10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Aile

Gelişme çağındaki çocuklar için vitamin deposu: Dondurma

Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanın, içerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu bildirildi.

Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, üretiminde süt, şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanın, özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti. Çelebi, içinde bulunan yararlı ham maddeler dolayısıyla besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi tavsiye edilen süt ve süt ürünleri grubunda yer aldığını, bu sebeple özellikle çocuklar için çok faydalı olduğunu söyledi.

VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU DONDURMA

Ramazan Çelebi, dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte, A, D, E, C ve B grubu vitaminler, aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Hijyen anlamında sorunsuz olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların mutlaka dondurmayı bolca tüketmesi gerekir. Dengeli beslenen bir çocuk, gelişimi için haftada en az 250 gram dondurma tüketmeli.’’ Dondurmanın, süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebi, güvenli, gıda kurallarına uygun, hijyenik şekilde üretilip, satıldığı takdirde, dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi. Dondurma üretiminde kullanılan maddelerin Türk Gıda Kodeksine uygun olması ve belirtilen uygun miktarlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Çelebi, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini, ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine ve satışa sunulmasına kadar her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti.

ERİMİŞ DONDURMA MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN SAKINCALI

Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ‘’Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir. Bu nedenle dondurma satın alınırken güvenilir ürünler tercih edilmeli, merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen izinsiz ürünlerden kaçınılmalı. Üretim izni olmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalıdır. Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmeli, yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır. Erimiş haldeki sıcağa maruz kalmış dondurma, soğukta muhafaza edilmemiştir ve mikrobiyolojik açıdan sakıncalıdır.’’ Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığın, özel solüsyon içinde tutulmaması, açıkta, su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya ulaşmaktadır. Servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmaların, besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir. Bu durumlarda özellikle çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazladır.’’

10.07.2009


Göz sağlığı genel sağlığın habercisidir

DÜNYA Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Haluk Talu, “Sağlık kontrolünden geçmek isteyenler için en kolay yol göz muayenesi yaptırmaktır” diyor.

Op. Dr. Haluk Talu yaptığı açıklamada şu konulara dikkat çekti: “Basit bir göz muayenesi ile hastanın belirgin hiçbir şikâyeti olmasa bile, gizli kalmış sağlık sorunları tesbit edilebilmektedir. Göz bebeğinden göz dibine bakıldığında retina damarları en ince ayrıntısıyla gözlemlenebilir. Retina damarları vücudun genel küçük damar sisteminin bir parçası olduğundan göz dibi muayenesi bazı sistemik hastalıkların tanı ve takibi için çok önemlidir. “Gözlerimiz genel sağlığımız konusunda da bize çok önemli ipuçları verir. Göz muayenesi ile göz hastalıkları dışında; diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), her türlü damar hastalıkları, beyin hastalıkları, saptanabilmektedir. Detaylı bir göz muayenesi ile tesbit edilebilecek muhtemel hastalıklar: Hipertansiyon, şeker hastalığı, beyin tümörleri, MS hastalığı, kan hastalıkları, kolesterol, böbrek hastalıkları, kalp hastalığı.

10.07.2009


Diş gıcırdartma depresyona sokuyor

HALK arasında diş gıcırdatma ya da sıkma olarak bilinen ‘’Bruksizm’’in bir süre sonra dişlerde, yüz ve çenede ağrıya yol açarak, kronikleşmesi halinde diş kaybına sebep olabildiği ve zamanla ağrının kişiyi depresyona sokabildiği bildirildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cansu Alpaslan, toplumda diş sıkma alışkanlığının çok yaygın olduğunu ve kişilerin genellikle bu eylemi farkında olmadan yaptıklarını söyledi. Alpaslan, diş sıkmanın dişlerde ve çevre dokularda problemlere sebep olduğuna dikkati çekerek, ‘’En çok yüz kaslarına ve çene eklemine zarar vermektedir. Diş yüzeylerinin bozulmasına ve bir süre sonra dişlerin kökten sallanmasına yol açmaktadır. Bu etkiler sonucunda da sağlam olan dişler kaybedilebilmektedir’’ diye konuştu.

10.07.2009


TEKERLEMELER

lCüce çinici Celali Hoca gizlice marpuççular içindeki züccaciyecilere gidip içi Çince yazılı cicili bicili cam çubukları cepceğizine indirmiş.

lBir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirine bağlayıp Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Balıkesir pazarına parasız giden bu paytak budala babası topal Badi’den biberli bir papara yedi.

lDört deryanın deresini dört dergâhın derbendine devrederlerse dört deryadan dört dert dört dergâhtan dört dev çıkar.

10.07.2009


İLGİNÇ BİLMECELER

lHer zaman baş aşağı giden şey nedir?

Ayakkabı çivisi

lHer dersin başında ne vardır?

D Harfi

lBir nehirde bulunan ördekler şöyle yüzmektedir: bir ördek iki ördeğin önünde, bir ördek iki ördeğin ortasında, bir ördek iki ördeğin arkasında... Nehirde kaç ördek yüzmektedir?

3 Ördek

lHaftanın günlerini söylemeden, peş peşe gelen üç gün sayabilir misiniz?

Dün-bugün-yarın

10.07.2009


FIKRA

Lokum

Sıcak bir yaz günü 3 çocuk kantine gitmişler. Satıcı birinci çocuğa ne istediğini sormuş. Çocuk bir lokum istemiş. Hava çok sıcak olduğu için, satıcı lokumları kaldırmışmış. Sinirli bir halde lokumları tezgâha indirmiş. Çocuğa lokumunu verdikten sonra lokumları yukarı kaldırmış. İkinci çocuğa ne istediğini sormuş. Bu çocuk da bir lokum isteyince, adam çok sinirlenmiş. Tekrar aynı şeyleri yaptıktan sonra lokumları kaldırmadan önce üçüncü çocuğa sormuş. “Çocuğum sende mi bir lokum istiyorsun?” Çocuk “hayır” demiş. Adam da lokumları yerine kaldırmış. Sonra çocuğa sormuş, “Oğlum peki sen ne istiyorsun?” Çocuk: “Ben iki lokum istiyorum.”

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.