"Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Asya Zirvesi toplanamadı

TAYLAND'IN Pattaya şehrinde protesto gösterileri sebebiyle Asya zirvesi iptal edildi ve olağanüstü hal ilân edildi.

Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva, televizyondan yayımlanan konuşmasında, “bu son derece ciddi durum karşısında hükümetin Pattaya ve Çonburi eyaletinde olağanüstü hal ilân etme kararı aldığını” söyledi. Pattaya’da yüzlerce hükümet karşıtı protestocunun, Asya zirvesinin yapılacağı binaya girmesi üzerine Tayland hükümeti zirvenin ertelendiğini açıkladı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne (ASEAN) üye ülkelerle Japonya, Çin ve Güney Kore’nin katıldığı zirve önceki gün başlamıştı.

LİDERLER TAHLİYE EDİLDİ

Asya zirvesine katılmak için Tayland’ın Pattaya şehrinde bulunan liderlerin, zirvenin protesto gösterileri sebebiyle iptal edilmesi üzerine helikopterlerle tahliye edildiği bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, liderlerin hızla otelden helikopterlerle tahliye edildiğini belirtti.

Protestocular toplantı binasını bastı

Bu arada protestocuların Asya zirvesinin yapılacağı binaya girdikleri bildirildi. Yüzlerce hükümet karşıtı protestocunun, binanın cam kapılarını kırdığı ve binanın içine hücum ettiği belirtildi. Kırmızı gömlek giyen ve eski Tayland başbakanı Thaksin Shinava’yı destekleyen yaklaşık 2 bin kişilik grup, Japonya ve Çin Başbakanının da kaldığı oteli kuşatarak, konukların otelden ayrılmasını engelledi. Toplantının yapılacağı otele Çin ve Güney Kore Dışişleri Bakanlarının ulaştığını belirten yetkililer, ancak otele giden yolun göstericiler tarafından kapatılması sebebiyle Japonya Dışişleri Bakanı Hirofumi Nakasone’nin gelemediğini bildirdi. Yetkililer, toplantının iptal edilmediğini, sadece ertelendiğini de kaydetti. Söz konusu toplantıda, Kuzey Kore’nin bölgede gerginlik uyandıran son füze denemesiyle ilgili gelişmelerin ele alınması öngörülüyordu.

12.04.2009


 

Ban Ki-Mun üzgün

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Tayland’daki Asya zirvesinin ertelenmesinden derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Ban Ki-mun yaptığı açıklamada, Tayland hükümetinin bu zor kararı almasına sebep olan şartları anlayabildiğini ifade etti. Genel Sekreter, Tayland’da bir an önce normale dönülmesini ve görüş ayrılıklarının diyalog ve barışçı yollarla giderilmesini beklediğini belirtti.

12.04.2009


 

Irak’ta, terörle mücadele toplantısı başladı

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Irak’ın başşehri Bağdat’ta düzenlenen terörle mücadele toplantısına katılıyor.

Atalay’a sivil ve askerî yetkililerin eşlik ettiği toplantıya Amerikalı, Türk ve Iraklı yetkililer katılıyor. Toplantıya Irak tarafından Irak Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan Kamil Sebtial-Vaili, iki askerî yetkili, Kuzey Irak’tan iki yetkili, ABD tarafından ise ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill ve iki askerî yetkili katılıyor. Toplantıdan sonra basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor. Atalay ve beraberindeki heyetin, temaslarını bitirdikten sonra akşam saatlerinde Türkiye’ye dönmesi planlanıyor. Dünkü toplantıda, son 3 ayda terör örgütü PKK konusunda neler yapıldığı tartışıldı.

12.04.2009


 

Somalili korsanlar fidye istiyor

ADEN Körfezinde, aralarında 16 Bulgar denizcinin bulunduğu 24 kişilik mürettebatlı bir kuru yük gemisini kaçıran Somalili korsanların gemi sahibi şirketten fidye talep ettikleri açıklandı.

Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Milen Keremidçiev, 6 Nisanda kaçırılan Panama bandıralı “Malaspina Castle” adlı kuru yük gemisindeki Bulgar denizcilerin durumunun iyi olduğunu, kendilere güverteye çıkmalarına izin verildiği yönünde bilgi geldiğini söyledi. Keremidçiev, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) yaptığı açıklamada, talep edilen fidye miktarı konusunda bilgi veremeyeceğini belirterek, “Ancak fidye pazarlığının, Somalili korsanları temsil eden bir avukatlık şirketinin aracılığıyla Londra’da yapıldığını biliyoruz” dedi.

12.04.2009


 

New York’ta, Ermeni yalanlarına son mitingi

ABD'NİN New York şehrinde 25 Nisan’da, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının doğru olmadığını Amerikalılar’a anlatmak amacıyla ‘’Ermeni Yalanlarına Son Mitingi’’ düzenlenecek.

Times Meydanı’nda bu yıl 4’üncüsü yapılacak miting, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) himayesinde, her yıl, ‘’Genç Türkler Derneği’’ tarafından düzenleniyor. Miting, 26 Nisan’da aynı meydanda toplanması beklenen ABD’deki Ermeni diasporasının mitinginden 1 gün önce düzenlenecek.

12.04.2009


 

Hindistan’da, Maocu dehşeti

HİNDİSTAN'IN orta kesimlerinde, Maocu gerillaların düzenlendiği saldırıda 10 polisin öldüğü bildirildi.

Yetkililerin açıklamalarına göre, Çattisgar eyaletinin başşehri Raypur’un yaklaşık 445 kilometre güneyindeki ormanlık bölgede devriye gezen güvenlik güçleri, silâhlı 125 civarındaki Maocu gerilla tarafından pusuya düşürüldü. Bastor bölgesindeki saldırıda 8 güvenlik personeli de yaralanırken, çatışmada 3 Maocu öldürüldü. Yoksul köylülerle topraksız çalışanlar için savaştıklarını söyleyen ve gelecek hafta yapılacak genel seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunan Maocuların, seçimler öncesinde şiddet eylemlerini arttırdığına dikkati çekiliyor. Hindistan’da Maocuların ayaklanmalarının başladığı 1960’lardan bu yana binlerce kişinin öldüğü bildiriliyor.

12.04.2009


 

Almanya’dan Türkiye’ye destek

ESKİ Almanya Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher, Almanya’nın, Türkiye’nin AB’ye tam üye olabilmesini çok daha önce kabul etmiş olduğunu söyledi.

Genscher, ‘’Rheinische Post’’ gazetesine verdiği demeçte, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’nin AB üyeliğini istemesi konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine, ‘’Adenauer ve Erhard hükümeti, 1960’lı yılların başında Avrupa Topluluğu’nun (AT) Türkiye’yle Ortaklık Anlaşması’nı imzalama aşamasında Türkiye’nin tam üye olabileceği perspektifini sunmuştu. Alman hükümetleri daha sonra da Türkiye’yle AB üyelik müzakerelerine başlanmasına onay verdiler. Yani Obama’nın şimdi Türkiye için istediğini Almanya çok önce kabul etti’’ dedi. Türkiye’nin tam üyeliği hakkında yakın bir zamanda karar verilmeyeceğine işaret eden Genscher, ‘’Üyelik müzakerelerinin sona ermesinden sonra Türkiye’nin bütün şartları yerine getirip getirmediğine ve AB’nin yeni üye kabul edebilecek durumda olup olmadığına bakılacak. Müzakerelerin şimdiki durumuna bakılacak olursa, Alman meclisi bu konuda ne şimdiki, ne de gelecek yasama döneminde karar verecek. Hatta belki bir diğer yasama döneminde de karar almayacak. NATO üyesi Türkiye’ye karşı bugüne kadar bir çekince duyulmadı’’ diye konuştu.

12.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis