"Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Krize çözüm var; işte Bediüzzaman

Büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, vefatının 49. yıl dönümünde Adıyaman’da düzenlenen “Küresel Kriz ve Bediüzzaman’ın İktisad Görüşü” programıyla anıldı.

Yazar İslâm Yaşar’ın konuşmacı olarak katıldığı program Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleşti.

M. Maruf Özülkü’nün sunuculuğunu yaptığı program “Ekmeksiz Yaşarım Hürriyetsiz Yaşayamam” isimli slayt gösterisiyle başladı. Bekir Şeker’in tilâvet ettiği Kur’ân-ı Kerim’le süren program, Halit Karaca’nın “Gönüller Fatihi Büyük Üstada” şiirini seslendirmesiyle devam etti. M. Akif Bekmez de, “Aziz Üstadım Benim” parçasını seslendirdi. Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Yazar İslâm Yaşar, insanlığın yaşadığı krizin sebeplerine temas etti. “Kriz bizim içimizde. Farkında değiliz” diyen İslâm Yaşar, krizi yaşadığı halde bunu seslendirmeyenlerin olduğunu ancak birçok şeye sahip olduğu halde şükretmek yerine kriz ağıtı yakan insanlar olduğunu ifade etti. Yaşar, Bediüzzaman’ın krizlere karşı Kur’ânî çözümü ortaya koyduğunu kendisine kulak vermek gerektiğini vurguladı.

Bediüzzaman’ın, toplumu kemiren ve her türlü rezil ahlâkın sebebi olan iki cümleyi aktardığını kaydeden Yazar İslâm Yaşar, şöyle konuştu:

“Birisi ‘ben tok olduktan sonra başkası aç olmuş bana ne.’ İnsan, insan olması hasebiyle yekdiğerini düşünür, acısına sıkıntısına ortak olur. Daha çok tüketime odaklanmak başkasını düşünmeden bencilce tüketme yarışına girmek insanî değildir.

“En hafif örnek vereyim. Güvercinler önüne konulan yemi bitirinceye kadar tüketmeye çalışır. Hayvan demiyorum kaba olur. Güvercinler böyle yapar. Biz insanız. Her şey Allah’ın emaneti ve herkesin onda hakkı var. İnsanlık işte İslâmiyetin farz ettiği zekât ve tavsiye ettiği sadaka ile bu vahşi bencillikten kurtulur. Diğer kelime ise, ‘Sen çalış ben yiyeyim’ Yani krizi besleyen faizdir. İslâmiyet, faizi yasaklayarak beşere çalışma ve üretime katılma yolunu göstermiştir.”

Yazar Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü.

“Dinimiz yardımlaşma biçiminde ölçüyü koymuş: Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi... Ama bakıyoruz tv ekranlarında milyonların gözü önünde muhtaç insanlar rencide edilerek ruhlarında derin izler bırakılarak yardımlar yapılıyor. Halka açık alanlarda izdiham içinde toplu yardımlar yapılıyor. Bunlar doğru değil. Verenler daha al, daha al diyor. Alanlar da daha ver, daha ver diyor. Belki muhtaç olanların karnı doyuyor, ama ruhları perişan ediliyor. İncitiliyorlar.”

Bediüzzaman Said Nursî’nin iktisadı en mükemmel mânâda hayatında sergilediğini kaydeden Yaşar, şu bilgileri kaydetti:

“Bir kilo balı bir ay talebeleriyle birlikte tüketmiştir. Vefatının ardında bıraktığı mal-mülk yoktur. Oysa kendisine hayatı boyunca ne tekliflerde bulunuldu. Sultan Abdülhamid’in ihsan-ı şahanesi, M. Kemal’in malûm teklifi. Bundan başka Sait Halim Paşa’nın meşhur köşkünü Bediüzzaman’a ısrarla verme teklifi var. Bediüzzaman’ın ‘Beni Dünyaya Çağırma” manzumesi işte bu kabul etmemenin dillendirilmesidir. Yine ahir ömründe devletin kendisine bir köşk yapma, içini istediği gibi döşeme ve günlük iki buçuk cumhuriyet banknotu harcırah ödenmesi teklifi var. Üstad, bunu da reddetmiştir. Bundan alınacak dersler var. İşte bu yüzden Said Nursî’nin dünyasında kriz yok zenginlik var.” Yazar İslâm Yaşar, konferanstan sonra dâvetlilerle sohbet etti ve kitaplarını imzaladı.

YAŞAR İKİ TV’YE KONUK OLDU

BEDİÜZZAMAN Haftası dolayısıyla Adıyaman’a Bediüzzaman Sevgisi damgasını vurdu. Belediye hoparloründe konferansın ilânı yapılarak halk dâvet edildi. Yazılı medyada konuya ilgi gösterdi. Ayrıca, Yazar İslâm Yaşar konferans öncesinde Adıyaman’da uydudan yayın yapan ASU TV’de haber saatine konuk olarak bilgi verdi. Yaşar daha sonra Mercan TV’de Maruf Özülkü’nün hazırlayıp sunduğu Güncel programına katılarak, 1 saati aşkın canlı yayında soruları cevaplandırdı.

30.04.2009


 

Bediüzzaman en tesirli derslerini ailesinden almıştı

GAZİANTEP Köprü Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Risâle-i Nur’a Göre Aile” konulu konferans Şehitkâmil Belediyesi Konferans Salonunda yapıldı.

Pazar günü saat 14.00’te gerçekleştirilen konferansa vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Çevre il ve ilçelerden de çok sayıda dâvetlinin katıldığı konferans büyük bir dikkat ile takip edildi.

Kutlu Doğum Haftası Anısına gerçekleştirilen toplantı için yoğun bir hazırlık dönemi yaşandı. Belediye otobüslerine çok sayıda afiş yapıştırıldı. Sunuculuğunu Müslüm Yıldırım’ın yaptığı toplantı, Muhterem Aydın Gün tarafından okunan aşr-ı şerif ile başladı. Köprü Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mustafa Erdoğan, yaptığı açılış konuşmasında, ailenin toplum için vazgeçilmez değerlerin başında geldiğini söyledi. Erdoğan, Bediüzzaman Hazretleri’nin 1934 yılında yazdığı bir risâlede, aileyi tahribe yönelik olarak dehşetli bir komitenin çalıştığını, bundan büyük ıztırap duyduğunu ve buna karşı çok dikkatli olunması gerektiğini ifade ettiğini belirterek, bu dehşetli komitelerin, bugün daha büyük bir gayretle çalıştıklarını ve herkesin bu sinsi oyuna karşı çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. İbrahim Sadri’nin seslendirdiği ‘’Bir Demet Gülle Geldik Sana’’ isimli sinevizyon gösterisinin ardından, Şair Atilla Yılmaz tarafından ‘’Emirdağ-Urfa Hattı’’ başlıklı şiir seslendirildi. Şiir büyük bir heyecan ile izlendi.

‘’Risâle-i Nur’a Göre Aile’’ başlıklı konferansını vermek üzere kürsüye gelen Edebiyatçı-Yazar İslâm Yaşar, ailenin toplum hayatındaki yerini ve önemini anlattı. Bediüzzaman Hazretlerinin en tesirli derslerini anne ve babasından aldığını ifade eden İslâm Yaşar, helâl lokma ile beslenmenin, çocukların kişiliklerini ve manevî yapılarını şekillendirdiğini belirterek, bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Yahya Kemal’in şiirlerine yansıyan manevî duyguların, küçük yaşlarda kaybettiği annesinden aldığı terbiyenin sonucu olduğunu belirten İslâm Yaşar, şairin, bütün hayatı boyunca bu duyguların etkisi altında kaldığını, ancak bunları yaşayamamanın ezikliğinin eserlerine yansıdığını söyledi. Akıcı ve edebî bir üslûpla verilen konferans, dinleyiciler tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı. Konferansın sonunda kitaplarını imzalayıp okuyucuları ile sohbet eden İslâm Yaşar’a büyük bir alâkanın gösterildiği gözlendi. Dâvetlilere konferans sırasında ‘’Mû'cizat-ı Kur’âniye’’ Risâlesi hediye edildi. Edebiyatçı-Yazar İslâm Yaşar ve Köprü Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mustafa Erdoğan daha sonra Gaziantep’te yayın yapan Gül Radyo’nun canlı yayınına katıldı.

30.04.2009


 

Tokat Kültür Sarayı’ndaki konferansa büyük ilgi

KUTLU Doğum Haftası ve Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin vefatının 49. yıl dönümü münasebetiyle Yeni Asya Gazetesi Tokat Temsilciliğinin düzenlediği “Küresel Kriz ve Bediüzzaman Said Nursî’nin İktisad Görüşü” konulu konferans Cemal Şeref Ramazanoğlu tarafından Kültür Sarayında gerçekleştirildi.

Sunuculuğunu eğitimci Ahmet Bozkurt’un yaptığı program, İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmeni Muhammet Sevinç’in okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını Emekli İmam Hatip Lisesi Müdürü Sabri Önsoyluoğlu yaptı. Önsoyluoğlu konuşmasında; Risâle-i Nur’a herkesin ihtiyacı olduğunu anlayan anlamayanın bu eserlerden istifade etmesi gerektiğini, çünkü dünya insanlarının bu eserler sayesinde imanlarını kurtardıklarını belirtti. Bundan sonra İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Muhammed Cihat Çiğdem Ali Ulvi Kurucu’nun “Gönüller Fatihi Büyük Üstada” isimli şiirini okudu. Müteakiben Tokat İmam Hatip Lisesi korosu öğretmenleri Muhammed Sevinç eşliğinde dinleyicilere ilâhî ziyafeti çektiler. Tokatlıların büyük ilgi gösterdikleri konferansta kürsüye gelen Cemal Şeref Ramazanoğlu sözlerine, “Bediüzzaman bu asrın hastalığına çare sunan en büyük manevî doktordur. Son Peygamber Hz. Resulullah’ın (a.s.m) bu asırdaki Müceddidi, Müçtehidi, Müfessiri Said Nursî Hazretleridir. Onun sesine kulak verelim, vermemiz gerekiyor. Onun eserleri imansızlık hastalığına çareleri sunarken bugünlerde merkezi Amerika’da başlayan, bütün dünyayı ve bizleri kasıp kavuran küresel ekonomik krizin çarelerini tâ yetmiş seksen yıl önce sunan Bediüzzaman’ın sözlerine kulak vermemiz gerekiyor” diyerek âyet ve hadislerin öncülüğünde Risâle-i Nur’dan sunduğu pasajlarla konuyu açıkladı. Dinleyicilerin büyük merak ve heyecanla takip ettiği programın sonunda, daha önceden yapılan Risâle-i Nur bilgi yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödülleri Yeni Asya Tokat temsilcisi Azam Yazıcı ile halen Almanya’da din görevlisi olan Ömer Demir verdiler.

30.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis