12 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Önce ebeveynler şiddetten uzak durmalı

Radyo çocuk programcıları, Timaş Kitapkafe’de dördüncü kez bir araya geldi.

Bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, çocuk yayıncılığın önemini vurgulamak, bu alanda yapılan programlarda dikkat edilmesi gereken noktaları tesbit etmek, kaliteli ve çocuk gelişimine uygun programlar ortaya çıkarabilmek amacıyla düzenlenen toplantıya, Marmara Fm’den ‘Tahterevalli’ programıyla Mehmet Yaşar, Ahmet Özçelik, Radyo 15’ten ‘Teneffüs’ programıyla Mustafa Durmaz, Lalegül Fm’den ‘Haydi Çocuklar’ programıyla Nur Haktan, Seyr Fm’den ‘Kumbara’ programıyla Muaz Ete ve genel yayın yönetmeni Mahmut Bıyıklı, Özel Fm’den ise ‘Papatyalar Çiçek Açarken’ programıyla Halil Tuzan katıldı.

Dördüncü buluşmanın ev sahipliğini Timaş Yayınları yaptı. TRT Çocuk Genel Yayın koordinatörü Can Soysal, yazarlar Bestami Yazgan, İslâm Yaşar, Ahmet Mercan, Pedagog Zeynep Atalar, Nesil Çocuk Yayınları Genel Yayın Koordinatörü Ömer Faruk Paksu, Sonpeygamber.info sitesi editörü Hatice Uğur, Birdirbir dergisinden Hatice Işılak, Nar Çocuk Yayınları temsilcisi ve Timaş Yayınları editörleri de buluşmaya konuk olarak katıldılar.

Radyo Programcısı Nur Haktan’ın organizasyon hakkında genel bilgilendirme yapmasıyla başlayan toplantının moderatörlüğünü Mehmet Yaşar üstlendi. Son zamanlarda basına yansıyan ve her geçen gün artış gösteren ‘çocuklarda şiddet ve aile yansımaları’ konusunun toplantının ana gündemi olduğunu belirten Yaşar, katılımcılara konuyla ilgili söz hakkı verdi.

Konuşmasını güzel bir şiirle açan Bestami Yazgan, ailenin çocuğa yanlış yaklaşımı, okullardaki olumsuz etkiler, televizyonların şiddet içeren unsurları kullanmaları gibi ögelerin çocuklarda şiddet duygusunu beslediğini belirtti. Araştırmacı-yazar İslâm Yaşar da, çocuklar için yapılan yayınların öncelikle ailenin eğitimine yönelik olması gerektiğini, ailelerin çocuklara çocukluğu yakıştırması ve çocukluklarını yaşayabilme fırsatı vermeleri gerektiğini vurgularken, “Çocukların iyi bir ‘fotoğrafçı’ olduğunu, ebeveynin şiddeti öncelikle kendi dünyasından uzak tutmalı ve şiddet uygulamamalıdır” dedi.

TV, KÜLTÜR EKME ARACIDIR

Televizyonların bir kültür ekme aracı olduğunu belirten TRT Çocuk Kanalı Koordinatörü Can Soysal, çocuk yapımlarındaki şiddet muhtevasını ortaya koyan çarpıcı bir araştırmanın sonucunu da aktardı. Araştırma sonuçlarının ışığında görüşlerini ifade eden Soysal, tersine dönen insanî ve kültürel değerlerin yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Yazar Ahmet Mercan da, çocuklarda artış gösteren şiddette sorunun çocuklarda olmadığını, hız kültürünün yetişkinlerde ortaya çıkardığı sorunların çocukları tahrip ettiğini vurgularken, “Bu sorunun çözümünde aile ‘zorunlu sorumlu’ olmalıdır. Mevcut problemlerin hepsi aslında yetişkinlerin sorunlarıdır” dedi. Diğer katılımcılar da, çocuklarda artış gösteren şiddet eğilimi ve aileye yansımaları konusunda çözümün öncelikle aileden başlaması gerektiği ve bunun içinde her alanda yapılacak çalışmada mutlaka ailenin çocuk eğitimi konusunda gelişiminin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdiler. Böyle bir organizasyonun gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti ifade eden katılımcıların ardından, toplantının koderatörü Mehmet Yaşar ise, her toplantılarının daha geniş katılıma sahne olan radyo çocuk programcılarının, 5. buluşmasının yaz ayının hemen akabinde devam edeceği müjdesini verdi.

ZEKERİYA ÇELİK

12.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Önce ebeveynler şiddetten uzak durmalı

  Kemah kültürü için biraraya geldi

  Kültür ve Turizm Bakanlığından açıklama

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.