29 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bankaların kârı, vatandaşın borcu arttı

6 ayda kartla 98 milyar lira harcadık - Türkiye’de 2009 yılının ilk 6 aylık döneminde, yerli ve yabancı kredi kartlarıyla yurt içinde yapılan işlemlerin cirosu 98 milyar lira oldu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin kredi kartı ve banka kartı kullanım verilerini açıkladı. 2009 yılının ilk altı ayındaki veriler, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, kredi kartıyla yapılan işlemlerin cirosunda yüzde 12 artış yaşandığı gözlendi. 1 Ocak-30 Haziran 2009 tarihlerini kapsayan dönemde, yerli ve yabancı banka kartlarının yurt içi kullanımı cirosu, 98 milyar lira olurken, geçen yılın aynı dönemine göre işlem adedinde yüzde 15, ciroda yüzde 21 artış kaydedildi. Yılın ilk altı aylık döneminde banka ve kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin tutarı 187 milyar lira oldu. Daha çok nakit çekim aracı olarak kullanılan banka kartının alış verişlerde kullanım adedi, yılın ilk altı ayında, bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında arttı. Banka kartıyla yapılan alış veriş cirosundaki artış yüzde 34’ü buldu.

Tüketicilerin bankalara olan ve kredi ve kredi kartı borcu yılbaşından bu yana 3.6 milyar lira artarak 121,4 milyar lira oldu. Borçlu sayısı 10 milyon kişiye dayandı. Halkın bankalar, katılım bankaları ve finansman şirketleri gibi malî sektör kuruluşlarına olan borcu, yılbaşından bu yana 3.6 milyar TL daha artarak 121.4 milyar liraya ulaştı. Hanehalkı borcunun ağırlıklı bölümünü oluşturan mevduat bankalarından kullanılan konut kredilerinin bakiyesi yılbaşından bu yana 1 milyar 23 milyon TL daha artarak 38 milyar 561 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde taşıt kredileri 843 milyon TL azalarak 4.5 milyar TL’ye gerilerken, ihtiyaç kredileri 1 milyar 841 milyon TL artarak 40 milyar TL oldu. Borç yükünde büyük bölümü ihtiyaç kredileri oluşturdu. Buna göre tüketicilerin mevduat bankalarına olan toplam kredi borcunun bakiyesi yılbaşından bu yana net 2 milyar liranın üzerinde bir artışla 80.1 milyar lira oldu. Bireylerin birikmiş kredi kartı borçlarını bankalardan kullandıkları tüketici kredisiyle kaptarak uzun vadeye yayma operasyonları da bu tabloda etkili oldu. Tüketici kredisi borçlularının sayısı da 10 milyon kişiye ulaştı.

Her gün 2 bİn 602 kİşİye İcra gelİyor

Türkiye Kamu- Sen araştırması, Türkiye’de her gün ortalama 2 bin 602 ev ve işyerine haciz amacıyla icra memurlarının gittiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, yine her gün 123 araç haczediliyor ve ortalama 273 fabrika ve işyeri kapanıyor. Araştırmanın çek ve senetle ilgili verileri de hayli kötü sonuçlara işaret ediyor. Her gün ortalama 26 bin 260 çek karşılıksız çıktığı için işlem görürken, 4 bin 312 senet de protesto ediliyor. İstanbul / aa

29.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Ekonomi yüzde 6 küçülebilir

  Bankaların kârı, vatandaşın borcu arttı

  100 milyar dolarlık ihracat hedefi zora girdi

  65 yaşında iş arıyorlar

  Çiftçinin elektrik borcuyla başı dertte

  Yakıt kullanmadan elektrik üreten makina

  THY’den 1.9 milyar dolarlık Boeing siparişi

  Yatırım teşvik başvuruları başladı

  İMKB en çok kazandıran 11. borsa

  Dolar tepetaklak oldu

  Malatya’ya 200 milyon dolarlık yatırım

  Piknikçiler tavuk sektörünü rahatlattı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.