"Gerçekten" haber verir 27 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

ASGARî ÜCRETLİ KRİZE KURBAN EDİLDİ

Önceki gün net 527,13 YTL olarak belirlenen yeni asgarî ücret kimseyi tatmin etmedi. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, Asgarî Ücret Tespit Komisyonunun asgarî ücretliyi krize kurban ettiğine işaret etti. Uslu, “Küresel kriz koşullarında iç talebi canlandıracak önemli bir enstrüman olan asgarî ücretten yararlanılamamıştır” diye konuştu.

BAŞESGİOĞLU: NE İYİ, NE KÖTÜ DİYEMEM

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Belirlenen asgarî ücret çalışanlar için sefalet ücreti olarak tarihe geçecektir” derken, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da belirlenen ücreti savunamadı. Başesgioğlu, asgarî ücret ile ilgili olarak, “En iyi, en kötü rakam demiyorum. Hayırlı olsun diyorum” dedi.

Asgarî ücret, sefalet ücreti

TÜRK Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, ‘’Belirlenen asgarî ücret çalışanlar için sefalet ücreti olarak tarihe geçecektir’’ dedi.

Yokuş, yaptığı yazılı açıklamada, gelecek yıl için belirlenen asgari ücret zammının hayal kırıklığı oluşturduğunu ifade etti. Asgari ücretlinin küresel kriz ve yakıt zamları sebebiyle oldukça zor durumda olduğunu kaydeden Yokuş, çalışanların yoksulluk ve açlığın pençesine itildiğini ileri sürdü. Hükümet’in işçileri, işverenin insafına terk ettiğini ifade eden Yokuş, açıklamasında şunları kaydetti:

‘’İki çocuklu bir ailenin açlık sınırının 720 YTL ila 860 YTL arasında olduğu ülkemizde 527 YTL olarak belirlenen asgari ücret çalışanları için bir sefalet ücreti olarak tarihe geçecektir. Sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmayan bu anlayışı kınıyoruz. Bu yılki Türk-İş yönetiminin asgari ücretle ilgili tutumunu ve masayı terk etmesini, geçen yıl imza attığı asgari ücrette yaptığı yanlışı düzeltmiş olmasını oldukça anlamlı buluyoruz.’’

Başesgioğlu: En iyi, en kötü rakam demiyorum

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, asgarî ücret ile ilgili, ‘’En iyi, en kötü rakam demiyorum. Hayırlı olsun diyorum’’ dedi.

Sigara ve alkollü ürünlere satış belgesi verilmesi ile ilgili, Sheraton Otelinde düzenlenen protokolün imza törenine katılan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ‘’belirlenen asgari ücretin beklentilerin altında olduğunu ve işçi kesiminin de toplantıyı terk ettiğini, bu gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini’’ sorması üzerine Bakan Başesgioğlu, asgari ücretin yasalara göre hükümet, işçi ve işveren kesiminden oluşan 15 kişilik bir komisyonun çalışmaları sonunda belirlendiğini hatırlattı. Asgari ücretin her yıl yenilendiğini ifade eden Başesgioğlu, asgari ücretin belirlenmesinde bazı parametrelerin olduğunu kaydetti. İş gücü piyasalarının durumu ve diğer ekonomik göstergeler dikkate alınarak, asgari ücrette bir oran belirlendiğini ifaden eden Başesgioğlu, herkesin işçilerin, çalışanların alın terinin sonuna kadar karşılığının verilmesinden yana olduğunu söyledi. Onun için bu konuda, verilen ücretlerin azlığı ve çokluğunun her zaman dikkate alınması gerektiğini belirten Başesgioğlu, şunları kaydetti:

‘’Ama işveren açısından da öyle. İşverenin mali yüklerini de dikkate almak lazım. Önemli olan piyasadaki iş gücü kapasitesinin düşmemesi, işsiz insanlarımızın olamamasıdır. Onun için her iki tarafı da birlikte düşünerek yapmak lazım. Hükümetimiz geçmişte asgari geçim indirimini çıkartarak asgari ücret üzerindeki yükleri olabildiğince indirdi. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yükler daha da inecek diye düşünüyorum. Hayırlı olsun.’’

Asgarî ücretli kurban edildi

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, asgarî ücreti belirlerken, bütün dünyayı etkisi altına alan küresel krizi dikkate alınmadığı, adeta asgarî ücretlini krize kurban edildiğini belirterek, “Küresel kriz koşullarında iç talebi canlandıracak önemli bir enstrüman olan asgarî ücretten yararlanılamamıştır” dedi. Yaptığı yazılı açıklamada, müzakereler devam ederken masayı terk eden Türk-İş’in sorumluluktan kurtulamayacağını belirten Uslu, Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun demokratik temsil ve katılımcılıktan uzak yapısının bir kez daha ortaya çıktığını dile getirdi. “Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun asgarî ücreti 2009 yılının ilk altı ayı için net 527.13 TL, ikinci altı ayı için ise net 546.48 TL olarak belirlemiştir” diyen Salim Uslu, “Asgarî ücretin belirlenmesinde öngörülen enflasyon yerine, gerçekleşen enflasyon dikkate alınarak toplumun önemli bir bölümü görmezden gelinmiştir. Oysa asgarî ücrette oransal artışlar yerine tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgarî hayat standardı oluşturulması gerekmektedir” dedi.

27.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  MEMURA YÜZDE 4 ZAM

  ASGARî ÜCRETLİ KRİZE KURBAN EDİLDİ

  İç piyasalarda büyük daralma var

  Hastanede gizli kamera düzeneğine 30 gözaltı

  TÜDEF’den Gökçek'e suç duyurusu

  Seçmen kütükleri tekrar askıda

  ŞEHİTLERİMİZİ DUÂLARLA UĞURLADIK

  Şubat’ta 8 bin kadrolu öğretmen atanacak

  Öğrenci affında son günler

  Kürtçe kanal test yayınında

  TSK içki tartışmasından rahatsız

  Medya, Ergenekon’da sınıfta kaldı

  Hükümet etme boşluk kaldırmaz

  YSK: Yeni bir açıklama yok

  Otobüs yerine tren

  PERİBACALARI KARA BÜRÜNDÜ

  Su sevincini kurban keserek kutladılar

  TÜRKİYE’NİN SUYU ULUDAĞ’DAN

  Buzlanma uyarısı

  443 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor

  Bahçelievler ‘kış’a hazır

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır