"Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Teşvikler bölgesel ve sektörel olmalı

Türkİye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Ege Bölgesi’ndeki işadamlarının en büyük şikayetinin Teşvik Yasası olduğunu belirterek, “Teşvikin illere göre değil, bölgesel ve özellikle sektörel olması gerektiği sıklıkla vurgulanıyor” dedi.

Bölge ve yakın illerdeki 12 ili kapsayan Ege Bölgesi Raporu’nu Aydın Nazilli’de düzenlediği basın toplantısında açıklayan TUSKON Başkanı Meral, Ege Bölgesi’ndeki işadamları ve STK’ların en büyük şikayetlerinden birinin Teşvik Yasası olduğuna işaret etti. Uşak ve Afyon’da teşvik uygulanırken Manisa, Denizli ve İzmir’de uygulanmamasının bu illerdeki sanayicilerin rekabet gücünü engellediğini vurgulayan Meral, şunları kaydetti: “Denizli havaalanına 15-20 dakika uzaklıktaki Afyon Dazkırı bölgesi teşvik alırken Denizli’nin alamaması, Denizlili mermercinin aleyhine bir durum oluşturuyor. Bölgenin en önemli sektörleri arasında yer alan mermercilik ABD’deki mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiriyor.” Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri olan ve 40 milyar dolara yaklaşan cari açığın özellikle kriz döneminde dikkat edilmesi gereken bir rakam olduğunu söyleyen Meral, yabancı marka da olsa üretim yerinin Türkiye olduğuna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Raporda görüşlerine yer verilen Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, ildeki 100 bin işçinin 50 bininin tekstilde istihdam edildiğini, eskiden işsizlik oranı sıfır olan şehirde işten çıkarmaların başladığını kaydetti. Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Kuvvet ise teşvikin Uşak ekonomisine ve sanayisine büyük katkı yaptığını ifade etti.

DÜNYAYLA REKABET GÜCÜ AZALDI

Raporda, Türkiye’de işçi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyet edildi. Buna göre döviz 1,2 YTL iken işçi maliyetleri 750 dolara kadar çıktı. Türkiye’nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan’la rekabet gücü kalmadı. Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50’den fazlasına ulaştı. OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi, firmalar üzerinde büyük bir maliyet oluşturuyor. Buna enerji fiyatlarının yüksekliği de eklenince uluslar arası rekabet imkânsız hale geliyor. Raporda, “Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kâra razı olmakta” tesbitine yer verdi.

EGELİ MÜTEŞEBBİS NE İSTİYOR?

Dünya bor rezervlerinin yüzde 72’si Türkiye’de yer alırken, bunun yüzde 41’i de Kütahya’da bulunuyor. Bu zenginliğin işlenmesi için tesis kurulmalı. Teşvik politikasının yeniden ele alınması gerekiyor. İstihdam üzerindeki yükler azaltılmalı. İşletmelerin birleşmeleri teşvik edilmeli. İhtisas organize sanayi bölgeleri yaygınlaşmalı. Tarım arazilerinin parçalanmasının önüne geçilmeli. Tarımsal sanayiye geçişin desteklenmesi önemli. Teşvik primleri, ekim yapılmadan önce açıklanmalı. Bitki kontrol laboratuvarları yaygınlaşmalı.

ÜMİT KIZILTEPE

30.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yaralı Filistinlinin ağabeyi şehit

  87+53 MİLYON DOLAR

  Obama MGK’nın gündeminde

  MÜSİAD İKT’yi acil göreve çağırdı

  İslâm Dünyası STK’ları saldırıları kınadı

  TBMM’de tepki istifası

  Dışişleri Bakanı Babacan, İsrail’e ‘bitirin’ dedi

  Teşvikler bölgesel ve sektörel olmalı

  İnşaat sektörü acil eylem planı bekliyor

  Araç muayene ücretlerine de yüzde 12 zam

  Geçim indirimi en düşük 50 YTL’ye çıkıyor

  Emekliler yeni yıldan ümitsiz

  Yılda 1 milyon hektar arazi toplulaştırılacak

  Yılbaşında 30 dakika nakit yok

  Krizi kısa çalışma ödeneği ile atlatacaklar

  Hamarat ellerde hastalık riski

  Palmiye ağaçlarına çuvallı koruma

  Sünnet kanserden koruyor

  Medeniyet korosunda Türkiye var

  ABD’nin en yaşlı adamı öldü

  İŞŞİZLER DAHA ŞİDDETE YATKIN

  NEHİR ÜZERİNDE MAÇ YAPIYORLAR

  Hava 5 derece daha soğuyacak

  Minibüsçülere ‘görgü kuralları’ eğitimi

  Eğitime hayırsever desteği

  Şehit ailesine taziye ziyareti

  Ege’de 5.2’lik deprem

  Dört ilde okullara kar tatili

  Bronşit hastalarına kış ikazı

  En büyük zihinsel engelliler merkezi açıldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır