"Gerçekten" haber verir 07 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Obama Avrupa turunda

ABD Başkanı Barack Obama, bu ayın sonunda İngiltere, Fransa, Almanya ve Çek Cumhuriyeti’ni kapsayan Avrupa turuna çıkacak. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs’in açıklamasına göre, küresel krizle ilgili Londra’da yapılacak G-20 zirvesine katılacak olan Obama, daha sonra NATO zirvesi için Strasbourg’a, oradan Almanya’ya geçecek.

Obama, Avrupa turuna çıkıyor

ABD Başkanı Barack Obama, bu ayın sonunda İngiltere, Fransa, Almanya ve Çek Cumhuriyeti’ni kapsayan ilk Avrupa turuna çıkacak. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Brüksel’deki NATO toplantısı sırasında konuya ilişkin yaptığı açıklamayı teyit ederek, Obama’nın 31 Martta İngiltere’den başlayacağı ziyaretlere eşi Michelle Obama’nın da eşlik edeceğini kaydetti. Gibss’in açıklamasına göre, küresel krizle ilgili Londra’da yapılacak G-20 zirvesine katılacak olan Obama, daha sonra NATO zirvesi için Strasbourg’a, oradan Almanya’ya geçecek. Başkan seçilmesinden sonraki ilk Avrupa ziyareti Çek Cumhuriyetinin başşehri Prag’da sona erecek olan Obama, burada da Çek ve AB yetkilileriyle bir araya gelecek. Obama’nın Avrupa turunda Türkiye’yi de ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin ise bir bilgi verilmedi.

07.03.2009


 

ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN TEKLİFİ

Büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî de, asrın eşsiz Kur’ân tefsiri Risâle-i Nur eserlerinde, bundan bir asır önce, bugün Vatikan’ın değindiği bu hakikate işaret etmişti.

Bediüzzaman, bugün insanlığın içine sürüklendiği global ekonomik buhranın sebep ve çarelerine değindiği eserinde, insanlığın felâketinin ve ahlâk bozulmasının sebebi olarak iki şeyi göstermiştir. Bunlar; “Ben tok olayım, başkası açlıktan ölse, bana ne.” ve “Sen çalış, ben yiyeyim” kelimeleridir. Bediüzzaman bu kelimelerin birincisinin “havâs tabakasını zulme, ahlâksızlığa, merhametsizliğe” sevk ettiğini, ikinci kelimenin ise “avâmı kine, hasede, mübârezeye sevk” ettiğini, böylece “rahat-ı beşeriyeyi” yani insanlığın rahatını kaçırdığını ifade etmiştir. Bediüzzaman, medeniyetin bunlara çare olmadığını ancak Kur’ân’ın tedavi edeceğini belirtir. Bediüzzaman bunu şu şekilde açıklar: Kur’ân, “Birinci kelimeyi esâsından vücûb-u zekât ile kal’ eder, tedâvi eder; ikinci kelimenin esâsını hurmet-i ribâ ile kal’ edip, tedâvi eder. Evet, âyet-i Kur’âniye, âlem kapısında durup, ribâya “Yasaktır!” der. “Kavga kapısını kapamak için, ribâ kapısını kapayınız!” diyerek, insanlara ferman eder. Şâkirdlerine, “Girmeyiniz!” emreder... Yani Kur’ân’ın ‘faizi’ yasaklayıp, İslâmî tarz ekonomiyi çözüm olarak sunduğunu belirtir.

(Bu kısım; Sözler, s. 373, Yeni Asya Neşriyat’da geçmektedir.)”

07.03.2009


 

İSLÂM EKONOMİSİ ÖRNEK ALINMALI

Vatikan’ın resmî yayın organı günlük ‘L’Osservatore Romano’ gazetesinde yer alan bir yazıda, İslâma uygun yatırım araçlarının sunî ekonomi balonlarının oluşmasını engellediği, faizi, aşırı borçlanmayı, finans piyasalarında manipülasyon ve spekülasyonları yasakladığı ifade edildi.

KÜRESEL KRİZİ, AŞIRI KÂR HIRSI DOĞURDU

Kriz ortamında bankaların gelecekte Müslümanları örnek almasını tavsiye eden gazete, İslâmî finans sisteminin Batı finans dünyasında yeni kurallar oluşmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Papa Benedict de, kapitalizme ve banka yöneticilerinin aç gözlülüğüne karşı son zamanlarda çok ciddî eleştirilerde bulunmuştu.

Vatikan: Krizin çaresi İslâm’da

Bütün ülkeler, finansal piyasalarda başlayan krize çare ararken, Katolik dünyasının merkezi Vatikan’dan ilginç bir teklif geldi. Vatikan’ın resmî yayın organı günlük ‘L’Osservatore Romano’ gazetesi, krizden çıkış yolu olarak ‘İslâmî bankacılık’ sistemini tavsiye etti. Gazetede 4 Mart’ta yayınlanan makalede; İslamî bankacılığın dayandığı etik kuralların, kapitalist finans sistemine güven ve nakit para akışı sağlayacağına dikkat çekildi. İtalyan ekonomi uzmanları Loretta Napoleoni ve Claudia Segre’nin kaleme aldığı yazıda, İslâm’a uygun yatırım araçlarının suni ekonomi balonlarının oluşmasını engellediği, faizi, aşırı borçlanmayı, finans piyasalarında manipülasyon ve spekülasyonları yasakladığı ifade edildi. Yazarlar bilhassa elde edilen paraların reel ekonomiye yatırıldığı “Sukuk” denilen faizsiz bonolar tavsiye ediyor. Makalede buradan elde edilen kâr paylarının, faiz için alternatif olabileceği belirtildi. Sukuk sistemiyle otomotiv sektörüne yardımların finanse edilebileceği, altyapı yatırımlarının desteklenebileceği vurgulandı. İslâmî Sukuk sistemi kapitalist sistemdeki bonolara benziyor. Bonolardan farkı ise Sukuk’ta paranın somut bir projeye yatırılması ve sabit bir faiz geliri yerine kâr payı dağıtılması. Şu an için İslâmî finansa yatırım yapanların çoğunun Müslüman olduğu belirtilen makalede, gelecekte bu durumun değişeceği de ifade ediliyor.

Kriz ortamında bankaların gelecekte Müslümanları örnek almasını tavsiye eden gazete, İslâmî finans sisteminin Batı finans dünyasında yeni kurallar oluşmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Vatikan, şimdiki kapitalist sistemi başarısız buluyor, Papa Benedict de, kapitalizme ve banka yöneticilerinin aç gözlülüğüne karşı son zamanlarda çok ciddî eleştirilerde bulunmuştu. Bu arada makale Avrupa’da geniş yankı buldu. Saygın ekonomi gazetelerinden Financial Times konuya geniş yer verdi.

OSMANLI: ALTIN İMPARATORLUK

YazIyI kaleme alan yazarlardan Loretta Napoleoni'nin kitabında kapitalist finans sisteminin zararlarına geniş yer verilirken, İslâmî finans sisteminden övgüyle bahsediliyor. 1997 Asya krizinden, 11 Eylül’den İslamî finansın güçlenerek çıktığını ifade eden yazar, şimdiki krizde de durumun farklı olmayacağını iddia ediyor. Osmanlı Devleti’ni ‘altın imparatorluk’ olarak nitelendiren Napoleoni, Osmanlı’nın altın para kullandığını, bu sayede Akdeniz ve çevresindeki ekonomilerin yüzyıllar boyu istikrarlarını koruduklarını vurguluyor. Kâğıt para ile birlikte sistemin bozulduğunu belirten yazar, bu şartlar altında krizlerin kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor.

07.03.2009


 

KIRGIZİSTAN’DA ULUSLAR ARASI ANLAŞMALARA İPTAL

KIrgIzİstan Parlamentosu, ülkedeki Amerikan askerî hava üssünün kapatılması yönünde geçen ay aldığı kararın ardından dün de, Afganistan’daki operasyonlara katılan 11 ülke ile ayrı ayrı yapılmış olan anlaşmaları da iptal etti.

Meclis genel kurulunda dün yapılan oylamada, Amerikan askeri üssündeki Afganistan operasyonlarına katılan diğer 11 ülkeyle (Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, İspanya, Fransa, Avusturya, Güney Kore, İtalya, Türkiye ve Norveç) yapılmış olan anlaşmaların iptaline yönelik tasarı, 80 oyla kabul edildi. 90 üyeli parlamentoda üssün kapatılması için 19 Şubatta yapılan oylamada da 78 milletvekili kapatma yönünde oy vermişti.

07.03.2009


 

BM, Sudan’ı incelemeye alacak

BM İnsan Hakları Komisyonu, Sudan’ın yardım kuruluşlarını ülkeden sınır dışı etme kararının temel insan haklarına bir ihlâl ve muhtemel bir savaş suçu oluşturup oluşturmadığına bakacak.

Komisyon sözcüsü Rupert Colville yaptığı açıklamada, Sudan’ın kararının, binlerce kişinin hayatını tehlikeye atan üzücü bir ihmal olduğunu kaydetti. Sudan, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama kararı çıkartmasından sonra yardım kuruluşlarını sınır dışı etmişti. Sudan hükümeti, sınır dışı etme kararına gerekçe olarak, bu grupların mahkemeyle işbirliği yaptığını ve yalan ifade verdiğini öne sürdü.

07.03.2009


 

İsrail’in güneyine roket atıldı

İsraİl ordusu, Gazze Şeridi’nden İsrail’in güneyine bir roket atıldığını bildirdi.

İsrail ordu sözcüsü, güneydeki Sderot şehri yakınlarına düşen roketin can ya da mal kaybına yol açmadığını söyledi. Öte yandan İsrail uçaklarının Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınırdaki tünellere 4 hava akını düzenlediği bildirildi. İsrail askeri sözcüsü Tel Aviv’deki açıklamasında, kaçakçılık yapılan bu tünellerin İsrail’in güneyine yönelik roket atışlarına misilleme olarak bombalandığını ifade etti.

07.03.2009


 

Rusya, ABD’ye karşı temkinli iyimser

Rusya, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Amerikalı muadili Hillary Clinton ile yapacağı görüşmeye hem temkinli hem de iyimser baktığını bildirdi.

İnterfax ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Bu görüşmenin sonucunu temkinli bir iyimserlikle bekliyoruz” diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Cenevre’de akşam yemeğinde bir araya gelecek.

07.03.2009


 

FT: Ermeni tasarısı ilişkileri bozar

İngİltere’de yayımlanan günlük siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times, “Ermeni tasarısının ABD Kongresinde ele alınması girişimlerinin yinelenmesinin Ankara ile ilişkileri tehdit edeceğini” yazdı.

“Türkiye’nin ABD’nin NATO içindeki güvenilir müttefiki olduğuna” işaret edilen haberde, “ABD Başkanı Barrack Obama’nın uzun süredir desteklediği karar tasarısının çıkartılmasını isteyen kesimin, tasarıyı destekleyecek yandaşlar aramaya başladığı” kaydedildi.

07.03.2009


 

Amerikalı yüzbaşıya hırsızlık suçlaması

Irak’ta görevli Amerikalı yüzbaşı Michael Dung Nguyen, Irak ile Afganistan’a yardım için oluşturulan fondan yaklaşık 700 bin dolar çalmakla suçlandı.

Portland Bölge Mahkemesinde görülen davada, 28 yaşındaki yüzbaşı, Irak’ta görev yaptığı Nisan 2007-Şubat 2009 arasında, Irak ile Afganistan’da acil yardım faaliyetleri için komutanların yetkisine verilmiş olan fondan 690 bin dolar çalmakla itham edildi. Nguyen’in parayı, Irak’tan ABD’ye gönderdiği ve miktarın büyük bölümünü, lüks araçlara, elektronik cihazlara ve mobilyalara harcadığı ileri sürüldü. Suçu kabul etmeyen Nguyen, Mayıs ayında tekrar mahkemeye çıkacak, suçlu bulunması halinde 30 yıla kadar hapis, 500 bin dolar para cezasına çarptırılabilecek.

07.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla