08 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

Güneşli, semaverli diplomasi

RUSYA'YA ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama, dün Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Moskova dışındaki Novo-Ogarevo ikametgâhında güneşli bir havada semaver etrafında yapılan kahvaltıda bir araya geldi. Putin, Obama’ya Rus adetlerine göre semaverde demlenen çay ikram etti.

Vladimir Putin kahvaltıdan önce kısa bir konuşma yaptı. Putin, Obama ile Rusya-ABD ilişkilerinin geliştirilmesini umut ettiklerini belirtti. Başbakan Putin, “Rusya-Amerikan ilişkilerin tarihi çok eski ve renkli sahnelere sahip. Tarihte ilişkilerimizin iyi geliştiği yıllar oldu, bazen de sıradan zamanlar yaşandı ve hatta zıtlıklar, gerginlikler bile oldu. Sizinle birlikte ikili ilişkilerimizin gelişeceğini umuyoruz. Sizinle tanışmaktan da memnun oldum.” diye konuştu. Daha sonra söz alan Obama, Moskova’nın dünkü yağmurlu havasına atıfta bulunarak bugünün güneşli olduğunu söyledi. Obama; “Başbakan Moskova’da bizler için böyle güzel havayı organize ettiği için de ayrıca teşekkür ediyorum.” şeklinde espri yaptı.

Obama, Rusya temasları çerçevesinde ‘Rusya Ekonomi Okulu’nda düzenlenen mezuniyet törenine de katıldı. Burada bir konuşma yapan Obama, ABD’nin her zaman güçlü, barışçıl ve müreffeh bir Rusya’dan yana olduğunu söyledi. Rusya ile füze kalkanı konusunda birlikte hareket etmek istediklerini kaydeden Obama, İran’ın nükleer programının başarısız olduğunun görülmesi durumunda füze kalkanına da gerek kalmayacağını söyledi. Obama, üniversite öğrencilerine yaptığı konuşmada Rusya’nın ve ABD’nin beş konuda çıkarlarının örtüştüğünü söyledi: Nükleer silâhların yayılmasının önlenmesi, aşırılıklarla mücadele, ekonomik refahın güvence altına alınması, insan haklarının geliştirilmesi ve egemenlik haklarını ihlâl etmeden işbirliğinin arttırılması. ABD’nin de insan hakları açısından mükemmel olmadığına değinen Obama, “Eğer ABD demokrasisi olmasa idi, değil başkan, Afrika kökenli bir Amerikan vatandaşı olarak size hitap etme imkânım olmazdı.” dedi. Öte yandan temaslar çerçevesinde Rusya ve ABD, nükleer başlıklı silâhların yarı yarı azaltılması konusunda anlaştı. Yeni anlaşmaya göre nükleer savaş başlıklarının 1500-1675’e azaltılması, başlıkları taşıyan füzelerin de 500-1000 adete indirilmesi kararı alındı. Önceki gün Obama’yı kabul eden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ise Moskova ile Washington yönetimleri arasında füze kalkanı konusunda farklılıkların sürdüğünü söylemişti. Obama ise Rusya’nın Afganistan konusundaki pozisyonunun çok önemli olduğunu belirterek, Rusya ve ABD arasında imzalanan Afganistan’daki uluslar arası güçleri desteklemek için gönderilecek kargoların geçişi konusundaki anlaşma sayesinde hem zaman hem de kaynak açısından kazançlı çıkacaklarını söylemişti. Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne yönelik desteğini de vurgulayan ve bölgede yeni bir silâhlı çatışmaya karşı olduğunu ifade eden Obama, ‘’Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı duyulmalıdır. Bizden hiç kimse askerî çatışma taraftarı değildir. Gürcistan konusu Moskova ve Washington arasında görüş ayrılığı olan konulardan biri’’ diye konuşmuştu.

08.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Olaylarla ilgim yok

  ÇİN BASKI POLİTİKASINI BIRAKSIN

  İsyan büyüyor

  Davutoğlu: Olayları kaygıyla takip ediyoruz

  Bulgaristan'da, HÖH muhalefette kalabilir

  Şalit sorunu yakında çözülebilir

  ABD: İran'a saldırıya yeşil ışık yok

  Güneşli, semaverli diplomasi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.