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımız, çok istemelerine rağmen, Kurban Bayramı’nda Diyarbakır’a yapmayı düşündükleri seyahati ertelemek durumunda kalmışlardır’’ denildi.

GÜL, İSTANBUL’A KARAYOLUYLA GİTTİ

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesine katılmak üzere karayoluyla İstanbul’a gitti. Kulak rahatsızlığı nedeniyle doktorlarının 15 gün uçağa binmemesini tavsiye ettiği Cumhurbaşkanı Gül ile beraberindekileri taşıyan konvoy, sabah saatlerinde İstanbul’a hareket etti. Yaklaşık 5 saat süren yolculuğun ardından İstanbul’a ulaşan Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari ile Four Seasons Oteli’nde ayrı ayrı görüştü, daha sonra üçlü görüşmeler yaptı.

BAYDEMİR: ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM

DİyarbakIr Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Gül’ün ertelenen seyahati ile ilgili olarak, yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın kentimize gelmesi bizim açımızdan önemlidir. Kendisine acil şifalar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı geldiğinde misafirperver Diyarbakır halkı kendisini ağırlayacaktır. Biz de o ağırlama süreci içerisinde bulunacağız. Barış çabası için illa Diyarbakır’da olmak gerekmiyor. Biz bayram namazında gökyüzüne ellerimizi kaldırıp, Rabbimizden barış temennisinde bulunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız da Ankara’dan bu duaya iştirak edebilir” dedi.

06.12.2008


 

3G imza sözleşmeleri Danıştay’da

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2. Başkanı Galip Zerey, üçüncü nesil mobil haberleşme sisteminin (3G) kurulmasına ilişkin ihalede en yüksek teklifi veren işletmecilerle imtiyaz sözleşmesi taslaklarını imzalayarak Danıştay’a gönderdiklerini bildirdi.

Zerey, İhale Komisyonu kararının Kurul tarafından aynı gün onaylandığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Önceki gün (Çarşamba) Turkcell, Vodafone ve Avea ile imzalanan imtiyaz sözleşmesi taslaklarını dün akşam (Perşembe) Danıştay’a elden teslim ettik. Bunun için 1 aylık bir süre öngörülmüştü ama biz bekletmedik. Zaman kaybetmenin anlamı yok. Herkes bekliyor. Bir an evvel kullanıma girsin. Danıştay’da iki aylık bir süre var. Daha önce de gönderebilir. Danıştay’dan 4 Şubatta gelse, operatörlere tanınan 3 aylık süre 4 Mayısta doluyor. Süreç böyle işlerse 3G, 15 Mayısta başlayabilir.”

06.12.2008


 

Merkez Bankası faizleri indirmeli

Gazİantep Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, insanların kriz nedeniyle harcamalarını kıstığı için iç talebin düştüğünü belirterek, ‘’iç talebin canlandırılması için gerekli önlemler süratle alınmalı’’ dedi.

Erturhan, yaptığı açıklamada, işsizliği önleyecek ve ekonomiyi canlandıracak önlemlerin piyasayı rahatlatacağını belirtti. Düşen emtia fiyatlarının, enflasyonist kaygılardan uzaklaşılmasına fırsat tanıdığını ifade eden Erturhan, ekonominin çarklarının daha hızlı çalıştırılabilmesi için Merkez Bankası’nın faiz oranlarını da indirmesi gerektiğini belirtti. Erturhan, ‘’tüm dünyada düşen mal fiyatları enflasyonun yükselmemesini sağlarken, yapılacak faiz indirimi ile kısa vadede, en azından 2009 yılı için yurt içi talebin canlandırılması ile üretim kapasitelerinde ve kapasite kullanım oranlarında, daha fazla düşüşün ve işsizliğin önü alınabilecektir’’ dedi.

06.12.2008


 

Zamlardan bıktık

Marmara ve Kuzey Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Serhas Bekişoğlu, ‘’Doğal gaz ve elektriğe yapılan zamlardan bıkmış durumdayız’’ dedi.

Bekişoğlu, Lüleburgaz Sanayici İş Adamlar Derneğince düzenlenen basın toplantısında, dünyada etkili olan global ekonomik kriz sebebiyle sanayicilerin üzerlerine büyük yükler bindiğini ileri sürdü. Sanayicinin kullandığı enerjiye yapılan zamları eleştiren Bekişoğlu, şöyle devam etti: ‘’Bizler sanayici iş adamları olarak hükümetin doğal gaza, elektriğe yaptığı zamlardan bıkmış durumdayız. Sanayi üretimlerimizde elektriği ve doğal gazı her daim kullanmaktayız. Bunlara fahiş zamlar yapılınca üretimimiz etkileniyor, her geçen gün büyümemiz gerekirken daralıyoruz. Banka sektörü de krizi fırsat bilip herkesi sömürmeye başlamış fırsatçılık politikasını oynamaktadır. Başbakan, artık cam fanusun içinden çıkıp, hakikatle karşılaşmalıdır.’’

06.12.2008


 

Ermenilerle işler iyi gidiyor

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Minsk grubu toplantılarında Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili bir barış anlaşması taslağı üzerinde çalışılabileceği fikrinin oluştuğunu söyledi. Babacan, “Hem Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçte, hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreçte işler iyi gidiyor diyebilirim” dedi.

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, hem Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçte, hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreçte işlerin iyi gittiğini söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı’nın (AGİT) 16. Bakanlar Konseyi Toplantısı için Helsinki’de bulunan Babacan, Finlandiya’dan ayrılmadan önce Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı. Babacan, bir soru üzerine Minsk grubu toplantılarında Yukarı Karabağ sorunuyla ilgili bir barış anlaşması taslağı üzerinde çalışılabileceği fikrinin oluştuğunu söyledi. Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerine ilişkin bir soru üzerine Babacan, son 10 gün içinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’la İstanbul ve Helsinki’de olmak üzere iki kez görüştüğünü, ayrıca Azerbaycan ziyaretinde Bakü’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la bir araya geldiği hatırlattı. Babacan, şöyle konuştu:

“Hem Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçte, hem de Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreçte işler iyi gidiyor diyebilirim. Azerbaycan’dan ve Erivan’dan aldığım sinyaller de bu yönde. Ümit ederiz ki, süregiden bu görüşmeler amacına ulaşsın. Amaç, Türkiye ile Ermenistan arasında ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesi. Kuşkusuz üzerinde görüşülen çok detaylar var. Özellikle Yukarı Karabağ konusu ve işgal altındaki yedi bölge konusu oldukça karmaşık, çok boyutlu bir konu. Ama hem Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, hem de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’de bu sorunun çözümü için bir irade söz konusu, üstelik Minsk grubunun eşbaşkanı olan üç ülke, yani ABD, Rusya ve Fransa da kendilerine göre farklı sebeplerle bu süreci destekliyorlar. Tüm taraflara açılan bu fırsat penceresinin kaçırılmamasıyla ilgili telkinlerde bulundum. Umarız ki, tüm bunlar neticeye ulaşır ve Kafkaslar’da yepyeni bir barış, istikrar ve güvenlik ortamı oluşur.”

Özbek General Raşid Dostum’un Türkiye’de ne gibi temasları olacağına ilişkin bir soru üzerine de Babacan, “Dostum’un Afganistan’daki Türk soylu kardeşlerimizin güvenliği için, o bölgenin istikrarı için önemli katkıları olmuştur. Kendisi bir süre için Türkiye’de bulunacak” dedi.

06.12.2008


 

“Teröre destekten” yargılanırken şehit olduğu haberi geldi

MARDİN'İN Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK lehine düzenlenen yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle yargılanan sanığın Türkiye-İran sınırında vatani görevini yaparken mayına basarak şehit olduğu bildirildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Nusaybin’de terör örgütü PKK lehine gerçekleştirilen yürüyüşe katılarak slogan attığı gerekçesiyle hakkında ‘’suçu ve suçluyu övme’’ ve ‘’Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’’ suçlarından dâvâ açılan ancak askerde olduğu belirlenen sanık Mesut Sanir’in ifadesinin alınması için bir süre önce birliğine yazı yazdı.

Tokat 6. Piyade Er Eğitim Tugayı 48. Piyade Eğitim Alay Komutanlığından mahkemeye gönderilen cevap yazısında, sanık Sanir’in görevlendirme emriyle bulunduğu Iğdır’ın Aralık ilçesinde 29 Nisan 2008 tarihinde devriye görevi yaparken teröristlerce döşenen mayına basarak şehit olduğu belirtildi.

Mahkeme heyeti, bunun üzerine, sanık Sanir’in yargılandığı davanın düşürülmesini kararlaştırdı.

Sanık Sanir hakkında, 2005 yılında terör örgütü elebaşını desteklemek amacıyla Bursa’nın Gemlik ilçesine yapılan yürüyüşe katılmak üzere Şırnak’tan yola çıkan grupta yer aldığı ve Nusaybin’de jandarmanın yol kontrolü yapması sebebiyle kara yolunu trafiğe kapatarak terör örgütü lehine slogan attığı gerekçesiyle dâvâ açılmıştı. Şehit piyade er Mesut Sanir’in cenazesi, 30 Nisan 2008 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde toprağa verilmişti.

06.12.2008


 

DP lideri Soylu: Yerel seçimlerde “alternatifsizlik”ten kurtulacağız

DP Genel Başkanı Soylu, milletin yerel seçimlerde Türkiye’yi ‘’alternatifsizlik kamburluğundan kurtarıp, Türkiye’nin önüne bir alternatif yeşerteceğine inandığını’’ bildirdi.

Soylu, Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü üyesi öğrencileri parti genel merkezindeki makamında kabul etti. Soylu, yerel seçimlere yönelik beklentilerinin sorulması üzerine, partisinin yerel seçimlerde yüzde 5,4’ün altında kalması üzerine ‘’gideceğini’’ daha önce de söylediğini belirtti. Kendisini ‘’farklı bir siyasetçi’’ olarak tanımlayan Soylu, şöyle devam etti: ‘’Mazeretlerin arkasına sığınarak, küçülerek siyaset yapmayı istemem. Bana göre yerel seçim de genel seçim de bir tartıdır. Netice itibariyle halk umut beslediği bir lidere veya umut beslediği bir genel başkana yerel seçimlerde de genel seçimlerde de destek vermeyi veya vermemeyi tercih eder. Milletimizin önümüzdeki yerel seçimlerde Türkiye’yi alternatifsizlik kamburluğundan kurtarıp, Türkiye’nin önüne bir alternatif yeşerteceğine inananlardanım. Bunun da Demokrat Parti olduğuna inanıyorum.’’

06.12.2008


 

Şemdinli’deki Umut Kitabevi sahibine, 1 yıl hapis

HAKKÂRİ'NİN Şemdinli ilçesindeki Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz, tutuksuz yargılandığı dâvâda, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Seferi Yılmaz’ın, ‘’terör örgütü üyesi olmak’’, ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’’ ile ‘’suç ve suçluyu övme’’ suçlarından yargılandığı dâvânın duruşması, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Mahkeme heyeti sanık Seferi Yılmaz’ın, ‘’terör örgütü üyesi olmak’’ ve ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’’ suçlarından beraatine, ‘’suç ve suçluyu övme’’ suçundan ise 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına, temyiz yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verdi. Seferi Yılmaz, söz konusu suçlardan 20 Haziran 2006 tarihinde Van Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesince tutuklanmış, 7 Mayıs 2007’de, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmişti.

06.12.2008


 

Yasakçı eski rektör Akaydın, CHP’den aday

BAŞÖRTÜLÜ öğrencilere yönelik olumsuz tutumu sebebiyle eleştirilen Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü ve Üniversiteler Arası Kurul eski Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, CHP’den Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığını açıkladı.

Eşi Günseli Akaydın ile CHP İl Başkanlığına gelen Prof. Dr. Akaydın, partililerin yoğun kalabalığı sebebiyle basın toplantısını, binanın önündeki açık alanda yaptı. Prof. Dr. Akaydın, CHP İl Başkanı Ömer Melli’nin 24 Temmuz 2008’de, Lozan Anlaşması’nın yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen bir toplantı sebebiyle geldiği Akdeniz Üniversitesinde, rektörlüğünün son günlerinde, kendisini ziyaret ettiğini ve yerel seçimde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasını teklif ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Akaydın, o günlerde rektör ataması süreci devam ettiğinden teklife yanıt vermediğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Maalesef Ağustos-Eylül aylarında, rektör atamaları sürecinde üniversitelere siyaset sokuldu. 1 Aralıkta istifamı verdim ve ertesi gün CHP’ye üyelik için İl Başkanlığına müracaat ettim. Bugün de aday adaylığına talip olmamda, sivil toplum örgütlerinin, meslektaşlarımın, partililerin, Antalya’daki hemşehri derneklerinin talepleri, hatta zorlamalarının katkısı oldu.’’

06.12.2008


 

İstanbul’da ulaşım, yüzde 50 indirimli

İSTANBULLULAR, Kurban Bayramı süresince toplu ulaşım araçlarından yüzde 50 indirimli yararlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yapılan açıklamada, İBB Meclisi’nin aldığı karar uyarınca 4 günlük Kurban Bayramı süresince toplu ulaşım araçlarında yüzde 50 indirim uygulanacağı bildirildi. İETT’nin Arefe ve Bayram günlerinde artacak yolcu yoğunluğuna paralel olarak otobüs sefer sayısını artıracağı ve hizmetlerin aksamaması, normal ve ek seferlerin düzenli olarak yapılması için gereken bütün tedbirleri alacağı vurgulanan açıklamada Ulaşım A.Ş’nin de bayram tatili süresince tam kadro ve tam filoyla hizmet vereceği ifade edildi.

06.12.2008


 

Bayramda hava yağışlı ve soğuk geçecek

METEOROLOJİ İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, bayramın ilk günü yurdun büyük bölümünde yağış beklendiğini ve Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava ile sıcaklıkların yurt genelinde 6-8 derece düşeceğini bildirdi.

Çağlar, düzenlediği basın toplantısında, bayramda yurt genelindeki hava durumuyla ilgili bilgi verdi. Arife günü yurdun batı kesimlerinin Orta Akdeniz’den gelen yağışlı havanın etkisine gireceğini anlatan Çağlar, bayramın ilk günü ise yurdun büyük bölümünde yağış beklendiğini ve Balkanlar üzerinden gelen soğuk havayla birlikte sıcaklıkların yurt genelinde 6-8 derece düşeceğini dile getirdi. Çağlar, yağışların yağmur ve sağanak şeklinde olacağını, gece saatlerinde ise Bolu-Kastamonu-Düzce hattında karla karışık yağmur beklendiğini söyledi. Bayramın 2. günü yurdun batı kesimleri hariç büyük bölümünde yağışların devam edeceğini bildiren Çağlar, iç kesimlerde karla karışık yağmur, kuzey batı kesimlerde ise kuvvetli rüzgar beklendiğini belirtti. Kurban bayramının 3. günü, yağışların doğuya kayacağını ifade eden Çağlar, yurdun batı kesimlerinin parçalı bulutlu, orta ve doğu kesimlerinin karlı, kıyı kesimlerinin ise yağmurlu geçmesini beklediklerini söyledi. Bayramın son günü ise yurdun büyük bölümünde yağış beklenmediğini belirten Çağlar, Kars-Ardahan-Ağrı hattında kar beklendiğini, iç ve batı kesimlerde sis görüleceğini, sıcaklıkların batı kesimlerde artacağını ifade etti.

06.12.2008


 

Bayram namazı,İstanbul’da 08.02’de kılınacak

KURBAN Bayramı namazı, Ankara’da 07.43’de, İstanbul’da 08.02’de, İzmir’de 08.00’da, Edirne’de 08.14’de Hakkâri’de ise 06.51’de kılınacak.

Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre, illerdeki bayram namazı saatleri şöyle:

Adana: 07.23, Adıyaman: 07.13, Afyonkarahisar: 07.48, Ağrı: 07.01, Aksaray: 07.32, Amasya: 07.33, Ankara: 07.43, Antalya: 07.41, Ardahan: 07.08, Artvin: 07.12, Aydın: 07.55, Balıkesir: 08.02, Bartın: 07.51, Batman: 07.03, Bayburt: 07.14, Bilecik: 07.55, Bingöl: 07.08, Bitlis: 07.00, Bolu: 07.51, Burdur: 07.45, Bursa: 07.59, Çanakkale: 08.09, Çankırı: 07.42, Çorum: 07.36, Denizli: 07.50, Diyarbakır: 07.06, Düzce: 07.53, Edirne: 08.14, Elazığ: 07.13, Erzincan: 07.15, Erzurum: 07.09, Eskişehir: 07.51, Gaziantep: 07.15, Giresun: 07.24, Gümüşhane: 07.18, Hakkâri: 06.51, Hatay: 07.17, Isparta: 07.44, Mersin: 07.25, Iğdır: 06.58, İstanbul: 08.02, İzmir: 08.00, Karabük: 07.48, Karaman: 07.32, Kars: 07.05, Kastamonu: 07.44, Kayseri: 07.28, Kırıkkale: 07.40, Kırklareli: 08.12, Kırşehir: 07.35, Kilis: 07.14, Kocaeli: 07.58, Konya: 07.37, Kütahya: 07.52, Malatya: 07.15, Manisa: 07.59, Kahramanmaraş: 07.18, Mardin: 07.02, Muğla: 07.51, Muş: 07.04, Nevşehir: 07.30, Niğde: 07.28, Ordu: 07.27, Osmaniye: 07.19, Rize: 07.16, Sakarya: 07.56, Samsun: 07.34, Siirt: 06.59, Sinop: 07.42, Sivas: 07.25, Şırnak: 06.56, Tekirdağ: 08.08, Tokat: 07.29, Trabzon: 07.19, Tunceli: 07.13, Şanlıurfa: 07.09, Uşak: 07.52, Van: 06.55, Yalova: 08.00, Yozgat: 07.34, Zonguldak: 07.53.

KKTC’nin başşehri Lefkoşa’da ise bayram namazı saat 07.24’de kılınacak.

06.12.2008


 

Özdabak dâvâsı ertelendi

Gazetemiz çizerlerinden İbrahim Özdabak’ın, çizdiği bir karikatür sebebiyle yargılandığı Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma ertelendi. Duruşmada iddia makamı, savunmanın sunduğu dilekçe ve belgeleri incelemek üzere mahkemeden süre istedi. Mahkeme de duruşmayı 24 Mart 2009’a erteledi.

06.12.2008


 

BAYRAMDA OTOYOL VE KÖPRÜLER ÜCRETSİZ

Kurban Bayramı’nda, otoyollar ve boğaz köprülerinin ücretsiz olmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Karara göre, vatandaşlar, 6 Aralık 2008 Cumartesi günü saat 06.00’dan başlayarak 13 Aralık 2008 Cumartesi günü saat 24.00’a kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz yararlanacak. Ayrıca, belediyelerin 8 Aralık Pazartesi günü gece yarısından başlayarak 11 Aralık 2008 Perşembe günü saat 24.00’a kadar vatandaşların toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlandırabilmelerine imkân tanıyan karar da Resmî Gazete’de yayınlandı.

06.12.2008


 

Kazazedeyi hastaneye pazarlıyorlar

Korsan ambulansların polis telsizi dinleyerek 112 ambulanslarından önce olay yerine gittiğini söyleyen İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, korsan ambulansların hasta ve yaralıları anlaşmalı oldukları hastaneye pazarladıklarını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen özel ambulansların hasta kapma yarışı ile ilgili soruları cevaplayan Bakar, özel ambulansları periyodik olarak denetlediklerini, şartlara uymayanların ruhsatlarının iptal edildiğini bildirdi. Şartları uygun olan bazı ambulansların ise korsan olarak hasta ve yaralılara müdahalede bulunduğunu vurgulayan Bakar, “Zaten bu ambulanslar İstanbul’un her yerinde faaliyet göstermezler. Birkaç yerde kendilerini konumlandırmışlardır. Olay yerine hızlı gitmek için polis telsizi dinliyorlar. Asıl amaç hastaya erken ulaşmak değil orada. Ana mesele hastayı götürecekleri hastaneyle olan ilişkileridir. Ya o hastanenin ambulansıdır. Ya da bazı özel hastanelere hasta pazarlamak gibi bir iştir bu” diye konuştu. Emniyetin telsiz dinlemeyi engellemediğini söyleyen Bakar, “Biz de engelleyemeyiz” ifadesini kullandı. Korsan ambulansların yakalandıktan sonra ruhsatlarına el konulduğunu bildiren Bakar, hasta sahipleri şikâyet etmediği için bir şey yapamadıklarını vurguladı. Korsan özel ambulansların vatandaşları fahiş fiyatlarla taşıdıklarını aktaran Bakar, şikâyet gelmesi halinde işlem yapılacağını dile getirdi.

06.12.2008


 

“İSTANBUL, HAVA AMBULANSLARINA KAVUŞUYOR”

İstanbul’da çok kısa bir süre içinde 2 helikopterin hava ambulansı olarak hizmete başlayacağını belirten Bakar, 1 hava ambulansının da kafileye ekleneceğini ifade etti. Hava ambulanslarının daha çok yakın illerden İstanbul’a getirilecek hastaları taşımak için kullanılacağının altını çizen Bakar, “Bütün altyapımızı hazırladık. Yakında helikopterlerimiz gelecek. Gelir gelmez İstanbul’a komşu vilayetlerden sürekli hasta nakli olur. Biz en kısa zamanda hava ambulansımızı aktif bir şekilde kullanmak istiyoruz “ dedi.

06.12.2008


 

Tatilcilere, Bolu Dağı Tüneli uyarısı

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Bolu Dağı Bölge Trafik Şube Müdürü Orhan Başaran, otoyolun Bolu geçişindeki Bolu Dağı Tüneli’ni kullanan sürücülerden kurallara uymasını istedi.

Bolu Dağı Tüneli’nin özelliğine dikkat çeken Başaran, “Tüneli kullanacak olan sürücülerimiz, hız limitlerine uymaları, özellikle tünel içerisinde farlarını yakmaları, radyolarını açık tutmaları, anonslara uymaları ve 70 kilometre hızı aşmamaları, tünelin İstanbul çıkışından itibaren başlayan tehlikeli eğim ve keskin virajlarda araçlarının hızlarını azaltmaları gerekmektedir” dedi. Tünel içerisinde ve çıkışından itibaren bütün güzergâhın görevlilerce 24 saat süreyle kameralar tarafından izlendiğini de hatırlatan Başaran, meydana gelen trafik kazaları ve kural ihlâlleri anında trafik ekiplerine bildirilerek gerekli kanunî işlemler yapıldığını da dile getirdi.

06.12.2008


 

Empati kurun; kurbanlığı aç, susuz bırakmayın

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi İslâm Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse, bazı vatandaşların, pazardan satın aldıktan sonra kendi bahçelerine getirdikleri kurbanlıklarına, kesim için yere yatırması kolay veya etinin temiz olacağı düşüncesiyle 2-3 gün aç ve susuz bıraktığını, bunun çok yanlış bir tutum olduğunu söyledi.

Köse, kurban kesmenin insanları Allah’a yaklaştıran bir ibadet olduğunu, yerine getirirken de ibadeti bozacak davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Müslümanların, kurban ibadetinde hayvanlara karşı merhametli olması gerektiğini ifade eden Köse, ‘’Allah’tan rahmet ve merhamet istiyorsak biz de kurbanlıklara merhametli olmalıyız. Onları aç bırakmamalı, eziyet etmemeli, kötü muamelede bulunmamalıyız’’ dedi. Köse, Peygamber Efendimizin (asm) bu konuda empati kurmamızı önerdiğini dile getirerek, “Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak, kurbanlıklara da öyle davranmalıyız’’ diye konuştu.

06.12.2008


 

Vatandaş, yumurtadaki gramaj oyununu bozdu

Zonguldak’ta bir tüketici, alış veriş merkezinden aldığı yumurtaların adedinin 62-73 gram olduğu yazılmasına karşın 50 gram geldiğini fark edince, İl Tarım Müdürlüğüne başvurdu. Müdürlük ekipleri aldıkları numune sonucu yumurtaların ilgili tebliğe uymadığını tesbit ederek firmaya 5 bin YTL idarî para cezası kesilmesinin yanı sıra ürünlerin toplatılmasına karar verdi.

06.12.2008


 

HACI ADAYLARININ ARAFAT HEYECANI

Hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan milyonlarca hacı adayı yarın Arafat’a çıkacak.

Hacı adayları haccın tamamlanmasına az bir süre kala büyük bir heyecan ve coşku içinde. Arefe Günü Arafat’a çıkacak olan hacı adayları geceyi ibadet ve duâ ile geçirecek. Arafat’ta kendilerine ayrılan çadırlarda konaklayacak Türk hacı adayları da diğer hacı adayları gibi Arafat’ta vakfeye durup Müzdelife’ye geçecekler.

İNŞAAT ÇALIŞMALARI ARASINDA ZİYARET

Bu arada Mekke’de Kral Abdulaziz Vakfı tarafından Kâbe’nin etrafında yürütülen inşaat çalışmaları hac mevsimine rağmen olanca hızıyla sürüyor. Kutsal topraklara gelen hacı adayları, inşaat çalışmaları arasında ziyaretlerini yapıyor.

Türk hacı adaylarının diğer ülkelerinden gelen Müslüman hacı adayları ile büyük bir heyecan içinde kucaklaşmaları, gözyaşlarına dönüşüyor.

TÜRK HACILAR İÇİN 100 BİNDEN FAZLA

K

URBAN KESİLECEK

Türk hacılar için bu yıl yüz binin üzerinde kurban kesileceği bildirildi. Hacıların adına kesilecek kurban için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilgili birimlerinde kayıtlar devam ediyor. Şu ana kadar 103 binin üzerinde başvuru bulunduğunu belirten yetkililer, başvuruların devam ettiği söylediler. Kurbanlar için 108 dolar karşılığı riyal talep edilirken, yetkililer, kurban kesimi için gerekli tedbirlerin alındığını bildirdiler. Öte yandan, Türk hacılarının kurbanları, İslâm Kalkınma Bankası tarafından işletilen kesimhanelerde kesilecek.

MEHMET KAPLAN

06.12.2008


 

Cambridge’e cami yapılıyor

İngİltere’nİn dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi öğretim üyelerinden sonradan Müslüman olan Tim Winter'in (Abdulhakim Murad) önderliğinde bir cami projesi gerçekleştirildiği belirtiliyor.

İngiltere’nin Cambridge bölgesinde hali hazırda bulunan ve ihtiyaçları karşılamayacak derecede küçük olan eski caminin yerine hemen yakınlarda daha büyük bir cami ve İslâm merkezi kurulması planlanıyor. Abdulhakim Murad, üniversitesiyle dünyaca ünlü olan bu şehirde yapılacak olan eski cami için bir proje yarışması da başlattıklarını belirtiyor. Yarışma sonucunda en güzel plan belirlenecek ardından da inşaata başlanacak. Yetkililer hali hazırda Cambridge’li Müslümanlara hizmet veren eski cami ve İslâm merkezinin artık Müslümanların ihtiyaçlarını karşılamadığını, namaz vakitlerinde sokaklara taşmalar olduğu için artık yeni ve daha büyük bir caminin yapılmasının gündeme geldiğini belirtiyorlar. Proje tamamen Cambridge’li ve dünya Müslümanlarının finansal destekleriyle tamamlanacak. Bunun için de hem bilgi alınabilecek, hem de bağışta bulunulabilecek bir web sitesi de oluşturulmuş. Bu amaçla kurulan internet sitesinin adresi şu şekilde: http://www.cambridgemosqueismoving.org.uk/

Cami inşaatı için hazırlanan internet sitesinde neden böyle bir projeye ihtiyaç duyulduğu detaylarıyla anlatılıyor. Cambridgeli Müslümanlar ile ilgili bilgilerin de yer aldığı web sitesine göre, yeni yapılacak cami tam da Müslümanların yoğunlukla yaşadığı Mill Road’a yapılacak.

İngiliz, Malezyalı, Türk, Afrikalı ve diğer milletlerden de bir çok Müslümanın yaşadığı Cambridge’de, Üniversite öğretim üyelerinden, bilim adamlarına, berberlerden kebapçılara, devlet memurlarından muhasebecilere kadar her meslek dalı ve sınıftan Müslüman bulunduğu belirtiliyor. Camiye hem erkek, hem de kadın Müslümanlar devam ediyor. Caminin imamlığını yapan iki görevliden biri ise Bosna kökenli bir Müslüman olan Sejad Mekic. Bosna doğumlu olan Mekic Cambridge üniversitesinden mezun olup buraya yerleşmiş. Diğer imam ise Bangladeş kökenli olan Abdurrahman. Cuma hutbelerinde ise kürsüye sonradan Müslüman olan Cambridge üniversitesi öğretim üyelerinden Tim Winter (Abdulhakim Murad) çıkıyor. Şu anda Tenison caddesinde hizmet veren caminin kapasitesi 700 kişi olmasına rağmen özellikle Cuma ve bayram günlerinde cemaat buraya sığmıyor ve kötü hava şartlarında bile sokaklarda namaz kılmak durumunda kalıyorlar. Yeni yapılacak camide ise bütün bu sıkıntıların giderileceği ve ayrıca Müslümanların sadece namaz kılmak için değil bir çok faaliyet alanı bulabileceği bir İslâm merkezinin de bulunacağı ifade ediliyor. Camiye yardımların internet sitesindeki bilgilere göre yapılabileceği belirtiliyor.

UMUT YAVUZ

06.12.2008


 

Kriz, zenginleri ‘birazcık’ vurdu

İsvİçre’nİn ultra zenginleri de küresel malî krizden payını aldı. Vergi cenneti ülkenin süper zenginleri biraz fakirleştiler.

İsviçre’deki, yarısını yabancıların oluşturduğu en zengin 300 kişi geçen sene toplam 58,5 milyar dolar kaybetti. Bu kişilerin toplam servetinin 383,4 milyar dolara düştüğü belirtildi. Bilanz ekonomi dergisinin haberinde, IKEA mobilya şirketinin kurucusu Ingvar Kamprad’ın tahmini 29-30 milyar dolarlık servetiyle ülkenin en zengin iş adamı olduğu belirtildi. İlâç firması Roche Holding’deki hisseleriyle 13-14 milyar dolarlık servete sahip Hoffmann ve Oeri aileleri ikinci sırada geliyor. Hoffmann ve Oeri’nin servetinin geçen seneye göre 1,7 milyar dolar azaldığı bildirildi. Krizden en çok zarar görenin, 2,5 milyar dolar kaybeden Rus iş adamı Viktor Vekselberg ile 3,3 milyar dolar kaybeden Latsis ailesi olduğu bildirildi.

06.12.2008


 

Çevresel etkilerin mâliyeti büyük

Bİrleşmİş Milletler yetkilileri, iklim değişiminin etkileriyle mücadele ve sera gazlarının salımının azaltılması için yoksul ülkelere 2030 yılı itibarıyla yıllık 130 milyar dolar gerekeceğini kaydetti.

Polonya’da yapılan Uluslararası İklim Konferansı kapsamında yapılan açıklamada, zengin ülkelerin, iklim değişimiyle mücadele için şu anda ayırdıkları 21 milyar dolarlık fonu, gelecek 20 yıl içinde en az altıya katlaması gerekeceği belirtildi. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), sanayileşmiş ülkelerin bugün ödediği paranın neredeyse tamamının yoksul ülkelerde temiz enerji üretme projelerine harcandığını, bu ülkelerin iklim değişiminin etkileriyle mücadele edebilmesi içinse sadece 1 milyar dolar ayrıldığını bildirdi. 12 Aralık’a kadar sürecek konferansta, önümüzdeki yıl Kopenhag’da yapılacak konferansa yol gösterici nitelikte müzakerelerin yapılması, sera etkisi yaratan gazların salımı konusunda 2050 yılı hedefleriyle ilgili ortak bir vizyon oluşturulması amaçlanıyor.

06.12.2008


 

Tarihî süpernovanın yankısı yeni geldi

BİLİM adamları, bilimsel çalışmalarda mihenk taşı kabul edilen ve 1572 yılında gözlemlenen bir süpernova patlamasının “ışık yankılarını” gözlemlediler.

Alman Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden araştırmacılar, 1572’de Danimarkalı astronom Tycho Brahe’un gözlemleyerek kaydettiği süpernovanın, yıldızlar arası toz tarafından yansıtılan donuk ışık yankılarını, Havai ve İspanya’daki teleskopları kullanarak tesbit ettiler. O dönem bütün dünyada gözlemcilerin büyük ilgisi çeken bu gök olayının tabiatı üzerindeki 436 yıllık gizemi çözmeye yardımcı olması beklenen, meşhur süpernovanın “fosil izleri” konusundaki araştırma, Nature dergisinde yayınlandı. Max Planck Enstitüsü’nden Dr Oliver Krause, 1572’dek süpernova patlamasının bilim tarihinde çok önemli bir nokta olduğunu belirterek, bu gözlemle gökyüzündeki değişmezlik ilkesinin ortadan kalktığını kaydetti. Enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlamasına denilen süpernovaların bazen parlaklığı Güneş’in parlaklığının yüz milyon katına varabiliyor.

06.12.2008


 

Venüs’ün gizemi çözüldü

Dünya’ya en yakın komşu gezegen Venüs’ün bilim adamlarını uzun süredir şaşırtan gizemi çözüldü.

Almanya’nın Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden araştırmacılar, Avrupa Uzay Kurumu’nun (ESA) Venüs’ü yakından gözlemleyen uzay aracı Pioneer Venüs’ün gönderdiği görüntüleri inceleyerek, gezegenin bulutlarında ultraviyole ışın dalga boyunda görülen kara beneklerin sırrını çözdüklerini düşünüyorlar. Enstitünün Güneş Sistemi Araştırmaları bölümünden uzmanlar, kara benekleri oluşturan bu katı parçacıkların ya da sıvı damlacıkların gezegenin atmosferinin en altından bulutlarının en tepesine taşındığını düşünüyorlar, ancak bunların hâlâ hangi maddeden oluştuğunu bilmiyorlar. Araştırmacılar, 1929’dan bu yana gözlemlenen bu kara beneklerin, bulutların tepesindeki irtifa farkından mı, ısı değişikliğinden mi ya da bulutları oluşturan maddelerin yapısından mı kaynaklandığını tahmin edemiyorlardı. ESA’nın uzay aracının gönderdiği veriler, Venüs’ün ekvatoruna yakın bölgelerde ultraviyole ışığında beliren kara lekelerin bulunduğu yerlerin sıcaklığının göreli olarak yüksek olduğunu gösteriyor. Bilim adamları, buralarda gizemli karanlık maddeyi aşağılardan alıp getiren ısı aktarımının yoğun olduğunu tahmin ediyorlar.

06.12.2008


 

Yaşlılar genç hissediyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, yaşlı insanlar kendilerini kronolojik yaşlarından 13 yaş civarında genç hissediyorlar.

70 ve üzeri yaşlardaki insanlar üzerinde yapılan araştırmada, erkeklerin ayrıca yaşlarından 10 yaş genç göründüklerini düşündükleri, kadınların ise bu kadar iyimser olmadıkları belirlendi. Psikolog Jacqui Smith, “13 yaş civarında genç hissetmek belki de yaşlılığın iyimser yanılsaması” dedi. Daha önce genç hissetmenin daha iyi sağlık ve uzun yaşamakla bağlantısı olduğu bulunmuştu.

06.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır