"Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Röportaj

Yeni Asya

Osman Yıldırım: Yeni Asya kapatıldığında bile okumaya devam ettim!

Yeni Asya gazetesi ile ilk olarak nerede ve nasıl tanıştınız?

1971 yılı başlarında Malatya ili Darende ilçesinde ortaokul 1. sınıfta iken bir esnaf ağabey bana “Gazete bayiinden bir Yeni Asya gazetesi alır mısın?” demişti. Ben de gazete bayiine giderek Yeni Asya gazetesini istedim ve bayinin verdiği gazeteyi aldım. Okuyarak o ağa- beye götürdüm. İşte Yeni Asya ile ilk tanışmamız böyle olmuştu.

Kırk sene sizi Yeni Asya’ya bağlayan önemli sebep neydi?

Yeni Asya’yı hem dindar, hem de samimî bulmuştum. Yani savunduğu dâvâda ısrarcı olduğunu ve menfaate dayalı bir yaklaşım içinde olmadığını hissettim. Böylece Yeni Asya’yı sevmiş, bu duygularla yaklaşmıştım.

Yeni Asya’yı farklı kılan ayırt edici özellik nedir?

Bence duruşundaki asalet ve samimî oluşudur. Yani savunduğu dâvâ konusunda dik duruşu ve herhangi maddî bir çıkar ve menfaat beklentisi içinde olmaması.

Yeni Asya’nın size ve ailenize kazandırdığı en önemli değer nedir?

Bir defa ihlâs ve samimîyetin çok önemli bir değer olduğunu ve ihlâsla yapılan az bir işin ihlâssız yapılan çok işten daha kıymetli olduğunu Yeni Asya sayesinde daha iyi kavradım. Gelenin keyfi için geçmişe sövmenin hoş bir haslet olmadığını, Hakk’ın hatırının çok yüksek olduğunu, hiçbir hatıra fedâ edilmemesi gerektiğini ve buna benzer birçok ölçüyü Yeni Asya’dan öğrendim ve bu güzel düşünceleri çevreme ve aileme de aktarmaya gayret ettim.

Yeni Asya ile olan beraberliğinizde sizi çok etkileyen bir hatıranız var mı?

Elbette ki. 40 yıllık beraberlikte beni etkileyen bir çok hatıra var. Ancak ben bunlardan birini anlatayım. 12 Eylül 1980 İhtilâli esnasında çoğu yayın organı ve gazeteler, ihtilâl ve ihtilâlcilere övgüler düzerken, benim kırk yıllık dostum Yeni Asya ihtilâli tasvip etmedi ve ihtilâlcileri de alkışlamadı. Bu yüzden ihtilâlciler tarafından sık sık tehdit ediliyor ve zaman zaman ka- patılmak sûretiyle önü kesiliyordu. Ben de o zamanlar Yeni Asya’nın hiçbir sayısını zayi etmiyordum, düzenli olarak katlayıp arşivliyordum. Bir gün hanım bana “Ya bunları biriktirip ne yapacaksın, zaten evimiz dar, yer yok” demişti. Ben de ona “Hanım bu ihtilâlcilerin ne yapacakları belli olmaz. Yeni Asya’yı kapatırlarsa ve ben gazete alamazsam bu geçmiş ta- rihlere ait Yeni Asya’ları okuyarak, gazete okuma ihtiyacımı gideririm” demiştim. Gerçekten de bir süre Yeni Asya çıkmadı veya bulunduğumuz yere gelmedi. Ben de önceden kararlaştırdığım gibi geçmiş tarihteki Yeni Asya’da bulunan köşe yazılarını yeniden okuyarak, Yeni Asya ile olan irtibatımı devam ettirmiştim.

Risâle-i Nur sohbetlerindeki samimî hava beni çok etkiledi

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1946 Yugoslavya doğumluyum. 1958 yılında Türkiye’ye geldik. İzmir’in Çamdibi semtinde ikamet etmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım. Emekliyim.

Yeni Asya ile nasıl ve ne zaman tanıştınız?

Benimle aynı semtte oturan Tevfik Balkanlı arkadaşımla devamlı biraraya gelip dinî ve siyasî konularda tartışırdık. Siyasî konularda ben galip gelirdim, fakat dinî konulara geldiğinde ben susup kalırdım. Tevfik, benim solcu olduğumu bildiği halde beni birgün Basmane semtindeki Agora dershanesine götürdü. Risâle-i Nur sohbetlerindeki o samimî hava beni çok derinden etkiledi. Derslere gitmeye devam ettim ve Yeni Asya gazetesini almaya başladım.

Sizi Yeni Asya'ya bağlıyan asıl sebepler nelerdir?

Gazetemizin Risâle-i Nur’u devamlı şekilde gündemde tutması ve Üstadımıza sahip çıkmasıdır.

Yeni Asya'yı farklı kılan özelliği nedir?

Yeni Asya olaylara objektif bakıp doğru ve tavizsiz haberler sunuyor. İçtimaî, dinî ve siyasî rotasında isabetli yorumlar yapması ve yapmış olduğu neşriyatla Bab-ı Ali'de taviz vermeyen tek gazete olması. Bunu, dost-düşman herkese tasdik ettirmiştir.

Yeni Asyanın size ve ailenize kazandırdığı değerler nelerdir?

Yeni Asya hem beni hem ailemi çok güzel eğitti bizlere yol gösterdi. İnsanlarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini gözterdi. Evimizde fikir birliği sağladı, ayrıca Yeni Asya evlerimizi kütüphaneye çevirdi. Bugün kim Yeni Asya alıyorsa gidin bakın hepsinin evi kütüphanedir. Yeni Asya, şuurlu, okuyan, okutan bir gazetedir. Hangi sayfasına baksanız istifade edilecek bir bölüm bulunur. Onun için biz ailece herkese gazetemizi tavsiye ediyoruz.

Yeni Asya ile ilgili ilginç bir hatıranız var mı?

Ben İzmir'de devlete ait bir tersanede çalışıyordum. İşyerimiz DİSK Sendikasına bağlı idi, bütün işçiler 'solcu' idi. Ben de aşırı derecede solcuydum ve Cumhuriyet gazetesini okuyordum. Yeni Asya'yı okumaya başlayınca bilhassa Mustafa Sungur Ağabeyin gazetemizde yayınladığı 'Anarşi ve çareleri' yazı dizisinden çok etkilenmiştim.

Tabiî işyerimizde herkes solcu olduğu için, ben gazetemi çekinerek okuyordum. Okudukça, eski hayatımın ne kadar boş ve günah ile geçtiğini anlayıp ağlamaya başlıyordum. Eski hayatım tarihe gömülürken gözyaşlarım aktıkça içimdeki sıkıntılar gidiyor, adeta kıştan çıkıp bahara dönen çiçekler misali yeni bir hayata başlıyordum. Daha sonra Yeni Asya’mla kendimi geliştirip açıktan iş arkadaşlarımla meseleleri tartışmaya başladım ve bu Nurlu yolda yürümeye devam ediyorum.

MALATYALI OKUYUCUMUZ ŞEVKET ALBAY:Yeni Asya girdiği her eve beraberinde mutluluk götürüyor

Yeni Asya gazetesiyle ilk olarak nerede ve ne zaman tanıştınız?

Yeni Asya gazetesiyle ilk olarak Bingöl’ün Genç ilçesinde arkadaşım H. Tayyip Göral vesilesiyle tanıştım. 1970’ten bu yana gazeteme aboneliğim aralıksız devam etmektedir.

Sizi 40 sene boyunca Yeni Asya’ya bağlayan saikler nelerdir?

Özellikle Nurlar ve dürüst habercilik anlayışıdır. Bizlere yalan haberlerin verilmemesidir.

Yeni Asya’yı benzerlerinden farklı kılan, önde gelen ayırt edici özellikler nelerdir?

Yeni Asya’nın; Bediüzzaman’ın Kur’ân tefsirlerini, yani Nurları taviz vermeden âleme duyurması benzerlerinden farklı kılan en önemli ayırt edici özelliğidir.

Yeni Asya’nın size ve ailenize kazandırdığı en önemli değerler nelerdir?

Gerçekten Yeni Asya girdiği her eve beraberinde huzur ve mutluluk götürüyor. Bizlerde bu huzurla çevremizde olan bitenleri sağlam kaynaktan, yani Yeni Asya’dan öğrenmek nasip oluyor. Allah emeği geçenlerden razı olsun.

Bu 40 sene içinde Yeni Asya ile ilgili yaşadığınız hatıraların en ilgincini bizlerle paylaşır mısınız?

12 Eylül İhtilâlinde medresemize yapılan baskını hiç unutamıyorum. Medresemizdeki gazete ve kitapları toplayarak bizleri gecenin bir yarısında yatağımızdan kaldırarak gözaltına aldılar. İfademizi alarak Bingöl Askerî Cezaevi’ne sevk ettiler. 12 gün kaldıktan sonra mahkemeye çıkarıldık ve hiçbir suç unsuru bulunmadığından takipsizlik kararıyla serbest bırakıldık. Daha sonra el konulan gazete ve kitaplarımızı alıp medresemize geri döndük...

Röportaj: AHMET KURNAZ

26.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (23.04.2009) - Krizlerin temelinde israf var

  (22.04.2009) - Faizli ekonomiler krizlerden kurtulamaz

  (21.04.2009) - Çanakkale’mizde 40. yıl huzuru

  (20.04.2009) - NURCULAR ŞİDDETLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ

  (19.04.2009) - İSLÂMI DOĞRU TEMSİL VE İYİ TEBLİĞ

  (18.04.2009) - 40 YILLIK OKUYUCULARDAN HAFIZ ABİ (AHMET ALİ AKTAŞ) ANLATIYOR:

  (17.04.2009) - 40 YILLIK OKUYUCULARDAN EMEKLİ İMAM CUMA BAHÇECİ ANLATIYOR:

  (16.04.2009) - Yeni Asya’yı okudum ve “İşte benim gazetem” dedim

  (14.04.2009) - “Laikcan”lar marjinalleşiyor

  (12.04.2009) - ESKİŞEHİR YENİ ASYA OKUYUCULARINDAN, EMEKLİ MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ MEHMET KILIÇOĞLU:

 

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis