"Gerçekten" haber verir 31 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Erdoğan birinci sayfaları süsledi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta katıldığı paneli terk etmesi dünyanın önde gelen gazeteleri ve internet siteleri birinci sayfalarından duyurdular.

İsviçre’nin Davos şehrinde dün yapılan “Gazze: Orta Doğu’da Barış Modeli” oturumunda ve sonrasında yaşanan gelişmeler, dünya basınında geniş yankı buldu. Dünyanın önde gelen bütün haber ajansları, gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri Başbakan’ın Davos’taki çıkışını manşet olarak duyurdular. Haberlerin çoğunda Başbakan’ın toplantığı terk ettiği duyurulurken, Türkiye’de kahraman olarak karşılanmasına vurgu yapıldı.

Olaya farklı bir yorum getiren İngiltere’de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, iki devlet arasındaki ilişkilerin Gazze’ye yönelik saldırılar yüzünden risk altında olduğu yorumunda bulundu. “Yeni Kötü Titreşimler” başlıklı değerlendirmede, İsrail’in Gazze saldırılarının Türk halkı ve hükümetinin İsrail’e yaklaşımını olumsuz etkilediği belirtildi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’i Filistinlilere yönelik baskılarından dolayı sert şekilde eleştirdiği hatırlatıldı. Makalede, Başbakan Erdoğan’ın bu kez çok daha öfkeli olduğu ve İsrail’i ‘’insanlık suçu işlemek’’ ile suçladığı belirtildi. Türklerin Yahudi düşmanlığının yükseldiğine ilişkin suçlamaları reddettiği ifade edilen makalede, 500 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nun İspanya’dan kaçan Musevilere kapıları açması, İsrail devletini ilk tanıyan ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunması ve İsrailli pilotların Türkiye’de eğitilmesi gibi iki ülke arasında olumlu pek çok ilişkiden söz edildi.

Türkiye’nin son olarak Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaparak takdir topladığı belirtilen makalede, Türkiye’deki İsrail karşıtı ifadelerin sürmesi halinde ABD’deki Yahudi lobisinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının ABD’de kabulüne destek verebileceği görüşü dile getirildi. İspanya’nın sağ görüşlü ABC gazetesi ise “Uluslararası tansiyon: Gazze diplomasiyi tatsızlaştırıyor” ifadesini ön plana çıkararak verdiği haberinde, “Gerek Davos’ta Erdoğan’ın öfkelenerek paneli terk etmesi gerekse İspanya Ulusal Mahkemesi’nin 22 temmuz 2002 tarihinde Gazze’de yapılan saldırıdan dolayı İsrail hakkında soruşturma başlatması İsrail’in Gazze’ye düzenlediği son saldırıların somut sonuçlarıdır” ifadesine yer verdi. Lübnan’da Arapça olarak yayımlanan As Safir gazetesi ise konuyla ilgili haberini, “Erdoğan’dan Peres’e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin” başlığıyla verdi. Gazete, dün akşam Davos’ta yaşanan olayın “Türk-İsrail ilişkilerindeki en büyük bomba olduğu” yorumunu yaptı. İsrail televizyonlarının siyasi yorumcuları da Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu tavırları ile “taraf” olduğunu öne sürerek, bu sebeple Ortadoğu barış çabalarında arabulucu olmasının mümkün olmadığını dile getirdiler. Ayrıca Erdoğan’ın üslubunun diplomatik olmadığı da iddia edildi.

31.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İhtilâf istemiyoruz

  Peres’in Nobel’i geri alınsın

  Hamas saygıyla selâmladı

  Afrika Birliği İsrail’i kınadı

  Mitchell’in Türkiye ziyareti ertelendi

  GAZZE’DE ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR GÖSTERİSİ

  Türkiye’nin popülaritesi arttı

  Erdoğan birinci sayfaları süsledi

  ‘Terörist devletten’ savaş uçağı alıyoruz

  Irak halkı sandık başında

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır