"Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Yetimlere Türkiye’den şefkat eli

Son bir hafta içerisinde 400 aile, Gazze’deki yetimlere sponsor aile olmak için İHH İnsanî Yardım Vakfına başvurdu. Vakıf da Gazze’deki bütün yetimlerin bakımını üstlendiğini açıkladı.

Gazze'deki yetimlere şefkat eli

SON bir hafta içerisinde 400 aile, Gazze’deki yetimlere sponsor aile olmak için İHH İnsani Yardım Vakfı’na başvurdu. Vakıf da Gazze’deki bütün yetimlerin bakımını üstlendiğini açıkladı. İsrail’in hiçbir insani ölçüyü tanımayan saldırılarında maruz kalan Gazze halkının yaralarını sarmak için yoğun çaba sarfeden hayırsever Türk halkı, saldırılarda anne veya babasını kaybeden yetim çocukları da unutmadı. Son bir hafta içerisinde 400 aile, Gazze’deki yetimlere sponsor aile olmak için İHH İnsani Yardım Vakfı’na başvurdu. İHH İnsani Yardım Vakfı da Gazze’deki bütün yetimlerin bakımını üstlendiğini açıkladı. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç, son İsrail saldırılarında anne veya babasını kaybeden yetim çocuklar ile daha önce ailelerini kaybeden tüm yetimlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söyledi.

10.01.2009


 

İnsafsız zam

Petrol fiyatlarının 50 doların altına düştüğü bir dönemde, 95 oktan kurşunsuz benzine, 9 kuruş, motorine 9-13 kuruş arasında zam yapılması tepkilere yol açtı.

Akaryakıta insafsız zam

İsraİl’İn Gazze’ye düzenlediği saldırılarla petrolün varil fiyatının 38 dolardan 50 dolara çıkması pompa fiyatlarına yansıdı. İndirimde cimri davranan dağıtım şirketleri zammı fırsat bildi. Dağıtım şirketlerinin vakit geçirmeden 95 oktan kurşunsuz benzine, 9 kuruş, motorine 9-13 kuruş arasında zam yaptı.

Edinilen bilgiye göre, Ankara ve İzmir’de BP, Shell, Petrol Ofisi (PO) ve OPET bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, 2,71 TL’den 2,80 TL’ye yükseldi. İstanbul’da ise söz konusu dağıtım şirketlerinin bayilerinde 2,72 TL olan 95 oktan kurşunsuz benzin 2,81 TL’den satılmaya başladı. Motorine ise 9-13 kuruş arasında değişen tutarlarda zam yapıldı. Buna göre motorin Ankara’nın BP, Opet ve Shell bayilerinde 2,56 TL, PO’da 2,54 TL, İstanbul’un BP ve Shell bayilerinde 2,51 TL, PO’da 2,49 TL, Opet’te 2,52 TL’den satılıyor.

Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti sebebiyle şirketler ve şehirlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

10.01.2009


 

Kriz esnafı vurdu

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından yapılan ekonomik durum tespit anketine katılan 220 esnaftan yüzde 39’u krizden etkilendiklerini belirtti.

SATSO tarafından yapılan ekonomik durum tespit anketine 220 esnaf katıldı. Anket sorularını cevaplayan esnaftan yüzde 12,4’ü (27) krizden etkilenmediklerini, yüzde 48,6’sı (106 kişi) krizden biraz etkilendiklerini ve yüzde 39’u (85) ise krizden çok etkilendiklerini kaydettiler.

Ankette ‘’2007 yılına göre 2008 yılı kar oranında nasıl bir gelişme yaşandı?’’ sorusuna esnafın yüzde 7,9 (17 kişi) geçen yıla göre daha yüksek, yüzde 54,9’u (118) geçen yıla göre düştü, yüzde 12,5’i (27) aynı düzeyde kaldı, yüzde 24,7’si (53) zarar ettik cevabını verdi.

11 sorudan oluşan ankette ekonomik kriz sürecinde esnafın yüzde 61,7’sinin (135 kişi) finansman konusunda sıkıntı yaşadığını, yüzde 35,6’sının (78) yaşamadığını belirtti.

YÜZDE 26,6’SI PERSONEL ÇIKARMAK ZORUNDA KALDI

Anketteki ‘’yaşanılan ekonomik ve finansal krizden dolayı personel çıkarmak zorunda kaldınız mı?’’ sorusuna esnafın 26,6’sı (58 kişi) evet cevabını verirken, yüzde 73,4 (160 kişi) hayır cevabını verdi. Ankette yer alan ‘’2007 yılına göre işletmenizde 2008 yılında nasıl bir değişim yaşandı?’’ sorusuna esnafların yüzde 58,5’i (124 kişi) daha kötü olduğunu, yüzde 34’ü (72 kişi) değişiklik olmadığını ve yüzde 7,5’i ise (16 kişi) daha iyi olduğunu bildirdiler.

2009 yılında da etkisini göstermesi beklenen ekonomik kriz karşısında esnafın yüzde 18,1’i (39 kişi) küçülerek işine devam edeceğini, yüzde 46,3’ü (100 kişi) mevcut yapıyı koruyacağını, yüzde 12,5’i (27 kişi) işini büyüteceğini, yüzde 2,7’si (6 kişi), işini değiştireceğini ve yüzde 20,4’ü (44 kişi) nasıl bir yol izleyeceği konusunda kararsız olduğunu ifade etti.

Esnafın yüzde 27,3’ü (57 kişi) ekonomik kriz döneminde bankalarla ilişkilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını, yüzde 7,7’si (16 kişi) kredi faizlerinin yükseltildiğini, yüzde 2,4’ü (5 kişi) ilave teminat istendiğini, yüzde 1,3’ü (3 kişi) kredi borcunun tamamının hemen ödenmesinin talep edildiğini ve yüzde 51,7’si 108 kişi) hiçbir değişiklik olmadığını belirtti.

10.01.2009


 

“Filistinlileri vuran pilotları biz eğittik”

Mazlum-Der Konya Şubesi, İsrail’in geliştirdiği uçakları, silahları, bu uçakları kullanacak pilotları yıllardır Konya’da deneyip eğittiğini bildirdi.

Mazlum-Der Konya Şubesinden yapılan açıklamada, kurulduğu 1948 yılından beri Filistin halkı üzerinde ‘’her türlü zalimliği deneyen terör devleti İsrail’in katliamlarının artarak sürdüğü’’ belirtildi. Katliamların büyük oranda hava bombardımanıyla gerçekleştirildiği, cami, okul ve hastane ayrımı yapılmadan heryerin vurulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’İsrail terör devletinin hava tatbikatı yapmak için elverişli arazisi yoktur. İsrail, geliştirdiği uçakları, silahları ve bu uçakları kullanacak pilotları yıllardır Konya’da deneyip eğitmektedir. İsrailli pilotlar, ‘Anadolu Kartalı’ adı altında yapılan tatbikatlarda Konya’da edindiği bilgi birikimini Filistin halkı üzerinde kullanmaktadır. Katil uçakların bizim yaşadığımız topraklarda eğitim almasını, aldığı eğitimi inanç ve tarihi bağlarımız olan Filistinli masum insanlar üzerinde uygulamasını kabul etmemiz mümkün değildir. Hemen yapılması gereken, Konya’daki hava tatbikat anlaşmasının iptal edilmesi ve Konya halkının bu ayıptan kurtulmasıdır.’’

10.01.2009


 

Yolsuzluk raporunda eksik not

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) Raporunda yer alan 21 tavsiyeden 7’sinin tamamen, 8’inin kısmen yerine getirildiğini bildirerek, diğer tavsiyelerin yerine getirilmesine devam edildiğini belirtti.

MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in soru önergesini cevaplayan Şahin, Türkiye’nin 1 Ocak 2004 tarihinde GRECO’ya üye olduğununu hatırlattı. Şahin, GRECO çalışmalarına Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının temsilcilerinden oluşan bir heyetle, Türkiye’ye ilişkin raporların görüşülmesine de tüm bakanlık ve kurumların temsilcileriyle en geniş şekilde aktif katılım sağlandığını bildirdi. GRECO Uygunluk Raporunda, Türkiye’ye yöneltilen 21 tavsiyeden 7’sinin yerine getirildiği, 8’inin kısmen yerine getirildiği, 6’sının ise yerine getirilmediğinin kararlaştırıldığını bildiren Şahin, ‘’4 Kasım 2008’de açıklanan uyum raporunun incelenmesinde de görüldüğü gibi, raporda yer alan 21 tavsiyeden 7’si tamamen, 8’i kısmen yerine getirilmiş olup, diğer tavsiyelerin yerine getirilmesine devam edilmektedir’’ dedi.

10.01.2009


 

KOBİ’ler de borsaya açılabilecek

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) ve tüm büyüme potansiyeline sahip şirketlerin borsaya girişlerine izin veren çalışmaların tamamlandığını bildirdi.

SPK Başkanı Erol, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki işletmelerin yaklaşık yüzde 99’unun KOBİ tanımına girdiğini ifade ederek, bu işletmelerde çalışan kişi sayısının kayıtlı istihdam içindeki payının da yüzde 45,6 olduğunun altını çizdi. Erol, yeni oluşturulan bu piyasada, İMKB’nin kotasyon şartlarını sağlamayan, ancak gelişme ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlerin ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarının işlem göreceğini ifade etti. Erol, “İMKB bünyesindeki piyasa için tüm çalışmalar bitirildi. Şirketlerimiz cesur davransın, geniş bir vizyonla borsada işlem görmek için başvuruda bulunsun” dedi. SPK Başkanı Erol, şirketleri bu piyasada işlem görmeye teşvik etme amacıyla sermaye piyasası mevzuatı kapsamında sağlanabilecek halka açılma/işlem görmenin maliyetini azaltıcı ve halka açılma prosedürünü kolaylaştırıcı çeşitli avantajlar tanındığını söyledi.

10.01.2009


 

Yargıtay üyelerinden Kanadoğlu'na ziyaret

YARGITAY üyelerinden bir grup, Ergenekon soruşturması kapsamında evinde arama yapılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nu ziyaret etti.

Sabih Kanadoğlu’nu Çayyolu Koru Mahallesi’ndeki evinde ziyaret eden Yargıtay üyeleri, yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından evden ayrıldı. Kanadoğlu’nu gün içerisinde ziyaret edenler arasında, bazı Yargıtay onursal üyeleri de yer aldı.

10.01.2009


 

İran daha fazla gaz vermeye hazır

İRAN, Türkiye’ye günde 30 milyon metreküp doğal gaz verebilecek kapasiteye sahip olduğunu bildirdi.

İran Milli Doğal Gaz Şirketi’nden yapılan açıklamada, Rusya’dan Türkiye’ye verilen doğal gaz miktarının azaldığı hatırlatılarak, ‘’Türkiye’nin istemesi halinde doğal gaz ihracatının günde 30 milyon metreküpe çıkarılabileceği’’ belirtildi. Açıklamada, Türkiye’nin talebi doğrultusunda günlük doğal gaz ihracatının 12 ila 15 milyon metreküp arasında değiştiği kaydedildi. İran’da geçen yılın aksine bu sene, doğal gazın iç tüketim ve ihracatında herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtiliyor. Bu arada Rus Gazprom, Rusya’nın gönderdiği gaz ile Ukrayna’nın Avrupa’ya göndereceği gazı izlemekle yükümlü Avrupalı gözlemcilerin bölgeye gitmesi halinde Ukrayna üzerinden yeniden gaz gönderebileceklerini açıkladı.

10.01.2009


 

Çelik: Anlaşmazlık çözülmezse düzenleme yaparız

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir süreden beri bakanlık ile eczacılar arasında kamu ilaç alım protokolü konusunda yaşanan sıkıntıları değerlendirirken “Ocak 16’ya kadar bu konu aramızda çözülür çözülür. Protokola dönüşür dönüşür.

Dönüşmezse, yasal düzenlemeyse yasal düzenlemeyi de yapacağız” dedi. Türkiye Eczacılar Birliğine sorunu konuşmayı teklif ettiklerini, 4-5 maddeden söz edildiğini belirten Çelik, bunun kendileri açısından üzerinde çok rahat konuşup anlaşacakları bir konu olduğunu söyledi. Çelik, “Şimdi diyoruz ki buyurun anlaşalım. 5 maddeden bahsediyorlar. 5’i ile ilgili de bizim elimizde argümanlar var. Konuşabiliriz. Şimdi ‘ben anlaşmıyorum. Siz de kamu olarak başka alternatif bulup vatandaşın ilaç almasına yeltenemezsiniz. Hiç öyle bir yola da giremezsiniz.’ Vatandaş ilaçsız kalsın. O zaman hastaneleri de kapatalım. Bu işler bu kadar basit değil.”

10.01.2009


 

Kredi borçluları yüzde 26,6 arttı

KREDİ kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Kasım ayında, bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 26,6 oranında arttı.

Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 52,9 artarak 29 bin 171’den 44 bin 612’ye, kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı ise yüzde 14,5 yükselerek 63 bin 947’den 73 bin 249’a yükseldi. Verilere göre, 2008 yılının 11 ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 162 bin 626 olarak belirlenirken, bunun 880 bin 255’i kredi kartı borcunu ödememiş kişilerden, 282 bin 371’i de ferdi kredi borcunu ödememiş kişilerden oluştu.

10.01.2009


 

ERGENEKON CEPHANELİĞİ

‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Özel Harekât Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin’in evindeki aramalarda elde edilen bilgi ve belgelerin ışığında, Gölbaşı ilçesi girişindeki ormanlık arazide arama kazısı yapıldı. Kazı sonrasında adeta bir cephaneliğe ulaşıldı. Ele geçirilen silâh ve mühimmatlar İstanbul'a gönderildi.

EL BOMBALARI VE PLASTİK PATLAYICILAR DA VAR

Toprağın yaklaşık 20-25 santimetre altında bulunan iki poşet içerisindeki çok sayıda merminin tamamının 9 milimetre çapındaki tabancalara ait olduğu belirtildi. Kazıda bulunan 2 adet lav silâhı ile seri numaralarının bir bölümü tahrip edilmiş 10 adet el bombasının yanı sıra 10 adet sis bombasının da bulunduğu bildirildi.

OPERASYONLAR UMUTLARI ARTTIRDI

Ankara Gölbaşı’ndaki kazılarda çok sayıda çeşitli bomba ve silâhların bulunması devlet içerisindeki çetelerin tasfiyesine yönelik umutları arttırdı. Eski Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, komisyonun faaliyetleri kapsamında kayıp silâhları soruşturduklarını, fakat ‘devlet sırrı’ denilerek araştırmaların önünün kesildiğini söyledi.

ÇETELER 28 ŞUBAT’TAN CESARET ALDI

Gazeteci Avni Özgürel ise çete ve organize girişimlerin Susurluk’un ardından yaşanan 28 Şubat sürecinden cesaret aldığına işaret etti.. Eski Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar da adam öldürme yetkisini kendisinde bulan bir yapının ortaya çıkarılmasına doğru gidildiğine dikkat çekti.

Cephanelik bulundu

‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında, Gölbaşı ilçesi girişindeki bir arazide, polis tarafından yapılan arama kazısında, lav silâhları, el bombaları ve çok sayıda tabanca mermisi bulunduğu öğrenildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Çarşamba günü Ankara’da gözaltına alınan eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in evindeki aramalarda elde edilen bilgi ve belgelerin ışığında, önceki gün saat 18.00’de Gölbaşı ilçesi girişinde Samanyolu Evleri yakınındaki ormanlık arazide başlattığı silâh ve mühimmat arama çalışmalarını dün sabah saatlerinden itibaren devam ettirdi. Çok sayıda polisin metal dedektör ve dedektör köpeklerin eşliğinde yaptıkları aramalarda, şüphelenilen noktalarda iş makineleriyle kazı yapıldı.

Arama kazılarında, toprağın yaklaşık 20-25 santimetre altında bulunan iki poşet içerisindeki çok sayıda merminin tamamının 9 milimetre çapındaki tabancalara ait olduğu belirtilirken, 2 adet lav silâhı ile seri numaralarının bir bölümü tahrip edilmiş 10 adet el bombasının yanı sıra 10 adet eğitim amaçlı kullanılan ve renkli duman çıkaran sis bombasının da bulunduğu bildirildi. Ayrıca aramalar sırasında bir kutu içerisinde bulunan patlayıcı maddenin ise aydınlatma mayını olduğu değerlendirildi. Mühimmatların, kriminal polis laboratuvarınca incelendikten sonra İstanbul’a gönderileceği kaydedildi. Silâh araması yapılan alanın yakınlarında yarım saat arayla iki aracın yanması ise dikkat çekti.

10.01.2009


 

Toptan: Telâşa mahal yok

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamındaki yargı sürecini, “telâşa kapılmadan, endişe etmeden, yargıya güveni sürdürerek beklemek gerektiğini” söyledi.

Toptan: Telâşa gerek yok

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ergenekon soruşturması kapsamındaki yargı sürecini, ‘’telâşa kapılmadan, endişe etmeden, yargıya güveni sürdürerek beklemek gerektiğini’’ söyledi. Toptan, TBMM’de gazetecilerin ‘’Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yapılan kazılarda seri numaraları silinmiş el bombalarının ve bazı silâhların bulunduğuna’’ ilişkin sorularını cevaplandırdı. Gelişmeleri ‘’ilginç’’ olarak değerlendiren Toptan, ‘’İlginç... Yani o nedenle bu yargı sürecini, sağlıklı bir şekilde düşünerek, telâşa kapılmadan, endişe etmeden, yargıya güveni sürdürerek beklemek lâzım’’ diye konuştu.

10.01.2009


 

Mehmet Ali Şahin: Yargı mensuplarını rahat bırakalım

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, ‘’Hakim ve savcılarımızın yapmış oldukları yargısal faaliyetlerden dolayı ‘Cumhuriyetle hesaplaşıyorlar’ diye göstermek, bana göre yargı kurumuna yapılabilecek en büyük saygısızlıktır’’ dedi.

Bakan Şahin Turgutlu Adliye Sarayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, yargı organlarının kendilerine verilen görevlerini yasa sınırları içerisinde vicdanlarına göre en iyi şekilde yapmanın çabası içerisinde oludğunu belirterek şunlar kaydetti: “Onların, yapmış oldukları yargısal faaliyetlerden dolayı ‘Cumhuriyetle hesaplaşıyorlar’ diye göstermek, bana göre yargı kurumuna yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. Hakimlerimiz ve savcılarımız sadece görevlerini yaparlar. Bir yargısal faaliyetle ilgili olarak çok farklı yorumlar içerisinde bulunmak ve onların ‘Cumhuriyetle hesaplaşıyorlar’ gibi bir faaliyet içerisinde olduğu izlenimini uyardıracak demeçler vermek kimsenin hakkı değildir, haddi de değildir. Lütfen hakimlerimizi savcılarımızı ve yargı mensuplarını, rahat bırakalım. Onlar her türlü baskıdan uzak görevlerini en iyi şekilde yapmanın gayreti ve çabası içerisinde olsunlar.’’

10.01.2009


 

Savcı Öz'e tam zırhlı makam otomobili

“ERGENEKON” soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz’e tam zırhlı, yeni makam otomobili tahsis edildi.

Alınan bilgiye göre, savcı Zekeriya Öz’ün bir süredir kullandığı ve sadece camları zırhlı olan 2008 Model ‘’Renault Megane’’ marka otomobili değiştirildi. Zekeriya Öz’e bu aracın yerine, plakasının harf grubu ‘’Z’’ ile başlayan, tam zırhlı, Mercedes marka bir başka makam otomobili tahsis edildi. Savcı Öz’e son kullandığı 2008 model otomobilden önce verilen ve eski olduğu iddiasıyla eleştirilen ‘’Ford Taunus’’ marka bir otomobil de savcı Öz tarafından kullanılmadan değiştirilmişti. Bu arada, Avukat Turgut Kazan, Öz hakkında soruşturma açılması talebinin reddine ilişkin Adalet Bakanlığı işleminin iptali talebiyle açtığı dâvânın bir an önce sonuçlandırılması için Ankara 4. İdare Mahkemesine başvurdu.

10.01.2009


 

NY Times: Gözaltılar askeri rahatsız etti

NEW YORK Times gazetesi, son gözaltıların ardından Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un önceki gün sürpriz bir şekilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü yazdı.

Gazete, bu ziyareti “askerlerin Ergenekon’a ilişkin artan endişesi” olarak yorumladı. New York Times, “Bu askerler henüz suçlanmadı. Ancak gözaltına alınmaları, pekçok nesil boyunca dokunulmaz olarak görülen ordu içinde derin bir endişe doğurdu” diye yazdı. Ordunun dört tane darbe yaptığını da hatırlatan gazete, “Ordunun siyaset üzerindeki gücü kaybolmaya başlamasına rağmen ordu hiç inceleme tabi tutulmamıştı” diye yazdı.

10.01.2009


 

SİVAS’TAKİ ZANLILARDAN 3’Ü İSTANBUL’DA

Sivas’ta ‘’Ergenekon soruşturması’’ kapsamında gözaltına alınan zanlılardan zanlılardan daha önceki yıllarda Sivas Ülkü Ocakları Başkanlığı görevini de yürüttükleri belirtilen Oğuz B. ve Bekir Ç. ile Ersin D, emniyetteki sorgu ve işlemlerinin ardından İstanbul’a getirildi.

Zanlılarla birlikte, operasyonda ele geçirilen çok sayıdaki silâh ve mühimmat ile bol miktarda dijital materyalin de aralarında bulunduğu soruşturma çerçevesinde değerlendirilen malzemeler de İstanbul’a götürüldü.

10.01.2009


 

KILINÇ, SUSMA HAKKINI KULLANIYOR

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın avukatı Hasan Gürbüz, Kılınç’ın, avukatı Buzoğlu’nun gözaltına alınmasını protesto etmek için ifade vermediğini kaydederek, ‘’Tuncer Paşa, avukatı Mustafa Hüseyin Buzoğlu gözaltına alındığı için susma hakkını kullanıyor’’ dedi.

10.01.2009


 

Yeni Başmüzakereci Bağış

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Avrupa Birliği makamlarıyla tam üyelik görüşmelerinde ‘’Başmüzakereci’’ görevini yürütmek üzere Devlet Bakanlığı’na atandı.

Egemen Bağış’ın atama kararı, Resmî Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yer aldı. Bağış, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’Cumhuriyet’in ilânından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi olarak ilân ettiği Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerinin sorumluluğunu üstlenmenin, kendisi için büyük bir onur olduğunu’’ ifade ederek, ‘’Başbakanımızın güvenine lâyık olmak için elimden geleni yapacağım’’ dedi.

10.01.2009


 

Emniyetten fotoğraflı cevap

İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü, Ergenekon zanlılarının kaldığı nezarethanenin soğuk olduğu yönündeki iddialara fotoğraflarla cevap verdi.

Emniyet, sağlıklı şartlarda, olduğu görülen nezarethane fotoğraflarını internet sitesinde yayınladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “08 Ocak 2009 tarihinde bazı basın yayın kuruluşlarında gözaltındaki şahısların avukatları ve yakınlarının beyanlarına istinaden ‘nezarethane şartlarının soğuk ve elverişsiz olduğu’ iddialarına yer verildiği görülmüştür. Emniyet Müdürlüğümüz nezarethanelerinin görüntüleri www.iem.gov.tr adresindemi web sitemizde bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

10.01.2009


 

Elkatmış: Ergenekon önemli bir fırsat

ANKARA Gölbaşı’ndaki kazılarda çok sayıda çeşitli bomba ve silâhların bulunması devlet içerisindeki çetelerin tasfiyesine yönelik umutları arttırdı.

Son gelişmeleri haber kanallarındaki canlı yayınlarda değerlendiren uzmanlar, kimsenin dokunulmazlığının olmadığını vurgulayarak şüphelilerin avukatlığına soyunulmaması gerektiğini belirtti.

Eski Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, komisyonun faaliyetleri kapsamında kayıp silâhları soruşturduklarını, fakat ‘devlet sırrı’ denilerek araştırmaların önünün kesildiğini söyledi. Ergenekon soruşturmasının faili meçhullerin aydınlatılması açısından bir fırsat olduğunu vurgulayan Elkatmış, “Soruşturma sürecini görünce umutlanıyorum, fakat gösterilen tepkilere de bakınca ümitsizliğe düşüyorum. Bu süreçte kimse avukatlığa soyunmamalı. Kimsenin de devletin üst kademelerinde uzun yıllar görev yaptı diye dokunulmazlığı olamaz” diye konuştu.

10.01.2009


 

ÖZGÜREL: ÇETELER 28 ŞUBAT’TAN CESARET ALDI

Gazetecİ Avni Özgürel de Elkatmış gibi Susurluk soruşturmasının tam olarak yapılamadığını ve sorumluların yargılanamadığını hatırlattı.

Özgürel, çete ve organize girişimlerin Susurluk’un ardından yaşanan 28 Şubat sürecinden cesaret aldığına dikkat çekti. Eski Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar ise adam öldürme yetkisini kendisinde bulan bir yapının ortaya çıkarılmasına doğru gidildiğine dikkat çekerken, bu süreçte siyasilerin avukat ya da savcılık yapmaması gerektiğini belirtti.

10.01.2009


 

TÜRKÖNE: CHP İLE ERGENEKON’UN İDEOLOJİSİ AYNI

YAZAR Mümtaz’er Türköne ise bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Yavuz hırsız misali, suçu bastırmak amacıyla, can havliyle” Ergenekon’u savunduğunu öne sürdü.

Türköne, CHP ile Ergenekon arasında ideolojik bakımdan hiçbir fark olmadığını da savundu. Siyasilerin daha dikkatli ve özenli bir üslûp kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Türköne, “Kimsenin yargıçları baskı altına almaya hakkı yok” dedi.

10.01.2009


 

TÜRKÖNE: CHP İLE ERGENEKON’UN İDEOLOJİSİ AYNI

YAZAR Mümtaz’er Türköne ise bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Yavuz hırsız misali, suçu bastırmak amacıyla, can havliyle” Ergenekon’u savunduğunu öne sürdü.

Türköne, CHP ile Ergenekon arasında ideolojik bakımdan hiçbir fark olmadığını da savundu. Siyasilerin daha dikkatli ve özenli bir üslûp kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Türköne, “Kimsenin yargıçları baskı altına almaya hakkı yok” dedi.

10.01.2009


 

Sosyal Güvenlik Kurumu imaj yeniliyor

ANKARA Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, hizmeti vatandaşın ayağına götürecek olan Sosyal Güvenlik Merkezleri’nin (SGM) faaliyete geçmesi için hazırlıkları tamamladı.

Başkent sınırları içindeki 17 İlçe ve merkezde ilk defa açılacak olan SGM’lerin hizmete geçmesi için gün sayıldığını kaydeden, Ankara İl Müdürü Ali Pekten, “SGM’ler vatandaş odaklı hizmetlerin en önemli göstergesi olacaktır. Ankara İl Müdürlüğü olarak hizmete hazır hale getirdiğimiz bu merkezlerimizde görev yapacak olan yaklaşık 250 personelin eğitimlerini de tamamladık Sosyal Güvenlik Merkezlerimizle hizmeti vatandaşın ayağına götüreceğiz” dedi. Devredilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nda halen faaliyet gösteren 10 müdürlük de Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte Sosyal Güvenlik Merkezlerine dönüştürülerek Ankara İl Müdürlüğüne bağlandı. Yeni açılacak olanlarla birlikte Ankara İl Müdürlüğüne bağlı 27 SGM’nin altyapı hazırlıkları da tamamlandı. Sosyal Güvenlik Merkezi binalarının fizikî altyapılarının kaliteli ve verimli hizmet sunumuna uygun hale getirildiğine vurgulayan Ali Pekten, “Hizmete hazır hale getirdiğimiz SGM’lerimizle hem personelimiz hem de vatandaşlarımızı memnun etmeyi amaçlıyoruz. Ankara Merkez’de ihtisaslaşmış birimleri bir arada toplayacağımız ‘Sosyal Güvenlik Sarayı’ ile hizmetlerimizi daha verimli hale getirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

AHMET TERZİ

10.01.2009


 

Ölmeden mezar alıyorlar

ANKARA Büyükşehir Belediyesine bağlı 3 mezarlık alanında, vatandaşların bir kısmı aile bireyleri ile aynı alana gömülmek için vefatından önce birden fazla mezar yeri satın alıyor.

Başkentte Karşıyaka, Cebeci Asrî Mezarlığı ve Sincan Çimşit olmak üzere 3 adet mezarlığa defin yapılıyor. Karşıyaka Mezarlığı’nın 3 yıl boyunca Ankara’nın ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu bildiren yetkililer, şehir genelinde günde ortalama 30 civarında defin işlemi gerçekleştirildiğini belirtti. Önümüzdeki dönemlerde faaliyete geçirilmek üzere Samsun yolu üzerindeki Ortaköy Kayaş Mezarlığı’nda çalışmaların sürdüğünü ifade eden yetkililer, gasilhane, morg, cami gibi tesislerin tamamlanması halinde bölgede defin işleminin yapılabileceğini kaydetti. Ölmeden mezarlık yeri alma yönünde taleplerle karşılaştıklarını ifade eden yetkililer, bu konuda şu bilgileri verdi: ‘’Cebeci Asrî Mezarlığı’nda bir kişi için aile mezarlığından yer satın almanın bedeli 13 bin TL olarak belirlendi. Ücret daha düşük olsa Ankara’da 6 ay için mezarlık yeri kalmazdı. Bu mezarın standart ölçüleri, uzunluk 2 metre 10 santimetre, genişliği ise 1 metre 40 santimetre. Karşıyaka’da aile mezarlık ücreti ise 7 bin 800 TL’dir. Geçen ay bir kişi evini satıp 12 adet mezar yeri satın aldı. Gümüşhane, Güney Doğu Anadolu gibi bazı bölgelerden gelip Ankara’da yaşayanlar aynı yerlere gömülmek istiyorlar.

Bu arada, normal toprak mezar için 165 TL, lahit mezar için ise 330 TL ücret ödeniyor. Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla, kefen, yıkama, morg, cenaze taşıma ücreti ve mezar tahtasından ücret alınmamaya başlandı. Ücret alınmayan işlemlerin bedeli 85 TL’dir. Bu arada, 90 TL olan mezarlık ruhsat bedeli de 50 TL’ye indirildi. Bu kararlar geçen Temmuz ayında alındı.’’ YILDA 60-70 TALEP AİLE mezarlığı yaptırmak için her hafta birkaç talep geldiğini bildiren yetkililer, yılda 60-70 civarında bu yöndeki talepleri karşıladıklarını söyledi. Mükerrer definden ücret alınmadığını belirten yetkililer, ‘’Bu koşulun gerçekleşmesi için bir kişinin defininin üzerinden 5 yıl geçmesi, vefat edenin akrabası olması ve mükerrer defin yapılacak kişinin mirasçılarının izni gerekiyor’’ dedi. Vatandaşlara en iyi hizmeti vermenin çabası içinde olduklarını ifade eden yetkililer, personele özellikle ‘’bahşiş’’ adı altında herhangi bir ücret ödenmemesini ve şikâyetçi oldukları konuları ‘’ALO 153’’e bildirmelerini istedi.

10.01.2009


 

Orada 269 köy var, karlar ardında

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 29 dereceyle Erzurum’da ölçüldü.

Bölgede, 269 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Erzurum’da 29, Ardahan’da 22, Kars’ta 21, Iğdır’da 14, Ağrı’da 10 Erzincan’da 8 derece ölçüldü. Bölgede bugün beklenen en yüksek hava sıcaklıkları ise Erzurum ve Ardahan’da eksi 13, Kars’ta eksi 10, Ağrı’da eksi 9, Erzincan ve Iğdır’da 2 derece. Yetkililer, Erzurum, Kars ve Ardahan’da bugün kısa süreli hafif kar yağışının beklendiğini belirterek, önümüzdeki günlerde kar yağışının beklenmediğini ve sıcaklıkların aynı seviyelerde seyretmesinin tahmin edildiğini kaydettiler. Bu arada, Ardahan’da bazı araçların yakıt depoları dondu. İl Özel İdareleri Genel Sekreterliklerinden alınan bilgiye göre, bölgede 269 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Erzurum’da 115, Erzincan’da 87, Bingöl’de 51, Iğdır’da 11 ve Muş’ta 5 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu ifade eden yetkililer, yolların ulaşıma açılması için yapılan çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti.

10.01.2009


 

Yollar, minik Süreyya için açıldı

VAN'IN Muradiye ilçesinde kar yüzünden yolu ulaşıma kapalı olan köyde rahatsızlanan 4 yaşındaki kız çocuğu, sağlık ekiplerinin zorlu yolculuğunun ardından hastaneye ulaştırıldı.

İlçeye bağlı 42 kilometre uzaklıktaki Akçift Köyünde yaşayan Sapdağ ailesinin 4 yaşındaki kızı Süreyya rahatsızlandı. Köy yolunun ulaşıma kapalı olması sebebiyle hastaneye götürülemeyen kız çocuğunun durumunun giderek ağırlaşması üzerine ailesi yardım istedi. Sağlık Müdürlüğü acil sağlık ekipleri, yardım çağrısı üzerine greyder ve kar savurma aracıyla yola çıktı. Yaklaşık 4 saat süren zorlu yolculuğun ardından köye ulaşan ekipler, Süreyya Sapdağ’a ilk müdahaleyi yaptı. Sapdağ, daha sonra, Muradiye Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

10.01.2009


 

Demir yolu yenilendi hız arttı

TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, yenileme çalışmalarının yürütüldüğü 130 kilometrelik İzmir-Aydın demir yolunda ilk kez test sürüşü yapıldığını ve tren hızının 120 kilometreden 147 kilometreye ulaşabildiğini tesbit ettiklerini belirtti.

Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 milyon TL’ye mal olacak yoldaki yenileme çalışmalarında, Ortaklar-Aydın arasındaki 30 kilometrelik bölümün tamamlandığını, 14 kilometrelik mesafe kaldığını bildirdi. Yolun tamamının hizmete girmesiyle İzmir-Aydın-Denizli arasında ulaşım süresinin önemli ölçüde kısalacağını belirten Eriş, şu bilgileri verdi: ‘’İzmir-Aydın demir yolu 134 kilometre. Daha öncede bahsedildiği gibi buradaki çalışmanın özelliği, Türkiye’de ilk kez bu kadar uzun mesafede bir yolun altyapısının da rehabilite edilerek yenilemenin yapılması. Aydın-İzmir ve Selçuk-Çamlık arasındaki yenileme çalışmasının da tamamlanmasıyla 2 ay içinde bitirilmesi planlanıyor. 2008 yılında 30 milyon TL harcama yapıldı. 2009 yılı için 10 milyon TL’lik daha bir para harcanacak. Çalışmalar bittiğinde İzmir-Denizli arasında demir yolu ile ulaşım 6 saatten 3-3,5 saate inmiş olacak.’’

10.01.2009


 

Bu evlilik yaşı bize uymadı

MEDENÎ Kanun’da, evlenme yaşının 15’ten 17’ye yükseltilmesinin hakim izniyle evlenmek için aile mahkemelerinde açılan dâvâ sayısını arttırdığı bildirildi.

Evlenebilmek için erkeklerin 17, kızların da 15 yaşını doldurmuş olmasını şart koşan düzenleme, 2002 yılının Ocak ayında yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda kadın ve erkeklerde 17 olarak eşitlendi. Aile mahkemesinde açılabilecek dâvâ ve hakim izni ile evlenme yaşı ise daha önce erkeklerde 15, kızlarda 14 iken yeni kanunla her ikisinde de 16’ya yükseltildi. Kız kaçırma olaylarının azaltılması ve nikâhsız birlikte yaşamayı önlemek amacıyla yapılan hakim izni ile evlenmede hakim, anne, baba veya vasiyi dinliyor. Ancak, dinleme imkânı yoksa evlenme izni için haklı gerekçelerin bulunması zorunluluğunu dikkate alarak karar verebiliyor. Veli veya vasi, kötü niyetle 17 yaşına girmiş gencin evlenmesine izin vermiyorsa, küçük veya kısıtlı, mahkemeye başvurarak hakimden evlenme izni isteyebiliyor. Hakim, haklı sebep olmaksızın izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra, bu durumda da evlenme izni verebiliyor.

10.01.2009


 

Enerji savaşları

ERCİYES Üniversitesi (EÜ) İzzet Bayraktar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kaya, ‘’Su kaynaklarını elinde bulunduran, suyu çok iyi kullanan, kendi kendine yetebilecek gıda üretimine sahip olan, kısıtlı da olsa enerji kaynaklarını doğru kullanan ülkeler gelecekte söz sahibi olacak’’ dedi.

Prof. Dr. Kaya, yaptığı açıklamada, tarih boyunca fosil kaynaklı enerji alanları (petrol, kömür), ırk ve din ayrıcalığı gibi sebeplerle ülkeler arasında savaş ve çatışmalar yaşandığını, son zamanlarda ise ekonomik sebeplere dayalı savaşlar görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Kaya, insanoğlunun, bulduğu enerjiyi bir şekilde kullandıktan sonra ikinci defa başka bir amaçla da kullanmanın yollarını aradığını kaydederek, şöyle konuştu: ‘’İnsanoğlu hovardaca harcadığı enerji kaynaklarının giderek azaldığını görünce bu enerjiyi tekrar tekrar kullanmanın yollarını aramaya başladı. Bununla da enerji ihtiyacını artık karşılayamaz hale geldi. İnsanoğlu yeni enerji kaynakları bulmak zorunda. Artan insan nüfusu sebebiyle gıda ve doğal kaynaklar stratejik hale geldi. Bundan sonra insanoğlu gıdayı, çevreyi ve enerji kaynaklarını çok akılcı kullanmak zorunda.’’ Kaya, su kaynaklarını elinde bulunduran ve suyu çok iyi kullanan, kendi kendine yetebilecek gıda üretimine sahip olan, kısıtlı da olsa enerji kaynaklarını çok doğru kullanan ülkelerin gelecekte söz sahibi olacağını kaydetti.

10.01.2009


 

Dünyanın en hafif laptopu

ÖNDE gelen yazılım ve donanım şirketlerinden Sony, dünyanın en hafif ve 8 inch ekran boyutuna sahip dizüstü bilgisayarını üretti.

Sony’nin ‘’VAIO P’’ serisinden olan ‘’Lifestyle PC’’ bilgisayarları, 20 santimetrelik ekrana ve yaklaşık 650 gram ağırlığa sahip. Neredeyse bir cep telefonu kadar ince olan bilgisayar Windows Vista işletim sistemi ile çalışıyor. Sony’nin 1600*768 ekran çözünürlüğüne sahip bilgisayarı, aynı zamanda entegre 3G (Üçüncü nesil) mobil iletişim kartına sahip. Bilgisayarda ayrıca 802.11n kablosuz internet erişimi, bluetooth, internet kamerası ve 4 saat çalışan pil bulunuyor. Bilgisayarda Intel’in küçük bilgisayarlar için ürettiği Atom (1,33 GHz) işlemci, 2 GB RAM ve 60 GB harddisk de yer alıyor. VGN-P598E/Q ürün kodlu bilgisayar, yurt dışında 1499 dolardan satışa sunulacak. Şubat ayında satışına başlanacak bilgisayar için bugünden itibaren www.sony.com/pr/pseries internet adresinden ön talep yapılması gerekiyor.

10.01.2009


 

Bir garip ceza

KONYA’DA bir vatandaşa ait traktörün plâkasına, İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nden ve otobandan geçiş ücretini ödemediği için para cezası kesildi.

1968 model traktörün sahibi Ahmet Öksüz, bugüne kadar traktörünün İstanbul’a gitmek bir yana Konya dışına bile çıkmadığını söyledi. Tebligattaki cezanın 30 günde ödenmesinin istendiğini hatırlatan Öksüz, hatanın düzeltilmesi için bazı gi-rişimlerde bulunduğunu ifade ederek, “Traktörümle İstanbul’a gitmediğimi ispatlamaya çalışıyorum. Cezayı ödemem için bana 30 gün süre verdiler. Şimdi bana cezayı kesen bölge müdürlüğüne itiraz edeceğim. Bu arada süre geçerse bir de cezalı duruma düşeceğim. Ne yapacağımı şaşırdım” dedi.

10.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır