"Gerçekten" haber verir 27 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

Elimizdeki imkânları seferber ettik

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, düşen helikoptere ulaşılabilmek için her kurumun imkanları ölçüsünde seferber olduğunu belirterek, ‘’Elimizdeki imkânlar ve şartlar çerçevesinde çalışmalar sürüyor, ama şu ana kadar kesin bir sonuca ulaşılamadı’’ dedi.

Bölgede inceleme yapan Atalay, düzenlediği basın toplantısında, tespit edilen koordinatlar çerçevesinde arama çalışmalarının sürdüğünü, zirveye kadar ulaşıldığını, ama herhangi bir şeye ulaşılamadığını söyledi. Bakan Atalay, bölgedeki yoğun sisin dağılmaya başladığını, gece saat 23.00’den sonra arama çalışmalarını bırakan helikopterlerin yeniden uçmaya başladığını bildirdi. Hem asker hem polis hem de sivil savunma personelinin karadan arama çalışmalarının da kesintisiz olarak devam ettiğini belirten Beşir Atalay, ‘’Her kurumumuz elinde ne imkân varsa bunu kullanmak için seferber oluyor. Elimizdeki imkânlar ve şartlar çerçevesinde çalışmalar sürüyor, ama şu ana kadar kesin bir sonuca ulaşılamadı’’ dedi. Sisin dağılmaya başlamasıyla birlikte, arama çalışmalarının daha iyi bir şekilde yürütülmesi konusunda umutlu olduklarını ifade eden Bakan Atalay, ‘’Helikopterler daha iyi çalışıyor, karadan da sayısı 2000’i aşan arkadaşlarımız fedakarca çalışmalarını sürdürüyor. Umuyoruz çok geçmeden sonuç alırız’’ diye konuştu. Helikopterden bir sinyal alınmadığı ifadesini tekrarlayan İçişleri Bakanı Atalay, dolayısıyla nokta yer tesbiti yapılamadığını söyledi.

27.03.2009


 

HELİKOPTERDE BBP LİDERİYLE BİRLİKTE BEŞ KİŞİ VARDI

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile Sivas İl Başkanı Erkan Üstündal, Sivas İl Başkanı Yardımcısı Yüksel Yancı, Belediye Meclis Üyesi Murat Çetinkaya ve İHA Muhabiri İsmail Güneş'i taşıyan helikopterin, önceki gün 14:35'te Yozgat-Yerköy'e gitmek üzere Kahramanmaraş-Çağlayancerit ilçesinden havalandıktan 35-40 dakika sonra düştüğü haberi ve ardından yaşanan gelişmeler, özellikle enkaza bir türlü ulaşılamaması Türkiye'yi kilitledi.

YAZICIOĞLU DAHA ÖNCE DÖRT ŞÜPHELİ KAZA ATLATMIŞTI

Daha önce dört kez “şüpheli” kaza atlattığı belirtilen Yazıcıoğlu'nun bu defa helikopter kazasına uğraması soru işaretlerine yol açarken, binlerce kişilik ekiplerin helikopter ve teçhizat desteğindeki geniş çaplı aramalarına rağmen gece boyunca ve ertesi gün enkaza ulaşılamaması dikkat çekti. Kaza, Ergenekon dâvâsında açıklanan ikinci iddianameyi de, 29 Mart'a üç gün kala seçimi de geri plana iterek gündemin ilk sırasına oturdu.

Türkiye kazaya kilitlendi

Gece 02:00’den itibaren sinyal alınamıyor

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonlarının şarjının bitmesi sebebiyle gece 02.00’den beri düşen helikopterde bulunan telefonlardan sinyal alınamadığını bildirdiler. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun Kahramanmaraş’tan Yozgat’a giderken bindiği ve önceki gün saat 15.55’te düştüğü bilgisi emniyet güçlerine ulaşan helikopterdeki cep telefonlarından ilk sinyal saat 16.22’de alınarak bölge tespiti yapıldı. Yetkililer, BTK’dan helikopterde bulunanların cep telefonları aracılığıyla yer tespitinin yapılmasını talep etti. BTK’ya önceki gün saat 16.20’de gelen bu talep üzerine kurum saat 16.22’de bölgede baz istasyonları bulunan Avea ve Turkcell’in kullanıldığı operatöre ait 3 ayrı cep telefonundan ilk sinyalleri aldı. Böylece düşen helikopterin yeri Kahramanmaraş’taki Göksun bölgesi olarak tespit edildi. Ancak 3 telefondan alınan sinyaller aynı noktayı işaret etmesine rağmen, bu nokta 1 kilometre eninde, 30 kilometre uzunluğunda bir alanı işaret ediyordu. Bu nedenle arama alanı çok geniş bir alana yayıldı. BTK, başlangıçta 3 telefondan sinyal alırken, daha sonra 2 telefonun sinyaline erişilebildi. Yetkililer, cep telefonlarının şarjının bitmesi durumunda sinyal alımının kesildiğini, bu nedenle gece 02.00’den beri düşen helikopterde bulunan telefonlardan sinyal alınamadığını bildirdiler.

27.03.2009


 

Cihaz şiddetli çarpmada devreye girer

MEDAİR'İN bağlı olduğu Esas Holding İcra Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru, helikopterde, elektronik cihaz bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Electronic Location Transmitter (ELT). Bu cihaz var.

Yalnız bu cihaz çok şiddetli çarpmalarda devreye girer. Dolayısıyla, tahminimiz çok şiddetli bir çarpma olmadı, o yüzden de alet devreye girmedi. Otomobildeki hava yastığı gibi yani. Bir düşme var... Zaten gazeteci arkadaş da yaşıyordu. ”

27.03.2009


 

Sis yoğunluğu arama çalışmalarını güçleştiriyor

ASKER, polis, korucu, AKUT ve Sivil Savunma ekipleri, yoğun sise rağmen, Kurucaova ve Sisne bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.

Yetkililer, Kurucaova bölgesinde 6 ekibin, Sisne bölgesinde ise 2 ayrı ekibin ‘’yürüyüş kolu’’ düzeninden vazgeçerek ‘’birleşik kol’’ düzeninde arama çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Öte yandan, helikopterin düştüğü bölgeye, Kahramanmaraş Sivil Savunma ekipleri dışında, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Osmaniye’den de sivil savunma ekipleri de gelerek arama çalışmalarına destek veriyor. Arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede 15 dolayında ambulans, olası bir müdahale için hazır bekletiliyor.

27.03.2009


 

Aramalara 3 bin kişi katılıyor

BAŞBAKANLIK Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından saat 09.50 itibarıyla yapılan ikinci açıklamada, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopteri arama çalışmalarının gece boyunca sürdürüldüğünü, sabah saat 04.30 itibarıyla da hem karadan hem havadan arama kurtarma çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

Başbakanlık, arama kurtarma çalışmalarına katılan ekip ve ekipmanlara ilişkin şu bilgileri verdi: Genelkurmay Başkanlığı’na ait 2 skorsky ve 1 casa uçağı, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait H-60 tipi 1 adet helikopter, Doğal Afet Kurtarma Taburu’ndan (DAK) 12’şer kişilik 2 özel tim, Orman Genel Müdürlüğü’nden 2 helikopter, 14 araç 52 personel, 345 Jandarma, subay, astsubay ve erbaş, Kahramanmaraş Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü’nden 129 personel, 17 araç, Adana Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü’nden 27 personel, 8 araç ve 1 arama köpeği, 897 geçici köy korucusu, 60 AKUT personeli ile arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Açıklamada, ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nca 14 ambulans ve 2 medikal kurtarma ekibinin bölgede hazır bekletildiği ve arama çalışmalarının ise aralıksız devam ettiği belirtildi.

27.03.2009


 

BBP’den itidal çağrısı

BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, “Sayın Genel Başkanımız 40 yıllık mücadele hayatında kadere tam teslim olmuş bir şahsiyettir. Bu noktada bize, partililerimize düşen itidal içinde olmaktır’’ dedi.

BBP’den itidal çağrısı

BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, ‘’Sayın Genel Başkanımız 40 yıllık mücadele hayatında kadere tam teslim olmuş bir şahsiyettir. Bu noktada bize, partililerimize düşen itidal içinde olmaktır’’ dedi. Topçu, BBP Genel Merkezi’de düzenlediği basın toplantısında, devletin bütün imkanlarıyla gerekli çalışmayı yaptığını ifade etti. Genel merkezde 6 kişilik kriz komisyonu oluşturduklarını ve gelen bilgileri kamuoyu ile paylaştıklarını ifade eden Topçu, şunları kaydetti: ‘’Sayın Genel Başkanımız, 40 yıllık mücadele hayatında kadere tam teslim olmuş bir şahsiyettir. Bu noktada bize, partililerimize düşen itidal içinde olmaktır. Teşkilatlarımızdan ricamız; kurumsal olarak kamuoyunu biz ve Başbakanlık bilgilendirecek. Başka hiçbir arkadaşımız kulaktan dolma bilgilerle bilgi kirliliğine neden olmamalı. Allah’ın yardımıyla bu krizi aşacağız. İnşallah Genel Başkanımız’ın yanındakiler de sağ salim evlerine kavuşurlar. Allah’tan dileğimiz budur.’’

27.03.2009


 

Toptan, Tunus ziyareti yarıda kesti

TBMM Başkanı Köksal Toptan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesi üzerine Tunus’a yaptığı resmi ziyareti yarıda keserek Türkiye’ye dönme kararı aldı.

Bunun üzerine Ankara’da bulunan özel GAP uçağının Tunus’a hareket etmesi kararlaştırıldı. Tunus’a gidecek olan uçak, TBMM Başkanı Toptan ve beraberindeki heyeti aldıktan sonra doğrudan Kahramanmaraş’a gitti. Köksal Toptan, burada kazaya ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Öte yandan Toptan’ın, BBP yöneticileri ile telefonla konuşarak bilgi aldığı, ayrıca Yazıcıoğlu’nun ailesini aradığı da öğrenildi.

27.03.2009


 

Mitingler iptal edildi

Başbakan Erdoğan Erzincan ve Gümüşhane mitinglerini iptal ederek Kahramanmaraş’a gitti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da kaza sebebiyle mitinglerini iptal ettiler.

Bütün mitingler iptal edildi

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin içinde bulunduğu helikopterin düşmesi ve olay yerine henüz ulaşılamaması sebebiyle, Parti genel başkanları dün yapacakları mitinglerini iptal etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümüşhane ve Erzincan mitinglerini, MHP lideri Bahçeli, dünkü Giresun ve Samsun bugün ise Amasya ve Tokat’ta mitinlerini, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal dün yapacağı mitingi, Saadet Partisi Genel Başkan Numan Kurtulmuş, Tokat ve Çorum mitinglerini ve Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu da, Gümüşhane ve Bayburt mitinglerini iptal etti.

27.03.2009


 

SON KONUŞMA

Helikopterde bulunan İHA muhabiri İsmail Güneş’le 112 Acil Servis görevlisi arasındaki telefon görüşmesi kayıtları yayınlandı.

İsmail Güneş: Yeri tesbit edemediniz mi? Donmaya başladım, üşümeye başladım. Üşüyorum. Tipi var. Helikopterin içine girdim. (İnleme sesleri) Buradakiler öldü herhalde ya. Erhan ağabey, Erhan ağabey. Yok. Kimseden ses gelmiyor, gelmiyor. Eyvah çok kötü.

112 görevlisi: Ayağınız sıkıştı mı?

İ.G: Evet. (inlemeler) Tesbit edemediler mi ya. (inleme) Ayağımı oynatamıyorum.

112 görevlisi: Emniyet yerinizi tesbit etmeye çalışıyor.

İ.G: Erhan ağabey. Ağabey, bir kendine gelmeye çalış. Bak, ben kendime gelmeye çalışıyorum. Yatıyor, ıhlıyor.

112 görevlisi: Başka kimseden ses gelmiyor mu?

İ.G: Yok, yok. Çok kötü, ayağım kırıldı. (İnleme) Hanımefendi hâlâ bulamadınız mı yerimizi? Burada donacağız, diğer insanlar öldü herhalde. (İnleme sesleri) Ayağımı oynatamıyorum. Çok pis kırıldı ayağım. Yerimizi ne zaman tesbit edeceksiniz hanımefendi?

27.03.2009


 

Yoksulluk sınırı 2 bin 426 TL oldu

Türk-İş, Mart ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırını yaklaşık 745, yoksulluk sınırını 2 bin 426 TL olarak hesapladı.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, ‘’Yaşanan ekonomik krizin yakıcı etkisinin özellikle çalışanların ağırlıklı bölümünü oluşturduğu dar ve sabit gelirli kesimlerde kendini gösterdiği, yetersiz ve düşük gelir nedeniyle gıda gibi temel tüketim harcamalarında bile kısıntı yapılmak zorunda kalındığı’’ kaydedildi. Konfederasyonun Mart ayı için yaptığı ‘’Açlık ve yoksulluk sınırı’’ hesabına yer verilen açıklamaya göre, ‘’İnsan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’’ için gerekli olan ve ‘’Yoksulluk sınırı’’ olarak nitelenen tutar 2 bin 425,55 TL olarak tespit edildi. Dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı beslenebilmesi için yapılması gereken ve ‘’Açlık sınırı’’ olarak adlandırılan harcama tutarı ise 744,65 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin önceki yıla göre yapması gereken ek harcama tutarının gıda için 48, toplam harcamalar için 156 TL’ye ulaştığı belirlendi.

27.03.2009


 

KDV yüzde 8’e inmeli

İzmİr Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan 5 maddelik yeni ekonomik önlem paketine ilişkin, alınan önlemlerin dertlere ilaç olmasını umduklarını ifade ederek, ‘’Ama sadece otomotiv, beyaz eşya ve bugün eklenen sektörler değil, bütün piyasa durdu.

Bizim beklentimiz; genel olarak, lüks tüketim hariç, bütün ürünlerde KDV oranı yüzde 8’e indirilmeli’’ dedi. Ekrem Demirtaş, İZTO mart ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin seçime kilitlenmiş olmasına karşın halkın gündeminin ‘’geçim’’, iş dünyasının ve dünyanın gündeminin ise ‘’ayakta kalmak’’ ve ‘’kriz’’ olduğunu söyledi. Ekonomik kriz karşısında tüm dünyada ekonomilerin büyük oranlarda küçüldüğünü ve işsizliğin arttığını belirten Demirtaş, gelişmiş ülkelerin buna karşı, faizleri neredeyse ‘’sıfır’’ düzeyine çekerek, zor durumdaki şirketleri kurtararak ve tüketimi teşvik ederek önlem almaya çalıştıklarına işaret etti. Demirtaş, Türkiye’nin de krize karşı kimi önlemleri uygulamaya koyduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan ‘’5. Ekonomik Önlem Paketi’’ ile bugüne dek toplam 53 maddelik önlem alınmış olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’Alınan tedbirler umarım derdimize ilaç olur. Ama sadece otomotiv, beyaz eşya ve bugün eklenen sektörler değil, bütün piyasa durdu. Bizim beklentimiz; genel olarak, lüks tüketim hariç, bütün ürünlerde KDV oranı yüzde 8’e indirilmeli. Bizim bir diğer beklentimiz de piyasaya para verilmesi. Çünkü para olmadığı sürece KDV’yi de indirseniz piyasa hareketlenmez.’’

27.03.2009


 

KUVEYT TÜRK’TEN ÖZEL İNDİRİM PAKETİ

Kuveyt Türk Katılım Bankası (Kuveyt Türk), piyasada yaşanması arzu edilen canlanmaya katkı sağlamak amacıyla konut, araç ve işletmelere özel ihtiyaç kredi oranlarında indirime gitti.

Özel İndirim Paketinin kapsamı hakkında Kuveyt Türk’ten yapılan açıklamada, 2008 yılında karlılık ve büyüme anlamında başarılı bir performansın geride bırakılarak 2009’a giriş yapıldığı, bu performansın kaynağı müşterilere yeni indirim paketiyle düşük maliyetli finansman kolaylıkları sunulacağı kaydedildi. Ekonomik istikrarın gerekliliğine işaret edilen açıklamanın devamında; “Zor piyasa koşullarıyla rekabet eden esnafımız, hayat şartlarının gerektirdiği ihtiyaçları karşılamak isteyen bireysel müşterilerimiz için konut kredisi oranlarımızı 60 aya kadar olan vadeler için yüzde 1,39’a, 60 ila 120 ay vadeler için ise yüzde 1,59’a, araç kredisi aylık oranlarımızı da yüzde 1,49, indirdik” denildi.

27.03.2009


 

Liderler oyunu Ankara’da kullanacak

Lİderlerİn büyük bölümü, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde Ankara’da oy kullanacak. 22 Temmuz 2007’deki genel seçimler ve 21 Ekim 2007’deki cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında memleketi Kayseri’de oy kullanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimde Ankara’da oy verecek.

Gül, Çankaya İlköğretim Okulunda sandık başında olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimde İstanbul’da olacak. Erdoğan, oyunu, Üsküdar’daki Burhaniye İlköğretim Okulu’nda verecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Çankaya İlköğretim Okulu’nda, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Çankaya Mutlukent Mahallesi Ayten Şaban Diri İlköğretim Okulu’nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Anıttepe İlköğretim Okulu’nda oy kullanacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek Çankaya Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulu’nda, CHP’nin Ankara adayı Murat Karayalçın Çankaya Lisesi’nde, MHP’nin Ankara adayı Mansur Yavaş ise Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi’nde sandığa gidecek.

27.03.2009


 

Sandık başında cep telefonu yasak

Van İl Seçim Kurulu, aldığı kararla, oy kullanmak üzere sandık başına gidecek vatandaşların cep telefonu bulundurmalarını yasakladı. Kararın, bir siyasi partinin, seçmenlere ‘’evet’’ mührünü hangi aday için bastıklarını telefonla görüntülemeleri yönünde baskı yaptığı iddiası üzerine alındığı öğrenildi.

AK Parti Van İl Başkanlığı ile bazı vatandaşlar, Emniyet Müdürlüğü ve İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak, bir siyasi partinin, vatandaşlara, hangi partinin adayına oy verdiklerini ispatlamaları için oy pusulasını telefonla görüntülemeleri konusunda baskı yaptığını belirttikleri öne sürüldü. Olayı değerlendiren İl Seçim Kurulu Başkanlığı, aldığı kararla, seçim günü sandık başına gidecek vatandaşların yanlarında cep telefonu ve kamera gibi kaydedici cihazları bulundurmalarını yasakladı. Seçim Kurulu, alınan kararı ilgili birimlere yolladı.

27.03.2009


 

Engelsiz seçim olsun

Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, Seçim Kanunu ile engellilere sandıklara kolay erişilebilme, imza atamayanlar için parmak basma, gerektiğinde refakatçi eşliğinde oy kullanabilme ve öncelik tanınması gibi imkânların tanındığını hatırlattı.

Güven, ‘’Sandık başkanlarından, seçim kurulu üyelerinden ve gönüllü sandık müşahitlerinden beklentim, engelsiz bir seçim için her özür grubuna göre en kolay nasıl oy kullanılacaksa o tedbirlerin alınması, kolaylık sağlanmasıdır’’ diye konuştu.

27.03.2009


 

OKULDA CEP YASAK, ANKESÖRLÜ BEDAVA

MİLLî Eğitim Bakanlığı tarafından okullarına cep telefonuyla gelmesi yasaklanan öğrenciler, okul ve dershane önlerine Türk Telekom tarafından konulacak olan ankesörlü telefonlarla aileleriyle bir dakika süreyle ücretsiz görüşebilecek.

Cep yasak, ankesörlü bedava

Türk Telekom Kastamonu Başmüdürü Serdar Korkusuz, yaptığı açıklamada, okullarda cep telefonu kullanımının yasaklandığını hatırlatarak, yaptıkları çalışmayla tüm okul ve dershane önlerine ankesörlü telefonlar yerleştirmeye başladıklarını söyledi. Öğrencilerin bundan böyle okul önlerindeki Türk Telekom’a ait telefonlar aracılığıyla sabit telefon hatlarıyla 1 dakika süreyle ücretsiz görüşme yapabileceklerini ifade eden Korkusuz, şunları kaydetti:

‘’Türk Telekom, Türkiye genelinde ilköğretim okulları, lise ve dershanelerde bulunan yaklaşık 7 bin ankesörlü telefonda şehir içi 1 dakikalık ücretsiz telefon görüşmesi kampanyası ile eğitime verdiği desteği sürdürmeye devam ediyor.

Bu kampanya, eğitim kurumlarında öğrencilerin aileleriyle ücretsiz olarak görüşmelerine olanak sağlıyor. Kampanya 2008-2009 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam edecek. Kampanyanın uygulanmakta olduğu ankesörlerde sadece ücretsiz ilk 1 dakikalık şehir içi aramalar kartsız olarak, diğer tüm aramalar kartlı ve ücretli olarak gerçekleştirilmektedir.’’

27.03.2009


 

Hamburger yediler, otomobil kazandılar

Hızlı Servis Sektörünün Lider Kuruluşu Burger King‘in “Kazı Bakiyim Çekiliş Kampanyası” talihlileri, Audi A3 marka otomobillerini Ata Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kurdoğlu’ndan teslim aldı!

Ata Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kurdoğlu ve Tab Gıda Genel Müdürü Caner Dikici’nin katılımıyla düzenlenen teslim töreni ile kampanyanın 14 talihlisi Audi A3 araçlarını teslim aldı. 10 Kasım tarihinde başlayan “Kazı Bakiyim Çekiliş Kampanyası” 14 hafta boyunca devam etti. 15 Şubat tarihinde sona erdi. Kampanya süresince her hafta bir kişiye 1 Audi A3, her gün bir kişiye HP mini-note dizüstü bilgisayar hediye edildi.

27.03.2009


 

‘Sapanca Gölü’ maksimum seviyede

ADAPAZARI Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, son yağışlarla birlikte Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin 32.20 metre ile maksimum düzeye çıktığını söyledi.

Sakarya’nın 2009 yazında su sıkıntısı çekmeyeceğini, ancak yine de suyun çok dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayan Keleş, “İsrafı mutlaka önlemeliyiz” diye konuştu.

27.03.2009


 

“Halk cahil” sözüne tepki

TÜRK Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Sami Özdemir, Türk toplumuna hakaret olan “cahil” yaklaşımını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Özdemir, “Bu ülkenin yönetim kadrolarındaki insanları seçen de bu millettir. Millet iradesine kimsenin ipotek koymaya veya üzerinde yorum yapmaya hakkı yoktur.” dedi.

Karadayı’nın sözlerinin halkı rencide ettiğini belirten Özdemir, “Türk milletini şahsi düşüncelerle aşağılamak, küçüksemek, rencide edecek sözler söylemek, bu ülkeyi yöneten şahsiyetler açısından doğru değildir. Bu halk cahilse, sorumlusu yönetim kadrolarında bulunanlarındır” şeklinde konuştu.

Eğitim Bir Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak da seçkinlerin yöneteceği, diğerlerinin teba olacağı bir ülke modelinin çok gerilerde kaldığını vurguladı.

Bu çıkışların demokrasiyi sekteye uğratma girişimi olduğunu ve acilen sivil anayasa hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Şenocak, “Bizim geleneğimizde bir bilgi, bir de irfan vardır. İnsanlar doğru ve yanlışı, samimi ve gayri samimiyi, irfan sayesinde çok rahatlıkla görebilir. Millî iradenin önüne, bu şekilde manipülasyonlarla geçilmek isteniyor” diye konuştu.

İnternete düşen ses kayıtlarındaki eski generallerin konuşmalarının, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 askerî darbelerinin özentisi olduğunu kaydeden Şenocak, “Bu düşünce, 12 Eylül’ü kanıksadıklarını gösteriyor. Dolayısıyla tam demokratik bir sürece geçiş, bu kişilerin rantını kesiyor olabilir. Bunlara bir nevi Kenan Evrencikler diyebiliriz. Millî iradeye alerjileri olabilir ancak darbeler, millete karşı yapılmış en büyük hakarettir” şeklinde konuştu.

Eğitim seviyesiyle vatandaşlık arasında doğrudan bir irtibat olmadığını ve hiç kimseye ayrıcalık tanınmadığının altını çizen Abdurrahim Şenocak, şunları söyledi: “Böyle bir paradigmayı öne sürmek, sağlıklı ve demokratik bir düşünce değildir. Bu biraz, totaliterlik veya padişahlık özentisidir. Gelişmiş ülkelerde fertler önemlidir.”

27.03.2009


 

ÖSS’ye başvurularda bugün son gün

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı(YDS) ile sınavsız geçiş için başvurular bugün sona erecek.

2009-ÖSS’ye, 2008-2009 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının lise veya dengi okullar ile açıköğretim lisesinin son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının dışarıdan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumları bu şartları taşıyanlar başvurabilecek. Sınava belirtilen özellikleri taşıyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da başvurabilecek ancak bu adaylar ÖSS sonuçları ile 2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alacak yükseköğretim programlarına yerleştirilmeyecek. 2009-2010 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve önlisans (meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş dahil) programlarına girmek veya yurt dışında öğrenim görmek isteyen adayların da 2009-ÖSYS’ye başvurmaları gerekiyor.

27.03.2009


 

DÜNYAMIZ İÇİN 1 SAAT KARANLIK

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), herkesi küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla 28 Martta yapılacak olan ‘’Dünya Saati’’ eylemine katılmaya çağırdı.

WWF-Türkiye’den yapılan yazılı açıklamada, 2008 yılında gerçekleştirilen söz konusu eyleme çeşitli ülkelerden 50 milyon kişinin katıldığını hatırlatıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Nobel Barış Ödülü sahibi Desmond Tutu gibi kanaat önderlerinin, herkesi ‘’Dünya Saati’’ eylemine katılmaya davet ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘’Bu yıl tüm dünyada bir milyar insanın katılması beklenen Dünya Saati (Earth Hour) hareketinin yoğun bir katılımla ülkemizde gerçekleştirilmesi için destek vermek isteyen belediyeler, kişiler ve kamu kuruluşları ile özel sektörün 28 Mart 2009 Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında güvenliği tehdit etmeyen alanlarda ışıklarını söndürmeye ve elektrik kullanımını azaltmaya davet ediyoruz.’’ Açıklamada, 83 ülkeden 2 bin 398 şehrin katılacağı eylem sırasında, Toronto CN Kulesi, Sidney Opera Binası, Roma’da bulunan İtalya Cumhurbaşkanlığı, Giza Piramitleri ve Eyfel Kulesi gibi yerlerin ışıklarının kapatılacağı da vurgulandı.

27.03.2009


 

Kenton, görünüşüyle yenilendi

GIda sektörünün öncü markası Kenton, ilkbahara yeni yüzüyle giriyor.

Geçtiğimiz aylarda tüm ürün grupları için ambalaj değişikliği çalışmalarına başlayan Kenton, ana ürün kategorisi olan pudinglerde yeni ve etkileyici tasarımlarıyla market raflarındaki yerini almaya başladı. Kenton, eşsiz kalitedeki lezzetlerini daha albenili ve daha çarpıcı ambalajlarda tüketicileriyle buluşturmayı hedefliyor.

YÜZDE 100 YERLİ

Yüzde 100 yerli sermayeli Hayat Gıda A. Ş.’nin 64 yılı aşkın süredir üreterek Türk halkının beğenisine sunduğu bir marka olan Kenton, deneyimi, kalite odaklı üretim anlayışı ve her yaştan insana hitap eden geniş ürün yelpazesi ile sektördeki faaliyetlerini sürdürüyor.

27.03.2009


 

1.2 milyar insan susuz

Çevrem Derneği Genel Başkanı Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, dünyada halen 1.2 milyar insanın içme suyundan yoksun olduğunu söyledi.

Suyun gelişmeyi belirleyen stratejik bir özellik taşıdığını belirten Serdar, “Hayatın temelini oluşturan sosyal, ekonomik ve ekolojik bir yaşam için su son derece önem taşımaktadır. Dünyadaki suyun yaklaşık yüzde 96’sı tuzlu sudur. Tatlı su ise, yüzde 4’lük bir bölümü oluşturur. Tatlı su kaynaklarının yaklaşık yüzde 79’u kutuplardaki buzullarda, yüzde 20’si derin yeraltı sularında bulunmaktadır. Ulaşılaşılabilir olan su kaynakları; göller, akarsular ve tatlı su kaynakları ise ancak yüzde 1’lik kısmı oluşturur” dedi.

Toplam su miktarının yüz binde 7’sinin ancak içilebildiğini kaydeden Serdar, Türkiye’de su kaynaklarının kısıtlı oluşuna karşılık, dünyada su tüketiminin son 50 yılda çarpıcı bir şekilde arttığını vurguladı. Dünya’da 1.2 milyar insanın güvenilir içme suyundan yoksun olduğuna dikkat çeken Çevremder Genel Başkanı Dr. Serdar, 2.4 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini söyledi.

27.03.2009


 

“Yağmur dursun” duâsı

Çukurova yöresinde 79 yılın en fazla yağışının düşmesi, tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilerken, önceki yıllarda kuraklık nedeniyle ‘’yağmur duası’’na çıkan üreticiler, önümüzdeki günlerde bu kez ‘’yağmaması için’’ duaya çıkmak için hazırlıklara başladı.

Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Çukurova yöresinde ocak ayından bu yana aralıklarla süren ve zaman zaman sağanağa dönüşen yağışın, tarımsal faaliyetleri engellediğini söyledi.

Yörede üreticilerin geçen yılın kasım ayında buğday ekimi yaptıklarını anımsatan Tezcan, ‘’Son 3 aydır etkili olan yağışlar, üreticileri kara kara düşündürüyor. Meteoroloji, yöreye 79 yılın en fazla yağışının düştüğünü açıkladı. Etkili yağışlar nedeniyle buğday tarlalarının önemli bölümü su altında kaldı’’ dedi. Tezcan, bu durumun buğday ekili alanlarda hastalık riskini artırdığını ifade ederek, ‘’Tarlalarda oluşan su birikintileri nedeniyle üründe sararma başladı. Üretici zararlıyla mücadele etmek istiyor ama çamur nedeniyle tarlasına giremiyor. Bu durum verimi düşüreceğinden rekolteyi de olumsuz yönde etkileyecek’’ diye konuştu.

Üreticilerin, ekimine şubat ayı içinde başlayıp 10 Marta kadar tamamlaması gereken ayçiçeği ile ayın başında başlayıp bugüne kadar bitirmesi uygun olan birinci ürün mısır ekiminin büyük bölümünü hava şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle yapamadığını vurgulayan Tezcan, şunları kaydetti: ‘’Bunun faturası üreticiye hasat döneminde çok ağır olacak. Üretici ekim yapabilmek için yağışların durmasını dört gözle bekliyor. Ancak, meteoroloji yetkilileri yağışların önümüzdeki günlerde de etkili olacağını söylüyor. Önceki yıllarda kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkarken, böyle devam ederse önümüzdeki günlerde yağmaması için dua etmeye çıkacağız.’’

Tezcan, nisan ayı içerisinde pamuk ekimine başlayacak olan üreticinin de yağışlar nedeniyle tarlasında hazırlık yapamadığını sözlerine ekledi.

27.03.2009


 

Discovery , UUİ’den ayrıldı

Uzay mekiği Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (UUİ) ayrıldı. Discovery mürettebatı 8 günlük görevinde, UUİ’nin 4. ve son güneş panelini taktı ve istasyonun elektrik gücünü artırdı.

Ayrıca idrarı içme suyuna dönüştüren arıtma sisteminin yeni parçaları da istasyona başarılı biçimde kuruldu. Discovery, UUİ’den ayrılmasının ardından istasyonun çevresinde bir zafer turu yapacak ve yeni yerleştirilen güneş panellerenin fotoğraflarını çekecek. Discovery ve 7 mürettebatı, 28 Mart Cumartesi günü dünyaya dönecek.

27.03.2009


 

SON 79 YILIN YAĞIŞ REKORU

Meteorolojİ Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yörede ocak ve şubatta uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış kaydedildi.

1930-2009 ocak ayları yağış ortalamasının metrekareye 107,5 kilogram olurken, 2009 ocak ayında ise metrekareye 145,7 kilogram yağış düştü. Bu rakam uzun yıllar ortalamasından yüzde 35,5 oranında daha fazla. Uzun yıllar şubat ayları yağış ortalamasının metrekareye 88,9 kilogram olduğu, bu yıl aynı döneminde ise metrekareye 130,1 kilogram yağış düştüğü, bu miktarın da uzun yıllar ortalamasından yüzde 46,3 fazla olduğu kaydedildi.

27.03.2009


 

Greyfurt ecza deposu gibi

Osmanİye’nİn Kadirli İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, birçok derde deva olan greyfurtun tüketilirken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kadirli’nin narenciye üretiminin yoğun yapıldığı yörelerden biri olduğunu belirten İspir, “Narenciye ürünlerinden en değerlisi olan greyfurtun suyunun dikkatli kullanılması gerekir. Yararları saymakla bitmeyen greyfurt, soğuk algınlığına iyi geliyor. Sindirimi uyarıyor. Diş etlerinin kanamasını azaltıyor. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırıyor. Mide ve pankreas kanserlerine yakalanma riskini azaltıyor. Tansiyonu dengeliyor. İdrar sökücü özelliği var. Yağlı yemeklerin ardından içilen greyfurt suyu yediklerinizin ağırlığını gideriyor” dedi.

27.03.2009


 

Siyahî olmak hâlâ zor

ABD’de siyahilerin ekonomik sorunlarla beyazlardan daha fazla boğuştuğu bildirildi. Siyahilerin durumuna ilişkin dün yayımlanan raporda, işinde en üst düzeyde olsa bile, Afrika kökenli Amerikalıların işsiz kalma riskinin beyazlardan 2 kat fazla olduğu belirtildi.

Raporda, Afrika kökenlilerin yoksulluk riskinin beyazlardan 3, hapse atılma riskinin 6 kat fazla olduğuna da dikkat çekildi. Beyaz ve siyahilerin eğitim konusunda ilerlemeler kaydettiğine işaret edilen raporda, ancak 2001-2007 dönemini kapsayan bu ilerlemelerin siyahilerde daha az görüldüğü vurgulandı. Bu dönemde orta gelir grubundaki siyahilerin gelirinin yüzde 1,7, beyazlarınkinin yüzde 4 azaldığı açıklanırken, buna karşın yoksulluk oranının siyahilerde yüzde 8, beyazlarda yüzde 5 arttığına dikkat çekildi. Raporu yayımlayan Ulusal Kent Birliği adlı siyahilerin en büyük örgütünün başkanı Marc Morial, Barack Obama’nın ilk siyahi başkan seçilmesinin “dükkanı kapatıp evlere dönüleceği anlamına gelmediğini” ifade etti. ABD’nin yurttaş hakları hareketine öncülük eden siyahi din adamı Martin Luther King’in oğlu da, raporun önsözünde, Obama’nın başkan seçilmesinin “gerçekleşen bir hayal olmadığını” yazdı. Rapor, 1976’dan bu yana her yıl yayımlanıyor.

27.03.2009


 

Fasulye kalbe iyi geliyor

SağlIklI beslenmek, sağlıklı bir hayatın temelini oluşturuyor.

Yapılan araştırmalar bazı gıdaların yararlarına dikkat çekerken, pek çok sağlık sorununu önlemeye yardımcı olduğunu da gösteriyor. ASM Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, yaşam uzatan 6 süper gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini söylüyor. Kuzum, özellikle fasulyenin kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azalttığına dikkat çekiyor.

27.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis