"Gerçekten" haber verir 27 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

İran-ABD ilişkileri lafla düzelmez

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD ile ilişkilerin hemen çözülemeyecek kadar çok çeşitli ve karmaşık olduğunu belirtti ve “İran ve ABD arasındaki sorunlar duygusal değil ki, lafla ve yeni yılı kutlamakla hallolsun” dedi.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın bildirdiğine göre, Laricani gayri resmi ziyaret için bulunduğu Irak’ta, ABD-İran ilişkileri ile ABD Başkanı Obama’nın “yeni yıl mesajını” değerlendirdi. Laricani, iki ülke ilişkilerinin farklı boyutları olduğunu, sorunların aceleye getirilmeden araştırılması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, İran halkına hitaben Farsça, “Yeni yılınız ve Nevruz Bayramınız kutlu olsun” şeklindeki tebrik mesajını da değerlendiren Laricani, “İran ve ABD arasındaki sorunlar duygusal değil ki, lafla ve yeni yılı kutlamakla hallolsun” dedi.

Laricani, daha önce yaptığı bir açıklamada, yeni Beyaz Saray yönetiminin “değişim” vaadini hayata geçirmesini ve ilişkileri düzeltme konusunda “somut adımlar” atması gerektiğini belirtmişti. ABD’nin Tahran’daki Büyükelçiliğinde görevli 52 Amerikalının, 4 Kasım 1979-21 Ocak 1981 tarihleri arasında 444 gün rehin tutulması iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesine neden olmuştu.

Tahran ve Washington yönetimleri arasında yaklaşık 30 yıldır doğrudan diplomatik ilişki bulunmuyor.

27.03.2009


 

Ekonomik kriz, siyasî krize dönüşebilir

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, G-20 ülkelerinin liderlerine küresel mali krizin vurduğu gelişmekte olan ülkeler için 2 yıllık ve 687 milyar sterlinlik bir mali teşvik paketi hazırlamaları çağrısında bulundu.

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesine konuşan Ban Ki-mun, önümüzdeki hafta Londra’da yapılacak G-20 zirvesini gelişmiş ülkelere bugüne kadar gerçekleştirmedikleri uluslararası yardımları gerçekleştirmeleri yolunda çağrıda bulunmak için bir fırsat olarak kullanacağını söyledi. Ban, zirvenin ayrıca fakir bölgelere iklim değişiklikleriyle mücadele için fon sağlanması ve yeni gelişme yoluna giren ekonomilere nakit sağlanması için de bir fırsat olacağına inandığını söyledi.

Ban, gelişmiş ülkeleri kast ederek, ‘’Onlardan gelişmekte olan bütün ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak gerçek bir küresel teşvik paketi sağlamalarını isteyeceğim ve bunun miktarının da gelecek 2 yıl için 1 trilyon dolar olması gerektiğini vurgulayacağım’’ dedi.

FT, Ban Ki-mun’un Zirve öncesinde G20 ülkelerinin liderlerine bir de mektup gönderdiğini ve bu mektupta da bu büyük teşvikin halen var olan mekanizmalar ve kurumlar aracılığıyla mobilise edilebileceğine dikkat çektiğini yazdı. Ban’ın mektubunda G-20 liderlerine, ‘’bu desteğin sağlanması dünya ekonomisine büyük ölçüde destekleyecek, sizin kendi ekonomilerinizin büyümesine dayanak oluşturacak ve küresel istikrarı güvence altına alacaktır’’ diyerek, onları ikna etmeye çalıştığı bildirildi. Ban, FT aracılığıyla liderleri uyarırken de, ‘’Eğer halen yaşanan krizi kararlılık, güçlü bir siyasi liderlikle doğru biçimde ele alıp önlem oluşturmazsak, korkarım ki bu sadece bir ekonomik kriz olmakla kalmayıp, bütün dünyada bir siyasi istikrarsızlığa da yol açabilecektir’’ dedi. Ban, ayrıca G-20 ülkelerinin IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarının yeni ekonomik ve politik görünüme uygun olarak reforme edilme çabalarına da elinden gelen desteği sağlayacağını söyledi.

27.03.2009


 

Macaristan’a verilen kredi serbest bırakılıyor

UluslararasI Para Fonu (IMF), Macaristan’a verdiği 12,3 milyar avroluk kredi diliminin ikinci bölümünü de serbest bırakıyor.

Macaristan Maliye Bakanlığı ve IMF yetkilileri Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de konuyla ilgili toplantı yaptılar. Yapılan toplantının ardından açıklamada bulunan IMF yetkilileri, Macaristan’ın IMF’nin tüm isteklerini yerine getirdiğini, Macaristan’a taraflarından verilen kredilerin gerektiği gibi kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladılar. IMF, Macaristan’a verdikleri kredinin ikinci dilimi olan 2,5 milyar avronun serbest bırakılacağını açıkladı. Macaristan, IMF’nin verdiği kredinin ilk dilimi olan 5 milyar avroyu geçtiğimiz yıl kasım ayında serbest bırakılmıştı.

27.03.2009


 

İsrail uçakları saldırdı mı?

İsraİl ordu sözcülüğü, Amerikan televizyonu CBS’in, İsrail Hava Kuvvetlerinin geçen ocak ayında Sudan’da, Hamas için silah taşıyan bir konvoyu vurduğu iddiasına ilişkin olarak sadece, “İsrail bu tür haberlerle ilgili bir cevap vermemektedir” dedi.

İsrail ordu sözcülüğü, iddiayı ne doğruladı ne de yalanladı. CBS televizyonu, saldırı sonucunda 17 kamyondaki 39 kişinin öldüğünü, çevredeki bazı sivillerin de yaralandığını da iddia etmişti.

27.03.2009


 

BM’den keyfî tutuklamalara tepki

Afganİstan’da keyfi tutuklamaların yaygın bir sorun olduğu bildirildi.

BM yetkililerinden Norah Niland, konuya ilişkin raporun yayımlanması dolayısıyla Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, Afganistan’daki keyfi tutuklamaların yaygın bir sorun olduğunu, bunların kabul edilemeyeceğini belirtti. Niland, keyfi tutuklamaların Afgan anayasasını ve Afganların haklarını ihlal ettiğini, cezaevlerinin dolmasına neden olduğunu, ayrıca halkın hükümete ve adalete olan güvenini sarstığını ifade etti. BM’nin raporunda, 2 bin tutuklunun durumuna ilişkin 2006-2009’u kapsayan raporda tutuklamaların çoğunun keyfi olduğu belirtildi. Ancak BM Afganistan’da kaç kişinin tutuklu bulunduğunu ve keyfi tutuklamaların oranını açıklamadı. Raporda, ceza kanununun tutukluları yeterince korumadığına, ülkedeki avukat sayısının azlığına, rüşvet ve kötü muamelelere karşı denetimin yeterli olmadığına değinildi. Rapor, koalisyon güçlerinin operasyonlarında tutuklananları kapsamıyor.

27.03.2009


 

Mahkûm değişimi görüşmeleri sürüyor

İsraİl ile Hamas arasında mahkûm değişimi görüşmelerinin, Mısır’ın başkenti Kahire’de sürdüğü bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Mısır İçişleri Bakanlığı yetkilisi dün yaptığı açıklamada, Mısır’ın, Hamas’ın elindeki İsrailli asker Gilad Şalit’in de bulunduğu mahkûm değişimindeki görüşmelere halen arabuluculuk yaptığını belirtti.

Hamas yetkilisi Ali Barake, bir Hamas heyetinin, örgütün elindeki İsrail askeri Şalit karşılığında İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılmasına ilişkin anlaşma için Mısır’ın başkenti Kahire’de olduğunu söylemişti. Başbakan Ehud Olmert, görevini devretmeden önce mahkûm değişimi konusunda anlaşma sağlanmasına çalışacağını bildirmişti.

27.03.2009


 

Beşir Libya’da

Sudan lideri Ömer Beşir’in Libya’ya gittiği bildirildi. Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkında tutuklama emri çıkardığı Beşir’in Etiyopya’ya gideceği açıklanmıştı.

Ancak Sudan başkanlık ofisinden yetkililer, AFP muhabirine, Beşir’in Libya’ya gittiğini bildirdi. Basın sözcüsü, “Beşir şu anda Libya’da” dedi. UCM’nin 4 Mart’ta yayımlanan kararından bu yana Beşir üçüncü kez yurt dışına çıkıyor. Beşir, Darfur bölgesinde insanlık suçu işlemekle itham ediliyor.

27.03.2009


 

El Kaide lideri teslim oldu

Suudİ Arabistan, arananlar listesinde bulunan bir El Kaide liderinin kendi isteğiyle ülkeye dönerek teslim olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığının açıklamasında, teslim olan kişinin, yurt dışında yaşayan 85 kişilik arananlar listesinde bulunan Fahad El Ruveyli olduğu belirtildi. Bakanlık sözcüsü Mansur El Turki, El Ruveyli’nin ülkeye döndüğünü söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Bakanlığa yakın bir internet sitesinde çıkan haberde, El Ruveyli’nin Suriye’nin Irak sınırındaki El Kaide kamplarının önemli bir ismi olduğu kaydedildi. Doaa internet sitesi, El Ruveyli’nin militanlara silah ve Suriye’den Irak’a gidebilmeleri için sahte seyahat belgeleri temin ettiğini bildirdi. Suudi Arabistan, geçen ay, arananlar listesinde bulunan 85 kişiye, teslim olmaları ve rehabilitasyon programından sonra ailelerine kavuşmaları önerisini sunmuştu.

27.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis