"Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

KİTAP HASTANESİ PROJESİ

Dr. Halİt Eren, IRCICA’nın üzerinde durduğu en önemli projelerden birisinin ise Süleymaniye Kütüphanesi bünyesinde kuracakları ‘’Kitap Hastanesi’’ projesi olduğunu söyledi.

Süleymaniye Kütüphanesi’nin dünyanın el yazması en zengin kitaplarını bulunduran bir kütüphane olduğuna dikkati çeken Dr. Eren, şunları kaydetti:

‘’Süleymaniye’de bulunan bu eserlerin korunması, restore edilmesi ile ilgili Süleymaniye Kütüphanesi’nin kendi bünyesinde bir restore ünitesi var. Fakat biz bunu uluslar arası bir hüviyet kazandırmak için UNESCO ve Türk hükümeti ile Süleymaniye Kitap Hastanesi projesi başlattık. Bu Kitap Hastanesi yalnız Süleymaniye’ye değil, Süleymaniye’den bütün dünyaya hizmet edecek bir nitelik kazanacak. Yani hem kitap restorasyonu yapılacak hem de yurt dışından ve yurt içinden değişik kütüphanelerden gelecek uzmanlar eğitilecek. Bunlara el yazması kitapların restorasyonu uygulamalı olarak öğretilecek. Önümüzdeki dönemde bu projeyi de fiilen hayata geçireceğiz.’’

Dr. Halit Eren, dünyada birçok yerde el yazması kitaplar bulunduğunu, ancak en büyük problemin bu el yazması eserlerin muhafazası olduğuna dikkati çekerek, ‘’Bu el yazması eserlerin bozulmuş olan kâğıtlarının ve yazılarının korunması büyük bir mesele ve sorun. Bunun için uzmanların, gençlerin eğitilmesi gerekir. Bu eğitimi Süleymaniye Kitap Hastanesi’nde Afrika’dan, Kafkasya’dan, Orta Doğu’dan gelecek uzmanlara vereceğiz. Bu sayede hem kitaplar restore edilecek hem eğitim verilecek. Projeyi ilk etapta 500 bin Avro ile başlayacağız, her yıl ayrı bir bütçe hazırlayacağız’’ diye konuştu.

11.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İSLÂM KÜLTÜRÜ İHYA EDİLECEK

  İSLÂM KÜLTÜR MİRASI BİLGİ BANKASI

  KİTAP HASTANESİ PROJESİ

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır