"Gerçekten" haber verir 06 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Füze deneyen K.Kore’ye tepki

RUSYA Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, itidal çağrısında bulunduğu açıklamasında, Kuzey Kore’nin gerçekten BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlâl edip etmediğinin araştırıldığını belirtti.

İngiltere ise Kuzey Kore’yi sert dille kınadı. Dışişleri Bakanı David Miliband, uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore’yi sert dille kınadığını ve bu durumun BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararının ihlâli anlamına geldiğini söyledi.

Fransa’dan da benzer bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, ‘’Fransa uydu diye tabir edilen bir füzenin fırlatılmasını kınar. Bu durum, BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararının ihlâlidir’’ denildi. Açıklamada, bu durumun bölgesel istikrar ve barışı tehdit ettiği de kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakranlığı da Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlatmasını ‘’açık bir provokasyon’’ olarak nitelendirdi. Açıklamada, ‘’Kuzey Kore’yi bu yanlış yoldan döndürmek için gereken her şey yapılmalıdır’’ denildi ve füzenin fırlatılmasından dolayı ‘’derin endişe’’ dile getirildi.

İsrail’deki yeni hükümetin iki numaralı ismi Silvan Şalom, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının ardından İran ile Kuzey Kore’ye yaptırımların ağırlaştırılması çağrısında bulundu.

Japonya Başbakanı Taro Aso da ‘’Bu son derece kışkırtıcı eylemi kınadıklarını’’ duyurdu. Aso, ‘’Bütün dünyanın tekrar tekrar yaptığı uyarılara rağmen Kuzey Kore’nin bu tutumunun ayrıca BM Güvenlik Konseyinin kararını ihlâl anlamına geldiğini’’ kaydetti.

Kuzey Kore, uzaya telekomünikasyon uydusu fırlattığını söylerken, ABD ile müttefikleri, fırlatılan şeyin uzun menzilli bir füze olduğunu belirtiyor.

Avrupa Birliği, dün sabah uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore yönetimini kınadı. Birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine, balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamada, Kuzey Kore’nin, henüz çözülmemiş bir nükleer program sorunu bulunduğu dönemde füze denemesi yapmasının bölgede ayrı bir gerginlik oluşturduğu ifade edildi. Çin ise taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

OBAMA: K. KORE'YE ULUSLAR ARASI BİR CEVAP GEREKLİ

ABD Başkanı Barack Obama, bu sabah erken saatlerde füze fırlatan Kuzey Kore’nin ‘’kuralları yıktığını ve bu hareketin uluslar arası bir cevabı gerektirdiğini’’ söyledi. Denizaşırı ilk gezisinde ABD-AB zirvesi için Çek Cumhuriyeti’nde bulunan ABD Başkanı Obama, Prag’da geniş kalabalıklara hitaben yaptığı konuşmada, nükleer silâhların kontrol altına alınması ve teröristlerin eline geçmesinin engellenmesi konularına odaklandı.

ABD Başkanı, ‘’Mevcut kurallara karşı çıkanlara yaptırım getirilmeli. Kuzey Kore, kuralları yıktı. Bir kere daha, uzun menzilli füze kullandı. Bu bir provokasyondur. Bu silâhların yayılması önlenmeli. Sözcüklerin bir anlamı olmalı. Kuvvetli uluslar arası cevap gerekiyor. Kuzey Kore bilmeli ki, güvenlik ve uluslar arası itibar yasal olmayan silâhlarla sağlanamaz. Omuz omuza durmalıyız ve Kuzey Kore’yi yönünü değiştirmeye zorlamalıyız’’ diye konuştu. ABD Başkanı, ‘’uluslar arası cevaptan’’ bahsederken, bunun BM Güvenlik Konseyinde alınacak kuvvetli bir kararla başlayabileceğine işaret etti. Obama, ABD’de gelecek yıl içinde nükleer güvenlik amacıyla bir küresel nükleer güvenlik zirvesi yapılmasını da önerdi.

İran’ın nükleer tehdidinin ortadan kalkarsa, Avrupa’da füze savunma sistemine ihtiyaç kalmayacağını belirten Obama, ABD’nin de kendi ulusal güvenlik stratejisinde nükleer silâhları azaltacağını ve dünyadaki diğer ülkeleri de bu yönde cesaretlendireceğini vurguladı.

06.04.2009


 

OBAMA'NIN SÖZLÜ GÜVENCESİ YETERLİ Mİ?

Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ağzından kesin ifadelerle karşı çıktığı halde Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine getirilmesini engelleyemeyen Türkiye, müzakere masasına getirdiği şartlarla ilgili olarak ABD Başkanı Obama'nın “sözlü garantörlüğü” ile iktifa etmek mecburiyetinde kaldı.

FRANSA NATO'NUN ASKERî KANADINA DÖNDÜ

NATO zirvesinden en kârlı çıkan isim Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy oldu. Fransa, 1966'da ayrıldığı NATO'nun askerî kanadına geri döndü. Türkiye elindeki veto silâhını, AB sürecinde kendisine en çok engel çıkaran bu ülkeye karşı kullanması gerekir ve beklenirken bunu yapamadı ve Fransa'ya sessiz sedasız dönüş yolunu açtı.

Fransa’nın sessiz dönüşü

CUMHURBAŞKANI ve Başbakanın ağzından kesin ifadelerle karşı çıktığı halde Danimarka Başbakanı Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine getirilmesini engelleyemeyen Türkiye, müzakere masasına getirdiği şartlarla ilgili olarak ABD Başkanı Obama'nın “sözlü garantörlüğü” ile iktifa etmek mecburiyetinde kaldı. NATO zirvesinden en kârlı çıkan isim Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy oldu. Fransa, 1966'da ayrıldığı NATO'nun askerî kanadına geri döndü. Türkiye elindeki veto silâhını, AB sürecinde kendisine en çok engel çıkaran bu ülkeye karşı kullanması gerekir ve beklenirken bunu yapamadı ve Fransa'ya sessiz sedasız dönüş yolunu açtı. NATO Konseyi, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılan zirve sonunda, Fransa’nın ittifaka dönüş ‘’kararını’’ coşku ve memnuniyetle karşılarken, bu kararın İttifak’ın gücüne güç katacağı düşüncesinde olduğunu belirtti. Fransız diplomatlar, ülkelerinin NATO’nun askerî kanadına dönüş sürecinin ‘’başarılı düzenlendiğini’’ ve son noktanın da zirvede Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından koyulduğunu ifade etti.

06.04.2009


 

Sunday Times: Obama zirveden birşey alamadı

İNGİLİZ Sunday Times gazetesi, sona eren NATO zirvesiyle ilgili yorumunda, İttifakın üyelerinden Afganistan için takviye asker almasının ‘’iyi, ama yetersiz’’ olduğu değerlendirmesinde bulundu.

‘’ABD Başkanı Barack Obama’nın zirveden pek az şey alarak ayrıldığı’’ belirtilen yorumda, ‘’Eğer yeni seçilmiş ve iyi niyetli bir Amerikan Başkanı NATO’yu daha fazlası için ikna edemiyorsa, bunu başka bir zaman asla yapamaz’’ görüşü savunuldu. Gazetenin yorumunda, ABD’nin İttifak içindeki bazı ülkelerin desteğini alamadığı belirtilirken, ‘’Gerçek şu ki, aralarında İngiltere’nin de bulunduğu NATO üyesi bir grubun güçlü desteğini alan ABD, NATO içindeki diğer bir grubun desteğini alamamıştır’’ denildi. NATO zirvesinde Avrupa ülkelerinden 3 bin 500 takviye asker önerisi gelmiş, Beyaz Saray ise bu sayının 5 bine çıkabileceğini duyurmuştu.

06.04.2009


 

Alman Bakan Scholz: “Bir tek göçmenden bile vazgeçemeyiz”

ALMANYA Çalışma ve Sosyal Bakanı Olaf Scholz, küresel ekonomik kriz sebebiyle ülke tarihinin en derin resesyonunu yaşadıklarını belirtti.

Scholz, “Sürekli azalan bir toplumuz, bir tek göçmenden bile vazgeçemeyiz” dedi. Almanya’nın Köln şehrinde Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), 11. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Scholz, kendi görevinin toplumdaki herkesin kendi yeteneğini sergileyecek bir şans edinebilmesi olduğunu kaydetti. Bu noktadan çok uzak olduklarını dile getiren Alman bakan, “Göçmenlerin potansiyel ve yeteneklerini tanımalı ve geliştirmeliyiz. Göçmenlerin bir tekinden bile vazgeçemeyiz ki, gelecekte de sürekli azalacağız. Kriz bir çok firmaya ulaştı, Federal İş Ajansı’nın açıkladığı işsizlik artış rakamları korkuları doğrular nitelikte. Ve iş piyasasındaki problemler ilk olarak göçmenleri vuruyor. Bizi tam olarak neyin beklediğini bilmiyoruz. Ben bütün firmalara, çalışanlarını işten çıkarmamalarını rica ediyorum. Ancak bu şekilde krizi aşarız. Krizi fırsata çevirmek için ‘İşten çıkarma yerine kalifiye yapma’ insiyatifi başlattık” diye konuştu.

06.04.2009


 

Schaeuble: Radikalleşme diyalog ile önleniq Schaeuble: Radikalleşme diyalog ile önlenir

ALMANYA İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Almanya’da düzenlenen İslâm Konferansı’nın aşırı dinciliği güçlendirdiği iddialarını saçma olarak nitelendirdi.

Schaeuble, dün yayınlanan ‘’Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’’ gazetesine yaptığı açıklamada, Müslümanların radikalleşmelerini engelleme yolunun diyalog olduğunu belirterek, ‘’İslâm Konferansı Almanya’da aşırı dinciliği güçlendiriyor iddiası saçma bir suçlamadır’’ ifadesini kullandı. Schaeuble, İslâm Konferansı’ndaki diyaloğun, Müslümanların bu ülkede memnuniyetle karşılandıklarını fark etmeleri için gerekli olduğunu bildirdi.

06.04.2009


 

Konteyner 43 göçmene mezar oldu

PAKİSTAN'DA bir kamyonun arkasındaki konteyner içinde sınırı geçmeye çalışan 100’den fazla göçmenden 62’si havasızlıktan boğularak vefat etti. Pakistanlı polis yetkilisi Halid Mesud, ölü sayısının 62 olduğunu söyledi.

Bir diğer yetkili Resul Bakşi de, Pakistan’a Afganistan’dan giriş yapan ve İran’a gitmekte olan araçta ölenlerin çoğunun Afgan olduğunu açıkladı. Bakşi, polisin kamyonun arkasındaki metal konteyneri açtığında içinde 100’den fazla kişi bulduğunu, halen yaşayanlardan çoğunun şuurunun kapalı olarak hastaneye kaldırıldığını kaydetti. Resul Bakşi, konteynerden çıkan kötü kokunun kaçaklardan bir kısmının birkaç gündür ölü olabileceklerini gösterdiğine dikkat çekti.

06.04.2009


 

Camiye bombalı saldırı: 12 ölü, 50 yaralı

Pakİstan’In orta kesiminde bir Şiî camiinde bomba patladığı ve ilk belirlemelere göre 12 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel polis yetkilileri, Çakval’da düzenlenen saldırıda 12 kişinin öldüğünü, 50’den fazla kişinin de yaralandığını belirtti. Pakistan’da dün de başşehir İslamabad’da bir intihar saldırısı düzenlenmiş, saldırıda 8 asker vefat etmişti.

06.04.2009


 

Talat: AB verdiği sözü tutsun

ÖNCEKİ akşam ülkesine dönen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaptığı basın toplantısında, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’ta varılacak bir çözümü ‘’uyumlaştırma’’ sözü verdiğini belirterek, bu uyarlamayı gerçekleştirmezse, AB’nin çözümü kendi elleriyle engellemiş olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, ‘’Eğer çözüm isteniyorsa, çözümün imzalanıp mühürlenmesi isteniyorsa, mutlaka uyarlamanın yapılması lâzım. Aksi halde, ‘AB müktesebatına uygun değildir’ diye vardığımız anlaşma olduğu gibi çökebilir. Bu da çözümsüzlüğün devamı demektir. O sebeple bunu izolasyonların kaldırılmasında verdikleri sözle eş değerde değerlendirememek lâzım’’ dedi.

06.04.2009


 

Korsanlar İsrail gemisine saldırdı

SOMALİLİ korsanların, Aden Körfezi yakınlarında bir İsrail gemisine saldırdıkları bildirildi.

İsrailli ‘’Zim’’ adlı gemicilik şirketinin yetkilisi, korsanların ateş açtıkları gemiyi ele geçirmeye çalıştıklarını, güverte çevresine yerleştirilen dikenli teller sayesinde gemiye çıkamadıklarını söyledi. Yetkili, İsrail Dışişleri Bakanlığı ile NATO’nun, saldırının hemen ardından alarma geçirildiğini kaydetti.

06.04.2009


 

Chavez’den ABD’ye zeytin dalı

VENEZUELA Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD ile ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmak istediklerini söyledi. Chavez, İran’dan Venezuela televizyonuna telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, “reset” (yeniden başlangıç) düğmesine basmaya istekli olduğunu belirtti.

Chavez, ABD ile Venezuela arasındaki ilişkileri “rasyonel bir düzeye” getirilmesini istediklerini de ifade etti. Hugo Chavez, 17-19 Nisan’da Trinidad ve Tobago’da yapılacak Amerika zirvesinin, iki ülke arasındaki bütün ilişki tiplerinde yeni bir başlangıç yeri olabileceğini kaydetti.

06.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis