"Gerçekten" haber verir 31 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Hanımlar Bediüzzaman’ı andı

ANKARALI hanımlar, Bediüzzaman Said Nursî’yi, vefatının 49. yıl dönümünde Cebeci Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir programla andı. Cumartesi günü düzenlenen törende seminerler, ilâhiler ve şiirler yer aldı.

Betül Güntay’ın sunuculuğunda gelişen program, Zekiye Binnar’ın Kur’ân tilâvetiyle başladı, Nuray Yıldız’ın “Said Nur ve Talebeleri” isimli metni okumasıyla devam etti. Ardından Melek Soylu’nun yönettiği koro ekibiyle söylenen ilâhiler, dinleyicilere keyifli anlar yaşattı. Üstadı anma programı kapsamında “Bediüzzaman Said Nursî’nin ulvî şahsiyeti” ile “Cumhuriyet ve demokrasiye bakış” konulu iki de seminer düzenlendi.

Bediüzzaman farklı bir hocaydı

Bediüzzaman’ın dâvâsına nasıl sahip çıktığını anlatan Şerife Hakan, “82 yıllık ömründe başına gelen bütün olumsuzluklara rağmen ümitvar olmuş, Osmanlı Devleti çatırdarken ve yeni kurulan rejimin sıkıntılarını yaşarken bile insanlara müjdeler vermiş. Bu sayede bizlere hediye ettiği Risâle-i Nurları ile zamana ve asra damgasını vurmuş bir idealistti Said Nursî...” sözleriyle konuşmasına başladı.

Bediüzzaman’ın çocukluk yıllarından beri sürekli ders alıp kendini geliştirdiğini belirten Hakan, “Demek ki imana ve İslâm’a hizmet edecek zat, önce kendisi donanımlı olmalıdır. İçinde yaşadığı dönemde normal olan medrese talebelerini ve hocaların zekâtla geçinmesi olayını fiilen reddetmişti. Yani imana ve İslâm’a hizmet Allah’tan başka kimsenin minnetini almamayı gerektirir” dedi.

Bediüzzaman Said Nursî’nin Cumhuriyet ve demokrasiye bakışını anlatan Nurdan Özel ise, onun “anarşi” kavramı daha ortada yokken bu kelimeyi telâffuz edip çıkacağına değinmesinden bahsederek “Üstada göre anarşi; sosyal hayatı düzene sokan kanunları ve nizamı sabote ederek, bozgunculuk çıkararak ihtilâle sebep olmaktadır. Demokrasilerin tahribine sebep olmuş, ihtilâle kadar gelip dayanmıştır” diye konuştu. Türkiye’de yapılan ihtilâllerin faturasının hâlâ ödendiğini belirten Özel; “60 ihtilâlinin bu ülke insanına öğrettiği en acı tecrübe kanaatimce şu olmuştur ‘darağaçlarının altında ot bittiği görülmemiştir’ tarih boyunca yaşanan tecrübelerle en mükemmel devlet idaresinin demokrasi ve Cumhuriyet olduğu görülmüştür” dedi.

“Ömrünü verdiği Risâle-i Nur dâvâsında iman kurtarmaya ve özgürlüklerin savunulmasına baş koymuş Üstadımız, yarım asır öncesinden ‘Ben dindar bir Cumhuriyetçiyim’ diye haykırabilen bir İslâm âlimidir” diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bediüzzaman Asr-ı Saadet modelini günümüze taşıyabilen Resul-i Ekrem’in günümüzdeki bir temsilcisidir. Asr-ı Saadetten sonra en büyük manevî inkılâp onun sayesinde gerçekleştirilmiştir. Bu inkılâp, bu değişim ülkeler fethetmekten daha zor olan ruh ve kalplerin fethine yönelik bir inkılâptır.”

ELİF NUR KURTOĞLU / ANKARA

31.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hanımlar Bediüzzaman’ı andı

  Kendisi muhtac-ı himmet bir dede Nerde kaldı gayrıya himmet ede…

  Bir Şarkı (tefekküre dair)

  Nurdan Damlalar

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis