"Gerçekten" haber verir 30 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Türkçeye 4 bin sayfalık dev sözlük

TÜRK dilinin zengin hazinesi, 4 bin sayfalık dev bir sözlükte bir araya getiriliyor. Türk Dil Kurumu’nun (TDK) hazırladığı ve 570 bin 723 sözcüğün yer alacağı Büyük Türkçe Sözlük’ün bu yıl sonunda basılması planlanıyor.

TDK’nın günümüz Türkçesine ait kelimeleri içeren çalışması olan Büyük Türkçe Sözlük’te TDK’nın Güncel Türkçe Sözlüğündeki 117 bin kelimenin yanında, bilim ve san'at terimlerinden yer adlarına, kişi adlarından Türkçe ağızlarındaki sözcüklere kadar her türlü söz varlığı bulunabilecek.

Büyük Türkçe Sözlük’te, TDK tarafından değişik tarihlerde hazırlanan, Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü’ndeki 188 bin 866, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’ndeki 217 bin 736, Yer Adları Sözlüğü’ndeki 37 bin 424 ve Kişi Adları Sözlüğü’ndeki 9 bin 697 kelime yer alacak. Değişik ülkelerin kendi dillerinde kısaltılmamış temel sözlüklerin bulunduğunu belirten Akalın, ‘’Örneğin, İngilizcenin kısaltılmamış sözlüğünde 700 bine yakın bir kelime vardır’’ dedi.

Sözlükte yer alacak bütün kelimeleri bir araya getirdiklerini ve standart ‘’A-4’’ ebatlarındaki kâğıtlara basılan sözlük taslağını hazırladıklarını aktaran Şükrü Haluk Akalın, ‘’Hazırladığımız söz varlıklarının bilgisayardan yaklaşık 27 bin sayfa olarak çıkışını aldık. Şimdi bu söz varlığının basılmasına sıra geldi’’ diye konuştu. Sözlük basıldığında yazıların diğer dillerdeki benzerlerinde olduğu gibi küçültüleceğini ve sözcüklerin her sayfada en az 3 sütunda toplanarak düzenleneceğini ifade eden Akalın, ayrıca sözlükte resimlerin de bulunacağını söyledi. Bu dev çalışmanın Türk dilinin ‘’kısaltılmamış tam sözlüğü’’ olacağına işaret eden Akalın, ‘’Burada yıllardır bunun için çalışmalar yapılıyordu. Bu sözlük, Türkçenin, günümüz Türkçesinin bir söz hazinesi. Burada aranan her kelime bulunabilecek’’ sözleriyle Büyük Türkçe Sözlük’ün Türkçeye kazandıracaklarını özetledi.

30.01.2009


 

Yerebatan’da bir Filistinli

“YEREBATAN ŞİİR AKŞAMLARI”NDA CUMARTESİ GÜNÜ FİLİSTİNLİ ŞAİR MAHMUT DERVİŞ’İN ŞİİRLERİ OKUNACAK.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen ‘’Yerebatan Şiir Akşamları’’nda, Filistinli şair Mahmut Derviş’in şiirleri okunacak. Kültür A.Ş’den yapılan açıklamaya göre, 31 Ocak Cumartesi akşamı Yerebatan Sarnıcı’nda gerçekleşecek ‘’Gazze için yeniden’’ başlıklı program, yazar Mehmet Lütfi Şen’in, Mahmut Derviş’in dünya şiirlerine etkisini konu alan konuşmasıyla başlayacak.

Şairin şiirleri, Şehir Tiyatrosu sanatçıları Hümay Güldağ ve Hüseyin Köroğlu tarafından yorumlanacak. Geçen yıl Ağustos ayında hayata veda eden Derviş, 1970 yılında İsrail’den sürgüne gönderildi.

Kıbrıs Rum Kesimi ve Paris’te yaşayan Mahmut Derviş, 1975 yılında Sovyet Yazarlar Birliği’nin verdiği Lotus Şiir Ödülü’ne, 1984’de Lenin Ödülü’ne, 2002 Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü’ne lâyık görüldü. Şiirleri 30 dile çevrilen Derviş’in birçok şiiri, Arap besteciler tarafından bestelendi. Özellikle Filistin ulusal marşı başta olmak üzere birçok ünlü Arap ezgisi, Mahmut Derviş’in kaleminden çıktı.

Derviş’in eserleri arasında ‘’Zeytin Ağacının Yaprakları’’, ‘’Filistinli Sevgili’’, ‘’Gecenin Sonu’’, ‘’Uzak Bir Sonbaharın Hafif Yağmuru’’, ‘’Celile’de Kuşlar Ölüyor’’, ‘’Yedinci Deneme’’ yer alıyor. İstanbul/ aa

30.01.2009


 

Edirne’de “Türkiye-AB Film Günleri

AVRUPA Birliği (AB) Edirne Bilgi Bürosu tarafından düzenlenen ‘’Türkiye-AB Film Günleri’’ başladı. Faaliyetin Halk Eğitim Merkezi’ndeki galasında Guillermo del Toro’nun yönettiği ikinci dünya savaşı sonrasında geçen fantastik bir hikâyeyi anlatan Pan’ın Labirenti filmi gösterildi.

AB Edirne Bilgi Bürosu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Füsun Özerdem, Edirne Valiliği, Belediyesi, Trakya Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası’nın oluşturduğu konsorsiyum ile AB’yi Türkiye Delegasyonu işbirliğinde 2006 yılından bu yana Edirne bölgesine en doğru şekilde anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Bunu yaparken de farklı iletişim araçlarını kullandıklarını ifade eden Özerdem, bu kapsamda farklı bir iletişim aracı olan film gösterimi faaliyeti düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

Özerdem şunları kaydetti:

‘’Edirne’de kıraathanelerde yapacağımız film gösteriminin yanı sıra Lalapaşa, Meriç ve Havsa ilçelerinde belgeseller göstereceğiz. Bu belgesellerin üçünün de yönetmeni kadın, üç belgesel de sinema salonlarında gösterilmedi ve üç kadın yönetmen de Avrupa ve Amerika’da ödüller aldı. Yönetmenlere telif hakkını ödeyerek bu filmleri gösteriyoruz. Telif haklarını ödediğimiz için sinemaya bu anlamda katkımız oldu.’’

30.01.2009


 

Kahvehane kütüphane olursa...

KASTAMONU’NUN Taşköprü ilçesinde bir kahvehanenin kütüphaneye dönüştürülmesinin ardından ilçede kütüphaneden faydalanma oranı yaklaşık 6 kat arttı. Taşköprü Belediyesinin bulunduğu binanın giriş katında kahvehane olarak hizmet veren dükkan, 2006 yılında dönemin belediye başkanı Hasan Altan’ın katkılarıyla kütüphaneye dönüştürüldü.

Taşköprülüzadeler Kütüphanesi adı verilen kütüphane, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından 23 Nisan 2006’da hizmete açıldı. Çeşitli alanlarda yazılmış toplam 8 bin kitabın bulunduğu kütüphanede, vatandaşların yararlanabilmesi için internet bağlantılı 5 bilgisayar yer alıyor.

Taşköprü Belediye Başkanı Mustafa Günay, Taşköprülüzadeler Kütüphanesi hizmete açılmadan önce ilçede sadece halk kütüphanesinin hizmet verdiğini söyledi.

Halk kütüphanesinden yılda yaklaşık 10 bin kez faydalanıldığını belirten Günay, ‘’Halk ve Taşköprülüzadeler kütüphanelerinin birlikte hizmet vermesiyle ilçede kütüphanelerden faydalananların sayısı arttı. Geçen yıl halk kütüphanesinden 4 bin 590, Taşköprülüzadeler Kütüphanesinden ise 54 bin 750 kez faydalanıldı. Buna bağlı olarak da ilçede kitap okuma oranı arttı’’ dedi.

İlçede kütüphaneden faydalanma oranının 2 yılın ardından yaklaşık 6 kat arttığına dikkati çeken Günay, ‘’Ülkemizde yaklaşık bin 300 kütüphaneye karşı 480 binin üzerinde kahvehane var. Bu gerçeği bundan 3 yıl önce görerek kahvehaneyi ülkenin en güzel kütüphanelerinden birine dönüştürmekten ve bunun meyvelerini kısa sürede almaktan mutluyuz’’ diye konuştu.

30.01.2009


 

SİYAD ödülleri 4 Şubat’ta açıklanacak

TÜRK sinemasının saygın ödüllerinden ‘’Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Türk Sineması Ödülleri’’, bu yıl 41’inci kez verilecek. Konuya ilişkin açıklamaya göre, üyelerinin oylarıyla belirlenen ve sinema sektöründe büyük yankılar uyandıran SİYAD ödülleri için takvim işlemeye başladı. ‘’41. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’’nin adayları, 4 Şubat Çarşamba günü açıklanacak, ödül töreni ise 22 Şubat Pazar akşamı yapılacak. Önümüzdeki hafta toplanacak olan SİYAD üyeleri, öncelikle ödüllerin 13 daldaki adaylarını belirleyecek. Bu yıl ilk kez ‘’En iyi belgesel’’ ve ‘’En iyi kısa film’’ dallarında da adaylar açıklanacak ve birer ödül verilecek. Bu arada, ilerleyen günlerde SİYAD ödüllerinin geleneksel kategorilerinden ‘’Onur Ödülü’’ ile ‘’Emek Ödülü’’nü almaya hak kazanan isimler de duyurulacak.

30.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır