"Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

İsrail ateşkes için Obama’yı bekliyor

Lübnan’da BM’ye bağlı barış gücü UNİFİL’in eski sözcüsü, Orta Doğu uzmanı Timur Göksel, ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın Washington yönetimini gelecek hafta başında devralacağını hatırlatarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını bu tarihten önce sona erdireceğini düşündüğünü söyledi.

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlığı üstlenecek olan ilk siyahi lider Barack Obama’ya kamuoyu desteğinin ve beklentilerin, diğer Amerikan başkanlarından daha fazla olduğu görülüyor. Associated Press-GfK tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Amerikalıların yüzde 65’i Obama’nın ortalamanın üstünde ya da daha iyi bir başkan olacağına, yüzde 28’i ise önemli biri olacağına inanıyor. ABD Başkanı George Bush’un başkanlığı devralacağı yemin töreni öncesinde yapılan benzer bir araştırmada, o dönem Bush’un daha iyi ya da ortalamanın üstünde olacağına inananların oranı yüzde 47’ydi. Bu oran, eski başkan Bill Clinton için yine yemin töreninden hemen önce yüzde 56, eski başkan baba George Bush içinse yüzde 38’di. AP-GfK araştırmasında, ekonomik kriz konusunda da Obama’nın başarılı olacağı düşüncesinin öne çıktığı görülüyor.

İSRAİL, ATEŞKES İÇİN OBAMA’YI BEKLİYOR

Öte yandan Lübnan’da BM’ye bağlı barış gücü UNIFIL’in eski sözcüsü, Orta Doğu uzmanı Timur Göksel, ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın Washington yönetimini gelecek hafta başında devralacağını hatırlatarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını bu tarihten önce sona erdireceğini düşündüğünü söyledi. Göksel, İsrail’in Gazze saldırıları hakkında değerlendirmede, İsrail’in Gazze’ye saldırmasında çıkarları olduğunu belirterek, en büyük amacının Orta Doğu’da kaybettiği caydırıcılığı tekrar kazanmak ve Hamas’a ders vermek olduğunu kaydetti. İsrail’e gerçek anlamda ne ABD, ne de Arap ülkelerinden baskının söz konusu olduğunu ifade eden Göksel, Arap dünyası halklarının seslerini ise kimsenin dinlemediğini söyledi. Göksel, Avrupa’nın ise gelişmeler üzerine fazla etkisinin olamayacağını belirtti. “İsrail bu işi bir iki gün içinde bitirmek zorunda” diyen Göksel, ABD’nin yeni başkanı Obama’nın Beyaz Sarayı devralacağı tarihe dikkati çekti ve İsrail’in saldırılarını bu tarihten önce bitireceğini düşündüğünü, bunun da İsrail’in işine geleceğini ifade etti. Hızlanan ateşkes çabalarını buna bağlayan Göksel, İsrail’in son bir vuruşla maksimum zararı verip Hamas ve Gazze’ye, “Biz bu işi kazandık, istediğimiz oldu” mesajını vermek istediğini belirtti.

İsrail’in bundan sonra zafer ilân edip saldırılarını kendiliğinden ateşkes olmadan da durdurabileceğini kaydeden Göksel, zaten ateşkes olmasının İsrail ile Hamas arasında bir antlaşma sağlanması anlamına gelemeyeceğini bildirdi. Göksel, bölgede artık askeri hedef kalmadığına işaret ederken, bundan sonraki adımın işgal olacağını, İsrail’in ise böyle bir adımı atacağını sanmadığını, çünkü bunun İsrail’e “pahalıya patlayabileceğini” söyledi. Washington / aa

17.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail ateşkes için Obama’yı bekliyor

  Kızılay ve Kızılhaç İsrail’i kınadı

  Gazze’de maddî hasar 1,4 milyar dolar

  CIA şefi suyla işkenceyi savundu

  Kâbe’de üzücü kaza

  İsrail’in ‘savaş suçu’ soruşturulmalı

  Araplar ‘birlik’ olamadı

  Livni ateşkes için Washington’da

  Gazze savaşında ‘son perde’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır