"Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

EL ARABİYE TELEVİZYONUNA KONUŞTU

“İslâm dünyasına karşı görevim, Amerikalıların düşmanınız olmadığını iletmek. Bazan hatalar yapıyoruz. Ancak ABD ile İslâm dünyası arasında sadece 20-30 yıl önce mevcut olan saygı ve ortaklığı yeniden oluşturamamamız için bir sebep yok.”

MÜSLÜMANLARI DAHA ÇOK DİNLEYECEĞİZ

“Çocukluğumda birkaç yıl Endonezya'da yaşadım, daha sonra gittiğim Müslüman ülkelerde de insanların ortak umutlar ve hayaller taşıdığını gözledim. Bundan sonra Müslümanlarla daha çok konuşacağız ve onları daha fazla dinleyeceğiz.”

ABD’nİn yeni başkanı Barack Obama, Dubai’den Arapça yayın yapan El Arabiye televizyonuna verdiği demeçte, “Müslüman dünyasına karşı görevim, Amerikalıların sizin düşmanınız olmadığını iletmek” dedi. Barack Obama, “Bazen hatalar yapıyoruz, mükemmel değiliz, ancak bizim geçmişimize bakarsanız, Amerika’nIn bir koloni olarak doğmadığını görürsünüz. Amerika ile Müslüman dünyası arasında sadece 20-30 yıl önce mevcut olan saygı ve ortaklığı yeniden oluşturamamamız için bir sebep yok” diye konuştu.

Çocukluğunda birkaç yıl Endonezya’da yaşadığını hatırlatan Obama, daha sonra gittiği Müslüman ülkelerde de insanların, inancı ne olursa olsun, ortak umutlar ve hayaller taşıdığını gözlediğini anlattı. Obama, Müslümanlarla ilişkilerde bundan sonra onlarla daha çok konuşulacağını ve onları daha fazla dinleyeceklerini kaydetti.

Barack Obama, Müslüman bir ülke başşehrinden dünya Müslümanlarına hitap edeceği yönünde daha önce verdiği sözü de yinelerken, bunu nerede ve ne zaman yapabileceğini ilişkin ise bilgi vermedi. Obama, terör örgütü El Kaide’nin açıklamalarını da “İflas etmiş görüşler” diye nitelendirdi.

Amerikan ABC televizyonu, Obama’nın başkan olarak göreve başladıktan sonra ilk resmî demecini El Arabiye’ye verdiğini duyurdu.

Obama, İran yönetimine de bir mesaj göndererek, “İran gibi ülkeler, sıkılmış yumruklarını açmaya isteklilerse karşılarında bizim onlara uzanmış elimizi bulacaklar” dedi.

Başkan Obama, gelecek birkaç ayda yaklaşımlarını gözden geçirerek belirleyeceklerini kaydederek, “Bizim İran’la ilişkilerimizde, diplomasi dahil bütün güç araçlarını kullandığımızdan emin olmamız önemli” diye konuştu. Obama’dan önce ABD’nin BM’deki yeni daimi temsilcisi Susan Rice da yeni yönetimin İran ile doğrudan diplomasiye girişeceğini duyurmuştu. Obama, Orta Doğu sorununa ilişkin olarak da İsraillilerin ve

Filistinlilerin artık görüşme masasına dönmesinin zamanının geldiğini söyledi. ABD’nin yeni Orta Doğu temsilcisi George Mitchell, gelecek günlerde bölgede ilk temaslarını yapacak. Washington / aa

28.01.2009


 

Beyaz sayfaya hazırız

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD Başkanı Barack Obama’ya Herald Tribune ve New York Times’da yayınlanan bir açık mektup gönderdiklerini hatırlatarak şöyle dedi: “Her şeyden önce Amerika yeni bir sayfa açmak istiyor. Gelin, bu fırsatı beraber değerlendirelim.”

Fas’In Rabat şehrinde dün başlayan 8. İKT Enformasyon Bakanları toplantısından önce Türk gazetecilere açıklama yapan İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslâm dünyasının ABD ile ilişkileri konusunda iyimser olduklarını belirtti.

20 Ocakta ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’ya Herald Tribune ve New York Times’da yayımlanan açık mektup gönderdiklerini de söyleyen İKT Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mektupta birçok unsur var. Her şeyden önce Amerika yeni bir sayfa açmak istiyor. Amerika’da yeni bir fırsat doğuyor. Gelin bu fırsatı beraber değerlendirelim. Obama görevi devralırken ve seçim konuşmalarında İslâm dünyasıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi. Biz de diyoruz ki 1,5 milyar Müslüman adına, bu fırsatı yaratmak istiyoruz. Yeter ki karşılıklı güven olsun, karşılıklı saygı olsun. İslâm dünyasının meseleleri doğru bir şekilde anlaşılsın.”

Obama’nın yakın zamanda özel temsilci atayacağını belirten İhsanoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın 1996’da İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezini (IRCICA) ziyaret ettiğini ve o dönemde ilk kez dinlerarası diyalog toplantısı düzenlendiğini hatırlattı.

İhsanoğlu, “Başkan Obama’nın bu konuya önem verdiğini biliyoruz. Biz ümitvarız, biz iyimser olarak bakıyoruz. Bütün mesele hangi adımların atılacağı ve bu sekiz senedir yapılan hataların hangi tedbirlerle düzeltileceği meselesine bağlıdır. Ümidimizi ve iyimserliğimizi bir müddet için koruyacağız” dedi. Obama’nın ilk 100 gün içinde bir İslam ülkesini ziyaret ederek, İslam dünyasına yönelik konuşma yapacağıyla ilgili açıklaması konusunda da İhsanoğlu, bu adımın çok önemli olduğunu belirterek, “Oradan İslâm dünyasına hitap edeceğini söylemesi, İslâm dünyasının önemini idrak ettiğini gösterir. Ve burada bir uçaksavar gemisinden, bir savaş uçağından hitap etmesi değil, demokratik bir İslâm ülkesinden hitap etmesi bana mantıklı geliyor” diye konuştu. Rabat / aa

28.01.2009


 

Gazze, toplama kampı gibi

İsrail ordusunun, kuzeyinden güneyine, üç hafta boyunca sürdürdüğü saldırılardan sonra Gazze Şeridi hayalet şehir görünümünde. Ürdün’den gelen, aslen Gazzeli olan psikiyatr Rawya Borno Gazze’yi İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudiler için kurulan “toplama kampları”na benzeterek, İsrail’i suçluyor: “İsrailliler soykırımı unutmadılar, affetmediler. Her daim soykırımı anlatıyorlar. Peki, Filistinlilerin başına gelenler nedir? Bu çocuklar da asla unutmayacak, affetmeyecekler...”

İsraİl ordusunun, kuzeyinden güneyine, üç hafta sürdürdüğü saldırılarından sonra Gazze Şeridi hayalet şehir görünümünde. Kurumlara ait binalar, apartmanlar, evler, dükkânlar yerle bir olmuş. Ancak hayalet şehir görünümüne uymayan tek şey, saldırılardan hayatta kalmayı başarmış kadın, erkek, çoluk çocuk, genç yaşlı insanların, bu moloz yığınlarının arasında, hatta üzerinde, hayat savaşını sürdürmeleri.

Gazzelilerin çoğu, şehrin sokaklarını doldurup, savaşın yol açtığı travmayı atlatmaya çalışırken, şehir içinde bombalarla yerle bir olan sayısız binanın enkazı, savaşın unutulmasına izin vermemek üzere duruyor. Gazze şehir merkezindeki, Hamas’ın gösterilerine de ev sahipliği yapan parlamento binası ve meclis salonu kullanılamayacak durumda. Ayakta kalan küçük bir bölümde ise temizlik ve tamirat yapılıyor.

Vurulan diğer binaların, derneklerin, hayır kurumlarının kalıntıları da olduğu gibi duruyor.

Kuzeyde ise insanların ne gidecek bir yeri, ne yiyecek ne de giyecek bir şeyleri kalmış... İnsanlar, çoluk çocuk, genç yaşlı, ha yıkıldı ha yıkılacak durumdaki evlerin içinde, eğer yarı enkaz şeklinde bir evleri de kalmamışsa yıkılan evlerinin molozlarının önünde, bulabildikleri bez parçalarıyla üzerini kapatmaya çalıştıkları iptidaî çadırların içine sığınmış durumda. Bazıları ise belki de bir çaput dahi bulamadıkları için öylece molozların üzerinde oturuyor.

Ürdün’den gelen, aslen Gazzeli olan psikiyatr Rawya Borno Gazze’yi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudiler için kurulan “Toplama kampları”na benzetiyor. Gazze / aa

28.01.2009


 

BBC’ye tepki büyüyor

İngiltere Avam Kamarasında 122 milletvekili, BBC yayın kuruluşunun “tarafsızlığın ihlâli olacağı’’ gerekçesiyle Gazze’ye yardım kampanyalarına yayınlarında yer vermeyi reddetmesi konusunda önerge verdi.

BBC’nin tavrının parlamentoda ele alınması talebiyle verilen önerge, imzalar tamamlanarak İşçi Partili milletvekili Richard Burden tarafından Avam Kamarasına sunuldu.

BBC’ye tepki büyüyor

İngİltere Avam Kamarasında 122 milletvekili, BBC yayın kuruluşunun ‘’tarafsızlığın ihlâli olacağı’’ gerekçesiyle Gazze’ye yardım kampanyalarına yayınlarında yer vermeyi reddetmesi konusunda önerge verdi. ‘’Felaketlere Acil Müdahale Komitesi’’ adı altında faaliyet gösteren ve pek çok yardım vakfının üye olduğu çatı kuruluş tarafından hazırlanan ve yardım çağrılarına yer verilen tanıtım filmini yayımlamayan BBC’nin tavrının Parlamentoda ele alınması talebiyle verilen önerge, imzalar tamamlanarak önceki akşam İşçi Partili milletvekili Richard Burden tarafından Avam Kamarası’na sunuldu. Burden, imzalar arasında bütün partilerden milletvekillerinin bulunduğunu belirterek, BBC’nin tavrının bütün kesimlerde ciddî kaygıya yol açtığını söyledi. BBC, ‘’Felâketlere Acil Müdahale Komitesi’’ tarafından hazırlanan Gazze için yardım kampanyası çağrısının yer aldığı tanıtım filmini yayımlamayı reddetmiş ve gerekçe olarak “tarafsızlığı” göstermişti. Aynı gerekçeyle görüntüyü yayımlamayı reddeden ITV, Kanal 4 ve 5 televizyonları, daha sonra tanıtım filmine yayınlarında yer vermeyi kararlaştırmış, SKY TV ise bu konudaki kararını açıklamamıştı. Önceki gün BBC’nin tavrına tepkiler artmış, aralarında dini liderler, siyasetçiler, yardım vakıflarının yöneticileri ve BBC’nin izleyicilerinin de bulunduğu 11 bin kişi tepkisini farklı yollardan ortaya koymuştu. Londra / aa

28.01.2009


 

ATEŞKES UZUN SÜRMEDİ

Gazze’de ateşkesin 10. gününde İsrail askerleri ile Filistinli militanlar arasında çatışmaların başladığı bildirildi. Gazze sınırındaki Kissufim geçiş noktası yakınında bulunan bölge sakinleri, bölgeden şiddetli silâh sesleri geldiğini belirttiler. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da Gazze sınırında devriye görevi yapan İsrail askerlerini hedef alan bombalı bir saldırı düzenlendiği kaydedildi. Gazze Şeridi’nde yayın yapan El Kuds radyosu, sınırda meydana gelen patlamada bir İsrail askerinin öldüğünü, bazılarının yaralandığını duyurdu. Öte yandan Gazze Şeridi’nde İsrail ateşinde bir Filistinlinin öldüğü bildirildi. Hastane kaynakları, Kissufim bölgesinde İsrail topçusu veya helikopterleri tarafından açılan ateş sonucu 24 yaşındaki Enver El Dreim isimli Filistinlinin öldüğünü belirttiler. Gazze / aa

28.01.2009


 

Hamas ‘uzlaşmaya’ sıcak bakmıyor

Hamas, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı El Fetih’in hapiste tuttuğu Hamas üyelerini serbest bırakmamasının uzlaşma görüşmelerini tehlikeye atacağını bildirdi. Hamas yetkilisi Salih El Bardavil, El Masri El Yom adlı Mısır gazetesine yaptığı açıklamada, “Hamas üyeleri hapiste tutulduğu müddetçe” Hamas’ın 22 Şubatta Kahire’de tekrar yapılması beklenen görüşmelere katılmayacağını belirtti ve “Hamas üyelerini serbest bırakmayı reddeden uzlaşma istemiyor demektir” dedi. El Fetih ile Hamas yetkilileri, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların ardından uzlaşı ihtimallerini görüşmek üzere Kahire’de bir araya gelmişlerdi. Taraflar arasında 10 aydan bu yana yapılan ilk görüşmeye Hamas adına Cemal Ebu Haşim’in, El Fetih adına Azzam El Ahmed’in katıldığı belirtilmişti. Kahire / aa

28.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır