"Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

"KAZILARDA ÇIKAN SİLÂHLAR TSK’NIN ENVANTERİNDE KAYITLI DEĞİL"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ basın mensuplarının sorularını cevaplandırırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar bulunan 45 adet silâhın hiçbirisinin TSK’nın envanterine ait olmadığını belirtti. Başbuğ,”TSK’nın ülke sathında, hiçbir yerde gömülü silâh ve mühimmatı yoktur” dedi.

‘YANLIŞ ANLAŞILMASIN’ DEDİ, AMA SİLÂHLAR İÇİN EMNİYETİ İMA ETTİ

Başbuğ şöyle konuştu: “MKE tarafından üretilen mühimmatın hepsi TSK’nın envanterine girmiyor. TSK’nın ihtiyacı değil. Nereye gidiyor? Bazıları Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçlarını karşılamak için onlara da devrediliyor. Sadece TSK’nın envanterine giren mühimmat değil. Burada sakın yanlış bir yorum yapılmasın.”

"GATA’YA SEVKLER MEVZUATA UYGUN, BİZE İFTİRA ATILIYOR"

Başbuğ, GATA’ya yapılan sevklerle ilgili olarak da, ‘’Öyle bir kamuoyu yaratılmaya çalışılıyor ki sanki GATA ve İstanbul Haydarpaşa Askerî Hastanesine sevkleri biz yapıyoruz. Cezaevinden biz alıyoruz kişileri ve biz yapıyoruz. Bu yalan ve iftira, bunu açık söylüyorum, gerçekten yalan ve çirkin bir iftira” dedi.

"DEMOKRASİYE BAĞLIYIZ,

DARBECİLER İÇİMİZDE BARINAMAZ"

Başbuğ, “darbe” iddiaları ile ilgili bir soru üzerine, “Türk Silâhlı Kuvvetlerinin bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz, barınamaz. Türk Silâhlı Kuvvetleri olarak biz demokrasiye, demokratik rejime, hukuk devletine bağlıyız ve saygılıyız. Dolayısıyla Türk Silâhlı Kuvvetlerinin bünyesinde farklı düşüncede olan kimse barınamaz” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargâhı’nda düzenlediği, akredite gazete ve televizyonların yöneticileriyle savunma muhabirlerinin dâvet edildiği ‘’İletişim Toplantısı’’nda, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşanan üzücü olayla toplantıya başladıklarını ifade etti. Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde meydana gelen patlamada 9 askerin şehit olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, patlamaya çok güçlü bir patlayıcının sebep olmuş olabileceğini söyledi. Orgeneral Başbuğ, terörle mücadelede karamsarlığa yer olmadığını vurgulayarak ‘’Güvenlik kuvvetlerimiz, silâhlı kuvvetlerimiz, polisimiz terörle mücadeleye dünden daha fazla, daha azimli, daha kararlı olarak devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın’’ dedi. Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

SİLÂHLAR, TSK’NIN

ENVANTERİNDE KAYITLI DEĞİL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütmekte olduğu soruşturma kapsamında bulunan mühimmat ve silâhlarla ilgili olarak, bugüne kadar bulunan ya da yakalanan silâhların hiçbirisi Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin envanterine dahil değildir. Bazıları, ki bir subayımızın üzerinde bulunan silâhlar, kendi şahsî silâhları, yani kayıtlı silâhlar.

POYRAZKÖY ARAZİSİ

Poyrazköy arazisi, Millî Savunma Bakanlığı’na ait değil. Bir vakfa ait. 2. derecede kara askerî bölge. Özelliği şudur; sadece yabancılar giremez. T.C. vatandaşları girer, bina da yapar, faaliyette de bulunur. Gerekli izinleri alırsa, istediğini yapar. Buna kabine kararıyla kısıtlama konulabilir. Poyrazköy’deki arazide kısıtlama yok.

TSK’NIN GÖMÜLÜ MÜHİMMATI YOK

Mühimmatın kafile numarasına göre birliklerde nokta kontrolü yapıyoruz. Bizde mühimmat eksiği yok. Mühimmatın kaynaklarından biri Irak olabilir. 1986 yılına kadar Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin, özellikle Özel Kuvvetler Komutanlığı’na ait Türkiye sathında gömülü silâh ve mühimmatı vardı. 1986’da o dönemde alınan karar çerçevesinde, o silâh ve mühimmatın tümünün toplatılarak depolara alınması emri verildi. Bu işlem 1998 yılında tamamlandı. Bu, şu demektir: Türk Silâhlı Kuvvetlerinin Türkiye sathında hiçbir yerde gömülü silâh ve mühimmatı yoktur.

MÜHİMMATIN BİR KISMINI DA

EMNİYET KULLANIYOR

Makina Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretilen mühimmatın hepsi Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin envanterine girmiyor. TSK’nın ihtiyacı değil. Bazıları Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçlarını karşılamak için onlara da devrediliyor. Yabancı devletlere de MKE tarafından satış yapılıyor. Sadece TSK’nin envanterine giren mühimmat değil. Burada sakın yanlış bir yorum yapılmasın.”

MÜHİMMATA SİLİNMEYEN NUMARA

El bombaları ve LAW mühimmatına özel ve silinmeyen stok numarası vermemiz lâzım. Buna başlandı. Size de söyleyemem; görünmeyen, bulunmayan yerlere yapılmaya başlandı. Bulsalar dahi silinme olanağı bulunmayacak. Kısa zamanda bunu yapmak kolay mı? Bütün imkân kabiliyetlerimizi zorluyoruz.

ERGENEKON SORUŞTURMASI

“Öncelikle bu soruşturma ve dâvâya özel isim koyma, özel bir isimle zikretme yanlış. Dâvâyla ilgli özel isim olmayacağına ilişkin mahkeme kararı var. Özel isim zikrediyorsunuz. Bu dâvânın özel isimle zikredilmeyeceğine ilişkin mahkeme kararı var mı, yok mu? Var. Buna saygı göstereceğiz. Bu noktanın altını çizmek isterim. Hepimizin buna saygı göstermesi lâzım.

TSK OLARAK DEMOKRATİK

REJİME BAĞLIYIZ

14 Nisan’da Harp Akademileri’nde yaptığım konuşmada dedim ki; TSK olarak demokratik rejime bağlıyız ve saygılıyız. Bunda da kimsenin tereddütü olmaması lâzım. Demakrasinin en vazgeçilmez temel noktası da yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüdür. Her ülke için anayasal düzen ve hukuk düzeni çok önemlidir. Burada zaaafiyet varsa durum zor demektir. Bir kere her şeyden evvel herkesin mevcut yargı sistemine zarar verecek davanışlardan kaçınılması lâzım. Çok dikkatli olunması lâzım. Biz TSK olarak yargıya, hukuk sürecine azamî şekilde dikkat ediyoruz.

Biz her zaman hukuka sonuna kadar saygı gösterilmesi , güvenilmesi düşüncesindeyiz. Yargı süreci devam ediyor. Bu herkes için geçerli. Bunları söyledikten sonra farklı değerlendirme beklenemez. Bir dedik ki mahkemeler kesin karar verinceye kadar herkes suçsuzdur.

GATA SORUSU KIZDIRDI

Aramalara savcının isteği üzerine izin veriliyor. Aramaya asker izin verdi deniyor, yok öyle bir şey. Asker hukuka bağlıdır. Yürütülmekte olan yargı sürecine ilişkin yorumlar bizi cidden rahatsız ediyor. Haydarpaşa GATA’ya yapılan sevklerle bizim yetkimiz ve ilgimiz yok. Yalan ve çirkin iftira. Bu kişiler hastalar değil yapılan tedaviler usulsüz deniyor. Tahliyeler asker kanalı ile yapılıyor deniyor olabilir mi? GATA’da yapılan her şey hukuk önünde yapılıyor. TSK’yı suçlamak ahlâksızlıktır, bunu da açık söylüyorum. Kendi bünyesinde sorun yoktur ve herhangi bir soruşturma ve inceleme yoktur. Günlükler konusunda Büyükanıt 12 Nisan 2007’de konuyla ilgili hiçbir belge yoktur demişti ben de aynısını söylüyorum.

ÖZKÖK BİLGİ TALEP ETTİ

Eğer ikinci iddianameyi incelediyseniz. Bu konu ayrıldı. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün tanık olarak ifadesine başvurma ihtiyacını duydu. Savcılığın, bu konudaki soruşturmaya devam etme niyetinde olduğunu gösteriyor. Soruşturmanın devam edeceği anlamına geliyor. Hepimize düşen, soruşturmanın sonucunu beklemektir. Özkök, ‘Hukuk boyutuyla bilgi istediler. Danışmanlık görevimizi yerine getirdik’ dedi.

TSK’DA FARKLI DÜŞÜNCEDE

OLAN KİMSE BARINAMAZ

Türk Silâhlı Kuvvetleri olarak demokrasiye bağlıyız. Mevcut demokratik rejime, hukuk devletine bağlı ve saygılıyız. Türk Silâhlı Kuvvetlerinin bünyesinde mevcut demokratik rejime aykırı faaliyette bulunan kimse bulunamaz, barınamaz. Böyle bir durum da söz konusu değil. TSK’da böyle bir sorun yok. Bu konuda araştırma ve inceleme ihtiyacı da yoktur.

DARBE GÜNLÜKLERİ İLE

İLGİLİ BELGE YOK

Günlükler konusu 2007 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a soruldu. “Genelkurmay Başkanlığı’nın elinde bir belge yoktur” dedi. Bende bugün aynen tekrarlıyorum; “Genelkurmay Başkanlığı’nın elinde herhangi bir belge yoktur”. Resmî bir belge bizde mevcut değil. İkinci iddianamede bu konu ayrıldı ve soruşturma devam ediliyor. O süreci bekliyoruz. Özden Örnek, günlüklerin kendisine ait olmadığını iddia ediyor. Soruşturmanın neticesini beklemek durumundayız.

SES BANTLARI

Diğer konu her sabah kalktığımız zaman kimin ses bandıyla karşılacağı ortama gelindi. Ses bantları kanuni yollarla mı alınıyor. Bunlar gerçekten doğru mu? Bir kısmı doğru bir kısmı değil. İçine eklenmiş konular. Bununla nereye gideceğiz. Bunlar bizi çok rahatsız ediyor.

GİZLİ ŞAHİT VE İTİRAFÇILAR

Bazı olaylar gizli tanık ve itirafçılara dayanıyor. Gizli tanığa dayanması insanı düşünme noktasına sürüklüyor. Onun dışında yargı süreci devam etmektedir sabırla bu süreci takip edip izleyeceğiz.

Verilen haberle birlikte korku ve karamsarlık verilmiyor mu? Bir itirafçı konuşuyor gazete 5 gün arka arkaya veriyor. Kurumsal bağ ilişkisi kurulmaya çalışılıyor. Asılsız ses bantları bizi çok rahatsız ediyor. İddianamede yer alan öyle konular var ki. 1993 yılında Bingöl’de meydana gelen olayla ilgili gizli tanığın ifadesi var. Kim ne kadar güvenilir?

SORUŞTURMAYA DESTEĞİMİZ YOK

“Soruşturma Genelkurmay’ın desteğiyle yapılıyor” deniyor. Bir hukuk devletinde bir yargı sürecinde destek vermek ya da vermemek olur mu? Ayıptır. Ama maalesef bu söyleniyor. Önemli olan bu sürecin yasalar çerçevesinde yürütülüp, yürütülmediğidir. İlgili madde diyor ki, “Askerî mahallerde yapılan arama, Cumhuriyet Savcılarının istem ve katılımıyla askerî makamlarca yapılır”. Efendim, “Arama askerin izniyle yapıldı” deniyor. Bu maddeden böyle anlayamazsınız.

TERÖRİSTİ DAĞDAN İNDİRME

TCK’nın 221. maddesinin 2. fıkrası iyi uygulanırsa dağdaki çözülmede etkili olacağına inanıyorum. Maddeyi değiştirelim demiyoruz; bu madde nasıl daha iyi işleyebilir diye çalışma yapıyoruz. Aileler aracılığıyla yansıtmamız lâzım. İlâve tedbir düşünülebilir. Bunlardan biri de teslim olmayı daha cazip kılmamız lâzım. Psikolojik olarak güven hissi vermemiz lâzım.

PKK’NIN K. IRAK’TAN TASFİYESİ

Terör örgütünün K. Irak’tan tasfiye edilmesi bizim için önemli. Çok açık şekilde kendilerine anlatıyoruz. Elemine edilmesi açısından şans elde ettik. Bu fırsatı kaçırmamamız lâzım. Birinci sorumluluk Irak’tadır. Yerel yönetime ait peşmerge gücü de bu sürece aktif olarak dahil olması lâzım, zorunludur. Somut sonuçlar almak mecburiyetindeyiz.

DTP İLE MESAFE

Bizim TSK olarak hiçbir zaman ne TBMM’de, ne siyasî partileri protesto etmek gibi bir şeyimiz olmaz. Bu siyasî parti bir terör örgütüyle olan ilişkisini terör örgütüne bakışını açıklığa kavuşturmadan bizim onlarla aynı ortamda olmamız söz konusu değil. 9 şehit veren bir kurumun komutanıyım. Onların da terör örgütü ile ilgili konuşmaları ortada. Keşke bir millevekilinin konuşmasını burada ifade etmeseydiniz. Çünkü kendisinin partisinin başındaki başkan onu düzeltmeye kalktı. Bu parti hâlâ terör örgütüyle mesafe koyamıyor. 9 şehit vermişken bunlarla birarada bulunmamı kimse beklemesin.

BEDELLİ ASKERLİĞE HAYIR

Söz konusu değil ve önümüzdeki tahminlere dayalı perspektif de bunun uygulanma dayanağının olmadığını gösteriyor. Bir de bunun moral boyutu var; bu sabah 9 tane vatan evlâdını kaybettik. Bedelli askerliğe kimse evet diyemez terörle mücadele devam ettiği sürece. Bunu insanımıza nasıl anlatırız. Biri ölüyor, öbürü 7 bin dolar ödeyip yapmayacak.

AB HAKKINDA GÖRÜŞLERİ

AB ile ilgili görüşümü merak ediyorsanız devir teslim töreninde yaptığım konuşmaya bakmak yeterli. Eşit mesafede yaklaşmaları ve ulus devlet ve üniter devlet yapısını zayıflatacak önerilerde bulunmamasını istiyorsunuz.

AFGANİSTAN VE IRAK

Türkiye artık büyük bir ülke. Türkiye sadece bir şey istemek için gelinen bir ülke değil. Benim görüştüğüm iki Amerikalı bizden ne Afganistan ne de Irak ile ilgili ile ilgili istekleri olmadı. Özel bir talep olmamıştır. Afganistan’daki gelişmeler ciddî ve endişe verici boyutlarda. Irak’ta güvenlik durumu eskiye nazaran gelişme iyiye gidiyor gibiydi. Ancak son olaylar endişe verici boyuttadır. Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için hayatî öneme haizdir.

SURİYE İLE TATBİKAT

Sınır bölgesinde ilk kez tatbikat yapılıyor İsrail’in tepkisi bizi ilgilendirmez. Bu konuyu niye olayları öyle yorumluyorsunuz. Ülkemizin büyüklüğünü görelim. Kabil’de muharip birliğimiz var ama görevi kısıtlı. Kabil bölge komutanlığı Kasım’da bize geçebilir.

ERMENİSTAN SINIR

KAPISININ AÇILMASI

Temel sorun Karabağ’ın işgalidir. Ermenistan’ın işgal etmiş olduğu topraklardan çekilmesi önemlidir. Sınır kapısının açılması Ermenistan’ın Karabağ’dan çekilmesiyle eş zamanlıdır. Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki görüşlerine katılıyoruz. Gücümüzün farkında olalım. Türkiye’de her şey yasalara uygun yürüdüğü sürece ben Türkiye’nin bütün sorunlarıyla başarıyla mücadele edeceğine inanıyorum.

DAĞDA AKREDİTASYON

Her konuda da açığız samimiyiz karşıdan da samimiyet bekliyoruz, açıklık bekliyoruz. Maraş’ta olan CHA muhabiriyle ilgili bilgili şu: 30 Mart günü arşiv çekimini yapmak için DHA muhabirini helikoptere almış. Bu doğru yanlış ama ayrı bir tartışma konusu. Malzeme yüklerken iki kişi yaklaşırken kendisine deniliyor ki askerî malzeme yükleyeceğiz sizi alamayız deniliyor. Eksi 15 derece donmak üzere deniliyor nereden çıktı bu hava açık. Kesinlikle kasıt olduğu kanaatinde değiliz. Farklı bilgi varsa inceler ve düzeltiriz ben yaralı teröristi helikopterde taşıyorum. Türk askeri böyle bir şey yapmaz. Hava 14 derece ve aşağıda 400 kişi var. Ama tekrar ediyorum yanlış varsa hesap sorarım.

30.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mayın patladı: 9 şehit

  "KAZILARDA ÇIKAN SİLÂHLAR TSK’NIN ENVANTERİNDE KAYITLI DEĞİL"

  Diyarbakır’da mezarlar açılıyor

  Poyrazköy silâhları teşhirde

  Eski bakan Türk’e bombalı saldırı

  Orakoğlu: Ergenekon PKK ilişkisine ulaştık

  Kur’ân kurslarını fişlemişler

  Özkök’ün ifadesi CHP’yi rahatsız etti

  Şahin’den Baykal’a: Emirleri olur efendim

  İstanbul’da 9 araç kundaklandı

  Mazlum Şeker Bismil’de toprağa verildi

  Salgın hastalıkların sorumlusu insan

  Üst düzey tedbirler hemen alınmalı

  Kuveyt Türk’ten kriz desteği

  İçim Smartt daha ‘Aktif’

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis