"Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Yeni anayasa ihtiyacı şiddetleniyor

TBMM Başkanı Köksal Toptan, askerî müdahalelerin ardından yeni anayasaların getirildiğine dikkati çekerek, “Her üç müdahalenin peşinden yeni anayasa reformu ‘kendi ifadeleriyle’ gündeme gelmiştir. Şimdi baktığımızda bunların hepsinin yanlış olduğunu görüyoruz” dedi.

BATI STANDARTLARINDA YENİ BİR ANAYASA

Köksal Toptan şöyle konuştu: “Yeniden bir anayasa yapma, sürekli olarak Türkiye’nin gündeminde kalmıştır. Modern Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verecek, Batı standartlarında bir anayasa Türkiye’de her gün kendini daha da hissettirmektedir.”

Yeni Anayasa ihtiyacı şiddetleniyor

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, anayasa yapımcısı bir Meclisin kurulabileceğini söyledi. Toptan, Samanyolu televizyonunda yayınlanan Özel Gündem programına katılarak, gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Toptan, siyasî hayatıyla ilgili soru üzerine 27 Mayıs 1960 askeri müdahalede, ailesine ve babasına çok kötülük, haksızlık yapıldığını kaydederek, Türk demokrasisinin, müdahalelerden büyük yara aldığını bildirdi. 12 Eylül 1980 müdahalesi sırasında bakanlık görevinde olduğunu hatırlatan Toptan, 11 Eylülde Bakanlar Kurulu yapıldığı sırasında dışarıdan art arda patlama seslerinin duyulduğunu, ertesi gün darbe olduğunu anlattı. Toptan, ‘’Bu müdahaleler, insanları siyaset kurumuna karşı ciddî şekilde soğutmuştur, insanların siyasî partilere duyduğu güvende erozyon meydana getirmiştir’’ dedi. Askerî müdahalelerin ardından yeni anayasaların getirildiğine dikkati çeken Toptan, ‘’Her üç müdahalenin peşinden yeni anayasa reformu (kendi ifadeleriyle) gündeme gelmiştir. Şimdi baktığımızda bunların hepsinin yanlış olduğunu görüyoruz. Yeniden bir anayasa yapma, sürekli olarak Türkiye’nin gündeminde kalmıştır. Modern Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verecek, batı standartlarında bir anayasa Türkiye’de her gün kendini daha da hissettirmektedir’’ diye konuştu. Yeni bir anayasa yapılması veya anayasa değişikliği konusunda kendisinin bir çalışması bulunmadığını belirten Toptan, yerel seçimlerden sonra anayasa değişikliği konusunda uzlaşma komisyonu kurulması girişiminde bulunacağını bildirdi.

“ANAYASA YAPIMCISI MECLİS KURULMALI’’

TBMM Başkanı Toptan, reform nitelikli çok geniş kapsamlı bir anayasa yapma imkânının şu anda gözükmediğini belirterek, ‘’Türkiye’nin demokratikleşmesi, kalkınması, reformları gerçekleştirmesi yolunda önüne çıkan taşların ayıklanmasını önemsiyorum’’ dedi. Toptan, ‘’Bana göre Türkiye bir anayasa yapımcısı bir meclis kurmalı, bu Meclisin dışında. 1-2 yıl süre verilerek, modern bir anayasa hazırlanmalı ve referanduma sunulmalı. Herkesin ‘benim’ diyebileceği bir anayasaya kavuşulmalı’’ diye konuştu. Anayasa yapımcısı meclisin 50’si ilgili sivil toplum, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile 100’ü seçilmiş milletvekillerinden olmak üzere 150 kişiden oluşabileceğini kaydeden Toptan sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Onlar yepyeni bir anayasa yaparlar. Bunu, anayasa değişikliğinden daha kolay görüyorum. 1982 Anayasasının maddelerinin hepsi bile değişse 1982 Anayasası olmasında takılıp kalırız. Yeni anayasa, 2010 veya 2012 Anayasası olur.’’

ABD’nin anayasasının, 200 yılı aşkın süredir yürürlükte olduğunu bildiren Toptan, benzer bir anayasaya Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu vurguladı.

08.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Cezaevlerinde 37 insan öldü

  AİHM KARARLARINA AYKIRI

  Tolon neden tahliye edilmiş?

  Suriye ile ticaretimiz üç kat arttı

  Din eğitimi insanî ihtiyaç

  Yargıya sonuna kadar sahip çıkalım

  Mazıdağı’nda 2 evde daha kazı yapılacak

  Diş tedavisinde özele sevk yapılamayacak

  Doktor muayenesinde gün kısıtlaması geliyor

  Abbas’tan teşekkür

  Yeni anayasa ihtiyacı şiddetleniyor

  İsrailli pilotlar yine gelecek mi?

  50’den fazla işçi çalıştıran işverene “VIP muamele”

  Ekonomik kriz demokrasiyle aşılır

  Yarın ders zili çalacak

  Eve, internet geldi kitaplar yetim kaldı

  Kabaklı anılacak

  Coşan yâd ediliyor

  Tarım işçilerinin göçü başladı

  Kirli hava yorgunluğa ve hastalığa sebep oluyor

  Kaynaklarımızı hızlı tüketiyoruz

  364 minibüsün yerine 182 doğal gazlı otobüs

  Niğde’de kuduz karantinası

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır