"Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Röportaj

H. HÜSEYİN KEMAL

CLINTON, LOBİYİ DIŞLAMIŞTI

Yahudi lobisinin Amerikan sistemini ele geçirmek suretiyle ABD'ye büyük zararlar verdiğini belirten uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Köni, yeni dönemde bu durumun değişeceğini söyledi. Köni, “Sistemin bir yerine yamanırlar, ama etkili olamazlar. Bunlar Clinton döneminde de vardılar, fakat Clinton sistemin içine almadı” dedi.

ABD, İSLÂMI KARŞISINA ALDI

Bush'un yardımcılarıyla bakanlarının çoğunun neo-conlardan oluştuğunu hatırlatan Köni, “Bunlar ABD çıkarlarıyla İsrail çıkarlarının aynı olduğunu iddia ediyorlardı. Kos koca sistem bunu kabul etmiş görünüyordu. Bu yüzden ABD 1 milyar 200 milyonluk Müslüman kitleyi karşısına aldı. Ama artık bu durum değişecek” dedi.

20 Ocak 2009 tarihi bir değişime sahne oldu. Yakın geçmişe kadar Amerika’da otobüslerde oturtulmayan siyahiler, içlerinden birini yani Barack Hüseyin Obama’yı Beyaz Saray’da gördüler. Biz de bu hafta Bahçeşehir Üniversitesinde Amerikan Araştırmalar Merkezi Başkanlığı da yapmış Uluslararası İlişkiler hocası Prof. Dr. Hasan Köni’yle konuştuk. Köni, Yahudi lobisinin Amerikan sistemini ele geçirdiğini söyleyerek yeni dönemde bunun değişeceğini ifade etti. Köni, “Mal sattığı, ilişkiye girdiği, öğrencilerin geldiği 1 milyar 200 milyon nüfuslu Müslüman kitleyi Amerika karşısına aldı” diyor. Yeni dönemde Ortadoğu'nun durulması için Amerika’nın çaba harcayacağını söyleyen Köni, Amerika’nın yeni pazar olarak Asya’yı seçtiğini belirtiyor.

Amerikan seçimlerinde siyahî bir aday olan Barack Hüseyin Obama’nın seçilmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Barack Hüseyin Obama Amerika’nın kendi sistemini değiştirme zorunluluğuyla ortaya çıkmış bir başkan. Böyle bir yapı devam edemezdi.

Böyle bir yapıdan kastınız ne?

Amerika’nın durumu devletler hukukuna katiyyen uymuyor. Ülkelere saldırma, savaş açma BM güvenlik konseyinin izniyle olur. Eğer buna uymazsan uluslar arası hukuku ihlâl ediyorsun demektir, ama ABD’yi cezalandıracak kimse yok. İnsan değil ki alıp mahkemeye götüresin. Karşımızda koca devlet duruyor. Amerika’nın yanlış politikaları sonucunda uluslar arası kamuoyunda kendilerine karşı büyük bir nefret uyandı. Bu nefret sonucu dünyada Amerika ve İsrail’e karşı El Kaide, Taliban gibi illegal savaş örgütleri doğdu. Suudi Arabistan’la Amerika can ciğer gibi görünüyor, ancak Irak’ta savaşanların yüzde kırkı Suudi. Amerikan politikaları İsrail lobisine ve devletine hitap ediyor. Dört buçuk milyondan oluşan bir yapının yaşaması için 1 milyar 200 milyon Müslüman kitleye karşı cephe alınıyor.

Amerikan siyaseti İsrail’e göre mi şekilleniyor?

Bush’un yardımcılarına ve bakanlarına bakıyorsun çoğu Neoconlardan oluşmuştu. Bunlar Amerikan çıkarlarıyla İsrail çıkarlarının aynı olduğunu iddia ediyorlardı. Koskoca sistem bunu kabul etmiş görünüyordu.

Bu siyaseten mi böyle gösterilmek isteniyordu yoksa gerçekten buna inanılmış mıydı?

Sistemde Amerika’nın lehine bir yapılanma vardı. Mal sattığı, ilişkiye girdiği, öğrencilerin geldiği 1 milyar 200 milyon nüfuslu Müslüman kitleyi Amerika karşısına aldı. Arap öğrenciler gelmediği için daha önce ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent gibi üniversitelerle çalışan Amerika şimdi Bahçeşehir gibi üniversitelere ortaklık teklif ediyor. Amerika para ve alan kaybediyor. Savaşlarda harcadığı para ekonomisini çökertti.

Amerika’nın kendi ekonomisini güçlendirmek için savaş çıkardığı yazıldı. Siz bu tezin tam tersini söylüyorsunuz...

Nobel ödüllü ekonomist Josep Stiglitz ile Harvard Profesörü Linda J. Bilmes, yazdıkları kitapta Irak işgalinin gerçek faturasının en az 3 trilyon dolar olduğunu belirtiyor. Silâh satışlarından kazanılan paranın 25 milyon dolar olduğu tesbit ediliyor. 761 üsse senede 200 milyon dolar harcıyor. İsrail'e yardım ediyor. Mısır kendisine karşı gelmesin diye ona da para aktarıyor. Bunlar gelir getirmeyen yatırımlar. Bizde de savunma bütçesi büyüktür. 4 milyara denizaltı alacakmışız. O parayla kaç tane üniversite kurulur ve sokakta genç kalmaz.

Amerika buraya nasıl itildi. Sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşları sizin anlattıklarınızı hiç göremedi mi?

Sana birşey soracağım anlayacaksın. Amerikan sistemi kapitalizm. Kapitalizmi yöneten ne?

Para...

Para da Yahudilerde var. Obama seçimi öbür başkan adayından daha fazla para toplayabildiği için kazandı. Sistem Obama’ya daha çok para aktardı.

Yahudilerin sistem üzerindeki etkisi nasıl bu kadar güçlü?

Newyork Times, Washington Post gibi kuruluşları ellerinde tutuyorlar. Hollywood’ın yüzde sekseni ellerinde. Bankalar büyük şirketler... Bana 10 milyon dolar verin Florida’dan milletvekili seçilebilirim. 3 milyon dolar kendi reklâmı için, 1.5 milyon dolar Yahudi Holokost Vakfına, 1.5 milyon dolarla da yaşayacağım. Beş sene sonra milletvekiliyim, işte sistem bu...

Obama’yı destekleyen kimdi?

Sistemin çöktüğünü gören Amerikan derin devleti. Yapılan araştırmalarda Asya’da 3 milyon yeni tüketicinin var olduğunu ortaya koydular. Çin, Hindistan, Rusya, Güneydoğu Asya gibi ülkelerinin nüfusunu yeni müşteri olarak konumladılar. Avrupa’da 400 milyon insan var. Ancak onlar benim gibi yaşlı ve tüketim güçleri zayıf. İşte Amerika, Musevilerden azade Asya’ya yönelebilecek, müthiş imaj yapacak bir adamı buldu.

Bulundu derken ne anlamalıyız?

Böyle bir adamın bulunup seçilmiş olması lâzım, yoksa kendisi beyazlar toplululuğunda seçime girmeye cesaret edemezdi. Haydi bakalım Türkiye’de bir Alevi başbakanlığa oynasın...

Amerika’da ne değişti de böyle oldu?

Bu sistem böyle devam etmezdi. Amerika’nın Küba’da, Guantanamo’da işkence kampları vardı. Kendi ülkesinde böyle birşeyin suç olduğunu bildiği için bunu dışarıda yapıyor. Ülke içindeki yargı dışarı yetişmediği için bu alanda boşluk buluyor. Bu da Amerika Ergenekon’udur.

Obama Guantanamo’yu kapatacağını açıkladı. Peki Amerikan Ergenekon’u Obamayı öldürür mü?

Beyazların kurduğu zencileri asan kesen Ku Klux Klan adında Ergenekon tarzı yapılanmış bir örgüt var. Burada tanınmış iş adamları var. Ama sistem bunların harekete geçmesine izin vermez. Kennedy, Reagan döneminde bunlarla nasıl baş edeceklerini öğrendiler. Bu sistem Obama'yla var olan bir sistem değil. Sistem Obama’yı kendi gibi düşündüğü için iş başına getirdi.

Bu sistem Bush döneminde niye devreye girmedi?

Sistem Yahudi lobisi tarafından kuşatılmıştı. Bir sistemin değişmesi için o sistemin çuvallaması lâzım ki yerine yenisini koyacak kamuoyu fikri oluşsun. Uluslar arası kamuoyunda canının istediği gibi hareket edip, hem de kendini ve müttefiklerini tepeden aşağı çakan bir devlet olamaz.

Obama konuşmasında gelinen noktanın bazılarının aç gözlülüğü sebebiyle gerçekleştiğini söyledi. Kim bu aç gözlü insanlar?

Neoconlar ve başı boş kalmış üst düzey zengin kesim. Olmayan para üstünden insanlara ve başka ülkelere borç verdiler. 147 dolar olan petrol, altı ay sonra 34 dolar olur mu? Yahudiler 2006 gece yarısında Amerikan parlamentosundan spot alımlar üstündeki parlamento denetimini kaldıran bir yasa çıkarttırıyorlar. Spot piyasadaki petrolleri olmayan parayla satın alıyor. Elektronik olarak para görünüyor. Adam parasını isteyince yok. Fiyatlar tepeden aşağı...

Yeni yönetimin Yahudilerle ilişkisi nasıl olacak?

Geniş bir sol lobi yükselişe geçti. Şunu da unutmayalımki bütün Yahudiler radikal değil ve çoğu Obama'yı desteklediler. Amerika yeni dönemde Ortadoğu sorununun çözülmesini istiyor. İki devlet kurarak İsrail’in 1967 sınırına çekilmesini ve NATO gücünün bölgeye yerleşmesini istiyor. Bundan sonra az önce söylediğimiz gibi Amerika Asya’ya yönelecek.

İsrail’in son saldırısını buna mı yormak gerekiyor?

Aynen öyle.

Ancak İsrail son saldırıyla dünya kamuoyunda daha çok düşman kazandı. Hatta Hamas’ı güçlendirdi diyenler var....

Hamas’ın önümüzdeki dönemde arkası boşalabilir. Biliyoruzki bölge ülkelerinin yönetimlerinin çoğu Amerikan taraftarı.

Yeni dönem Amerika neyi ifade eder?

Azınlıklar iş başına gelecek. Latino, zenci, İspanyol, Ermeniler, Yunanlılar, Müslümanlar etkili olacak. Bunlar adil bir yönetim istiyor. Bir ülkeyi yaşatan geniş orta kesimdir. İmparatorluklar doğar, büyür, yaşar, ölür... Amerika bunu biliyor...

Onun için yeni bir sistem mi inşa edilecek?

Yeni sistemin sihirli kelimesi “değişim” ve “Evet yapabiliriz.” Bu değişim uluslar arası sisteme de yansıyacak belki IMF bu kadar etkili olmayacak, dünya bankasının sistemi değişecek.

Amerika’nın yeni zenginleri kim olacak?

Tabandan zenciler geliyor. San'atta varlar. Azınlıklar zengin olacak. 25 sene sonra nüfusun yüzde 15’i beyaz olacak.

Peki zengin Yahudiler ne yapacak?

Sistemin bir yerine yamanırlar ancak etkili olamazlar. Bunlar Clinton döneminde de vardılar. Ancak Clinton sistemin içine almadı. Bush’u nasıl hileler yaparak seçtirdiklerini biliyoruz. Dünyada etkili olan Amerika, Florida’da oyları sayamadı. Dünyada oluşturdukları Müslüman düşmanlığını ortadan kaldırmaları gerekecek.

Amerika’daki bu değişim Türkiye’ye nasıl yansır?

Önümüzde bir Ermeni meselesi var. 1977’de Jimmy Carter iş başına geldiğinde California’da Ermenilere söz vermişti, fakat kendisine Amerikan devleti Türkiye’nin önemiyle ilgili devlet bilgilerini verdi. Daha sonra Carter, Türkiye üzerinden ambargoyu kaldıran başkan oldu. Amerika yeni dönemde Asya’ya yönelecek orda kim var? Türkler. Ortadoğu'da sistemi koruyan kim Türkiye. Yeni dönemde Amerika Rusya’yla iyi geçineceğim diyor. O zaman Tayyip Bey’in Kafkas koordinasyonu önem kazanıyor. Bu sistem içinde Ermenileri biz ikna ederiz.

Sadece Ermeni meselesiyle ilgili sormamıştım sorumu. Demokrasi açısından birşey değişir mi?

Ortadoğu’daki çatışmalar Türkiye’deki demokratikleşme adımlarında frenleyici güç oldu. Ortadoğu durulunca bizim önemimiz daha da artacak. Mescid-i Aksa’ya girişte Müslümanlardan para alınır ve biliyor mu diye Fatiha Sûresi okutulur. Türk heyeti olarak biz gittiğimizde, bizim Türk olduğumuzu duyan görevli ayağa kalkarak “Hoşgeldin efendi” dedi. Sonra yanındakine dönüp “Osmanlı” dedi. Bunun dışında İran ziyaretimizde büyükelçi “İran’ın bir ucundan Türkiye’nin diğer ucuna kadar varolan halk aynı halktır” dedi. Pakistan’ın Türkiye’ye verdiği değer aşikârdır. Bunları gözönüne aldığımızda önümüzdeki dönem Türkiye açısından güzel geçecektir.

H. HÜSEYİN KEMAL

27.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (19.01.2009) - YAPILANLAR “SINIR BELİRLEME”YDİ

  (12.01.2009) - Askerî anlaşmalarda hükümet dışlanamaz

  (05.01.2009) - ÖLENLERİN YARIDAN FAZLASI SİVİL HALK

  (29.12.2008) - Hepimizin yaşadığı acılar değerli

  (23.12.2008) - Ordu, dinle barışmalı

  (17.12.2008) - MAZLUMDER GENEL BAŞKANI ÖMER GERGERLİOĞLU IRAK İZLENİMLERİNİ ANLATTI

  (15.12.2008) - Toplum, CHP’yi terbiye ediyor

  (14.12.2008) - KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK

  (08.12.2008) - Bayramlar sevinçle hüznün dengesidir

  (04.12.2008) - PKK, ABD VE İSRAİL’İN GİZLİ ORDUSU

 
Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır