"Gerçekten" haber verir 07 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Hillary Clinton geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Orta Doğu ve Avrupa’daki temaslarının ardından, çalışma ziyaretinde bulunmak için Türkiye’ye geliyor. Bugün Başbakan Erdoğan ile görüşecek olan Clinton, Dışişleri Bakanı Babacan ile de bir araya gelecek ve görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığında verilecek çalışma yemeğine katılacak.

Clinton, bugün Ankara’da

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Orta Doğu ve Avrupa’daki temaslarının ardından, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Türkiye’ye gelecek. Bugün sabah önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek olan Clinton, daha sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir araya gelecek ve görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı’nda verilecek çalışma yemeğine katılacak. Amerikalı Bakanın, öğleden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmesi ve aynı gün Ankara’dan ayrılması bekleniyor.

07.03.2009


 

ÖZÜGERGİN: ZİYARET ÖNEMLİ

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın bugün yapacağı Türkiye ziyaretinin, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın teyidi açısından önem taşıdığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Burak Özügergin, bir soru üzerine, Türkiye’nin ABD ile gerek ikili, gerekse bölgesel planda çok geniş bir gündeme sahip olduğuna dikkati çekerek, yeni ABD yönetimiyle de her düzeyde karşılıklı danışma ve işbirliğinin sürdüğünü kaydetti. Özügergin, ABD Dışişleri Bakanı Clinton’ın bu çerçevede Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın daveti üzerine bugün Türkiye’ye ikili bir çalışma ziyareti yapacağını bildirdi. Sözcü Özügergin, “Yeni ABD yönetiminin işbaşına gelmesinden sonra dışişleri bakanı düzeyinde ülkemize gerçekleştirilen bu ilk ziyaret, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın teyidi bakımından da önem taşımaktadır” dedi.

07.03.2009


 

DÜNYADA DEĞER KAYBETTİ

Türkiye’nin aksine uluslar arası piyasalarda ABD doları dün önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

$, dünyada değer kaybetti

ABD dolarının uluslar arası döviz borsalarında, önemli para birimleri karşısında önceki günkü kapanış ve dün öğle saatlerindeki değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ PERŞEMBE CUMA

Japon Yeni 98,21 96,77

İsviçre Frangı 1,1712 1,1546

Kanada Doları 1,2908 1,2830

New York döviz piyasasında önceki gün 1,2544 dolardan kapanan avronun fiyatı, dün öğle saatlerinde 1,2678 dolara çıktı. Aynı borsada önceki gün 1,4112 dolarda kapanan İngiliz sterlini de dün öğle saatlerinde 1,4225 dolara yükseldi. Londra’da önceki gün 913,00 dolardan kapanan altının ons fiyatı, dün öğle saatlerinde 937,75 dolardan satıldı. Avrupa ve Uzakdoğu borsaları gerilerken, uluslar arası piyasalarda petrol fiyatları geriledi. ABD tipi ham petrolün Nisan teslimi fiyatı 64 sent gerileyerek varili 44,25 dolardan satıldı.

07.03.2009


 

Dalgalı kur, bunlar olur

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dolardaki yükselişle ilgili olarak ‘’bunlar General Motors ile ilgili gelişmeler ve dünyada bir süredir devam eden küresel krizin ortaya çıkardığı sonuçlardır’’ dedi.

Bir gazetecinin ‘’dolar rekor düzeyde yükseliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?’’ şeklindeki sorusuna karşılık Bakan Çağlayan, Türkiye’nin bir küresel oyuncu olduğunu ve dalgalı kur sistemini uyguladığını hatırlattı. Dolardaki yükselişin, dünyadaki etkilenmelerin getirmiş olduğu bir yansıma olduğunu belirten Çağlayan, ‘’General Motors ile ilgili gelişmeler ve bir süredir devam eden küresel krizin ortaya çıkardığı sonuçlardır bunlar, neticede kur dalgalı olduğu için inecektir, çıkacaktır’’ dedi. Çağlayan, yabancı sermaye ile ilgili olarak da “en ufak bir hareket söz konusu değil, faizler konusunda da herhangi bir sıkıntı yok’’ dedi.

07.03.2009


 

Doların ateşi dün de yükseldi

BankalararasI piyasadaki dolar kotasyonlarında satışta 1,80 TL seviyesi görüldü.

İstanbul serbest piyasada dolar rekorla güne başladı. Dolar şimdiye kadar bir kaç kez denediği 1,75001,7700 aralığını dün sabah geçerek 1,7750 TL’den açıldı. İlk etapta bu seviyelerde dengelenen dolarda saat 10.00 itibariyle yeni bir hareket başladı. Dolar önce 1.7800 seviyesine, arkasından da 1.7900’a ulaşarak rekorunu tazeledi. Dolar öğle saatleri itibariyle 1.78-1.79 bandında dengelenmiş göründü. Serbest piyasada önceki gün kapanışta doların satış fiyatı 1,7500 TL, euronun satış fiyatı ise 2,1930 TL olmuştu.

07.03.2009


 

Turizme destek paketi geliyor

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmcilerin merakla beklediği destek paketiyle ilgili, “Birkaç konuda çözüm şimdiden sağlandı, birkaç alanda da sanıyorum önümüzdeki haftalar içinde açıklama yapma şansımız olacak” dedi.

Günay, turizmcilerin beklediği destek paketiyle ilgili bütçe büyüklükleri üzerinde çalışıldığını bildirdi. Aralık ayı sonundan itibaren hem sektör hem de ilgili bakanlıklarla toplantılar yaptıklarını belirten Günay, şunları söyledi: "Bazı prensip anlaşmalarına vardık. Örneğin, Meclis’te şu anda sırasını bekleyen KOBİ’lerle ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın bir yasa önerisi var. O yasa düzenlemesinden sonra turizm sektörü çalışanları, girişimcileri döviz getiren hizmet sektörü olarak nitelendirilecek ve bu açıdan bazı yararlar elde edilebilecek. İhracatçı sayılmaları konusunda da bir girişimimiz var, bunda da prensip olarak anlaştık ama bürokraside yeteri kadar aşamadığımız bazı noktalar var.” Günay, teşvikler, kredi imkânlarının çoğaltılması ve bazı vergi indirimleri konusunda da ilgili bakanlıklarla hâlâ müzakere halinde olduklarını ifade etti. Turizme destek paketine yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Günay, “Birkaç konuda çözüm şimdiden sağlandı, birkaç alanda da sanıyorum önümüzdeki haftalar içinde açıklama yapma şansımız olacak” bilgisini verdi.

07.03.2009


 

ILO’dan “1 Mayıs tatil olsun” teklifine destek

ULUSLARARASI Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe, 1 Mayıs’ın Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada tatil olduğunu ve Türkiye’de de tatil olması gerektiğini ifade etti.

Aslantepe, 1 Mayıs’ın işçiler açısından özel önem taşıdığını ve buna uygun olarak bugüne özel bir düzenleme yapılmasının da yerinde olacağını söyledi. 1 Mayıs’ın resmi tatil olması yönündeki talep ve teklifleri desteklediğini belirten Aslantepe, “Çalışma ilişkileri düzey ve nitelik bakımından Türkiye’nin gerisinde olan ülkelerde bile 1 Mayıs tatil olarak düzenlenmiş. 1 Mayıs, Türkiye’nin içinde bulunduğu bütün coğrafyada tatil, Türkiye’de tatil olmalı” dedi. Dünyada 1 Mayıs’ın bayram havasında kutlandığına, tatil ve dinlenme günü olarak algılandığına işaret eden Aslantepe, Türkiye’de ise 1 Mayıs’ın 12 Eylül sonrasında bir inatlaşmaya dönüştüğünü, bunun da gerginliği beraberinde getirdiğini söyledi. Aslantepe, resmî tatil kararının bu gerginliği ortadan kaldıracağını, Türkiye’de de 1 Mayıs’ı bayrama dönüştüreceğini dile getirdi.

07.03.2009


 

İhracat düştü, TIR belgesi azaldı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve TIR Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre, yılın ilk 2 ayında verilen geçiş belgesi sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,22, TIR karnesi sayısında da yüzde 29,91’lik gerileme oldu.

TOBB, geçiş belgesi ve TIR istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın Ocak ve Şubat aylarında toplam 188 bin 777 adet geçiş belgesi verilirken, bu yılın söz konusu döneminde bu rakam 139 bin 273’e geriledi. Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında 86 bin 568 adet TIR karnesi verilirken, geçen yıl aynı dönemde 123 bin 518 adet TIR karnesi verilmişti. 2009 Şubat ayında ise geçen yılın aynı ayına göre verilen geçiş belgesi sayısında yüzde 30,49, TIR Karnesi sayısında ise yüzde 31,87’lik azalma oldu. 2008 yılının Şubat ayında 95 bin 102 adet geçiş belgesi verilmişken, bu yılın Şubat ayında verilen geçiş belgesi sayısı 66 bin 104’e geriledi. TIR Karnesi sayısına bakıldığında ise geçen yılın Şubat ayında 62 bin 729 adet olan TIR Karnesi sayısı, 2009 yılının Şubat ayında 42 bin 738’e düştü.

07.03.2009


 

Gündemimizde bedelli askerlik yok

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bedelli askerlik konusunda çalışma olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplandırırken, “Daha önce de açıkladık, böyle bir çalışma yok” şeklinde konuştu.

Gündemimizde bedelli askerlik çalışması yok

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bedelli askerlik çalışması ile ilgili olarak, “Daha önce de açıkladık, böyle bir çalışma yok” dedi. Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Ekim 2008’den bugüne kadar, sadece Irak’ın kuzeyine icra edilen hava harekâtı ve topçu atışları sonucu bölücü terör örgütünün, ölü ve yaralı olmak üzere 375’e yakın zayiat verdiği bilgilerinin çeşitli kaynaklardan teyit edildiğini bildirdi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Tuğgeneral Gürak, İzmir İl Genel Meclisi’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ismi ile ‘’12 Eylül’’ isminin İzmir’deki bazı okullardan kaldırılması girişimiyle ilgili soruya ‘’Günlük gelişmelerden etkilenen siyasî bir düşünce olarak görüyoruz’’ cevabını verdi. Bedelli askerlik konusunda çalışma olup olmadığı yönündeki soruya Tuğgeneral Gürak, ‘’Daha önce de açıkladık, böyle bir çalışma yok’’ karşılını verdi. Tuğgeneral Gürak, Yarbay Mustafa Dönmez’in evinde ele geçirilen silâhlarla ilgili bilirkişi incelemesinin sonuçları hakkındaki soru üzerine, yargıya intikal etmiş konulara ilişkin bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını söyledi.

07.03.2009


 

Balbay Metris’te

Ergenekon soruşturması kapsamında ek ifadeleri alındıktan sonra mahkemece tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay Metris Cezaevine, Neriman Aydın da Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’ne götürüldü.

Balbay tutuklandı

‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde ek ifadeleri alındıktan sonra mahkemeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile Neriman Aydın tutuklandı.

Balbay ve Aydın, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde savcılıktaki işlemlerinin tamamlanmasının ardından tutuklanması talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme, yaklaşık 6 saat ifade veren Balbay ile Aydın’ın tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklama kararının ardından Balbay Metris Cezaevine, Aydın da Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’ne götürüldü.

Mustafa Balbay ve Neriman Aydın 312. maddeden tutuklandı. TCK 312. maddesi ‘’cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir’’ diyor.

07.03.2009


 

Arif Doğan da hastaneye kaldırıldı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu emekli Albay Arif Doğan hastaneye kaldırıldı. Doğan, Sağlık Bakanlığı 112 Acil ambulansıyla cezaevinden Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

Arif Doğan da hastanede

“Ergenekon’’ soruşturması kapsamında tutuklu emekli Albay Arif Doğan da hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Arif Doğan, Sağlık Bakanlığı 112 Acil ambulansıyla cezaevinden Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.

07.03.2009


 

Sınırda askerî hareketlilik

ŞIrnak’ta terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlar kapsamında sınıra sevkıyat yapıldı.

Edinilen bilgiye göre, Şırnak’ta güvenlik güçlerince bir süre önce terör örgütü PKK mensuplarına yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor. Üzeri çadırlarla örtülü obüs ve tank ile mühimmat ile askerler, sınıra yakın kesimlerdeki askerî birliklere gönderildi. Sevkıyat sırasında güvenlik güçlerince geçiş güzergâhında yoğun güvenlik tedbiri alındı.

07.03.2009


 

Şişme botta 29 kaçak

İzmİr’İn Çeşme ilçesinde, şişme botla yurt dışına çıkmak isteyen yabancı uyruklu 3’ü kadın 29 kişi, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı.

Alınan bilgiye göre, Ege Denizi’nde önceki gece yarısı devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı’na bağlı bot, Çeşme Burnu açıklarında, üzerinde çok sayıda kişinin bulunduğu şişme botu fark ederek müdahale etti. Botta bulunan ve yabancı uyruklu oldukları belirlenen kişiler, Sahil Güvenlik Botu’na alınarak kıyıya çıkarıldı. Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen 3’ü kadın 29 kaçağın, 12’sinin Filistin, 7’sinin Afgan, 8’inin Somali, diğerlerinin ise Eritre ve Uganda uyruklu oldukları tesbit edildi.

07.03.2009


 

Alanya’ya açık cezaevi yapılacak

Antalya’nIn Alanya ilçesine 100 kişi kapasiteli açık cezaevi yapılacak.

Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Mahmutlar beldesindeki Türkiye’nin en yüksek güvenlikli, en kapsamlı cezaevlerinden biri olarak gösterilen Alanya (L) Tipi Kapalı Cezaevi bünyesinde bir de açık cezaevi inşa edileceğini bildirdi. Açık cezaevinin 100 kişi kapasiteli olacağını, projenin Adalet Bakanlığı’na sunulduğunu ve inşaatına bu ay içinde başlanacağını belirten Yeldan, cezaevinde 2 yıldan az ceza alan ve iyi hali görülen mahkûmların kalacağını söyledi.

07.03.2009


 

İşsizlik meslek kurslarına ilgiyi arttırdı

KÜRESEL ekonomik kriz sebebiyle artan işsizliğin, meslekî ve teknik eğitim merkezlerine olan ilgiyi artırdığı, kursiyer sayılarında geçen yılların aynı dönemle-rine oranla yaklaşık yüzde 25’lik artış gözlendiği bildirildi.

Elginkan Vakfı’nca 2006 yılında İzmit’te açılan Ahmet Elginkan Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi’nin Müdürü Ahmet Taşkın, İzmit’te bu güne kadar yaklaşık 10 bin kişiye kurs verdiklerini bununla bölge sanayisinin ve halkın ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Taşkın şunları kaydetti; “Kriz döneminde kursiyer sayımız, geçen yılların aynı dönemlerine oranla yaklaşık yüzde 25 civarında arttı. Kriz döneminde işsiz kalanlar hem bu dönemi atlatmak, hem de kendilerini geliştirerek, kriz sonrası daha iyi imkânlarda çalışabilmek adına meslek kurslarına yoğun ilgi gösteriyor. Kendilerini geliştirdikleri gibi başka bir meslek de öğrenmiş oluyorlar.’’

07.03.2009


 

İyi insanlar hasta olmuyor

KALP damar hastalıklarına yakalanmanın en büyük sebebinin stres olduğunu belirten Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Çetin Yıldırımakın, iyimser olanların, iyi kalpli olanların kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalandığını bildirdi.

Sakarya Üniversitesi’nde yapılan Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Konferansı’nda konuşan Yıldırımakın, kalp ve damar hastalığının erişkin erkek hastalığı olarak bilindiğini, ancak son yapılan araştırmaların, kadınların da erkeklerden fazla kalp ve damar hastalıkları sebebiyle vefat ettiğinin ortaya çıktığını belirtti. Yıldırımakın, “BM Dünya Sağlık Örgütü, AB Kalp Birliği ve Dünya Kalp Federasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre 2008 yılında kalp ve damar hastalıkları sebebiyle dünyada 17 milyon kişi öldü. Bunun 8.6 milyonunu kadınlar oluşturuyor” dedi. Eskiden kadınların kalp ve damar hastalığı konusunda teselli bulduklarını, ancak son yapılan araştırmaların kalp ve damar hastalıklarının kadınları tehdit ettiğini vurgulayan Yıldırımakın, şöyle konuştu: “Hatta bazı operasyonlarda, müdahalelerde belirtilerin ortaya çıkması konusunda kadınlar daha büyük risk altında. Bu araştırma kadınlarla ilgili bildiğimiz bütün gerçekleri değiştirdi. Önümüzdeki yıllarda kalp ve damar hastalıklarında büyük artış yaşanacak. 2020 yılında bir kalp örgütleri tarafından yapılan araştırmaya göre ölenlerin 25 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.”

Bu kadar bilimsel çalışmalar, ekonomik yatırımlara rağmen kalp ve damar hastalıklarında artış yaşanmasının sebeplerinin sosyal ekonomik şartlar yanında en önemlisinin de stres olduğunu kaydeden Yıldırımakın şu bilgileri verdi: “Günümüz insanı, düne nazaran daha zor şartlarda yaşıyor. Daha stresli bir yaşam sürüyor. Biz Kalp Vakfı olarak “İyi Kalpli Ol” logosunu Türk Patent Enstitüsü’ne tescil ettirdik. İyimser olanlar, iyi kalpli olanlar kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalanıyor. Biz insanların birbirlerini sevmelerini, hoşgörülü olmalarını, öfkelerini bırakmalarını, daha toleranslı, çevre ile barışık olmalarını, hayvanları sevmeyi tavsiye ediyoruz. Stresin azaltıldığı, iyimser olunduğu zaman hastalıklara daha uzak oluruz.”

07.03.2009


 

Denizli’de deprem hareketliliği

DENİZLİ Valisi Yavuz Erkmen, deprem hareketliliğinde bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu, ancak bu yavaşlamanın ne kadar süreceğinin belirlenemeyeceğini söyledi. Sivil Savunma Günü sebebiyle düzenlenen ve 28 Şubat’ta başlayan Afet Tatbikatı değerlendirme toplantısıyla sona erdi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, TÜBİTAK, Pamukkale Üniversitesi uzmanlarıyla tatbikat süresince her gün toplantı yaptıklarını ve tatbikata denk gelen deprem hareketliliğini incelediklerini ifade etti. Erkmen, “Şu an bir durağanlık var, ne zaman tekrar hareketleneceğini, ne kadar sürede durağanlaşağını söylemek mümkün değil. Şu anda yer hareketlerinde bir yavaşlama görülüyor. Eğer bir hareketlenme olursa hiç vakit geçirmeden biz bunu halkımızla paylaşacağız’’ dedi. Erkmen, tatbikat ve denk gelen deprem hareketliliği sayesinde eksiklerin de görülebildiğini belirtti.

07.03.2009


 

En çok boşanma İstanbul’da

TÜRKİYE'DE hukuk mahkemelerinde yoğunluk gösteren dâvâlarla ilgili yapılan istatistiklere göre, en çok ‘veraset’ dâvâsı açıldı.

2007 yılında açılan dâvâların yüzde 23.7’si ‘veraset’ olurken, yüzde 10.5 ile boşanma dâvâları ikinci oldu. Alacak dâvâlarının yüzde 7 ile üçüncü sırayı aldığı istatistiklerde, nafaka dâvâları ise yüzde 1.3 ile sondan üçüncü sırada kaldı. İstatistiğe göre, en çok boşanma dâvâsının açıldığı il yüzde 20.6 ile İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 17.7 ile Ege, yüzde 12.2 ile Akdeniz, 11.2 ile Batı Anadolu, yüzde 5.3 ile Orta Anadolu, yüzde 5 ile Batı Karadeniz, yüzde 3.6 ile Güneydoğu Anadolu bölgeleri izledi.

07.03.2009


 

Kırtasiyelerde satılan yapıştırıcıya yasak geliyor

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, uhu benzeri yapıştırıcıların kırtasiyelerde satılmasının yasaklanacağını bildirdi.

Müsteşar Yardımcısı Buzgan, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen “Uçucu organik bileşiklerin zararlarını önlemeye ilişkin kanun teklifi” ile çocukların, onlara bağımlılık yapan uçucu maddeler ile temasını önlemeye çalışacaklarını söyledi. İlköğretimde kullanılan bazı yapıştırıcıların dahi tiner bazlı olduğuna işaret eden Buzgan, “Onların artık tiner bazlı ya da benzer organik bazlı olmasını değil, su bazlı olmasını istiyoruz” dedi. Bu tür kırtasiye ürünlerinin tamamının yasaklanacağını ifade eden Buzgan, bunlar yerine su bazlı yapıştırıcıların satılacağını kaydetti.

07.03.2009


 

Kırklareli’nde 10 bin kedi köpek aşılanacak

TÜRKİYE'DE Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamında Kırklareli’nde yaklaşık 10 bin kedi ve köpeğin aşılanacağı bildirildi.

Kırklareli Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca yürütülen ‘’Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi’’ kapsamında Kırklareli’nde kuduz hastalığına karşı kedi ve köpeklerin aşılandığını söyledi. Yıldız, proje ile yaban hayvanları ile evcil hayvanların kontrol edilmesi ve hastalık riskinin azaltılarak sıfıra indirilmesi amaçlandığını belirtti. Aşılanacak hayvanlara renkli bant takıldığını ifade eden Yıldız, sahipli ve sahipsiz 10 bin kedi ve köpeğin aşılanacağını kaydetti.

07.03.2009


 

GÖZDEKİ SİNSİ HASTALIĞA DİKKAT

Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Özlem Evren, glokom hastalığında erken teşhisin önemine işaret ederek, “Hastalar başlarda görme duyularında bir kayıp hissetmedikleri için hastalığı fark etmez.

Çünkü önce çevredeki görme alanı daralır, görme keskinliği zamanla azalır. Hastalık ilerlediği zaman da çok geç kalınmış olur” dedi. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Evren, Dünya Glokom Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, glokomun, göz içi basınca bağlı olarak gelişen, görme sinirinin hasarı ve görme hücrelerinin kaybıyla sonuçlanan bir hastalık olduğunu bildirdi. Halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokomun geriye dönüşümü olmayan körlük sebepleri arasında 2. sırada yer aldığını belirten Evren, hiçbir belirti vermeden ilerlediği için “sinsi” bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

07.03.2009


 

Antalya’dan, Paris’e yerçekimsiz uçuş

Akdenİz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, uzaya çıkmaya gerek kalmadan yer çekimsiz ortam deneyimi yaşatan ‘’Zero G’’ uçuşu için girişimlere başladıklarını, uçuşun Antalya-Paris arasında yapılmasını planladıklarını bildirdi.

Helvacı, kuracakları Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde gençlerin gök bilimlerine ilgisini artırmaya yönelik projelere imza atmak istediklerini kaydetti. Üniversitede uluslar arası işbirliğini de artıracaklarını ifade eden Helvacı, bu projelerden birinin de uzaya çıkmadan yer çekimsiz ortam deneyimini yaşatan ‘’Zero G’’ uçuşu gerçekleştirmek olduğunu bildirdi. Bu uçuşun ABD’de Uzay Haftası faaliyetleri kapsamında yapıldığını belirten Helvacı, şöyle konuştu: ‘’ABD’deki Uzay Haftası etkinlikleri kapsamında bir yarışma düzenleniyor. İki yılda bir yapılan bu yarışmada seçilenler ‘Zero G’ adı verilen, yer çekimsiz uçuş deneyimini yaşatan uçağa binmeye hak kazanıyorlar. Bizim de böyle bir girişimimiz var. Antalya’dan kalkıp Paris’e kadar bir uçuş planlıyoruz. Çünkü bu uçuşun kıt'alar arası olması lâzım. ABD yüzölçümü olarak çok büyük bir ülke olduğu için kendi ülkelerinin topraklarında bunu yapabiliyorlar. Biz de bu amaçla Antalya’dan Paris’e Zero G uçuşu gerçekleştireceğiz. Bu etkinlik sadece Türkiye’ye değil, dünyaya açık olacak. Pek çok ülkeden bu uçuşa katılım olabilecek. Girişimlerimiz devam ediyor. Şu anda işin finansman kısmını çözmeye çalışıyoruz. Türksat da bu konuyla ilgileniyor.’’ Antalya / aa

Kapı hareketinden

elektrik üretildi

nÇevreye zarar vermeden elektrik enerjisi elde etmeyi amaçlayan öğrenciler, kapıların açılma ve kapanmasıyla hareket halindeki otomobilin oluşturduğu hava akımından elektrik enerjisi üretti. İzmir’de üstün yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Sıdıka Akdemir Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, bu yolla üretilen “temiz enerji” ile okulların ya da evlerin günlük elektrik ihtiyacını karşılamasını hedefliyor. Öğrencilerin “Elektrik Üreten Kapı” ve “Araçlardan Rüzgâr Enerjisi Değerlendirmesi” adlı projelerin koordinatörlüğünü yapan öğretmen Savaş Zafer Güler, öğrencilerin küresel ısınmadan yola çıktığını, yenilenebilir, çevreye zarar vermeden nasıl enerji elde edilebileceğini araştırdıklarını belirtti. İzmir / aa

Spor yapmak

için hiç geç değil

nİsveçlİ bilim adamlarının yaptığı araştırma, 50 yaşında bile olunsa fiziksel faaliyetlerin arttırılmasının ömrün uzamasında sigarayı bırakmak kadar etkili olduğunu ortaya koydu. Uppsala Üniversitesi bilim adamları, 2200 erkeği 50 yaşından itibaren izledikleri araştırmada, 50 ila 60 yaşında fiziksel faaliyetlerini arttıranların, orta yaştan itibaren düzenli spor yapanlar kadar uzun yaşadığını belirledi. Erkekler 60 yaşına geldiğinde, 50 yaşında yüksek seviyede spora başlayanların hiç spor yapmayanlara oranla 2,3 yıl, orta seviyede faaliyette bulunanlara göre de 1,1 yıl uzun yaşadığı tesbit edildi. Sonuçlarda, kişinin kilosu, alkol kullanımı ve sigara içmesi unsurları da göz önünde bulunduruldu.

07.03.2009


 

Dünyanın en yüksek mikroskobik hayatı

AmerİkalI bilim adamları, Güney Amerika’da 6 bin metre yükseklikteki And Dağlarında volkanik gazların mikrobik hayatın gelişmesine yardımcı olduğunu keşfetti.

Dünyanın şimdiye dek bilinen en yüksekteki mikroskobik hayatını keşfettiklerini açıklayan Colorado-Boulder Üniversitesinden araştırmacılar, bu mikrobik ekosistemin Socompa yanardağının püskürttüğü su buharı, karbondioksit metan ile beslendiğini ve burada kompleks mikroplar için sürdürülebilir bir ortam bulunduğunu belirtti.

07.03.2009


 

Dumansız İstanbul mümkün

Yeşİlay’dan yapılan yazılı açıklamada, Cemiyet’in, tütün kontrolü kanununun faaliyetle uygulanabilmesi için destek verdiği belirtildi.

Açıklamada, toplumda ortak alanlarda yaşayan her bireyi rahatsız eden ve büyük bir sağlık sorunu oluşturan sigara dumanı ve pasif içiciliğin, Yeşilay Cemiyetinin Bloomberg Vakfıyla ortaklaşa gerçekleştirdiği projeyle çözüme ulaşacağı ifade edildi.

Yeşilay’ın, Üsküdar şubesi merkezinden yürütülen ve ‘’Sigara Dumansız İstanbul’’ (Smoke Free İstanbul) adı verilen projeyle, halka açık alanlarda sigara kullanımını engelleyen yasaların uygulanmasında çözümün bir parçası olacağı kaydedildi.

Açıklamada, proje kapsamında kullanıma sunulan (0216 444 10 16) numaralı telefonu arayan vatandaşların, sigara kullanımı olan halka açık kamusal alanlarla ilgili şikâyetlerini bu hatta bildirebileceği, sigarayı bırakmak isteyen kişilerin de bu hat sayesinde uygun tedavi merkezlerine yönlendirileceği vurgulandı.

07.03.2009


 

Amazon’da kuraklık var

Amazon’dakİ yağmur ormanlarında 2005 yılında yaşanan kuraklık sonucu, atmosfere Avrupa ve Japonya’nın bir yılda saldığından daha fazla sera etkisi gazlarının salındığı bildirildi.

68 bilim adamının yürüttüğü uluslar arası çalışmanın sonuçlarının yer aldığı raporda, eğer dünya iklimi daha da kurak hâle gelirse, Afrika’dan, Latin Amerika’ya yağmur ormanlarının küresel ısınmayı hızlandırabileceği belirtildi. Bitkiler büyürken, ısıyı kendinde toplayan karbondioksiti emiyor, kuruyup çürüdüklerinde ise karbondioksit salıyor.

07.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla