"Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Bilim-kurgu teknolojiyi zorluyor

İngİlİz teknoloji sitesi Itpro’nun derlemesine göre, tüketicilerin kullanmak isteyip de alamadığı 10 bilim-kurgu teknolojisi şöyle:

1 - KOL SAATİ BİÇİMİNDE GÖRÜNTÜLÜ TELEFON

Metropolis, DangerMouse, Austin Powers filmlerinde görüldü. Bu teknoloji çoktan bazı mobil cihazlarda uygulansa da, tüketicinin saat şeklinde bir cihazda bunu isteyip istemediği önemli sorun. Eğer uygun şebeke bağlantısı sağlanırsa, insanların görüntülü telefon konuşmaları yapmaları mümkün. Hatta bir şirket saat şeklinde mobil telefon da üretti.

2- JET YELEĞİ

The Rocketeer, Iron Man, Astro Boy, Thunderball, Minority Report filmlerinde görüldü. Bilim-kurgu özellikle filmlerde jet yeleği fikrini severken, Naziler’in çalışan bir jet yeleği geliştirdikleri dedikodularıyla birlikte günümüz teknolojisi, bunun askerî veya sivil ulaşım biçiminde kullanımına uzak görünüyor.

3- IŞINLAMA

Uzay Yolu ve Sinek filmlerinde görüldü. Bilim-kurgunun başlıca ürünü ışınlamaya göre, birisi bir yerden bir yere ancak atomları taşınarak ışınlanabilir. Ancak fizik kurallarına göre, taşınacak çok büyük miktarda atom bulunmasından ve birini bir yerden bir yere göndermek için çok büyük miktarda veri depolanması gerektiğinden bu son derece zor bir iş.

4 - SÜPER AKILLI ROBOTLAR

Terminatör, Robocop, The Matrix filmlerinde görüldü. Bütün dünyada şu anda bilim-kurgunun ana teması akıllı robotları geliştirmek için bir yarış başlasa da, bu, kısa vadede gerçekleşecek ya da düşünüldüğü şekilde olacak gibi görünmüyor.

5 - LAZER SİLÂHLARI

Yıldız Savaşları, Uzay Yolu filmlerinde görüldü. Bilim-kurgunun bir başka ana ürünü lazerler, bilim, tıp ve diğer teknoloji uygulamalarında, meselâ CD’lerde genel kullanım alanı bulurken, bu teknoloji daha çok askerî amaçlı kullanılıyor. Modern mobil teknolojisi, şu anda lazer silâhları için yeterli gücü sağlayamıyor.

6 - KLON İNSANLAR

Gattaca, The Sixth Day, Blade Runner, The Boys from Brazil filmlerinde görüldü. İnsan klonlama ihtimali gerçek hayatta konuşulur ve bilim-kurgu filmlerinde uzun bir süredir görülürken, teknolojideki ilerleme bunu her zamankinden daha mümkün kılıyor. Ancak bu konuda ahlâkî bakımdan büyük sakıncalar da bulunuyor.

7- İLERİ TEKNOLOJİ HOLOGRAMLARI

Red Dwarf, Uzay Yolu, Yıldız Savaşları filmlerinde görüldü. Kredi kartları, kimlik kartları ve ehliyetlerde görülen ve bazen lazer kullanılarak yapılan hologramların daha etkileyici olan bilim-kurgu versiyonlarındaki 3 boyutlu olanına henüz günümüz teknolojisi ulaşamadı.

8 - KENDİ GİDEN VE UÇAN ARABALAR

Blade Runner, 5. Element filmlerinde görüldü. Havada kendi kendine giden uçan otomobiller henüz gerçek olmadı. Bilim-kurgu filmleri bu araçların uçma ve gitme metodunu hiçbir zaman açıklamazken, sürücüsüz otomobiller daha akla uygun geliyor ve bu alandaki birçok araştırma bunu gerçeğe daha yakın kılıyor.

9 - UZAY TURİZMİ

Total Recall, 2001: A Space Odyssey filmlerinde görüldü. Birçok bilim-kurgu hikâyesi insanları başka gezegenlere özellikle Mars’a seyahat ederken hem de özel bir astronot eğitimi almadan hatta normal nefes alma cihazı olmaksızın gösteriyor. Virgin Galactic gibi seyahat şirketleri fazla bir eğitim olmaksızın insanlara uzaya uçma umudu ve daha da ilerde bu seyahatin iyice ucuzlaması imkânını veriyor.

10 - UÇAN KAYKAY

Geleceğe Dönüş filminde görüldü. Geleceğe Dönüş filmlerinde Marty McFly rolündeki Michael J. Fox’ın kullandığı uçan kaykay, “hovercraft (hava yastıklı araçlar)” ile aynı basit ilkeyi kullanarak uçan bir kaykay. Maalesef gerçek hayatta bilim adamları hiçbir zaman uçan kaykay kadar küçük bir şeyde çalışabilecek bir hovercraft teknolojisi geliştiremediler.

22.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ergenekon saptırılmasın

  ATEŞ AÇANLARI YAKINDAN GÖRDÜM

  Şimdi de El Kaide operasyonu

  DTP’lilere hapis cezası

  Bakan Çağlayan: Gizli toplantılara katılmadım

  CHP’li Kart, Adalet Bakanlığı hakkında dâvâ açtı

  Polise lav silâhı satmak isteyen 2 kişi yakalandı

  Yüksekova’ya hava alanı için geri sayım

  Türkiye’nin yeri AB

  Meşrûiyetin yegâne kaynağı millet

  54 yıl sonra Lübnan Cumhurbaşkanı geldi

  Somali Cumhurbaşkanı check-up yaptırdı

  Yalçındağ: 2014 hedefini kaçırmayalım

  Gül’den dört kanuna onay

  Haberal’a anjiyo yapıldı

  AB troykası toplandı

  Doğan’ın Çölaşan’a açtığı dâvâya red

  En kirli hava Tekirdağ ve Kahramanmaraş’ta

  Hanta, keneden daha tehlikeli

  Narman’da brucella karantinası

  İş var, işi beğenen yok

  20 yıldır ezana hasret kaldılar

  Bu başkan örnek olsun

  Alkollü sürücüler araç kullanamayacak

  Çocuklar ilk kez vali gördü

  Bilim-kurgu teknolojiyi zorluyor

  Hayır için elbiselerini satıyor

  Stephen Hawking’in durumu ciddi

  Dünya Günü’nde NASA’dan hediye

  Eski hayat tarzı gezegeni koruyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis