"Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

HUKUK VE İNSAN HAKLARI

Obama'nın “eski nefretlerin geride bırakıldığı yeni bir barış dönemine önderlik etmek”ten söz ederken, “Sadece güç bizi koruyamaz. Canımızın istediğini yapamayız” demesi ve “Güvenliğimiz ve ideallerimiz arasında tercih yapmayı reddediyorum” diyerek, hukukun üstünlüğü ile insan haklarını garanti eden yaklaşımı öne çıkarması, Bush dönemi politikalarını devam ettirmeyeceğinin işareti olarak değerlendirildi.

FİLİSTİN'DE NE YAPACAK?

Amerikan toplumunun “Hıristiyan, Müslüman, Yahudi, Hindu ve inançsızlardan müteşekkil bir toplum” olduğunu vurguladıktan sonra İslâm dünyasına seslenirken “Ortak çıkarlara ve karşılıklı saygıya dayalı yeni bir yol arıyoruz” mesajı veren yeni ABD Başkanının, özellikle Filistin sorunuyla ilgili olarak nasıl bir politika izleyeceği ve Gazze saldırısını yeni bitiren İsrail'le ilişkilerini nasıl tanzim edeceği merak konusu.

Özellİkle Orta Doğu’da yaşayanlardan bazıları, Obama’nın değişik kültürlerden oluşmuş bir aileden gelmesinin kendilerini “daha iyi anlamasına” yardımcı olacağını düşünseler de özellikle son haftalarda Gazze’de yaşanan insanlık felaketi, Obama’nın bölgede ABD politikalarını değiştirebileceği konusunda şüpheleri artırdı. Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da kuyumcu dükkanı olan Salih el Muhaisen, Obama’nın seçilmesini “büyük coşku” ile karşıladı ve “Onun, Arapların acılarını anlayabileceğini sanıyorum” dedi. Obama’nın İsrail’in Gazze saldırısını kınamamasının endişelerini artırdığını belirten Muhaisen, “Sessiz kalmasına rağmen onu seviyorum. Aynı kandan olduğumuzu hissediyorum” diye konuştu. Obama göreve başlama konuşmasında İslâm dünyasına seslenirken, “karşılıklı çıkar ve saygıya dayanan yeni bir başlangıç yapmak istediğini” söylemişti. Obama, konuşmasına “iktidara yolsuzluk ve kandırarak, muhalefeti susturarak gelenler, bilin ki tarihin ters tarafındasınız. Ama yine de sıktığınız yumruğu açmaya niyetliyseniz, biz de elimizi uzatacağız” ifadesini kullanmıştı.

Obama’nın canlı yayınlanan konuşmasının bu bölümünde El Cezire televizyon sunucusu yayında, bu sözlerin 4 yıl önce eski ABD Başkanı George W. Bush’un söyledikleri ile “keskin bir karşıtlık içinde” olduğunu söylemek için araya girdi.

SOKAKTAKİLER MEMNUN

Mısır’ın başşehri Kahire’deki El Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Diaa Raşvan ise İslam dünyasında sokaktakileri memnun edecek olan bu sözlerin, aynı ülkelerdeki bazı yöneticileri endişeye sevk edebileceğine işaret etti. Raşvan, “Çünkü (Obama), bazıları da Müslüman dünyasında olan yolsuzluk ve baskı ile yönetimde kalan yöneticileri hedef aldı ve ‘Amerika sizinle mücadele edecek’ dedi” ifadesini kullandı.

IRAKLILAR UMUTLU

IraklIlarIn da Obama hakkında karışık duygular içinde oldukları gözlendi. Bağdatlı kırtasiye dükkanı sahibi Ali Selam, “Siyah bir başkanın göreve başladığı bugün, Amerika için büyük bir gün. İşte bu gerçek demokrasi ve halkın mücadelesinin sonucu” derken, Musul’da yaşayan ilkokul öğretmeni bayan Muna Abdülrezzak, Iraklıların “Irak’ı harap eden” Bush’la ilgili kötü anıları olduğunu belirtti ve “Umarız Obama, daha sorumlu davranır” dedi.

İRANLILAR TEMKİNLİ

ABD’nİn, nükleer politikası sebebiyle büyük anlaşmazlık içinde olduğu İran’da ise 27 yaşında bir ev kadını olan Mehnaz Abbasi, “iki ülkenin ilişkilerini yeniden başlatmasını ve ABD’ye gitmek için vize alabilmeyi ümit ettiğini” söyledi. Başşehir Tahran’da oto tamircisi olan Rahmet Saburi ise “Obama, ilişkileri değiştirmek için hiçbir şey yapamaz. İran, İsrail’i sevmiyor, ama Obama seviyor. İkisi yan yana gelemez” dedi.

Solana: Diplomasi için büyük şans

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Obama’nın çok taraflı diplomasi için bir şans olduğunu söyledi. Solana, İngiliz Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, yeni Amerikan yönetiminin ABD ile Avrupa’nın çok taraflı diplomasideki taahhütlerini yenilemek için bir şans olduğunu belirtti ve yeni ABD Başkanı Barack Obama’nın yemin töreninin ‘’özel bir an’’ olduğunu ifade etti.

Mandela: Umudun yeni sesi

Güney Afrika eski devlet başkanı Nelson Mandela, Obama’yı dünya için “umudun yeni sesi” olarak selamladı. Mandela, Obama’ya and içmeden önce iletilen mektubunda, “Sayın Başkan, siz bu sorunlarla mücadele edilebileceği, gerçekten de dünyayı değiştirebileceğimiz ve daha iyi bir yer haline getirebileceğimiz konusunda yeni bir umudun sesi oldunuz” görüşüne yer verdi.

DÜNYAYA ÜMİT VERDİ Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’yı, ‘’Amerikan rüyasını’’ gerçekleştiren en iyi kişi olarak takdir ettiğini söyledi. Steinmeier, Bild gazetesine verdiği demeçte, tüm dünyanın Obama’nın ‘’etkileyici konuşmasını’’ dinlediğini belirterek, Obama’nın ekonomik açıdan yeni bir başlangıç ve aktif bir iklim politikası öngören, fakir insanları da ihmal etmeyen yeni bir program oluşturduğunu savundu. Barack Obama ve Hillary Clinton’un dünyada daha fazla ortak, daha az düşman olması için çalışmak istediklerini kaydeden Steinmeier, bu sebeple ABD’nin Orta Doğu politikasında yakın zamanda daha fazla diplomatik çaba harcanmasını beklediğini, bunun bölgedeki barış ümidini artırdığını, kendilerinin de Washington ile çalışacaklarını belirtti.

İslâm’a yeni yaklaşım

Pakİstan’da Cemaat-i İslami’nin Başkan Yardımcısı Hurşid Ahmed, Obama’nın eski Başkan George Bush’un İslam’a karşı tavrını bir kenara bırakması gerektiğini söyledi. Obama’nın “İslâm alemine karşı yeni yaklaşım” vaatlerini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ahmed, “Bush’un tavır ve siyaseti ABD ile Amerikalıları bir tarafa, İslam alemini başka bir tarafa koymuştu. Obama gerçek davalarla ilgilenmeli ve Bush’un siyasetini radikal olarak ciddi biçimde terk etmek için çalışmalıdır” ifadesini kullandı.

Irak hükümeti memnun

Irak Hükümeti, yeni ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak’taki Amerikan askerlerini sorumlu şekilde geri çekme sözü vermesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı. Hükümet sözcüsü Ali el Debbağ, Irak güvenlik güçlerinin iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşmasında belirlenen çekilme takvimine uymak amacıyla “tümüyle hazır olmak amacıyla elinden gelenin en iyisini” yaptığını söyledi. Anlaşmaya göre, Irak’taki Amerikan askerlerinin 2011 yılının sonunda tümüyle çekilmiş olması gerekiyor.

İlk icraatı Guantanamo

Yemİn ederek göreve başlayan ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk icraatı, Guantanamo’daki savaş suçları mahkemelerinin askeri savcılarına, karara bağlanmamış davaların 120 gün süreyle durdurulmasını istemeleri emrini vermek oldu. Obama, Guantanamo kampını kapatacağı sözünü vermişti. İnsan hakları savunucuları ve askeri savunma avukatları Obama’ya, askeri komisyonlar olarak bilinen özel mahkemeleri durdurması ve buralarda görülen davaları Amerikan mahkemelerine taşıması çağrısında bulunmuşlardı.

22.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  HUKUK VE İNSAN HAKLARI

  İsrail, Türkiye’nin tepkisini beklemiyordu

  İsrail: Gazze’den tamamen çekildik

  Irak’ta demografiyle oynanıyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır