"Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Görüş

Bursa Mevlidine doğru

Uzun yıllar önce Van, Urfa ve Isparta’da okutulan Bediüzzaman Mevlidleri bir gelenek hâlini almıştı. Belli bir düzen içinde bu illerimizde yapılan mevlidler, zamanla birtakım sebeplerden dolayı inkıtâya uğradı. Bu hasreti Ankara’da Kocatepe’de okutulan mevlid büyük ölçüde gidermişken orada okutulan mevlid de yapılamaz oldu. Bu arada sadece Ramazan’ın 25’inde Urfa’da bu gelenek devam etti. Son yıllarda bu geleneğe Denizli’de Üstad’ın merhum talebelerinden Hasan Feyzi ve Hafız Ali Efendi’nin de anıldığı mevlidler eklenmişti.

Öteden beri büyük kaynaşma ve rahmetlere vesile olan ülke çapındaki Bediüzzaman Mevlidleri bu minvâl üzere giderken, bu yıl bunlara İnşaallah yarın yapılacak Bursa Mevlidi de eklenecek. Bursalı dostlarımızın aldığı karar sonucu, “Bediüzzaman’ı Anma” faaliyetleri çerçevesinde Bursa Ulu Camii’nde 5 Nisan’da okutulacak mevlid, büyük alâkaya mazhar olacağının işaretlerini şimdiden vermekte. Bugünlerde, katıldığım her toplantıda, bulunduğum her mekânda Bursa Mevlidi soruluyor, konuşuluyor. Bundan da anlıyorum ki, İnşaallah tarih kokan Bursa’mızda başta Peygamber Efendimiz (asm) olmak üzere İslâm büyüklerimizin, mü’minlerin ve hususan Üstadımız Bediüzzaman Hazretlerinin ruhlarına okutulacak mevlid ilgi ile karşılanacaktır. Mübarek gün ve gecelerde okunması gelenek hâlini alan Mevlid-i Şerif’in yazarının Bursalı oluşu ve mezarının Bursa’da bulunması da, Bursa Ulu Camii’nde okutulacak Bediüzzaman Mevlidi’nin mânâsına ayrı bir güzellik katacaktır diye düşünüyoruz.

Mevlid, ruhlara rahmet ve mağfirete vesile olmakla birlikte, bu dünyada ehl-i imanın birlik ve beraberliğine, muhabbetine medar olduğu da önemli bir husustur. Geçmişte, yurdun muhtelif yerlerinde okutulan mevlidlerin Kur’ân, iman ve Nur hizmeti bağlamında verdiği birlik, muhabbet ve kaynaşma mesajları, bu kez Bursa’da verilecek İnşaallah.

Organizasyon içinde yer alanların verdiği bilgiler, mevlidin geniş kitlelere duyurulması yönündeki hazırlıkların tamamlandığı yönündedir. Rahmet ve muhabbete, sevgi, kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesine, birlik ve beraberliğin pekişmesine sebep olması temennisiyle... Bursa Mevlidine herkes dâvetlidir. Tarih kokan ecdad şehri Bursa’da, Ulu Camii’nde buluşalım İnşaallah!

MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

04.04.2009


Üstadım

Pencerenin kenarında oturmuş dışarıda yağan yağmuru seyrediyorum. Aklımdan ne çok şey geçiyor seyrederken. Toprakla yağmurun buluşmasında ince ince dökülüyor düşünceler. Tefekkürün aynasına bakıyor gibiyim. Orada rahmetin karşısında yer alan muhtaçlık cisimleniyor. Karşılık bulan muhtaçlık bana da yansıyor.

Damlalar yaprakların üzerine deyip toprağa düşerken aklımı da Üstadım düşüyor. Kara delikten bir ışığın üzerime yansıması gibi her şey nur oluyor. O damlalardan nur düşüyor yeryüzüne.

Her satırında ayrılıktan dem vuran Hasan Feyzi’nin şiiri dilimin ucuna geliyor.

Çekilip nûr-u hidâyet yine zindân olacak;

Yine firkat, yine hasret, yine hüsrân olacak.

Yine sen yaş yerine kan akıtıp ağla gözüm;

Çünkü hicrân dolu kalbim yine hicrân olacak.

Tren istasyonundaki ayrılık buluyor beni. Ağlayan bir çift bakışa yakalanıyorum. Her şey bir anda ayrılık oluyor. Gidenle kalan arasındayım. Ne gidiyorum ne kalıyorum. Bir güç o ana kilitliyor beni. Kıpırdayamıyorum. Hasret, hüsran diye bağırıyor, bende bağırmak istiyorum Üstadımın gidişine. Giden bir sultan değil. Padişah ya da cumhurbaşkanı değil. Giden Kur’ân-ı Hâkim’in elmas mücevherat dükkânının bir dellâlı.

Gökyüzünden kan akıyor şimdi. Ayrılığın büyük olduğu ancak böyle gösterilir gibi bütün gücüyle, acısıyla akıyor. Hicran gelecek diye.

Fotoğrafını çekmek istiyorum ayrılığın. Dondu flaş. Çekemiyorum. Gözyaşı renklerini söndürdü; çünkü bambaşkaydı ondan ayrılmak. Hiçbir ayrılığa benzemiyordu.

Güllerin mekânı Isparta’nın Barla ilçesi canlanıyor gözümde. Cennet bahçesindeki güllere dokunuyorum yeniden. Üstadın evinde dolaşıyor gibiyim. Önündeki Çınar ağacının yanındayım. Evin içine temas eden nura kapılıyorum. Oturuyorum koltuğunda. Sanki şimdi gelecekmiş gibi hissediyorum. Sekiz yıl zaman üstüne çıkıyor. Donuyor o saniyecikte. Tohumun çatlamamış haline dönüyor. Henüz her şey yeni. Eğirdir Gölünden bir kayıkla gelişi. Dağların yamacındaki bu eve adım atışı. Bu sürgün başka. Gelişi, kalışı, gidişi farklı. Nur olduğu için farklı. Ve buradan ayrılmasına, yıllar sonra yeniden gelip Çınar ağacına sarılmasına yutkunuyorum. Hasretle ağlayışına dalıp gidiyorum.

Kastamonu, Denizli, Eskişehir, Afyon görmediğim bu şehirlerde sürgün ve hapishane hayatlarını yaşadı. Bu şehirlerdeki her ayrılığın kanadından tuttum. Merhabayla veda arasında ki bütün yaşanmışlar bu cam kenarında hayalime karıştı. Bilmediğim, görmediğim yüzlerdeki iman nuru ve her şeyden vazgeçmek cesaretine kapıldım. Üstattan ayrılırken o duygu yoğunluğuna benzer hisler buldu beni. Nur Talebesi olmanın imtiyazını ruhumda hissetmek istiyorum şimdi. Bir Zübeyir Ağabey gibi. Bir Ceylan Çalışkan bir Hasan Feyzi gibi.

Elimi uzattım kırmızı kitaplara. Sayfalarında kayboldum. Okudukça daha çok okuma iştiyakı duydum. Üstadımın hayatını örnek sundum kendi hayatıma. Bütün talebelerinin şevkine kapıldım. Mektuplarda binlerce aşk gördüm.

Mum ışığında elle yazılan risâleler şimdi gönlümde birer çiçek bahçesi. Tek tek koklayıp ciğerlerime çekiyorum. Her günüme mis kokular sunuyor. Geceme ay ışığı oluyor. İstikbalime kuruluyor. Ve kurulurken bağrında her şehrin ayrılığını misafir ediyor.

Her şehir kayıp giden bir yıldız. Kayıp gittiği yerde başka gitmeler var. En son Urfa. Son gidiş. Son veda dünya şehrine. Bütün ayrılıklar Urfa’da bir yekûn oluyor. Merkez haline geliyor. Nefes orada son kez çekiliyor. Ve bitiyor. Bitmeyen tek şey risâleler şimdi dünyanın dört bir tarafında milyonlarca iman kurtarıyor. Bir bitiş bir başlangıcın ana gövdesinde milyonlarca başlangıçlara imzasını atıyor.

Üstadım canım Üstadım. Seni rahmetle anıyoruz.

FADİME KAYA

04.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis