"Gerçekten" haber verir 28 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Otomotiv sektörü küçülecek

Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan İlkbahar, Avrupa pazarının şu anda aylık bazda yüzde 35 küçüldüğünü, bunun Türk otomotiv sektörünün de aynı oranda küçüleceği anlamına geldiğini belirterek, ‘’1 milyon 300 binlik bir pazardan 800 binlik bir pazara doğru gideceğiz.

O da 400-450 binlik bir üretim kaybı demektir. Bu üretim kaybı da 50-60 bin insana, istihdama tekabül eder. 2 yıl geri gideceğiz’’ dedi.

İlkbahar, yaptığı açıklamada, küresel krizle birlikte, üretiminin yüzde 80’inden fazlasını ihraç eden Türk otomotiv sektörünün de sıkıntı içine girdiğini belirtti.

Türkiye’nin, 1994 ve 2001 yıllarında büyük ekonomik krizler yaşadığını, ancak bu krizlerin ‘’Dünya krizi’’ olmadığını anlatan İlkbahar, o krizlerin ardından bile sektördeki toparlanmanın ve kriz öncesindeki rakamların yakalanmasının 3 sene sürdüğünü vurguladı.

‘İHRACAT VE İSTİHDAM KAYBI SÜRECEK

İlkbahar, bugün otomotiv sektörünü de derinden etkileyen krizin ise öncekilerden çok farklı ve bir ‘’Dünya krizi’’ olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’O zamanlar Türkiye’de 200-300 binlik üretim yapıyorduk, şimdi 1 milyon 300 bine çıkmışız. Ürettiğimizin yüzde 80’ini dünya için üretiyoruz. Dolayısıyla biz de dünyanın iyileşmesiyle iyileşeceğiz. Detroit ile ilgimiz yok bizim. Biz genellikle Avrupa pazarına satıyoruz, üretimimizin sadece yüzde 20’sini iç piyasaya satıyoruz. Otomotivi ayakta tutacak olan yine dış pazar ve özellikle Avrupa pazarıdır. Avrupa pazarı da şu anda aylık bazda yüzde 35 küçülmüş durumda. Bu, biz de yüzde 35 seviyesinde küçüleceğiz demektir. Yani, 1 milyon 300 binlik bir pazardan 800 binlik bir pazara doğru gideceğiz. O da 400-450 binlik bir üretim kaybı demektir. Bu üretim kaybı da 50-60 bin insana, istihdama tekabül eder. 2 yıl geri gideceğiz, bu kayıp sektörün tümünden olacak. Karabük’ten İskenderun’a, Edirne’den Gaziantep’e kadar tüm sektörde yaşanacak ve hepsi pompalanıp Bursa’ya, Gölcük’e, Adapazarı’ndaki fabrikalara geliyor. Bu besleme tüm kanal içinde, bu mertebedeki bir istihdamı negatif etkileyecek.’’

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE TOPARLANMA BAŞLAR

İlkbahar, Türk otomotiv sektörünün ihracatının, 2000 yılında 30 binler civarında olduğunu, bu tarihten itibaren her sene yüzde 40-50’ler civarında artarak büyüdüğünü dile getirerek, ‘’Şimdi olacak olan şu; 2006’ya, 2 sene evveline geri döneceğiz. O zaman da yaşıyorduk’’ dedi.

Otomotiv sektöründeki toparlanma ve 2009 yılı tahminlerine ilişkin çeşitli değerlendirmeler bulunduğuna da değinen İlkbahar, şöyle konuştu: ‘’Ama ben diyorum ki; dünya burada duramaz, toparlayacak. Benim kanaatim, birçokları ‘Gelecek senenin ilk yarısında toparlanır’ diyor. Bence belki 3. çeyrekte, Eylül’den sonra toparlanmaya başlar. Toparlanma derken de, bu düşmenin minimuma gelip, artık yavaş yavaş yükselmeye başlayacağı noktadır. Ama iyileşme, 2 sene alabilir. Yani 2007’ye gelmek ve yahut da bundan önceki Haziran ayına gelmek 2 sene alabilir. Hatta biraz daha fazla olabilir.’’

28.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Otomotiv sektörü küçülecek

  Yılın zam şampiyonu mercimek

  Borçlar taksitlendirildi sıra ödemede

  “Hükümet, IMF ile anlaşma yapmasın”

  İşçiler yürüdü

  Sun Express filosunu büyütüyor

  TSK, ihtiyacının yarısını iç piyasadantemin edecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır