"Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

MECLİS YENİDEN GÜNDEME ALMALI

Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) Başkanı İsrafil Kuralay, sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasanın Türkiye'nin en öncelikli meselesi olduğunu vurgulayarak, "Yerel seçimlerin ardından Mecliste yeni anayasa çalışmaları tekrar gündeme gelmeli ve 2009 yılı yeni anayasa yılı olmalıdır" dedi.

STK’LAR KONUNUN TAKİPÇİSİ OLMALI

Anayasanın üç-beş maddesini değiştirmekle yetinilemeyeceğini söyleyen Prof. Dr. Ergun Özbudun da, şimdiye kadar yapılan 15 değişiklikle yaklaşık üçte biri değişmesine rağmen anayasadaki otoriter ruh ve vesayetçi anlayışın tasfiye edilemediğini belirterek, STK'ların konuyu sürekli gündemde tutması gerektiğini söyledi.

2009 yeni anayasa yılı olsun

İULUSLARARASI Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) Başkanı İsrafil Kuralay, sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasanın Türkiye’nin en öncelikli meselesi olduğunu vurgulayarak, “Yerel seçimlerinin ardından TBMM’de yeni anayasa çalışmaları tekrar gündeme gelmeli ve 2009 yılı yeni anayasa yılı olmalıdır” dedi.

Vakıf Merkezi’nde, UTESAV Başkanı Kuralay yönetiminde düzenlenen Haliç Buluşmaları toplantılarının yedincisinde “Sivil Anayasa” konusu ele alındı.

Toplantıya, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Necati Ceylan, Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı ve çok sayıda dâvetli katıldı. Toplantıda UTESAV’ın hazırladığı “Sivil Anayasa Çalışmalarının Sürdürülmesi için Görüş ve Öneriler” raporununda sunumu yapıldı. Raporda, yeni anayasa sürecinin tekrar hızlandırılması gerektiğine dikkat çekildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay, olağanüstü dönemlerde yazılan anayasaların, normalleşme süreci ile toplumsal ihtiyaçları karşılayamaması sebebiyle yetersiz kaldığını söyledi. Bu yüzden sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasanın Türkiye’nin en öncelikli meselesi olduğunu vurgulayan Kuralay, “Yerel seçimlerinin ardından TBMM’de yeni anayasa çalışmaları tekrar gündeme gelmeli ve 2009 yılı yeni anayasa yılı olmalıdır” dedi.

ÖZBUDUN: YENİ ANAYASA LAİKÇİ ELİTLERİ

KORKUTTU

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ergun Özbudun da yeni anayasa çalışmalarının askıya alınmasını değerlendirdi. Prof. Dr. Özbudun Anayasa projesinin ortaya atılmasıyla, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Anayasanın 10. ve 40. maddelerindeki değişikliklerin yapılmasıyla birlikte laikçi elitlerde bir panik havası oluştuğunu, böyle bir hava içerisinde kapatma dâvâsı açıldığını söyledi. Dolayısıyla AKP’nin bir bakıma “var olma mücadelesi” içerisine girdiğini ifade eden Özbudun, “Neticede kapatılmadı ama öyle bir karar veril di ki, kapatılmaya eş değer diyebileceğimiz bir karar alındı. Bu süreçte, AK Parti’yi saran kuşatma zihniyeti ülkeye zaman kaybettirirken, bu kuşatmanın içinde olmanın verdiği tereddüt, AK Parti’yi bu projeyi kendi projesi olarak kamuoyuna sunmaktan alıkoydu” dedi.

Prof. Dr. Özbudun, mevcut anayasanın üç beş maddesini değiştirerek bununla yetinilemeyeceğini ifade ederek şunları söyledi:

“1982 anayasasından şu ana kadar 15 değişiklik yapılmıştır. 16’sı malûm olduğu üzere Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bunun neticesinde yaklaşık 1/3 oranında maddesi değişmiştir. Elbette değişikliklerin genel yönü Türkiye’nin belli ölçüde demokratikleşmesi ve liberalleşmesi istikametinde olmuştur. Bunu da teslim etmek gerekir. Fakat bu değişiklikler 1982 anayasasındaki otoriter ruhu, vesayetçi anlayışı tasviye etmekte yetersiz kalmıştır. Dolayısıyla bugün bazı kesimlerin bu anayasayı değiştirilmesine ihtiyaç yok zaten üçte biri değiştirildi, AB standartlarına geldi şeklinde yapılan beyanları oldukça hayretler içinde karşılıyorum. Çünkü aynı şahıslar geçmişte tümüyle yeni bir anayasa ihtiyacını vurgulayan pek çok konuşma yapmışlardır. Özellikle siyasî haklar ve siyasî parti kurma ve faaliyette bulunma üzerindeki yasaklar herhangi bir batı demokrasisinde rastlanmayacak ölçüdedir. 1982 anayasasının yürürlükte olduğu 26 senelik süreç içinde 18 partinin kapatılmış olması herhalde normal bir olay değildir. AK Parti hakkındaki dâvâ gündeme geldiğinde bazı basın mensuplarının batı demokrasilerinde de parti kapatmalarının olduğunu savunmuştur. AB ülkelerinin anayasalarının bir bölümünde partilerin kapatılması ile ilgili hükümler vardır. Fakat ikinci dünya savaşından bu yana Avrupa kıt'asında kapatılan parti sayısı üçten ibarettir. İşte bütün bu nedenlerden dolayı yeni bir anayasaya ihtiyaç kesindir. Bu eğer gerçekten bir ihtiyaçsa bunun gündemde tutacak sivil toplum faaliyetlerinin rolü büyüktür. Bir bireyin etkisi toplumda etkisi çok azdır. Fakat güçlü STK’lar bu ihtiyaca sahip çıktıkları zaman gündemde muhafaza ettikleri takdirde öyle zannediyorum ki iktidar partisi de bunu gerektiği şekliyle değerlendirecektir.”

24.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  CHP’li başkana suç duyurusu

  MECLİS YENİDEN GÜNDEME ALMALI

  Diyarbakır’da bomba yüklü araç ele geçirildi

  Erdoğan ve Olmert barış sürecini değerlendirdi

  15 Ağustos “Türk-Ermeni Dostluk Günü” olsun teklifi

  Çocuklar üzerinde klinik araştırma yapılamayacak

  Suudi büyükelçiler Türkiye’de toplandı

  Erdoğan, vekillerle adayları görüşüyor

  Camileri yakan kişi hırsızmış

  Fransızlardan sürpriz destek

  2B Türkiye’nin başını ağrıtacak

  Maliye, AKP’den Hazine yardımını geri alıyor

  CHP seçmen kütüklerine Danıştay’da dâvâ açıyor

  Çocukları sigortalı yaptıran şirketler hakkında suç duyurusu

  Boydak: Ülkenin geleceğini eğitimle kurtarabiliriz

  BARAJLAR HÂLÂ BOŞ

  TÜRKİYE’NİN ORMANLARI ARTIYOR

  Bursalı öğrencilerden köy okullarına yardım

  Mardin’in 2009 hedefi 1.2 milyon turist

  MEB’den “DPY burslarını dağıtın” emri

  İstanbul’un havası temiz

  Saçların uzaması büyümeye engel değil

  Reklâmdan görüp mağazaya koşuyorlar

  ‘Basiretim bağlandı, kararsızım’

  81 ilde 81 orman yeşerecek

  Aktif kanserin pasif içicileri

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır