"Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

İstanbul’da Çin’e protesto

Doğu Türkistanlılardan oluşan ve bazıları el ile ayaklarını zincirleyen bir grup, “insan hakları ihlâlinde bulunduğu” iddiasıyla Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı. Grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan İnsan Hakları Platformu üyesi Celal Rahmanoğlu, İnsan Hakları Günü’nün 60. yılı kutlanırken, eşitlik, kardeşlik ve barışın yayılmasını istediklerini söyledi.

DOĞU Türkistanlılardan oluşan ve bazıları el ile ayaklarını zincirleyen bir grup, “insan hakları ihlalinde bulunduğu” iddiasıyla Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı. Tarabya’daki Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu binası önüne gelen ve bazıları el ve ayaklarını zincirli bağlayan Türkistanlı grup, çeşitli dövizler açtı. Bazılarının da zincirleri boyunlarına taktığı görülen grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan İnsan Hakları Platformu üyesi Celal Rahmanoğlu, İnsan Hakları Günü’nün 60. yılının kutlanırken, eşitlik, kardeşlik ve barışın yayılmasını istediklerini söyledi. Rahmanoğlu, “Çin’in Doğu Türkistanlılar’a yönelik uyguladığı işkence, asimile ve etnik soykırım politikasının her geçen gün artırarak sürdürdüğünü” dile getirdi. Grup, “Doğu Türkistan’da insan hakları ihlallerine son” yazılı siyah renkli bir çelengi başkonsolosluk önüne bırakarak dağıldı.

11.12.2008


 

HERKESİN ORTAK GÖREVİ

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “İnsan haklarının dünyadaki her birey bakımından hayatın doğal gerçeği haline getirilmesi hedefine ulaşılıncaya kadar bu alandaki çabaları devam ettirmek tüm ulusların ortak görevi olmaya devam edecektir” dedi.

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VAR

Başbakan Erdoğan da, İnsan Hakları Günü’nün hak ihlâllerine karşı hep birlikte yüksek sesle karşı koyma günü olduğunu söyledi. İnsan hakları gününde başörtülü öğrencilerin hâlâ okullarına alınmaması, işkencenin gündemden düşmemesi ve diğer problemler, Türkiye’nin bu konuda atması gereken daha çok adım olduğunu gösteriyor.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye’nin, yaptığı reformlarla insan haklarına saygı bakımından yüksek standartlara sahip bir ülke haline geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Gül, 10 Aralık İnsan Hakları Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Gül, bugünün, uluslar arası düzeydeki en önemli belgelerden olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 60. yılı olduğunu hatırlattı. Abdullah Gül, şöyle devam etti:

‘’İnsan haklarının dünyadaki her birey bakımından hayatın doğal gerçeği haline getirilmesi hedefine ulaşılıncaya kadar bu alandaki çabaları devam ettirmek tüm ulusların ortak görevi olmaya devam edecektir. Türkiye, hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesine yönelik uluslar arası çalışmalarda her zaman öncü ülkeler arasında yer almayı amaç edinmiştir. İnsan haklarının evrenselliğinin muhafazası ülkemizin ulusal ve uluslar arası alanda konuya bakışının vazgeçilmez temel unsurudur. Uluslar arası insan hakları standartlarının herkes için geçerli kılınmasının önünde duran engellerin ortadan kaldırılmasına dair çabalarda Türkiye güvenilir bir ortak ve örnek bir uygulayıcı olmayı sürdürecektir. Ülkemiz bu anlayışla, geçmişte olduğu gibi 2009-2010 döneminde üstleneceği BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği boyunca ve takip eden dönemde, demokrasi, insan hakları, saydamlık, kadın-erkek eşitliği gibi ortak değerlerimizin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına; ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dini ayrımcılık ve aşırılıkla mücadele edilmesine yönelik girişim ve gayretlerini kararlılıkla takip edecektir. Tüm vatandaşları için insan olmanın onuruna yakışan yaşam standartları sağlamak ve onları haksızlıklara karşı korumak devletlerin temel görevlerindendir. Türkiye, yaptığı reformlarla insan haklarına saygı bakımından yüksek standartlara sahip bir ülke haline gelmiş bulunmaktadır. Söz konusu yüksek standartların uygulanmasının kusursuz ve kapsayıcı hale getirilmesi yönünde Türk toplumunda ortak bir bilincin gelişmiş olması memnuniyet vericidir. Bu temel üzerine inşa edilmiş, işbirliği ve dayanışma içinde tesis edilecek daha mutlu, güvenli ve müreffeh yarınlar diliyor, Türk halkının ve tüm insanlığın İnsan Hakları Günü’nü en samimî duygularımla kutluyorum.’’

TOPTAN: İNSAN HAKLARI ÖNCELİKLİ HEDEF

TBMM Başkanı Köksal Toptan ise mesajında,Türkiye’nin, herkesin yasa önünde eşit olduğunu ve ayrımcılığa uğramayacağını vurgulayan BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni kabul eden ülkeler arasında yer aldığını hatırlattı. Demokrasi ve özgürlüklerin ayrılmaz parçası olan insan haklarının, en yüksek evrensel değerlerin başında geldiğini vurgulayan Toptan, insan hak ve özgürlüklerine verilen değerin, toplumların uygarlık düzeylerini ortaya koyan en önemli göstergelerden olduğunu kaydetti. Toptan, şöyle devam etti: ‘’Anayasamızda Cumhuriyetimizin değiştirilemez nitelikleri arasında yer alan insan haklarına saygı, Türkiye’nin demokratik gelişimi ve hukuk düzeninin temelini oluşturmaktadır. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi çağdaş dünyanın güçlü bir üyesi olan Türkiye’nin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. İnsan haklarının yalnızca korunması değil, sürekli ileri götürülmesi ve geliştirilmesi için başta devlet olmak üzere herkesin üzerine düşenleri yapması ortak sorumluluğumuzun gereğidir.”

ERDOĞAN: ORTAK ÇABA

ARTTIRILMALI

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan da mesajında şunları kaydetti: ‘’Hiçbir rejimin, kültürün, toplumun veya örfün özel armağanı olmayan, tüm insanlığın ortak değerleri üzerine kurulan bu Bildirge, tanıdığı evrensel haklar sayesinde onuruyla, adalet içinde yaşamayı arzu eden tüm insanlık için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bugün sadece 60 yıl boyunca elde edilen hakları gururla hatırlama günü değil, bu süre zarfında hak ihlallerinin tekrarlanmaması için ulusal ve uluslararası alanda ortak çabaların arttırılması ve hak ihlallerine karşı hep birlikte yüksek sesle karşı koyma günüdür. Bugün insan haklarının evrenselliği ilkesine olan bağlılığımızı yineleme, küreselleşen dünyada küresel adaletin geliştirilmesine, Beyanname’de yer alan tüm hakların herkes için eşit olarak uygulanmasına kendimizi yeniden adama günüdür.” İnsan hakları gününde başörtülü öğrencilerin hâlâ okullarına alınmaması, işkencenin gündemden düşmemesi ve diğer problemler, atılamasa gereken daha çok adım olduğunu gösteriyor.

11.12.2008


 

AB üyeliği, millî politika olursa bu konu çözülür

MERKEZİ Almanya’nın Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı’nda Friedrich Naumann Vakfı işbirliğiyle ‘’Avrupa Yolunda Türkiye’’ başlıklı bir panel düzenlendi.

Friedrich Naumann Vakfı Türkiye bölümü yetkililerinden Jörg Dehnert’in yönettiği panelde konuşan Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi ve İstanbul Politikalar Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Evin, AB sürecinde sabırlı olunması gerektiğini belirterek, ‘’Türkiye’de herkes AB üyeliğini milli politika haline getirirse bu konu çözülür’’ dedi. “Türkiye’de siyasi partiler arasında tartışma kültürüyle belirlenecek ortak pozisyonları siyasi alana taşıyacak bir parti sisteminin henüz kurulamadığını” ifade eden Evin, ‘’Bunun nedeni parti yasalarından kaynaklanmakta. Siyasi partiler kendi içinde demokratik değil. Dışarıdan bakıldığında son derece demokratik sanılan partiler hiç de öyle değil’’ şeklinde görüş belirtti. Evin, Türkiye’ye karşı olan tutumlar olmasına rağmen halk arasındaki AB üyeliği desteğinin yüzde 50’nin altına düşmediğine işaret ederek, bunun da halkın üyelik yolundaki kararlılığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

11.12.2008


 

Kurban kesim görüntüleri Türkiye’ye yakışmıyor

DİYANET İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye’deki kurban kesimleriyle ilgili medyaya yansıyan görüntülerle ilgili değerlendirmesinde “Türkiye’ye bu yakışmıyor” dedi.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Mekke Din Hizmetleri Ataşeliğinde düzenlediği basın toplantısında, bu yılki hac hizmetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl organizasyon kapsamında önceki yıllara oranla daha az sıkıntı yaşandığını anlatan Bardakoğlu, tüm çabalara rağmen çeşitli sebeplerle bazı sıkıntılar çekildiğini de ifade etti. Bu hac sezonunda bazı yeni uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Bardakoğlu, bunların kargo hizmeti, Arafat’ta sıcak yemek dağıtımı gibi hizmetler olduğunu bildirdi. Bu yıl, hac da 102 bin 750 dolayındaki hacı adına kurban kesildiğini belirten Bardakoğlu, ihtiyat olarak da 3 binin üzerinde kurban kesimi yapıldığını söyledi. Bardakoğlu, gelecek seneki hac fiyatlarının yapılacak bağlantılar sonrasında netlik kazanacağını kaydetti.

11.12.2008


 

Atina-İstanbul uçak seferleri iptal

YUNANİSTAN'DAKİ genel grev sebebiyle Atina-İstanbul ve İstanbul-Atina uçak seferleri iptal edildi.

Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanlarının ülke genelinde bugün gerçekleştirdiği 24 saatlik grev sonucu Atina Elefterios Venizelos Havaalanı’nın da aralarında bulunduğu hava alanları uçuşa kapandı. Grev sebebiyle Türk Hava Yolları (THY) ve Olympic Hava Yolları’nın İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

11.12.2008


 

AB Zirvesi bugün Brüksel’de başlıyor

AB devlet ve hükümet başkanlarının bugün başlayacak zirvesinde AB Komisyonu’nun teklif ettiği 200 milyar avroluk ekonomik teşvik paketi, sera gazı salınımının düşürülmesini öngören iklim değişikliği paketi ve İrlanda’daki referandum mağlubiyetinin ardından belirsizliğe giren AB’nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe giriş takvimi tartışılacak.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 11-12 Aralık zirvesinin “AB’nin muhtemelen son yılların en önemli toplantısı ve Avrupa için gerçek bir sınav olacağını” söyledi.

11.12.2008


 

Faizci 1, ücretli 5 ödüyor

İşçi ve memurlar, vergi yükünü taşımaya devam ediyor. Bankada parası olanlar 1 öderken, ücretlilerin ödediği vergi 5 olarak belirlendi.

Faizciye 1, ücretliye 5 lira vergi

İŞÇİ ve memurlar, vergi yükünü taşımaya devam ediyor. Bu yılın 10 aylık döneminde ücretlilerin maaşları karşılığında ödedikleri gelir vergisi tutarı 18,9 milyar YTL’yi buldu.

Bu şekilde bankada parası olanlar 1 öderken, ücretlilerin ödediği vergi 5 olarak belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Ocak-Ekim döneminde ücret ve ücret sayılan ödemelerden 18 milyar 949 milyon 81 bin YTL gelir vergisi tevkifatı yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde 15 milyar 435 milyon 589 bin YTL olan vergi tevkifatına göre, bu yıl ücretlinin ödediği gelir vergisinde yüzde 22,8’lik artış meydana geldi. 2007 yılında ücretlerden kesilen vergiler, toplam gelir vergisi tevkifatının yüzde 53,3’ünü oluştururken, söz konusu oran bu yıl yüzde 54,8’e yükseldi. Buna karşılık 2007 yılının ilk 10 ayında 3 milyar 516 milyon 210 bin YTL olan mevduat faizlerinden kesilen stopaj tutarı, bu yıl aynı dönemde 4 milyar 179 milyon 818 bin YTL’ye çıktı. Mevduat faiz ödemelerindeki tevkifatın, toplam tevkifat içindeki payı ise yüzde 12,15’den yüzde 12,09’a geriledi. Kurumların dağıttıkları kar paylarından 2 milyar 12 milyon 370 bin YTL gelir vergisi kesilen Ocak-Ekim döneminde, tevkifat tutarı, yatırım indiriminde 1 milyar 75 milyon 629 bin YTL, serbest meslek işleri karşılığı yapılan ödemelerde ise 794 milyon 618 bin YTL oldu.

10 ayda repo gelirlerinden de 124 milyon 193 bin YTL tevkifat yapıldı.

11.12.2008


 

Vali Güler’in annesi vefat etti

İSTANBUL Valisi Muammer Güler’in annesi Lütfiye Güler (80) vefat etti. Alınan bilgiye göre, tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden Lütfiye Güler’in cenazesi, bugün Kocatepe Camisi’nde öğle vakti kılınacak namazın ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

11.12.2008


 

Bingöl’de feci kaza: 5 ölü

BİNGÖL-ELAZIĞ kara yolunda meydana gelen trafik kazasında 5 kişi öldü, 17 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Bingöl-Elazığ kara yolunun 10. kilometresindeki Kurudere köyü mevkisinde, Bingöl’den Elazığ’a gitmekte olan Hikmet Polat’ın kullandığı 12 KM 0133 plakalı minibüs, karşı yönde gelen Murat Menekşe’nin kullandığı 34 FC 7349 plakalı yolcu otobüsüyle çarpıştı. Kazada, minibüste bulunan sürücü Hikmet Polat ile Zeki Polat, Edibe Aslan, Semra Aslan ve Şaban Suseven olay yerinde öldüler. Kazada yaralanan 17 kişi ise bölgeden geçen vatandaşlar ve ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldılar.

Bu arada Kurban Bayramı’nın ilk iki gününde meydana gelen trafik kazalarında ise 40’a yakın kişi hayatını kaybetti. Yağmur ve kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yollar kazalara davetiye çıkardı.

11.12.2008


 

Hindistan’da facia: 63 ölü

HİNDİSTAN'DA bir yolcu otobüsünün benzin deposunun alev almasıyla çıkan yangında 63 kişi öldü.

Üst düzey emniyet görevlisi Navneet Kumar, Uttar Pradeş eyaletinin başkenti Lucknow’un 200 kilometre güneybatısında, Firuzabad kenti yakınında meydana gelen kazada ölenlerden 8’inin çocuk olduğunu belirtirken, 52 koltuklu otobüste 100’den fazla yolcunun bulunduğu belirtildi. Mathura’da Hindu dini liderini ziyaret eden hacıları taşıyan ve benzin deposunda yangın çıkan otobüsün devrildiği ve otoyolda yüzlerce metre sürüklendiği de kaydedildi.

11.12.2008


 

Tüzmen: IMF ile anlaşma bayramdan sonra

EVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, IMF ile ilgili yapılan çalışmaların bayramdan sonr hızlanacağını söyledi.

Bakan Tüzmen, Kurban Bayramı sebebiyle düzenlenen bayramlaşma törenine katılmak üzere geldiği Mersin’de, IMF ile anlaşmanın yapılması için gerekli olan şartların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ifade edildiğini hatırlatarak, çalışmaların bayramdan sonra hızlanacağını söyledi. İlgililerle yapılacak görüşme neticesinde süre ve şartların yeniden açıklanacağını ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’Hükümet kendi açısından neler yapabilir? IMF kendi açısından neler yapabilir? bu bir anlaşmadır sonuçta. Her iki tarafında karşılıklı olarak niyetlerinin belirlenmesi lazım. Bizim açımızdan IMF ile ilk defa anlaşma yapan bir ülke değiliz, biz senelerce yaptık. Çok ağır şartlarda bile yapıldı. Dolayısıyla şartlar açısından ufak tefek karşılıklı olarak görüş birliğinin yapılması gereken hadiseler var, şimdi onun üzerinde çalışılıyor. Tabi ki herkes kendine göre olayı görmeye çalışıyor, biz de burada Türkiye olarak, Türkiye’nin son dönemde yaşadığı gelişmeyi devam ettirerek yararlı olacağı düşünüyorum. Son nihai karar verildikten sonra ilgili bakanlıklarımız çalışmalarını tamamladıktan sonra Sayın Başbakanımız bunu açıklarlar.’’

11.12.2008


 

İşçi çıkarmak çare değil

İZMİR Genç İş Adamları Derneği (İGİD) Başkanı Mehmet Timuroğlu, ‘’Ekonomik krize karşı işçi çıkarmayı seçenek olarak görmüyoruz’’ dedi.

Timuroğlu, üyelerine gönderdiği mektupta, küresel krizin tüm dünyada olduğu gibi etkisini Türkiye’de de gösterdiğini, ancak Türk işletmeleri ve girişimcilerinin bu krizi de göğüsleyeceğine inandığını bildirdi. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı son rakamlara göre, Türkiye’de işsizliğin yüzde 9,8’e yükseldiğini hatırlatan Timuroğlu, bu rakamın artmasından endişe ettiğini belirterek, mektupta şu ifadelere yer verdi: ‘’Tamamına yakını KOBİ işletmecilerinden oluşan üyelerimizin oldukça zorlu geçen piyasa koşullarında her türlü özveriyi gösterip son seçenek olmadığı müddetçe işçi çıkarmayacağının farkındayız. Kaldı ki son seçenek olması halinde de her üyemizin, çalışma arkadaşı işçilerine sosyal sorumluluk gereği sahip çıkacağına yürekten inanıyoruz. ‘Ekonomik krizi işçilerimiz ile aşacağız, işsizliğe karşı işçimizin yanındayız!’ yaklaşımı ile ekonomik krize karşı işçi çıkarmayı seçenek olarak görmüyoruz.’’

11.12.2008


 

Çelik: Gönül köprüleri kurulsaydı terör olmazdı

MİLLî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Bugün başlatılan gönül köprüleri, 25 -30 yıl önce başlasaydı bugün terör olmazdı” dedi.

Van’da Kimse Yok mu Derneği’nin ‘Kardeşlik Gecesi’ne katılan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Kimse Yok mu Derneği’nin Doğu ve Güneydoğu illerinde dağıttığı etlerin maddi yönünün küçük ancak manevi ve sembolük değerinin çok önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin 25 yıldır terör belasıyla uğraştığını dile getiren Bakan Çelik, “Bugün başlatılan gönül köprüleri 25 -30 yıl önce başlasaydı bugün terör olmazdı” diye konuştu.

11.12.2008


 

Köşk’ün kapısı vatandaşa açık

CUMHURBAŞKANLIĞI Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Çankaya Köşkü’nü 2008 yılının 10 ayında 22 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini belirtti.

İsen, yaptığı açıklamada, Çankaya Köşkü’nün bütün vatandaşlara açık olduğunu hatırlatarak, Köşkü gezmek isteyen vatandaşların randevu alması gerektiğini ifade etti. Köşkü gezmek isteyen vatandaşlardan, yoğun bir talep aldıklarını dile getiren İsen, şunları söyledi: ‘’Randevu almak kaydıyla Çankaya Köşkü’nün kapısı herkese açık. Randevulu sistemle çalışıyoruz. Gelenleri rehberlik eşliğinde, uygun görülen bölümlerde gezdiriyoruz. Türkiye’nin her yerinden başvuru var. Özellikle öğrencilerin ilgisi çok güzel. Köşkü eylül ayı sonuna kadar 22 binden fazla kişi ziyaret etti. Vatandaşlarımız hem internet üzerinden, hem de telefonla başvuru yapabiliyorlar.’’ İsen, yapılan başvurulara çok kısa bir sürede cevap verildiğini anlattı.

11.12.2008


 

Kutsal topraklarda 35 hacı ve hacı adayı öldü

SUUDİ Arabistan’ın Mekke ve Medine kentlerinde ölen Türk hacı adayı ve hacı sayısının 35’e yükseldiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, kutsal topraklara gelen 5 Türk hacı daha hayatını kaybetti. Mekke’de ölen hacı adayı ve hacıların Mehmet Özkaya (81) Sırık, Dursun Durak (73) Kırıkkale, Altun Taranoğlu (67) Trabzon, Ahmet Ünlü (64) Muş ve Dilek Coci olduğu bildirildi. Böylece Mekke’de ölen hacı adayı ve hacı sayısı 24’e yükseldi. Medine’de ise 11 hacı adayı vefat etmişti. Mekke’de hayatını kaybeden hacı adayları, kılınan cenaze namazının ardından Şerai bölgesinde toprağa veriliyor. Medine’de vefat eden hacı adayları ise Mescid-i Nebevi’de kılınan namazdan sonra Cennet-ül Baki’ye defnedildi.

11.12.2008


 

DOĞU’DA KARLI GÜNLER

DOĞU Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan kar yağışı, hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Yurtta “beyaz bayram”

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Erzurum’un Karayazı ilçesi ile Göksu mevkii arasındaki kara yolu tipi sebebiyle ulaşıma kapandı. Yetkililer, tipinin kesilmesinin ardından yolun açılması için çalışmalara başlanacağını söyledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok ilde gece başlayan kar yağışı etkisini sürdürürken, gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 2 dereceyle Kars ve Erzurum’da ölçüldü. Bölgedeki diğer illerde gece en düşük hava sıcaklıkları ise Ardahan’da sıfırın altında 1, Erzincan ve Ağrı’da 0, Iğdır’da 1 derece olarak kaydedildi. Yetkililer, kar yağışının görüldüğü bölgelerde gece hava sıcaklıklarının, sıfırın altında 10-15 derece seviyelerine düşebileceği uyarısında bulundu. Ağrı İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Erol Abaylı, kar yağışı sonucu şehir merkez ve ilçelerine bağlı 100 dolayında köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, karla mücadele ekiplerinin yol açma çalışması başlattığını söyledi. Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkilileri, kar kalınlığının şehir merkezinde 10, yüksek kesimlerde de 30 santimetreye ulaştığını bildirdi. Öte yandan Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iç ve yüksek kesimlerini etkisi altına alan kar yağışı, hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Rize-Erzurum kara yolunun Ovit Dağı mevkiinin yoğun kar yağışı ve tipi sebebiyle ulaşıma kapandığı bildirildi. Gümüşhane genelinde 60, Bayburt'ta ise 53 köy yolunun ulaşıma kapandığı, İl Özel İdare Müdürlüğü ekiplerinin yol açma çalışmalarına başladığını kaydedildi.

170 KÖY YOLU KAPALI

Bu arada, kar yağışı Sivas’ın özellikle yüksek kesimlerinde önceki günden itibaren etkisini hissettirmeye devam ediyor. Kar sebebiyle 170 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirten yetkililer, yolların açılması için İl Özel İdare Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalara başladığını söyledi.

11.12.2008


 

Kınalı eller okuma yazma kursunda

VAN ve ilçelerinde Ana-Kız Okuldayız kampanyası kapsamında açılan okuma-yazma kurslarına 10 bin 907’si kadın olmak üzere 13 bin 606 kişi katıldı.

Millî Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kampanya dahilinde Van ve ilçelerinde alan taraması yapan görevli öğretmenler, 89 bin 632’si kadın olmak üzere toplam 120 bin 298 kişinin okuma yazma bilmediğini belirledi. Çalışmalar kapsamında Millî Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bu yıl, 441 kurs açıldı. Bu kurslara 10 bin 907 kadın ve 2 bin 699 erkek katıldı. Van merkeze bağlı Yukarı Bakraçlı Köyü ilköğretim okulunda açılan kursun öğrencileri ise sadece kadınlar oldu. Kadınlara haftada 2 saat kurs verildiğini anlatan öğretmen Arzu Mutlu, 23 kadının kursa kayıtlı olduğunu söyledi. Köyün ilk kadın öğretmeni olması sebebiyle kadınlarla iyi diyalog kurduğunu bildiren Mutlu, ‘’okuma yazma kursu isteği köydeki kadınlarımızdan geldi. Okuma yazmaya çok istekliler. Beklediğimizden daha çok ilgi gördük’’ dedi.

11.12.2008


 

‘Sınırsız’ bayramlaşmada izdiham

HATAY'IN Yayladağı ilçesindeki sınır ötesi bayramlaşmada izdiham yaşandı.

Suriye’deki akrabalarını bir an önce görmek için Yayladağı Sınır Kapısına akın eden yaklaşık 7 bin kişi aşırı yığılma oluşturunca kimi yaşlılar ezilme tehlikesi geçirdi. 65 yaşındaki Elif Taç’ı yaşanan izdihamda ezilmekten polisler kurtardı. Sınırın öbür yakasına bir an önce geçmek isteyenler birbirlerini ezerken polis zor anlar yaşadı. Mardin’deki Kamışlı Sınır Kapısı’ndan ise benzer görüntüler oluştu. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınıra gelen Suriyeliler, bir an önce akrabalarına kavuşmak için acele etmeleri gözden kaçmadı. Bu yüzden kapıda zaman zaman izdiham yaşandı. Bu yıl Suriye’den 5 bin 500 kişi Türkiye’ye gelecek ve akrabaları ile 48 saatliğine görüşebilecek.

11.12.2008


 

Kamu bilgisayarlarını TÜBİTAK koruyacak

TÜBİTAK, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi ve iletişim sistemlerine yönelik, bilgi sızması, bilgisayarın çökertilmesi, web sitesinin ele geçirilmesi gibi siber saldırıları engellemek için Ankara’da ‘’Elektronik Ortam Savunma Merkezi’’ kuruyor.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdür Yardımcısı Mert Üneri, bir süre önce özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisayarlarına saldırı ihtimaline karşı, TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde ve Ankara’da 40 kişilik ‘’Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi’’ni (BOME) kurduklarını hatırlattı. Ankara’da kurulum çalışmaları başlatılan ‘’Elektronik Ortam Savunma Merkezinin’’ ise özellikle kritik kamu kurum ve kuruluşların yerleşik bilgisayarlarındaki bilgi ve iletişim olaylarına yapılması muhtemel saldırılarla ilgileneceğini aktaran Üneri, ‘’Merkez, güvenlikle ilgili bir problem olduğunda anında aranacak ‘acil servis’ gibi olacak’’ dedi.

11.12.2008


 

İmamlardan eğitime örnek destek

KARS'IN Sarıkamış ilçesinde din görevlileri, kendi aralarında topladıkları parayla yardıma muhtaç ailelerin çocuklarına burs veriyor.

Sarıkamış Müftüsü Nejdet Arman, yaptığı açıklamada, eğitimin her şeyin başında geldiğini belirterek İslâmiyet’in ilk emrinin ‘’oku’’ olduğunu hatırlattı. Sarıkamış’taki din görevlileri olarak okula giden yardıma muhtaç ailelerin çocukları için 2006 yılında bir çalışma başlattıklarını anlatan Arman, bu kapsamda Sarıkamış ve köylerinde görevli 77 din görevlisinin maaşlarından rızaları alınarak kesilen 3 YTL ile 5 öğrenciye 40 YTL burs vermeye başladıklarını söyledi. Öğrencilere verilen bursun 2006 yılından bu yana devam ettiğini ifade eden Arman, şöyle devam etti: ‘’2007 yılında ise öğrenci yurtları yapılması için personelimiz, maaşlarından her ay 5’er YTL vermeye başladı. Böylece öğrenci yurdu yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığına her ay 385 YTL gönderiyoruz. Yıllık gönderdiğimiz para ise 4 bin 600 YTL’dir. Bu para Doğu Anadolu Bölgesi’nde öğrenci yurtları yapılması için kullanıyor. Din görevlileri olarak eğitime verdiğimiz destekle halkın dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz.’’

11.12.2008


 

Boğaziçi Üniversitesi’ne Konfüçyüs Enstitüsü

BOĞAZİÇİ Üniversitesi (BÜ) ile Şanghay Üniversitesi arasında Konfüçyüs Enstitüsü kurulmasını öngören anlaşma ve akademik işbirliği yapılmasına ilişkin anlayış muhtırası imzalandı.

İki belge Pekin’de düzenlenen törende BÜ Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ve Şanghay Üniversitesi Başkan Yardımcısı Dr. Vu Song tarafından imzalandı. Özçaldıran, imzalanan iki belgeden birinin dünyadan yüzlerce üniversiteyle imzaladıkları gibi öğrenci ve öğretim üyesi değiştokuşuna ilişkin bir belge olduğunu belirtti. Çinceyi ve Çin kültürünü yaymak için dünyanın dört bir yanında şubesi bulunan Konfüçyüs Enstitüsü adlı bir yapılanma olduğuna işaret eden Özçaldıran, bunun Türkiye’deki şubelerinin İstanbul’da BÜ’de ve Ankara’da ODTÜ’de kurulduğunu söyledi. İmzalanan ikinci anlaşma uyarınca da Şanghay Üniversitesi BÜ’deki Konfüçyüs Enstitüsüne her sömestrde ihtiyaca göre öğretmen gönderecek.

11.12.2008


 

Ümraniye’de, Çeçenistanlı bir kişi öldürüldü

ÇEÇENİSTAN ordusunda bir dönem görev yaptığı öne sürülen kişi, Ümraniye’de başından silâhla vurularak öldürüldü.

Eşi ve bir çocuğuyla birlikte misafirlikten dönen İslam Canibekof’a, 34 EA 1566 plakalı otomobilini Yukarı Dudullu Mahallesi Elalmış Caddesi Asya Sokak’ta oturduğu evin önüne park ettikten sonra silâhla ateş açıldı. Başına 3 kurşun isabet eden Canibekof, olay yerinde vefat etti. Cesedi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan Canibekof’un, daha önce Çeçenistan ordusunda görev yaptığı, evli ve 6 çocuğu bulunduğu, battaniye ticareti yaptığı, yaklaşık 6 yıldır İstanbul’da yaşadığı ve bu sürede birçok adres değiştirdiği öğrenildi. Cinayetin şahidi olan Canibekof’un eşi, ifadesine başvurulmak üzere Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkezi’ne götürüldü. Olaydan sonra kaçan saldırganların yakalanması amacıyla çalışma başlatıldığını ifade eden polis yetkilileri, olay yerinde bulunan boş kovanların az rastlanır türde olduğuna dikkati çekerek, saldırıda kullanılan silâhın türünü belirlemeye çalıştıklarını bildirdiler.

11.12.2008


 

Halil Gönenç Hocaefendi’nin eşi duâlarla uğurlandı

BAYRAMIN birinci günü vefat eden Halil Gönenç Hocaefendi’nin eşi Makbule Gönenç (70), dün yolculuğuna duâlarla uğurlandı.

Makbule Gönenç, yaklaşık 2 haftadan beri solunum yollarındaki rahatsızlık sebebiyle tedavi görüyordu. Gönenç, Pazartesi günü tedavi gördüğü Medicana Hastanesi`nde, kalp yetmezliğinden hayata gözlerini yumdu. Makbule Gönenç, dün öğle namazının ardından Fatih Camii`nde kılınan cenaze namazını müteakiben Topkapı Kozlu Mezarlığı’na defnedildi. Halil Gönenç, Mardin Savur’da doğdu. Halfeti, Kızıltepe ve Urfa’da müftülük yapan Gönenç, Haseki Eğitim Merkezi’nde fıkıh ve tefsir dersleri verdi. Hocaefendinin, Büyük Şafii İlmihali, Tenviru’l-Kulub, Er-Rasul, El-Mû'cizetu’l-Kur’âniyye, Reidü’ş-Şebal, Nesefi Tefsiri Haşiyesi, Erbain-i Neveviye Şerhi gibi çok sayıda kitabı bulunuyor.

11.12.2008


 

İbn-i Sina Hastanesi, Avrupa’da ‘’Referans Merkezi’’ seçildi

CERRAHÎ ve kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinden sonuç alınamayacak durumda ve karaciğere yayılmış olan (metastaz) tümörlerin zamanla küçülmesini sağlayan ‘’Radyonüklit’’ tedavi yönteminin uygulandığı Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi, Avrupa’da ‘’Referans Merkezi’’ kabul edildi.

Alanında uzman radyoloji, cerrahi, nükleer tıp ve onkoloji uzmanlarının bulunduğu bir heyet tarafından yapılan operasyon, Türkiye’de ilk defa Nisan 2008’de GATA’da uygulandıktan sonra aynı ay içinde İbn-i Sina Hastanesi’nde başarıyla yapılmıştı. Operasyonu yapan heyetin başkanı AÜ Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadık Bilgiç, yaptığı açıklamada, ‘’Radyonüklit’’ tedavi yöntemi ile kanser hücrelerinin zaman içinde küçüldüğünü belirterek, ‘’Karaciğere metastaz yapmış kanserli hastaların tedavisinde öncelikli yöntem, cerrahi müdahaledir. Bu yöntem, ancak cerrahi müdahaleye ve kemoterapi, radyoterapi gibi alternatif tedavilere cevap veremeyecek hastalara yapılabilir’’ dedi. Bilgiç, AÜ Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nde bundan 6 ay önce ABD’den sonra Türkiye’de karaciğer metastazlarının tedavisinde uygulanan ‘’Radyonüklit’’ tedavi yönteminin başarı ile yapıldığını belirterek, yönteme ilişkin eğitimin verildiği İspanya, Almanya ve ABD’li hekimlerden oluşan bilimsel heyet tarafından Avrupa’da ‘’Referans Merkezi’’ seçildiklerini bildirdi. Bilgiç, Nisan 2008’den bu yana 30’dan fazla hastaya uygulanan tedavi sonuçlarının ‘’yüz güldürücü’’ olduğunu ifade etti.

11.12.2008


 

Özürlüye evde bakım ücreti umut oldu

GÜNLÜK ihtiyaçlarını karşılayamayan özürlü vatandaşların bakımı için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunca (SHÇEK) yapılan evde bakım ücreti ödenmesi özürlü birey ve yakınları için umut oldu.

Özürlülerin yaşadıkları aile ortamından ayrılmadan bakımın esas alındığı uygulama, Diyarbakır’da özürlülerin hayat şartlarını iyileştirdi. Bazı özürlü yakınları kendilerine aylık olarak ödenen bakım ücreti sayesinde yeni bir eve taşınırken, kimi de özürlüsüne daha önce alamadığı giysiyi, oyuncağı veya bilgisayarı satın almanın huzurunu yaşıyor. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Oktay Taş, 2006 yılından itibaren bakıma muhtaç, ağır özürlülere SHÇEK aracılığıyla evde bakım hizmetinin sunulduğunu hatırlatarak, “Düne kadar özürlüsünden sıkılan, özürlüsünü gizleyen vatandaş, bugün sahip çıkıyor. Özürlüye bakacak öncelikle tercihimiz anne, baba veya kardeş. Onları bakıcı olarak atıyoruz” dedi.

11.12.2008


 

İzmir’de 36 saat su kesintisi

İZMİR’İN Konak ilçesinde 36 saatlik su kesintisi yapılacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Halkapınar Arsenik Arıtma Tesisine su transferi sağlanması amacıyla yapılacak boru bağlantısı sebebiyle, yarın saat 08.00 ile 13 Aralık Cumartesi saat 20.00 arasında su kesintisi yapılacağı belirtildi. Açıklamada, bu saatler arasında Konak ilçesine bağlı Murat, Millet, Atamer, Çınartepe, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, 26 Ağustos, Huzur, Zeybek, Boğaziçi, Yavuz Selim, Cengiz Topel, Emir Sultan, İsmet Paşa, Mehtap, Ferahlı, Levent, Lale ve Küçükada Mahallelerine su verilemeyeceği kaydedildi.

11.12.2008


 

Çalışanlar kırgın

Türkiye’de çalışanların iş yerlerindeki üst düzey yöneticilerinin çok yüksek ücret aldıklarına inandıkları ortaya çıktı.

Çalışanların patrona bakışı “olumsuz”

UluslararasI İnsan Kaynakları şirketi Kelly Services tarafından yapılan araştırma, Türkiye’de çalışanların iş yerlerindeki üst düzey yöneticilerinin çok yüksek ücret aldıklarına ve çalışanlar kadar çalışmadıklarına inandıklarını ortaya koydu.

Kelly Services tarafından Türkiye de dahil olmak üzere toplam 33 ülkede gerçekleştirilen ‘’Yöneticilerin Maaşları ve Performansları’’ konulu araştırmaya göre, Türk katılımcıların yüzde 63’ü üst düzey yöneticilerinin çok fazla ücret aldığını düşünüyor.

Araştırmaya göre, Türkiye’den katılan çalışanlara, yöneticilerinden daha çok çalışıp çalışmadıkları sorulduğunda, yüzde 43’ü ‘’evet’’ cevabı ile yöneticilerinden daha fazla çalıştıklarını belirtirken, yüzde 32’lik kesim ‘’Hayır, aynı eşitlikte çalışıyoruz’’ cevabını verdi.

Katılımcıların yalnızca yüzde 14’ü yöneticilerinin kendilerinden daha çok çalıştığına inandığını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 38’i ise yöneticilerinin günlük işlerde neler yaptıklarını anlamadıklarını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 53’ü yaptıkları işi yöneticilerinin yapamayacağını ifade ederken, yüzde 35’i daha iyi iş çıkarmak ve üretkenliği arttırmak için yöneticilerinden yeterli motivasyonu alamadıklarını belirtiyor.

Araştırmada, üst düzey yöneticilere ödenen ücretin seviyesinin rahatsızlığı kadınlarda, erkeklerden daha fazla dile getirildiği de ifade edildi.

11.12.2008


 

Demiryolları da gözleniyor

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, demiryollarının güzergâhlarında hava durumlarına ilişkin bilgilere ulaşılabilecek, ‘’Demiryolları Hava Tahmin Sistemi’’ bu ay içerisinde hizmete girecek.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, ‘’Karayolları Hava Tahmin Sistemi’’ sayesinde vatandaşların bir yere giderken yol üzerindeki hava durumu hakkında anında bilgi edindiğini ve daha güvenli yolculuk yaptığını ifade etti.

Bu çalışmayı demiryollarına da uygulamayı düşündüklerini ve bu amaçla bir çalışma yaptıklarını anlatan Çağlar, ‘’Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile de görüştük. Bu çalışma devam ediyor. Vatandaş demiryollarıyla seyahat edeceği zaman gideceği istikametteki meteorolojik durumları, yağışları, fırtınayı, diğer olayları bilerek gidebilecek, makinistler de ona göre önlemlerini alabilecek’’ dedi.

Demiryolları Hava Tahmin Sistemi’nin bu ay içerisinde hizmete gireceğini anlatan Çağlar, uygulamaya ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Mehmet Çağlar, ‘’Vatandaşlar demiryollarında hangi yöne seyahat edecekse güzergâh üzerindeki hava durumunu sistemden öğrenebilecek. Vatandaşların seyahatleri sırasında kendilerini daha fazla güvende hissetmelerini sağlamayı amaçlıyoruz’’ diye konuştu.

Kurumun diğer çalışmaları hakkında bilgi de veren Çağlar, ‘’Türkiye’nin İklim Atlası’’ çalışması yapacaklarını söyledi.

Bu konuya ilişkin il bazında çalışmaların sürdüğünü belirten Çağlar, DSİ ile yürütülen ‘’Sel Taşkını Erken Uyarı Sistemi’’nin alt yapı çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Çağlar, ‘’Yağışın nereye, ne kadar düşeceğini bildiriyoruz. Ama düştüğü yerde taşkına neden olur mu? Onu belirleyecek sistemin oluşturulmasına yönelik çalışmalar henüz yapılmadı’’ dedi.

11.12.2008


 

Bakırcılık tarihe karışıyor

Sİİrt’te köklü bir tarihî geçmişe sahip olan bakırcılık mesleğinin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi..

40 yıl öncesine kadar 100’ü aşkın bakırcı ustasının bulunduğu Siirt’te, bakır işine olan talebin düşmesiyle bu işi yapan sadece iki usta kaldı. Şehirde bakırcılık mesleğini yürüten son iki kişiden biri olan Nasri Bakırcı, giderek daralan mesleklerinde eski günlerin özlemini yaşadığını söyledi. Eskiden çok parlak olan mesleğin babadan oğula geçerek devam ettiğini ve kendisinin de 6 yaşında çırak olarak mesleğe atıldığını anlatan Bakırcı, 60 yıldır bu mesleği sürdürdüğünü, ürünlerini tamamen el emeği göz nuruyla ürettiklerini söyledi.

11.12.2008


 

Yeter ki eğitim artsın

Hatay'da okuma-yazması olmayanların mühürlerini kazıyan esnafın işi, eğitim düzeyi yükseldikçe azalıyor ancak onlar buna üzülmüyor.

Mühür kazıyıcı Hasan Öztürk’ün (76) müşterilerinin tamamını, kendisi gibi yaşlılar oluşturuyor. Türkiye’de son yıllarda düzenlenen kampanyalarla okuma-yazma oranında yaşanan yükseliş sebebiyle kazıma mühürlere ihtiyacın kalmadığını belirten Hasan Öztürk, ‘’işlerimiz bitme noktasına geldi ancak bundan üzüntü duymuyoruz’’ dedi.

11.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır