03 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Darbecilerle pazarlık

Honduras’ta darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya’nın ülkesine dönüşünü ertelediği, ABD yönetiminin, soruna “müzakerelerle çözüm bulma şansı vereceği” gerekçesiyle bu kararı memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Öte yandan Amerikan Kalkınma Bankası, darbe sebebiyle, bu ülkeye yönelik tüm kredileri dondurdu. Banka başkanı Luis Alberto Moreno, bu ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesine değin kararın yürürlükte kalacağını söyledi.

Darbecilerle pazarlık

Honduras’ta darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya’nın ülkesine dönüşünü ertelediği, ABD yönetiminin, soruna “müzakerelerle çözüm bulma şansı vereceği” gerekçesiyle bu kararı memnuniyetle karşıladığı bildirildi. ABD yönetiminden bir yetkili, Zelaya’nın ülkesine dönmeyi ertelemesinin “doğru bir karar olduğunu” söyledi. Yetkili Amerikan Devletler Örgütü’nün, soruna karşılıklı müzakerelerle çözüm bulunması için çaba göstereceğini, Zelaya’nın ülkesine dönmesini ertelemesinin, bu müzakereler için bir imkân sağlayacağını ifade etti. Başkan Barack Obama yönetiminin, bu ülkeye yönelik yardımların dondurulması kararını da bir kaç gün ertelediği kaydedildi. Yönetim kaynaklarının verdiği bilgiye göre karar için 6 Temmuz beklenecek. Öte yandan Amerikan Kalkınma Bankası, darbe nedeniyle, bu ülkeye yönelik bütün kredileri dondurdu. Banka başkanı Luis Alberto Moreno, bu ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesine değin kararın yürürlükte kalacağını söyledi.

03.07.2009


 

Kuzey Kore füze denemesi yaptı

Kuzey Kore’nin kısa menzilli iki füze denemesi yaptığı bildirildi.

Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı, kaynak belirtmeyerek Kuzey Kore’nin doğu kıyısından iki karadan denize füze denediğini duyurdu, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Güney Kore’de yayımlanan JoongAng Ilbo gazetesi, istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Kuzey Kore’nin bu ay başlarında doğu sahillerindeki iki bölgede yasaklı balistik füze dahil kısa ve orta menzilli füze denemeleri yapmasının beklendiğini yazmıştı. Kuzey Kore, 2006’dan sonra geçen Mayısta ikinci kez nükleer füze denemesi yapmıştı. Pyongyang yönetiminin, doğu sahili açıklarını 10 Temmuza kadar “yasak” bölge ilân etmesi, bu türden denemelere başlayacağının ilk işareti olarak değerlendirilmişti.

03.07.2009


 

ABD, Afganistan’da yanlışa devam ediyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve geldikten sonra Amerikan güçlerinin Afganistan’da Taliban’a karşı ilk büyük saldırısı Helmand vilayetinde başladı.

Amerikan askerî yetkilileri, saldırının Afgan güçleriyle birlikte yapıldığını belirterek, Taliban’ın ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinden temizlenmesi ve bölgenin ‘isyancı’ güçlerin tehdidinden kurtarılmasını amaçladıklarını kaydetti. Saldırıyı ‘’şimdiye kadar olanların en büyüğü ve en hızlısı’’ olarak niteleyen yetkililer, böylece ülkedeki savaş sürecinin yeni bir aşamaya girdiğini söyledi. Yetkililer, saldırıya 4 bin asker ve denizci ile 650 Afgan asker ve polisinin katıldığını, ayrıca saldırının havadan da desteklendiğini kaydetti. Amerikan güçleri, söz konusu vadiye dün da helikopter saldırısı düzenlemişti. Taliban’ın kontrolündeki vadide buğdayın yanı sıra geniş çaplı afyon da yetiştirildiği ileri sürülürken, bölgede bulunan İngiltere başkanlığındaki NATO güçlerinin şimdiye kadar yaptığı saldırılar da sonuçsuz kalmıştı.

