04 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Honduraslı darbecilerden seçim sözü

Honduras’taki darbeyle kurulan geçici hükümetin başkanı Roberto Micheletti, geçici hükümetin, Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın devrilmesinden sonra ülkede ortaya çıkan açmazın çözümü için erken seçimler düzenlemeye açık olduğunu söyledi.

Honduraslı darbeciler seçim sözü verdi

Honduras’takİ geçici hükümetin başkanı Roberto Micheletti, geçici hükümetin, ülkede Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın devrilmesinden sonra ortaya çıkan açmazın çözümü için erken seçimler düzenlemeye açık olduğunu söyledi. Micheletti, gazetecilere yaptığı açıklamada, görev süresinin son birkaç ayında hizmet vermesi için Zelaya’nın ülkeye getirilmesi konusunda bir referandum düzenlenmesinin de mümkün olabileceğini belirtirken, ancak bunu hemen yapmanın “zor” olacağını bildirdi. Honduras’ta devlet başkanlığı seçiminin, 29 Kasımda yapılması öngörülüyor. Bu arada, Honduras’taki darbeyi kınayan AB’nin dönem başkanı İsveç, ülkedeki tüm AB büyükelçilerinin Honduras’tan ayrıldıklarını açıkladı. Amerikan Devletleri Örgütü Başkanı Jose Miguel Insulza da; darbe yapılan Honduras’ta devrilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın görevine iade edilmesini sağlamak için bugün bu ülkeye gitmeyi planladığını söyledi. Insulza, Guyana’nın Georgetown şehrinde Karayip liderleriyle yaptığı zirvede, Honduras’daki durumla ilgili olarak, Honduras’a müzakere için değil, yaptıklarını düzeltmelerini istemek için gideceklerini belirterek, “yapabileceğim her şeyi yapacağım. Ancak, olanları birkaç günde tersine çevirmenin zor olacağını düşünüyorum” dedi.

04.07.2009


 

Domuz gribi salgını artık durdurulamaz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Margaret Chan, “domuz gribinin yayılmasının artık durdurulamaz bir hâl aldığını” bildirdi.

BBC’nin haberine göre, hastalığı geçirenlerin büyük bölümünün hafif belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Margaret Chan, risk taşıyan grupların zaten sağlık sorunları olan kişiler ve hamile kadınlar olduğunu kaydetti. Chan, bu gruptaki kişilerin kendilerini kötü hissetmeleri durumunda, derhal hekim gözetimine girmeleri uyarısında bulundu. Margaret Chan, hastalığa neden olan A tipi H1N1 virüsünün şu ana kadar 100 ülkede belirlendiğini açıkladı. Dünya genelinde 77 bin domuz gribi vakası belirlendi ve 332 kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti. Öte yandan Japonya’da kuş ve domuz gribi tedavilerinde kullanılan Tamiflu ilâcına karşı dirençli bir domuz gribi vak'ası tesbit edildi. Tokyo’da bir hastaneye kaldırılan kadın hastada domuz gribi virüsü A /H1N1’e rastlandığı, Tamiflu’nun işe yaramaması neticesiyle Ralenza isimli başka bir ilâçla hastanın tedavi edildiği bildirildi.

04.07.2009


 

ABD-Rusya arasında yeni dönem

Ekonomİk krizle mücadelede işbirliği yapılması gerektiğine değinen Medvedev, bütün dünyanın iki ülkenin ilişkilerinden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti.

Gelenek haline getirdiği video blogundan ABD başkanına seslenen Medvedev, görüşmenin yeni bir fırsat olacağını söyledi. Son yıllarda iki ülke ilişkilerinin bozulduğunu, Soğuk Savaş dönemine denk gelecek şekilde düşüş yaşandığına dikkat çeken Rusya lideri, “Güven sorunu, yeni adımlar atmada isteksizlik, başkanlar arasında kişisel iyi ilişkiler olmasına rağmen fiiliyatta bir çalışmanın olmaması iki ülke ilişkilerini Soğuk Savaş dönemine denk seviyeye geriletti. Barack Obama’nın başkanlığındaki yeni ABD yönetimi durumun değişmesi konusunda istek ortaya koydu. Verimli, güvenilir ve modern ilişkiler. Biz de partnerlerimizle birlikte çalışmaya hazırız.” çağrısı yaptı. Tek taraflı olarak mevcut sorunların üstesinden gelmenin mümkün olmadığına değinen Medvedev, “Bunların hepsi uluslar arası güvenlikle ilgili; terörizm, aşırılık, kitle imha silâhlarının yaygınlaşması, uyuşturucu ticareti. Bunlar ortak sorunlar ve çözümünde ortak sorumluluğumuz var. İlişkilerimiz dünyanın şekillenmesinde doğrudan etkiye sahip. Kimin Rusya’nın ya da ABD’nin devlet başkanı olduğu önemli değil. Onlar her zaman ülkelerimiz ve tüm dünya için sorumluluk sahibi olacaklar. Rusya ve ABD diğer ülkeler için de bir şeyler yapabilir. Bunun için de takip edilmesi gereken tek bir yol var. O da ‘anlaşma’ “ değerlendirmesinde bulundu. Kişisel ilişkilerin önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını ifade eden Medvedev, Başkan Obama, ailesi ve çalışma arkadaşlarının Rusya’nın anlaşılması açısından bir şans olduğunu söyledi. Gerçek sonuçlara ulaşan bir görüşme gerçekleşeceğine değinen Rusya lideri, “Rusya ve ABD’nin karşılıklı olarak iş, bilim, kültür ve diğer alanlarda yeni yaklaşımlara ihtiyacı var. Rusya-ABD ilişkilerinde açılacak yeni dönemin hem ülkelerimiz hem de diğer dünya ülkeleri için verimli olmasını ümit ediyorum.” temennisinde bulundu. Medvedev blogundan yaptığı seslenişin ardından ABD Başkanı Obama’yı telefonla arayarak konuşmaya başlaması dikkat çekti.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama’nın, Rusya Başbakanı Vladimir Putin hakkında ifade ettiği “İki ülke ilişkilerinde soğuk savaş yıllarının geride kaldığını anlaması gerekiyor.” değerlendirmesi tepkiye sebep oldu. Putin’in basın sözcüsü Dimitri Peskov, Obama’nın yanıldığını ifade ederek, görüşmenin ardından fikirlerinin değişeceğini söyledi. Rusya Başbakanı Putin’le ilgili resmin tamamına Obama’nın sahip olmadığını kaydeden Peskov, “Onlar henüz yüzyüze görüşmediler. Görüşmenin ardından Obama’nın düşüncelerinin değişeceğine inanıyorum.” dedi. ABD Başkanı Obama’nın 6-8 Temmuz’da Moskova’ya gerçekleştireceği ziyaretle iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlaması bekleniyor.

04.07.2009


 

Rus uzman Ermenileri uyardı

Rusya Toplumsal Odası üyesi ve resmi Birinci Kanal televizyon program yapımcısı Maksim Şevçenko, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, sözde Ermeni soykırımı konusunda baskı yapmanın anlamsız olduğunu söyledi.

Ermeni Armİnfo haber ajansının, “Almanya, Yahudi soykırımını tanıdı. Peki Türkiye neden bu olayı örnek alarak Ermeni soykırımını tanımıyor?” sorusuna Rus uzman Şevçenko şöyle cevap verdi: “Öncelikle Almanya İkinci Dünya Savaşı’nda yenildi. Yenilgiye uğrayan Almanya öyle bir durumdaydı ki, müttefik ülkeler Berlin’e karşı istediği her şeyi yaparlardı. Türkiye’ye gelince, ne işgal ne de yenilgi söz konusu. Bu yüzden Türklerle konuşurken dikkatli olmak gerekiyor. Almanya ile kıyaslama yapmak yanlış.” Türklerin siyasi bağımsızlığını savunduğunu, yabancı orduların Türkiye’ye herhangi bir yaptırım uygulayamadığını kaydeden Şevçenko, “Türkler istediği formatı kendileri seçti. Türkiye hiçbir zaman Almanya’nın durumuna düşmez. Çünkü Türkiye güçlü ülke ve ordusu dünyanın en iyi ordularından biri. Siz Türklere Almanların komplekslerini aşılayamazsınız, bana göre bu çıkmaz sokak.” diye konuştu.

04.07.2009


 

Afganistan’da ‘Kılıç Darbesi’ şiddeti

Amerİkan ordusu, Afganistan’ın güneyindeki Helmand vilayetinde düzenlediği geniş çaplı ‘Kılıç Darbesi’ operasyonu kapsamında Taliban askerleriyle şiddetli çatışmalara giriyor.

Amerikan Deniz Piyadelerinin Komutanı General Larry Nicholson, önceki gün başlatılan operasyon çerçevesinde ülkenin güneyinde çarpışmaların olduğunu kaydetti. ‘Kılıç Darbesi’ne 4 bin Amerikan deniz piyadesi katılıyor.

04.07.2009


 

“Kaos kadife devrim için önceden planlandı”

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, ‘’seçim sonrasında meydana gelen olayların çok önceden planlandığını’’ söyledi.

Cenneti, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, 12 Haziranda yapılan 10. dönem cumhurbaşkanı seçimi ve sonrasındaki gelişmelere değindi. Cenneti, ‘’seçim sonrası olaylarda Batı’nın parmağı olduğunu’’ ifade etti ve ‘’Kadife devrim yapmak için bütün bu tahrip ve kargaşalar önceden planlandı. İngiltere, seçimlerden sonra olası olaylar için İran’daki vatandaşlarını toplu yerlerde olmamaları konusunda aylar önceden uyarmıştı’’ ifadesini kullandı.

04.07.2009


 

Gorajde camii ibadete hazır

KAYSERİLİ hayırseverler tarafından, Bosna Hersek’in Gorajde şehrinde yaptırılan cami, 19 Temmuzda ibadete açılacak.

Gorajde’nin Drina ırmağı kıyısında inşa edilen ve Kayseri Gorajde Camisi adı verilen caminin yapım aşaması tamamlandı ve açılışa hazır hale getirildi. Tefrişat çalışmaları süren cami, Miraç Kandili’nin kutlanacağı 19 Temmuzda düzenlenecek törenle hizmete açılacak. Caminin yapımını geçen yıl Kayseri Müftülüğü üstlenmişti.

04.07.2009


 

ABD, insansız uçakla vurdu

ABD’ye ait insansız uçağın dün Pakistan’ın Güney Veziristan vilayetinde düzenlediği füze saldırılarında 15 kişi öldü, 27 kişi yaralandı.

Pakistanlı istihbarat yetkilileri, Taliban komutanı Beytullah Mesud’un eğitim karargâhının bulunduğu Mantoi ve Kokat Hel Köyünü hedef alan saldırı sırasında insansız uçaktan 3 füze atıldığını bildirdi. Ölenlerden en az 11’inin Taliban militanı olduğu kaydediliyor. Yerel yetkililer, görgü şahitleri ve Pakistan istihbarat kaynaklarına göre, ABD, geçen yıl başından bu yana çoğu Eylül’den itibaren olmak üzere Pakistan topraklarına insansız uçaklarla 44 hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırılarda aralarında sivillerin de bulunduğu 400’den fazla insan öldü. ABD’li yetkililer, insansız uçakların Pakistan içindeki üslerden havalandığını ve buradan yönlendirildiğini ifade ediyor. Bu tür açıklamaları yalanlayan Pakistan tarafı ise hiçbir zaman saldırı izni vermediklerini ileri sürüyor.

04.07.2009


 

Belçika seyreltilmiş uranyumu yasakladı

Belçİka, ABD ve İsrail ordularınca yoğun olarak kullanılan seyreltilmiş uranyumu yasaklayan ilk ülke oldu.

Belçika parlamentosu, yaydığı zehirli kimyasallarla ve radyoaktif maddelerle çevreye ve canlılara kalıcı hasar veren seyreltilmiş uranyum üretimini, üretimine kredi sağlamayı, kullanımını ve bulundurmayı yasaklayan kanunu oybirliğiyle kabul etti. Zırh delici etkisiyle bilinen seyreltilmiş uranyumlu cephaneler en fazla Amerikalı Alliant Techsystems, GenCorp ve General Dynamics ile İngiliz BAE Systems tarafından üretiliyor.

04.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.