"Gerçekten" haber verir 22 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Cami yıkan Sırplar tazminata mahkûm

Bosna Hersek sınırları içerisindeki Sırp yönetimi, 1992-95 yılları arasındaki savaş sırasında yıktıkları camiler için 42 milyon dolar ödemeye mahkûm edildi.

Sırplar, yıktıkları camiler için tazminat ödeyecek

Bosna-Hersek’te Bosnalı Sırplar’ın kontrolündeki Banja Luka şehrinde, Bosna Savaşı sırasında yıkılan 16 cami için Bosna Sırp hükümetinin Müslüman topluluğa 42 milyon dolar ödemesine karar verildi. Banja Luka Mahkemesi, Bosna İslâm Topluluğu’nun, Bosna Sırp hükümeti ve Banja Lukalı yetkililere, 1993 yılında yıkılan 16 cami ve diğer mabetler için açtığı dâvâdan 9 yıl sonra Bosna Sırp hükümetinin 42 milyon dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı. Bosna İslâm Topluluğu’nun avukatı Esad Hrvaciç, kararın, ‘’tarihsel bir öneme’’ sahip olduğunu belirterek, temyize götürülmemesini umduğunu söyledi. Hrvaciç, ‘’Yetkililerin, ağırbaşlılıkla yükümlülüklerini yerine getirmelerini, sorumluluklarını üstlenmelerini ve geçmişteki hataları düzeltmelerini bekliyoruz’’ diyerek, Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin ilk kez savaş sırasında dinsel nesnelerin yıkılmasının sorumluluğunu kabul ettiği gerçeğinin önemli olduğunu bildirdi. Bosnalı Sırp yetkililer ise konuyla ilgili açıklama yapmadılar. 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırplar, 15. yüzyıldan kalma Arnaudija ve 16. yüzyıldan kalma Ferhadija dahil olmak üzere çok sayıda camiyi yıkmışlardı. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ferhadija Camii şimdi yeniden inşa ediliyor.

22.02.2009


 

Saçma rapor, saçma karar!

Amİral Patrick Walsh’ın incelemesi sonucunda, terörizm sanıklarının tutulduğu cezaevinin, Cenevre Sözleşmeleri’nin tutuklulara insanî muamele konusundaki hükümlerini karşıladığı savunuldu.

Bu sonuç, Amerikan Medeni Haklar Birliği tarafından “saçma” olarak nitelendirilerek eleştirildi. Başkan Barack Obama geçen ay göreve gelir gelmez ilk iş olarak Guantanamo’nun bir yıl içinde kapatılması kararını almıştı.

Obama, Savunma Bakanı Robert Gates’ten tutsakların insanî muamele görüp görmediklerini tesbit için 30 gün içinde Guantanamo’daki şartların incelenmesini istemişti. Gates de Amiral Walsh’i bu incelemeyi yapmakla görevlendirmişti. Guantanomo’da yapılan incelemenin, eski Başkan George Bush’un yasa dışı tutuklama ve kötü muamele konusundaki uygulamalarını aklamaktan başka bir şey olmadığı belirtiliyor.

Küba’daki Guantanamo üssünde halen 245 tutsağın bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan George Bush yönetiminin kararını destekleyerek, Afganistan’daki tutukluların anayasal hakkı bulunmadığına hükmetti. Bakanlık avukatları, Başkan Barack Obama yönetiminin, Bagram hava üssündeki tutukluların, tutukluluk durumlarına itiraz için ABD mahkemelerine başvuramayacağı yönünde karar aldığını belirtti.

Bu karar, insan hakları savunucularını şoke etti. Bagram’daki bir tutukluyu temsil eden insan hakları avukatı Tina Monshipour Foster, farklı bir yol izleneceği konusunda Başkan Obama’ya güvenlerinin boşa çıktığını söyledi. Amerikan Medeni Haklar Birliğinden avukat Jonathan Hafetz de, “yasa dışı cezaevleri oluşturulabileceği yönündeki Bush politikasını benimsediler” diyerek Obama yönetimini eleştirdi. Yüksek Mahkeme geçen yaz, Guantanamo’daki tutsaklara tutukluluk durumlarına itiraz hakkı tanımıştı.

Adalet Bakanlığı, Bagram’ın Guantanoma’dan farklı, denizaşırı bir savaş bölgesi olduğunu ve buradakilerin, devam eden bir askerî harekâtın bir parçası olarak tutulduğunu bildirdi. Hükümet, ‘’düşman savaşçıları’’ Afgan savaş bölgesinde serbest bırakmanın güvenliğe tehdit oluşturacağını iddia ediyor. Bagram’da 600 kadar tutuklu bulunuyor.

22.02.2009


 

Katil ABD askerine ömür boyu hapis

AskerÎ mahkeme, 4 Iraklıyı öldürmekten suçlu bulunan bir Amerikan askerini ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Çavuş Michael Leahy Jr., 9 üyeli jüri tarafından cinayet ve adam öldürmek için komplo kurmaktan suçlu bulundu. Elleri ve gözleri bağlanmış 4 Iraklının 2007 baharında kafalarının arkasından vurularak öldürülmesinde yer almaktan suçlu bulunan Leahy’nin rütbesinin de indirilmesine karar verildi. Iraklılar öldürüldükten sonra bir kanala atılmıştı. Iraklıları öldürenler arasında Leahy dışında aynı birlikten Başyçavuş John Hatley ile Joseph Mayo adlı asker de bulunuyordu.

22.02.2009


 

K. Kore’den savaş iddiası

Kuzey Kore, “ABD’nin savaşa aç ordusunun Kore yarımadasına savaş açmaya hazırlandığını” iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un, “Kuzey Kore’nin Güney’e hakaret etmesi durumunda ilişkilerin düzelmeyeceği” yönündeki uyarısından bir gün sonra Kuzey Koreli yetkililer, Güney Kore Cumhurbaşkanı Li Myung-bak’ı da “hain” olmakla suçladı. Kuzey Kore’de yönetime yakınlığıyla bilinen Rodoong Sinmun gazetesinde, “Eğer ABD’nin savaşa aç askerlerinin, yeni bir Kore savaşına doğru adım atmalarına izin verilirse, Kore Yarımadasındaki durum, sonu ne olacağı kestirilemeyen bir safhaya ulaşır ve ABD bunun sonuçlarının tek sorumlusu olur” ifadesi kullanıldı. Clinton, bölgeye yönelik gezisinde Kuzey Kore’yi “tiranlık” olarak nitelemiş, Washington’la iyi ilişkiler kurulmasının şartı olarak da Güney Kore liderlerine hakaret edilmemesini koymuştu. Clinton, Kuzey Kore’de Devlet Başkanı Kim’in halefi konusunun da ülkede belirsizliğe sebep olduğunu söylemişti. Kuzey Kore resmî haber ajansı, Clinton’un açıklamaları konusunda sessiz kalmıştı.

22.02.2009


 

Lübnan’dan İsrail’e roket saldırısı

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine 2 roket atıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, bir kadının hafif yaralandığı saldırı üzerine, Lübnan içlerindeki Mansuri ve El Kuleyle bölgelerine İsrail ordusu 6 top mermisi fırlattı. Filistinli gruplar, zaman zaman roket saldırılarında bulunuyor.

22.02.2009


 

ABD’den Taliban’a yeşil ışık

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, silâhlarını bırakmaları ve hükümetin şartlarını kabul etmeleri durumunda Afganistan hükümetiyle Taliban arasındaki siyasal bir anlaşmayı kabul edebileceklerini söyledi.

Gates, ‘’Uzlaşma olursa, isyancılar silâhlarını bırakmayı kabul ederlerse, uzlaşma özellikle hükümetin ortaya attığı şartlar altında olursa, o zaman buna çok açık olacağımızı düşünüyorum’’ dedi.

22.02.2009


 

Hamas, Obama’ya “adil ol” demiş

BİR Hamas yetkilisi, ABD Başkanı Barack Obama’ya yazdığı mektupta, kendisini “Filistinlilere adil davranmaya ve Hamas’a karşı açık fikirli olmaya” çağırdığını açıkladı.

Hamas yönetiminin mektuba onay verdiğini söyleyen Hamas sözcüsü Ahmet Yusuf, kendisinin kaleme aldığı mektupta Obama’ya, “Filistin konusunu adaletle ele alması” çağrısında bulunduğunu ifade etti. Yusuf, Obama’yı “Hamas’a açık fikirli olarak yaklaşmaya” davet ettiğini belirtti.

22.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır