Haberler |
Diş çürüklerine dikkat! |
Diş hekimi Murat Özkaya, diş çürükleriyle mücadelede düzenli hekim kortrolüne gitmenin ve günde 2 kez dişleri fırçalamanın oldukça önemli olduğunu söyledi. DİŞ Hekimi Murat Özkaya, ağız ve diş sağlığı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İslâhiye ilçesinde Serbest Diş Hekimi olarak çalışan Dt. Murat Özkaya, Ağız sağlığının bütün vücudu ilgilendirdiğini belirterek, şöyle dedi: “İnsan sağlığı bir bütündür. Her organın her bölgenin ayrı bir önemi vardır. Ağız; vücudun dışarıya açılan, vücuda gerekli bütün gıdaların alındığı ve de mikroorganizma çeşitliliği açısından oldukça zengin olan bir bölgedir. Ağız; dişler, dudaklar, yanaklar damak ve dilden oluşmaktadır. Ağız sağlığı bütün vücudu ilgilendirir. Ağızda yeterli hijyen (temizlik) sağlanamazsa; diş çürükleri, diş taşları, dişeti hastalıkları (gingivitis, periodontitis), diş kayıpları ve de vücudun genelini ilgilendiren sistemik rahatsızlıklar meydana gelir.
DİŞLERİMİZİ ÇÜRÜKTEN NASIL KORURUZ? Öncelikle periyodik aralıklarla diş hekimine gidip detaylı ağız muayenesini yaptırmalıyız. En önemli işlem gıda artıklarının dişlerin üzerinde uzun süre kalmasını engellemek. Bunun içinde en az günde iki kere dişlerimizi fırçalamalıyız. Fırçalama işlemi yapılırken etkin fırçalama yapılmalı, dişlerin sadece görünen kısımları değil bütün yüzeyleri fırçalanmalı. Dişlerin dış yüzeyleri, aşağı yukarı ve dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyler, ileri geri hareketlerle, dil ve damak yüzeyleri tarama hareketleriyle fırçalanmalı. Fırçalamaya ek olarak, her akşam veya haftada birkaç kez fırçalamadan önce dişlerin ara yüzleri diş ipiyle temizlenmeli. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar peynir yoğurt gibi süt ve ürünlerini bolca tüketmeliler. Bu gıdalar dişlerin daha sağlam yapıda olmasına katkıda bulunarak, çürüğe karşı direnci arttırır. Küçük yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazanmayan çocukların, daha sonra maalesef düzenli fırçalama yapmaları çok kolay olmuyor. Alışkanlık konusunda en büyük sorumluluk bilinçli anne ve babalara düşmekte.”
DİŞ NASIL ÇÜRÜR?
DİŞLERİ genelde girintili bölgelerden ve de birbirlerine temas ettikleri ara yüzlerden (aproximal) çürür. Çünkü gıdalar daha çok bu bölgelerde birikir. Gıdalar dişin herhangi bir bölgesinde biriktiğinde, ağızda bulunan bakteriler bu gıdaları parçalarlar ve bu parçalanma esnasında artık ürün olarak asit açığa çıkartırlar. İşte bu asit dişin mine tabakasını eritir ve bu bölgede oyuk (kavite) meydana gelir. Bu oyukta gıda artığı ve bakteri sayısı da artmaya başlar, böylece oyuk giderek büyür ve derinleşir. Eğer müdahale edilmezse sinirlere kadar ilerler ve bakteriler damar ve sinirler yoluyla kök ucuna geçerler sonuçta bu bölgede apse (apikal apse) oluşur, zamanla yüzün o bölgesinde şişlik olur. Bu dönemde şiddetli ağrılar olur.
ÇÜRÜĞÜN BELİRTİLERİ
Çürük başlangıcı olan bölgede mine rengi beyaz tebeşirimsi bir renk alır. Bu safhada ağrı hissedilmez ve çürüğü fark etmek oldukça zordur. Daha sonra bu bölgede koyulaşma ve oyuk (kavite) oluşur. Bu safhada sıcak-soğuk hassasiyeti ve tatlı gıdalarda sızlama hissedilir. Çürük ilerledikçe sürekli ağrılar ve gece ağrıları oluşmaya başlar. Beraberinde ağızda kötü bir kokuda hissedilir. |
BİLAL ERDOĞAN / İSLAHİYE 15.05.2009 |