03.07.2009


 

Bakoyanni: Diyalogdan yanayız

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) Dönem Başkanı Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, çeşitli temaslar için bulunduğu Bakü’de, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili soruna değinerek, “Diyalogdan yana olduklarını” söyledi.

Temasları kapsamında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile bir araya gelen Bakoyanni, ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunun çözümünü amaçlayan müzakerelerin yapıcılığından memnun olduğunu kaydetti. Bakoyanni, Azerbaycan ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin de üst düzeyde olduğunu, ancak bu ilişkileri daha ileriye götürmek niyetinde olduklarını söyledi. Bakoyanni ayrıca, “Bize güçlü, devamlı ve güvenli Avrupa lâzımdır. Avrupa ve Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrar konularında Azerbaycan önemli rol oynuyor” diye konuştu.

03.07.2009


 

İsrail’in yaptığı savaş suçudur

UluslararasI Af Örgütü, ‘’İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne saldırıda yüzlerce Filistinli sivili öldürdüğünü, binlerce evi yıktığını, bunların savaş suçu olduğunu’’ belirtti.

İsrail’in Gazze saldırısıyla ilgili ilk detaylı raporunu açıklayan Uluslararası Af Örgütü, İsrail’e çağrıda bulunarak, nüfus yoğunluğu olan bölgelerde ağır silâh, beyaz fosfor ve diğer belirsiz silâhları kullanmama yönünde kamuoyuna açık bir teminat vermesini de talep etti.

Hamas’a da çağrıda bulunan Uluslararası Af Örgütü, militanların İsrailli sivillerin üzerine roket fırlatmasının da savaş suçu olduğunu kaydetti. İsrail’in az bilinen ağır silâhlar ve yangın çıkartmak için beyaz fosforu nüfus yoğunluğu olan bölgelerde kullanmasının esefle karşılandığı belirtilen raporda, İsrail güçlerinin Filistinlileri ‘’insan kalkan’’ olarak kullandığı ve sivillerin tıbbî ve insanî yardım almalarını engellediği de ifade edildi.

Raporda, İsrail saldırılarının genel özelliği ve sivil kayıpların yüksekliğinin ‘’idarede kayıtsızlığı, sivillerin can ve mallarının önemsenmediğini, asker ve sivil hedefler arasında ayrım yapılmadığını gösterdiği’’ ifade edildi.

Aralarında bir askeri uzman olmak üzere 4 kişilik araştırma grubunun Gazze Şeridi ile İsrail’in güney kesiminde saldırılar sırasında ve sonrasındaki fiziksel veriler ve görgü tanıkları yardımıyla hazırladığı rapor 117 sayfadan oluşuyor.

Raporda İsrail askerlerinin bir eve toplanan 21 kişiyi öldürmesi, ağır silâhlarla BM okulunun bombalanması sonucu onlarca kişinin ölmesi, İsrail’de çalışan Gazzeli doktorun 3 kızının öldürülmesi gibi bazı konular detaylı olarak yer alıyor.

Gazze’de, Hamas güçlerinin müdahalesi olmadan, serbestçe çalıştıklarını ifade eden Uluslararası Af Örgütü temsilcileri, yapılan çalışmanın içerdiği çeşitli konuları ele almak ve saldırılar sırasındaki bazı gelişmelerle ilgili detaylı bilgi edinmek amacıyla defalarca İsrail tarafıyla da görüşmek istediklerini, ancak yanıt alamadıklarını kaydetti.

İnsan hakları kuruluşları ve Gazze’deki sağlık görevlilerinin açıklamasına göre, İsrail’in 3 hafta süren ve 18 Ocakta sona eren söz konusu saldırılarında 900’den fazlası sivil olmak üzere bin 400’ü aşkın insan öldü.

İsrail ise saldırılarda yaklaşık bin 100 kişinin öldüğünü ve bunların militan olduğunu ileri sürdü, ancak söz konusu kayıpların listesini vermeyi reddetti.

İsrail ordusundan daha önce yapılan açıklamada da, ‘’Gazze Şeridi’ne saldırı sırasında olanlarla ilgili iç soruşturma yapıldığı ve uluslar arası savaş kurallarının ihlâl edilmediği sonucuna ulaşıldığı’’ ileri sürülmüştü.

03.07.2009


 

Almanca İslâm din dersi başlıyor

Almanya’nIn Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde 2010 yılından itibaren tüm okullarda deneme amaçlı olarak Almanca İslâm din dersleri verilmeye başlanacak.

KRV eyalet hükümeti, eyalette 1999 yılından bu yana 128 okulda verilmekte olan İslâm Bilgisi dersinin yerine 2010 yılından itibaren tüm okullarda Almanca olarak, Alman Okul Dairesi’nin denetimi altında ve Almanya’da yetişen öğretmenler tarafından İslâm din dersi verilmesini kararlaştırdı.

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesi, KRV Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet’in, eyalet meclisinde temsil edilen bütün partilerin bu konuda uzlaşma sağladığını, ancak İslâm dersinin yürürlüğe konulmasının büyük çabalar gerektirdiğini söyledi.

İslâm din derslerinin bütün Müslüman öğrenciler için zorunlu olacağı ve bu derslerde alınan notların, not ortalamasına dahil edileceği bildirildi.

Eyalet meclisindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi grupları da söz konusu uzlaşmadan memnuniyet duyduklarını belirtirken, Yeşiller Partisi, Laschet’in bu açıklamayı sadece çok erken yapmış olmasını hata olarak değerlendirdi ve görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını ifade etti.

KRV eyaletinde yaklaşık 310 bin Müslüman öğrencinin yaşadığı tahmin ediliyor.

03.07.2009


 

Türkiye, İsveç ve Fransa arasında gerilim kaynağı

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesi, ‘’Türkiye’nin AB üyeliği tartışmasının, Fransa ve AB’nin yeni dönem başkanı İsveç arasında gerilim kaynağı olduğunu’’ yazdı.

İsveç’in 1 Temmuzdan itibaren AB dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan gazete, Türkiye’nin AB üyeliği konusunun, İsveç ile Fransa arasında ‘’hassas bir durum yarattığı’’ yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen açıklamalarının ardından, bu ülkeyi yapacağı ziyareti daha önce ertelediğine dikkat geçen gazete, İsveçli yetkililerin, ‘’Türkiye’ye eski dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nden daha olumlu yaklaşacakları’’ yolundaki son açıklamanın Fransız yönetimini tekrar kızdırdığını bildirdi. Le Figaro, Sarkozy’nin bir danışmanının, ‘’Fransa’nın desteği olmadan, hiçbir dönem başkanı ülke başarılı olamaz’’ şeklindeki açıklamasıyla Paris’in tepkisini dile getirdiğini yazdı. Gazete, hükümetteki son değişiklikle Tarım Bakanlığı görevine getirilen eski Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Bruno Le Maire’in, ‘’İsveç Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemeye devam ederse, gerçek bir siyasî sorun çıkacak’’ açıklamasına da atıfta bulundu.

03.07.2009


 

35. kez bir araya geldiler

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakereler çerçevesinde 35. kez bir araya geldi.

Liderler ve temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu’nun da katılımıyla dörtlü başlayan görüşmeye, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ev sahipliği yapıyor. Heyetlerinin eşlik ettiği liderler, “Toprak” konusu üzerindeki görüşmelere devam edecek. Taraflar, “Toprak” başlığında harita konusuna girmeden, prensipler üzerinde duruyor ve birbirlerinin görüşlerine yanıt veriyor. 11 Eylül 2008’de başlayan müzakerelerde, bugüne kadar, 6 ana başlıktan ‘’Yönetim ve Güç Paylaşımı’’, ‘’Mülkiyet’’, ‘’AB ile İlişkiler’’ ve ‘’Ekonomi’’ üzerine ilk gözden geçirmeyi tamamlayan taraflar, ‘’Toprak’’ konusunun ardından, son başlık olan ‘’Güvenlik-Garanti’’ konusuna geçecek. Liderler, 26 Haziran Cuma günü yaptıkları son görüşmede, Yeşilırmak kapısının açılması kararını almıştı.

03.07.2009


 

Yapılan, kadife devrim

İran’In eski cumhurbaşkanlarından ve reformcu çizginin önde gelen liderlerinden Muhammed Hatemi, ülkedeki son cumhurbaşkanlığı seçimini Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığının açıklanmasına ilişkin olarak, “Bu, halka ve sistemin demokratik köklerine karşı yapılmış bir kadife devrimdir” dedi.

AP’nin haberine göre, ilan edilen seçim sonucuna ilişkin sert ifadeler kullanan Hatemi, “yapılanları ve tek taraflı açıklamaları dikkate aldığımızda, halka ve sistemin demokratik köklerine karşı bir kadife devrim yapıldığını söylemeliyiz” görüşünü savundu. Hatemi, “Halkın protestoları bastırıldı, insan haklarının korunmasından sorumlu olanlar, (hükümet) ulusal uzlaşma ve barıştan söz ederken, halkı ezdi” diye konuştu.

03.07.2009


 

Saddam, İran’a gözdağı vermiş

Irak’In eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in, tehdit olarak gördüğü İran’a gözdağı vermek için, kitle imha silâhı blöfünü kullandığı bildirildi.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) açıklanan raporunda, Saddam Hüseyin’in sorgulanması sırasında edinilen bilgilere değinildi ve Saddam’ın, İran’ı büyük bir tehdit olarak gördüğü, kitle imha silâhı blöfünü kullanarak savunmasız görünmek istemediği belirtildi. Rapora, “Saddam, düşmanlarına, özellikle İran’a karşı zayıf görünmemeleri gerektiğine inanıyordu” diye not düşen FBI ajanlarından George Piro, Irak’ın eski liderinin ülkesini, bölgedeki diğer ülkelerin tehdidi altında hissettiğini ve bu blöfü yaparak kendisini savunmak istediğini belirtti.

03.07.2009


 

Komşuda Pazar günü seçim var

Bulgaristan’da 5 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçim için geri sayım sürerken, siyasî partiler propaganda çalışmalarına hız verdi.

Bulgaristan, 5 Temmuz’da sandık başında

Bulgarİstan’da 5 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçim için geri sayım sürerken, siyasî partiler propaganda çalışmalarına hız verdi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) Kırcaali şehrinde binlerce kişinin katıldığı büyük bir miting düzenledi.

HÖH lideri Ahmet Doğan mitingde yaptığı konuşmada, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin ülkenin en köklü siyasî partilerinden biri olduğunu belirterek, “Biz herkesi kucaklayan bir partiyiz” dedi.

“KİM OLURSAN OL, GEL”

Doğan, Mevlana’ya atıfta bulunarak, Türkçe olarak şunları söyledi: “Gel, kim olursan ol, gel. İster Hristiyan, ister Müslüman, ister Ermeni, ister Yahudi ol, yine de gel. Bizde herkese yer var. Korkma gel. Çünkü korkuyla siyaset yapılmaz.”

Kırccaali bölgesinin tüm belediye başkanlarının ve bütün milletvekillerinin HÖH’ten olduğunu kaydeden Doğan, “Bu yüzden burada yapılmış ve yapılmamış her şeyden siyasî olarak biz sorumluyuz” diye konuştu.

“SEÇİMLER BİZİM İÇİN

BAYRAMDIR”

Ahmet Doğan, demokrasilerde seçimlerin “bir toplumun vereceği en büyük sınav” olduğunu ifade ederek, “Seçim bir toplumun geleceği konusunda alacağı sorumluluktur. Biz bu sorumluluğun bilincindeyiz bu yüzden de seçimler bizim için bir kaos değil, bayramdır” dedi. Büyük bir coşku içinde geçen mitinge katılan HÖH’ün Kırcaali bölgesi milletvekili adayları da konuşmalarında seçmenlerden kendilerine oy vermelerini istediler.

03.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.